ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΝΗΣΗΣ" ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

"Η ΝΔ προσδιόρισε τις ευρωεκλογές ως "δημοψήφισμα" για την κυβερνητική πολιτική. Το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ καλούν σε "ανατροπή" της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα σαφές "Μέτωπο Αρνησης". Κοινός παρονομαστής είναι η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για την πορεία της χώρας" (Κ. Σημίτης, "Ελευθεροτυπία", 6/6/99). O πρωθυπουργός προβάλλει εδώ την πλαστή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ από τη μια πλευρά και όλων των άλλων κομμάτων από την άλλη. Συσκοτίζει την πραγματική, που είναι η πολιτική ενάντια στις ευρωατλαντικές επιλογές και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων από τη μια πλευρά, την οποία με συνέπεια υπερασπίζεται το ΚΚΕ, και από την άλλη, η πολιτική υπέρ της ΟΝΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και που, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές στη μορφή διαχείρισης, αλλά και το είδος της κριτικής που ασκούν στην κυβέρνηση, δηλαδή τις επιμέρους μεταξύ τους διαφορές, την προβάλλουν τα άλλα κόμματα.

Χαρακτηρίζοντας "άρνηση" κάθε κριτική ή εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη πολιτική πρόταση για το μέλλον παρά μόνο η κυβερνητική, προσπαθεί να εκβιάσει τις λαϊκές συνειδήσεις που δυσαρεστούνται απ' αυτήν, την αρνούνται και την απορρίπτουν αναζητώντας την άλλη πολιτική, προς όφελος των συμφερόντων τους. Λέει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ότι τέτοια δεν υπάρχει, μην την αναζητάτε, ενισχύστε το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να μη σας ικανοποιεί πλήρως, αλλά τουλάχιστον έχει πολιτική για το μέλλον της χώρας. Βολικό, στ' αλήθεια, το κατασκεύασμα, αλλά γεμάτο ψέμα. Το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση διεξόδου προς όφελος του λαού, και με αυτήν εναντιώνεται στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

* * *

Τι αρνείται όμως ο λαός; Αρνείται να δουλεύει και να καρπώνονται άλλοι τον πλούτο που παράγει. Αρνείται να ζει στη φτώχεια και στην ανέχεια η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας και στον πλούτο και στη χλιδή η μειοψηφία της, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι. Αρνείται να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των λίγων και να μειώνεται το εισόδημα των πολλών. Αρνείται να μεγαλώνει η ανεργία και να πληρώνονται οι επιχειρηματίες για να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Αρνείται να μην έχει τη δυνατότητα να μορφώσει τα παιδιά του και η εκπαίδευση να είναι προνόμιο των γόνων των επιχειρηματιών. Αρνείται να καταστρέφεται η υγεία του και να του στερούν τη δυνατότητα να την αποκαθιστά γιατί έγινε αγαθό πολυτελείας με πληρωμή, για τους λίγους και εκλεκτούς. Αρνείται να μην έχει σταθερό χρόνο δουλιάς και ανάπαυσης αλλά να τον εκμεταλλεύεται όλο η ολιγαρχία. Αρνείται να μην έχει στοιχειώδη κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη για τους απόμαχους της δουλιάς. Αρνείται να διώχνουν τους μικρομεσαίους αγρότες από το χωράφι τους γιατί έτσι το θέλουν οι πολυεθνικές. Αρνείται να συμμετέχει στους πολέμους και την εξάπλωση της "νέας τάξης" γιατί έτσι το θέλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση. Αρνείται να συμμετέχει στη σφαγή άλλων λαών, όπως στη Γιουγκοσλαβία, για να αυξάνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αρνείται την παραχώρηση στους ευρωατλαντικούς των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αρνείται να του στερούν το δικαίωμα της αγωνιστικής συμμετοχής στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις ως το πιο στοιχειώδες δημοκρατικό του δικαίωμα. Αρνείται, σε τελευταία ανάλυση, όλα όσα η πολιτική της κυβέρνησης επιβάλλει στην πορεία προς την ΟΝΕ και την ΕΕ, όλα όσα προωθεί με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αρνείται ο λαός γιατί δε θέλει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

* * *

Τι θέλει ο λαός; Να ζει χωρίς να υπάρχει πλούτος και φτώχεια, με σταθερή και σίγουρη δουλιά. Να υπάρχει σύστημα υγείας και ασφάλισης για όλους, να έχει χρόνο ανάπαυσης και δυνατότητα να τον αξιοποιεί. Να υπάρχει μόρφωση για όλους, να συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, σε όλα όσα τον αφορούν στην κοινωνία. Να ζει αρμονικά, ειρηνικά, σε συνεργασία με τους άλλους Βαλκάνιους και ευρωπαϊκούς λαούς χωρίς να τον εκμεταλλεύονται και να τους εκμεταλλεύεται γιατί τίποτα δεν τους χωρίζει, ενώ τους ενώνει η ίδια τους η θέση. Γι' αυτό και δε χωράνε τα οράματά του σ' αυτή την Ευρώπη, αλλά σε μια Ευρώπη χωρίς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά όχι μόνο δεν τα εξασφαλίζει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που επιμένουν στο "μονόδρομο", αλλά τα υπονομεύει, τα καταστρέφει και τα καταργεί. Αυτή είναι η άρνηση. Αρνηση στην καταστροφή της ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ αντιμάχεται όλα αυτά τα αρνητικά. Εναντιώνεται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στην πολιτική που θέλει την Ελλάδα και το λαό της δέσμιους σ' αυτούς τους εγκληματικούς συνασπισμούς, προβάλλοντας άλλη ριζικά αντίθετη πολιτική. Και καλεί ταυτόχρονα το λαό να έρθει ο ίδιος με τους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες στο προσκήνιο των εξελίξεων για να την επιβάλει. Μια άλλη πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου κράτη και λαοί θα συνεργάζονται χωρίς την επιβολή της θέλησης των ισχυρών καπιταλιστών. Σ' έναν συνασπισμό κρατών, που θα ενώνονται στη βάση της θέλησης της πλειοψηφίας των λαών και των κοινωνιών, με αμοιβαίο μεταξύ τους όφελος, χωρίς την επιβουλή του ενός κατά του άλλου και τους πολέμους, που θα συμβιώνουν στη βάση κοινών σκοπών και συμφερόντων, των δικών τους και όχι των μονοπωλίων.

* * *

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τώρα, όσο είναι καιρός, να βάλει φραγμό σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική πριν ισοπεδωθούν πλήρως όλα του τα δικαιώματα, που αναλυτικά αναφέραμε πιο πάνω.

Αν δε γίνει τώρα αυτό, αν δεν ορθώσει τώρα ο λαός εμπόδια σ' αυτή την πολιτική, αύριο οι δυσκολίες θα είναι ακόμη πιο μεγάλες για την αντιστροφή αυτής της πορείας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Πολιτική απάντηση πρέπει να δώσει ο λαός για όλα όσα αρνείται, για όλα όσα οραματίζεται.Αν δεν καταποντιστούν τα κόμματα του συστήματος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αν δεν αποκλειστούν κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές λύσεις και αυταπάτες περί "κοινωνικής" Ευρώπης, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Και για να μη γίνει, μπορεί και πρέπει σ' αυτές τις εκλογές ο λαός να στείλει το δικό του μήνυμα αντίστασης, υπερψηφίζοντας το πλατύ ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Σήμερα θα είναι το πρώτο αποφασιστικό εμπόδιο. Αύριο μαζί με τους λαϊκούς αγώνες, θα συγκροτείται ένα δυνατό μέτωπο, που θα αρνείται την κυριαρχία των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, θα αντιστρέφει αυτή την πορεία ως την οριστική ανατροπή της πολιτικής της άρχουσας τάξης για να επιβάλει τη δική του πολιτική. Για την εκπλήρωση των λαϊκών οραμάτων, για το μέλλον του λαού.

Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Χαρακτηρίζοντας ο κ. Σημίτης, ο κ. Λαλιώτης κλπ. "άρνηση" κάθε κριτική ή εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική, σε συνδυασμό με την προπαγάνδα ότι "δεν υπάρχει αξιόπιστη πολιτική πρόταση για το μέλλον παρά μόνο η κυβερνητική", προσπαθεί να εκβιάσει τις λαϊκές συνειδήσεις που δυσαρεστούνται απ' αυτήν, την αρνούνται και την απορρίπτουν αναζητώντας την άλλη πολιτική, προς όφελος των συμφερόντων τους


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΟΤΕ
Ψήφος αντίστασης

- Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, καταγγείλατε την ΠΑΣΚΕ για πραξικόπημα. Γιατί;

- Ο κατήφορος που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, την οδήγησε τελικά στον πάτο. Αυτό φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, όπου η ΠΑΣΚΕ ζήτησε την εξουσιοδότηση του οργάνου, για να υπογράψει νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) και νέο μισθολόγιο. Οταν όμως διαπίστωσε ότι δεν της "βγήκαν τα κουκιά", όταν οι εκβιασμοί της έπεσαν στο κενό και κάποια μέλη της παράταξής της δεν υποστήριξαν την πρόταση, τότε ανακάλυψε καινούρια, "εκσυγχρονιστική" αριθμητική.

Ηταν, μάλιστα, τόση μεγάλη η πρεμούρα της να ανατρέψει κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα (μονιμότητα, ειδικότητες, ωράρια) και τόσο μεγάλο το άγχος της να εφαρμόσει για τρία ακόμα χρόνια την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, που δεν άντεξε στον πειρασμό να προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές πραξικόπημα. Και λέω πρωτοφανές πραξικόπημα, γιατί δε συναντάς πολύ συχνά στα συνδικαλιστικά χρονικά και ήθη, μια παράταξη στην ψηφοφορία του ΔΣ της Ομοσπονδίας με δεδομένη την καταψήφιση 18 μελών του οργάνου, από τα 35 μέλη του, να ισχυρίζεται ότι πήρε την πλειοψηφία. Αλλωστε, το γεγονός ότι τα 18 αυτά μέλη ενυπόγραφα δηλώνουν ότι καταψήφισαν την πρόταση για εξιουσιοδότηση της ΕΕ και ζητάνε την άμεση σύγκληση του ΔΣ, δεσμεύει και ηθικά και νομικά την ΠΑΣΚΕ, να μην προχωρήσει σε καμιά υπογραφή με τη διοίκηση του Οργανισμού.

- Τι επιδιώκουν με τη νέα ΣΣΕ και την αλλαγή του ΓΚΠ;

- Στην ουσία η διοίκηση του ΟΤΕ, με τη συνεργασία της ΠΑΣΚΕ, επιδιώκει να εφαρμόσει τη "Λευκή Βίβλο" της ΕΕ στον Οργανισμό και στο όνομα του ανταγωνισμού να "εξοντώσει" τους εργαζόμενους. Η νέα ΣΣΕ που αρνηθήκαμε να υπογραφτεί προβλέπει συνολική αύξηση περίπου 13%, που κατανέμεται σε 4 δόσεις. Με πρώτη την 1/4/99, δεύτερη την 1/12/99, και για το 2000 την 1/4 και 1/12. Σε ετήσια δηλαδή βάση δεν ξεπερνάει τα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό πρέπει να υπολογίσουμε ότι το οικογενειακό επίδομα "παγώνει" σε βάθος χρόνου, ενώ με το νέο σύστημα αμοιβών καθιερώνονται 9 διαφορετικές μισθολογικές κατηγορίες, οδηγώντας τους εργαζόμενους στη διάσπαση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

- Μπροστά στις εκλογές πώς πρέπει να σταθμίσουν αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ;

- Είναι καιρός πλέον οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα, τόσο για την πολιτική της κυβέρνησης, όσο και για τη στάση συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τι άλλο, άραγε, μπορούν να περιμένουν από μια κυβέρνηση, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση, με τον σημερινό πρωθυπουργό πρωτεργάτη, κατέθετε νομοσχέδιο για "μία μετοχή", που πρέπει να ανήκει στο δημόσιο, και σήμερα να βρισκόμαστε ενόψει της 4ης μετοχοποίησης, με το 49% στα χέρια των ιδιωτών και τον στρατηγικό επενδυτή προ των πυλών;

Είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να υπάρχουν αυταπάτες; Δε βλέπουν ότι με την ανοχή τους και με πλαστά διλήμματα για το μικρότερο κακό, ο ΟΤΕ μετατράπηκε σε καθαρά κερδοσκοπική, ιδιωτική εταιρία; Οτι ξεπουλήθηκε η ψηφιακή, ότι θάφτηκε ο κοινωνικός του ρόλος, ότι μεταμορφώθηκε σε πολιορκητικό κριό του ιμπεριαλισμού για την άλωση των Βαλκανίων; Αν πράγματι εκτιμούν ότι σε όλα αυτά πρέπει να δοθεί ένα τέλος, αν θέλουν να στείλουν ένα πρώτο σινιάλο αντίστασης ακόμα και διαμαρτυρίας, ξέρουν ότι αυτό το μήνυμα θα το στείλουν ρίχνοντας στην κάλπη το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ