ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 1999
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος της κερδοσκοπίας οι καταναλωτές!

Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καταρτίσουν κατάλογο με τα επικίνδυνα μολυσμένα τρόφιμα

Ερμαια στο έλεος της κερδοσκοπίας και της τάσης των πολυεθνικών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο κέρδος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως διακυβεύεται η δημόσια υγεία, βρίσκονται οι καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, που ακόμα και προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα θα αποσταλούν για εργαστηριακούς ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι διαθέσιμα σε ένα - δυο μήνες, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών, των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων η απόσυρση προϊόντων ή επικίνδυνων πρώτων υλών, ενώ οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν υπεύθυνα τους καταναλωτές!

Τα παραπάνω ομολόγησαν χτες όσοι παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών (ΕΣΚ), με πρώτη και καλύτερη την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΚ, στη συνεδρίαση του οποίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, των βιομηχάνων τροφίμων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας, οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι σε θέση να καταρτίσουν κατάλογο με τα ακατάλληλα προϊόντα που πρέπει να δεσμευτούν, ούτε καν αυτών που δεσμεύτηκαν ήδη. Το μόνο που μπόρεσε να πει πάνω σ' αυτό η γγ της Γραμματείας Καταναλωτή, Χρ. Παπανικολάου,ήταν ότι προς το παρόν τα προϊόντα με 0% ή χαμηλά λιπαρά είναι πιο ασφαλή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), Π. Παντελιάδης,υποστήριξε ότι από τα σούπερ μάρκετ έχουν αποσυρθεί τα ακατάλληλα προϊόντα βελγικής προέλευσης. Ο Δ. Δασκαλόπουλος,εκ μέρους των βιομηχάνων τροφίμων, υποστήριξε με τη σειρά του ότι "με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και των γαλακτοβιομηχανιών βγήκε το γάλα από το Βέλγιο", ομολογώντας ουσιαστικά ότι πράγματι γίνονται από εκεί εισαγωγές γάλακτος.

Επιπλέον, ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν για το εάνέχουν εισαχθεί ή όχι στη χώρα επικίνδυνες ζωοτροφές, καθώς, όπως ομολόγησε ο εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας, η "ενιαία αγορά" έχει καταργήσει και τους ελέγχους στα σύνορα για το τι εισάγεται από χώρες της ΕΕ. Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι έχουν εισαχθεί από το Βέλγιο 192 τόνοι ζωοτροφών, που προορίζονταν για κατοικίδια ζώα.

Δεσμεύσεις... για τα μάτια

Το υπουργείο Γεωργίας από την πλευρά του συνεχίζει να ανακοινώνει αριθμούς με ποσότητες ζωοκομικών προϊόντων και παραγώγων προέλευσης Βελγίου που δεσμεύονται, επιχειρώντας να δείξει ότι γίνονται "ουσιαστικοί" έλεγχοι και να καθησυχάσει τους... καταναλωτές.

Χτες ανακοίνωσε ότι μέχρι προχτές βράδυ είχαν δεσμευτεί 88 τόνοι βόειου κρέατος, 154 τόνοι χοιρινού, 524 τόνοι πουλερικών, 77 τόνοι προϊόντων κρέατος, 169 τόνοι γάλακτος και παραγώγων του, 10 τόνοι αβγών και 63 τόνοι προϊόντων αβγών. Ομως, με τις ποσότητες αυτές που δεσμεύονται, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν καταστρέφονται, τίθεται ένα ζήτημα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος μέρος τους να επαναδιατεθεί στην αγορά με άλλες συσκευασίες και ονομασίες. Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας δεν ανακοινώνει τα ονόματα των εταιριών των οποίων δεσμεύονται προϊόντα ή που εισάγουν πρώτες ύλες από το Βέλγιο. Και για το θέμα αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει μια "άτυπη" συμφωνία κυβέρνησης - μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε οι τελευταίες να αποσύρουν σιωπηρά ζωοκομικά προϊόντα και παράγωγά τους που εισήγαγαν από το Βέλγιο και στη συνέχεια οι έλεγχοι να τις βγάλουν "καθαρές". Πάντως, χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας κάτι ξέφυγε... του αρμοδίου υφυπουργού Π. Φουντά, που είπε ότι η ΦΑΓΕ αποσύρει αβγουλίνες που χρησιμοποιεί για την παρασκευή παγωτών. Βέβαια, η ΦΑΓΕ δεν παράγει παγωτά και ίσως ο υφυπουργός να εννοούσε άλλη "συγγενική" της επιχείρηση, την ΕΒΓΑ.

  • Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Η Πίνδος" σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε έχει πραγματοποιήσει εισαγωγές πρώτων υλών και ζωοτροφών από το Βέλγιο και ότι δίνει "ιδιαίτερη προσοχή στους ελέγχους πρώτων υλών, ζωοτροφών και στους ελέγχους τελικού προϊόντος".

Εκλογικά μηνύματα

Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και άλλοι "ευτυχείς" Ελληνες εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες σε τηλεοπτικά σποτ του κυβερνώντος κόμματος και αφού εκθειάζουν την πολιτική του, δηλώνουν ότι στις ευρωεκλογές θα υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, για να μη χάσουν, προφανώς, το... κελεπούρι που μας έχει τύχει.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική η στήλη δίνει σήμερα το λόγο σε ορισμένους άλλους πολίτες που "εκθειάζουν" κι αυτοί "τα έργα και τις ημέρες" της κυβέρνησης και, υπερασπιζόμενοι μέχρι... τελικής πτώσεως των κυβερνητική πολιτική, ρίχνουν το σύνθημα "ΠΑΣΟΚ και ξερό ψωμί"! Πρώτος στο "βήμα" μας, λοιπόν, ο Κώστας Παπαδήμας, εργάτης, που δηλώνει: "Δουλεύω σκληρά, εξοντωτικά θα μπορούσα να πω, σε μια μεγάλη βιομηχανία, αλλά, δόξα τω Θεώ, δε λείπει τίποτε από εμένα και την οικογένειά μου. Χάρη στο άμεσο και άοκνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εργατική τάξη έχουμε και... "ζώνη" και "κούρα" και "βάρη" και μαύρη ακρίβεια και καλά περνάμε εκεί στο υπογειάκι που έχουμε νοικιασμένο. Μ' αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, πειραματισμούς δεν πρόκειται να κάνω στις εκλογές. Θα ψηφίσω και πάλι ΠΑΣΟΚ για να μη χάσω τη μιζέρια και τη χαμοζωή που μου έχει εξασφαλίσει"!

Στο βήμα τώρα ένας αγρότης: "Με λένε Γιάννη Καραμήτσο και είμαι από τη Θεσσαλία. Μια ζωή ολόκληρη εμείς οι μικροκαλλιεργητές εδώ στο θεσσαλικό κάμπο ποτίζαμε τη γη με τον ιδρώτα μας και προκοπή δε βλέπαμε. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση τα πράγματα για όλους μας άλλαξαν εντελώς. Αρχίσαμε ξαφνικά να βλέπουμε κι εμείς λεφτά στα χέρια μας και από απένταροι που ήμαστε γίναμε μονομιάς... "εκατομμυριούχοι". Ετσι τουλάχιστον μας αποκάλεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος πριν από μερικούς μήνες και για να το πει κοτζάμ υπουργός πρέπει όντως να έχουμε λεφτά, αλλά εμείς ως... κουτοχωριάτες δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Κι αντί να κολυμπάμε, όπως οι μεγιστάνες του τόπου, στα πλούτη, εξακολουθούμε να κολυμπάμε στα χρέη και στη μιζέρια μας οι χαζοί! Εκτός όμως από χρήματα η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να μας δώσει και "τίτλους ευγενείας", ώστε η ευμάρειά μας να συνδυαστεί και με κοινωνική άνοδο. Ετσι, ο μεν κύριος Στέφανος Τζουμάκας, προ δύο ετών περίπου, μας μετέταξε στην τάξη των... "μαφιόζων", ενώ άλλος υπουργός ο κ. Ε. Γιαννόπουλος, μας απένειμε το "παράσημο" του... "γαϊδάρου"! Για όλα λοιπόν αυτά τα "ευεργετήματα" και άλλα που δε θέλω να αναλύσω (όπως την παραπομπή μου σε "Αγροτοδικείο", τον πλειστηριασμό των κτημάτων μου κλπ), εγώ ο Γιάννης Καραμήτσος, ο αγρότης από τη Θεσσαλία, δηλώνω ότι θα ψηφίσω πάλι ΠΑΣΟΚ"!

Και η παρουσίαση συνεχίζεται: "Εγώ ονομάζομαι Θανάσης Χρήστου και είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Η κύρια σύνταξή μου, μετά από σαράντα χρόνια σκληρής δουλιάς είναι 110.000 δραχμές, συν το ΕΚΑΣ και συν τις... σπρωξιές ή τις ξυλιές που μου ρίχνουν κάθε φορά που βγαίνω στους δρόμους να φωνάξω ότι πεινάω! Κάποιοι έρχονται τώρα και μου λένε να ψηφίσω τη ΝΔ, γιατί αυτή ίσως να μου δίνει μεγαλύτερο "επίδομα" στα... πλευρά. Εγώ όμως νομίζω ότι τώρα που θα μπούμε στην ΟΝΕ και θα σφίξουν περισσότερο τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ θα... διευρύνει αυτήν την "παροχή" και έτσι αυτό θα ψηφίσω πάλι"!

Να, τώρα και ο τελευταίος ψηφοφόρος που παρελαύνει από τη στήλη: "Ονομάζομαι Γιώργος Χριστόπουλος και εξομολογούμαι ότι αν και μας χωρίζουν λίγα εικοσιτετράωρα από τις εκλογές, εγώ είμαι ακόμη αναποφάσιστος. Μ' αυτό που σας λέω, βέβαια, θα νομίζετε ότι αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να ψηφίσω τον ένα ή τον άλλο "μονομάχο" του δικομματισμού. Οχι, αγαπητοί μου, το δίλημμά μου δεν είναι αυτό. Το δίλημμά μου είναι αν πρέπει να ρίξω και στους δύο "μεγάλους" μόνο "μαύρο" ή και... κεσέ μαζί"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ