ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ τους, δε λέμε, καλοί και οι σκηνοθέτες τους, αλλά ορισμένα πράγματα δεν κρύβονται ούτε πίσω από εξέδρες με μεγαλόπνοα συνθήματα, ούτε πίσω από σημαιούλες, μπλε ή πράσινες.

***

Γιατί, βέβαια, όταν την Ελλάδα τη διασχίζουν, σαν να είναι στο σπίτι τους, χιλιάδες Αμερικάνοι πεζοναύτες κι ολοένα αποβιβάζονται και περισσότεροι για να θέσουν υπό κατοχή περιοχή μιας γειτονικής χώρας, κι έχουν τις ευλογίες τους, σίγουρα δεν μπορούν να μας πουν τίποτε.

***

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ό,τι και να κάνουν, ήταν καταλυτικό συμβάν, αφού, όταν τα πράγματα πιέζονται, τότε πρέπει κανείς να πάρει θέση. Κι επί τρεις σχεδόν μήνες τώρα, είδαμε ο καθένας πού τάχθηκε.

***

Ποιοι αντιστάθηκαν, χωρίς να υπολογίσουν το οποιοδήποτε κόστος, ποιοι έγιναν μαριονέτες του ΝΑΤΟ και ποιοι επιχείρησαν να ...σφυρίξουν αδιάφορα.***

Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να κρίνει καθαρότερα από άλλες φορές και, φυσικά, θα το κάνει αύριο, οπότε θα είναι πολλοί αυτοί, που ...θα κλαίνε τη Δευτέρα.***

ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κλίντον την ακούσατε; Η Ευρώπη πρέπει, λέει, να πληρώσει για την ανόρθωση της Γιουγκοσλαβίας, αφού οι ΗΠΑ κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού κόστους!

***

Δηλαδή, τους χρωστάμε κι από πάνω, επειδή αιματοκύλησαν μια βαλκανική χώρα και ευγενώς μάς προσέφεραν του πυραύλους τους και τα αεροπλανοφόρα τους!

***

Βέβαια, ας μην ανησυχεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, γιατί είναι εδώ και καιρό έτοιμο το ...σχέδιο "επανόρθωσης" στη Γιουγκοσλαβία, με ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρίες να δημιουργούν κοινοπραξίες, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι. Αρκετά κερδίσανε οι πολεμικές βιομηχανίες. Εχουν κι άλλοι σειρά τώρα...

***

Να μην έχετε, φυσικά, καμιά αμφιβολία ότι και αυτό το κόστος θα το πληρώσει κατ' αρχήν ο γιουγκοσλαβικός λαός, αλλά κι εμείς εδώ δε θα πάμε πίσω. Ηδη, έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις περί "κινήτρων" στις ...ευαίσθητες εταιρίες, που θα αναλάβουν έργα στις πληγείσες περιοχές.

"Δημοκράτες" με στρατό κατοχής

Η νέα μάσκα του ειρηνοποιού που φορούν οι δολοφόνοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τον αντικειμενικό στόχο τους, για τη Γιουγκοσλαβία, που παραμένει σταθερός: Καταστρέψτε, ισοπεδώστε και... "εκδημοκρατίστε"! Μετά την παύση των βομβαρδισμών οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους στο συνδικάτο του εγκλήματος αποφάσισαν προχθές στην Κολωνία, ότι η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα δολάριο για την οικονομική ανασυγκρότησή της και προς επίρρωση η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να τη βοηθήσει με το παραμικρό δάνειο.

Ο Χ. Σολάνα - ναι, αυτός που ανέδειξαν "κύριο ΚΕΠΠΑ" στην ΕΕ - ξεκαθάρισε το πλαίσιο της δράσης στο εξής στη Γιουγκοσλαβία: "Δεν τίθεται θέμα να διαπραγματευτούμε για το μέλλον της Σερβίας με τον Μιλόσεβιτς" είπε προχθές το βράδυ. Και απευθυνόμενος στο γιουγκοσλαβικό λαό είπε: "Αν θέλουν να συνδεθούν με τους στόχους της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, γνωρίζουν ότι πρέπει να μεταβάλλουν τη χώρα τους". Τι σημαίνει αυτό; "Εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας".

Για την εγκαθίδρυση αυτής της "πραγματικής δημοκρατίας" πασχίζει και η κυβέρνηση Σημίτη και γι' αυτό στέλνει στρατεύματα. Για να την επιβάλλει. Ετσι φτιάχνονται οι "πραγματικές δημοκρατίες", όπως και τα προτεκτοράτα.

Μπορείς!

Η δύναμή σου

μέγιστη,

πανύψηλη

ως τ' άστρα,

κλονίζει

θρόνους ισχυρών,

ξεθεμελιώνει

κάστρα!

Η δύναμή σου

μέγιστη,

λαέ, αυτό

θυμήσου

και δείξε

ακατάλυτε,

στην κάλπη

την ορμή σου.

Η δύναμή σου

μέγιστη,

βροντή

και καταιγίδα,

σκόρπα, λοιπόν,

τη σκοτεινιά

και φέρε

την ελπίδα!

Ο οίστρος

Προεκλογικές υποσχέσεις

- Θα σας φτιάξουμε γεφύρια...

- Μα δεν έχουμε ποτάμι...

- Θα σας φέρουμε και ποτάμι...

Το γνωστό σε όλους, παλιό διάλογο - σάτιρα της προεκλογικής υποσχεσιολογίας θυμίζουν τις μέρες αυτές οι διάφοροι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που φέρνουν γύρω τη χώρα, μοιράζοντας "θα" και... λύνοντας προβλήματα στα λόγια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, που εξάγγειλε προχθές στην Τρίπολη ένα ακόμη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Και για να μη μείνουν παραπονεμένες οι άλλες πόλεις του Μοριά, φρόντισε να σημειώσει, ότι όλες θα φιλοξενήσουν και κάποιο τμήμα του νέου Πανεπιστημίου...

Μα θα πείτε, η κυβέρνηση δε δίνει τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία των υπαρχόντων Πανεπιστημίων και συνεχώς περικόπτει τις σχετικές πιστώσεις. Ορισμένα, μάλιστα, απ' αυτά - τα πλέον νεότερα - δε διαθέτουν ούτε καν τη στοιχειώδη υποδομή και "λειτουργούν" σε απαράδεκτες συνθήκες. Οσο, δε, για την ανεργία των πτυχιούχων...

Είπαμε, όμως, οι υποσχέσεις να 'ναι καλά.

Αλλωστε, ο διάλογος - σάτιρα, που αναφέραμε στην αρχή, έχει κι άλλη παραλλαγή:

- Θα σας φτιάξουμε σχολεία...

- Μα δεν έχουμε παιδιά...

- Θα σας κάνουμε και παιδιά!

Προς όλες τις κατευθύνσεις

Κι επειδή, ίσως, πιστέψουν ορισμένοι, πως τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στην πάνω, από τα βόρεια σύνορά μας περιοχή, πρέπει να σημειώσουμε και τα εξής: Το πρόβλημα της Κύπρου και οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο βρίσκονται στην ανατολική μεριά των συνόρων μας. Σε ποια, λοιπόν, γενικότερα πλαίσια θα αντιμετωπιστούν αύριο τα προβλήματα αυτά; Ποια θα είναι η στάση των "μεγάλων δυνάμεων", του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας; Εχει ή δεν έχει άμεση σχέση και με τα προβλήματα αυτά η προωθούμενη και στην πράξη πλέον, αντικατάσταση των μέχρι σήμερα αρχών του διεθνούς δικαίου, από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και την παντοκρατορία της εγκληματικής συμμαχίας; Γιατί, να μην προτείνουν - ήδη, το συζητάνε - μια λύση τύπου Βοσνίας ή Κοσσυφοπεδίου και για την Κύπρο; Για ποιον, όμως, θα είναι ωφέλιμη η μετατροπή ουσιαστικά της Κύπρου σ' ένα ακόμη προτεκτοράτο; Αναμφίβολα, αποκλειστικά και μόνο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και, πάντως, όχι για τον κυπριακό λαό, τους άλλους λαούς της περιοχής, την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε, αυτός ήταν ανέκαθεν ο στόχος τους: η μετατροπή της Κύπρου σ' ένα δικό τους, αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Μεγαλώνουν τα προβλήματα

Ολη τη νύχτα πανηγύριζαν προχτές οι Γιουγκοσλάβοι και δικαιολογημένα. Και για την - προσωρινή, έστω - παύση των βομβαρδισμών, αλλά και για το γεγονός, πως στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι σε μια υπερδύναμη. Γνωρίζουν, όμως κι αυτοί, όπως και όλος ο κόσμος, ότι τα μεγάλα προβλήματα, που βασανίζουν τη χώρα τους και τα Βαλκάνια γενικότερα, συνεχίζουν να υπάρχουν και γίνονται ακόμη περισσότερο σύνθετα. Και δε μιλάμε, μόνο ή κυρίως, για το τεράστιο πρόβλημα της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης Γιουγκοσλαβίας. Το πρόβλημα αυτό είναι ένα το κρατούμενο και όλα δείχνουν, πως θα αποτελέσει το πρόσχημα και μοχλό, ταυτόχρονα, μιας νέας - διαφορετικής μορφής τη φορά αυτή - εισβολής και επιδρομής των μεγάλων συμφερόντων ενάντια στη γειτονική χώρα.

Μιλάμε, για το ολοφάνερο γεγονός, πως το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σ' ένα προτεκτοράτο, όπου τον κυρίαρχο λόγο θα έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ενα προτεκτοράτο, που έρχεται να προστεθεί σ' αυτό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αλλά και στα σχεδόν προτεκτοράτα (γερμανικής ή αμερικανικής ή "μεικτής" επιρροής) της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ποιος αμφιβάλλει, άραγε, ότι η εικόνα αυτή μόνο σταθερότητα δε φανερώνει; Ποιος αμφιβάλλει, ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν παραπέρα οι ανταγωνισμοί των "μεγάλων δυνάμεων" στην περιοχή; Η, μήπως, θα παύσει, να είναι ένας πρώτιστος στόχος τους, η υποταγή του γιουγκοσλαβικού λαού;

Ανόθευτος πανικός

Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία για τον πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για την αυριανή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του "Βήματος" ήρθε να τη διαλύσει. ""Νόθες" εκλογές! Προβλέπεται στρεβλή η απεικόνιση της δύναμης των πολιτικών κομμάτων". Γιατί αυτό; Επειδή "όλες οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έκταση της αποχής και των άκυρων/λευκών στις εκλογές της Κυριακής θα "νοθεύσουν" σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα"!!! Η εφημερίδα δεν παραλείπει να δικαιολογήσει τη νοθεία της: "Η "χαλαρή ψήφος" θα τροφοδοτήσει με αντικειμενικά επιχειρήματα τους ηττημένους, ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο κόσμος στις ευρωεκλογές αρνείται να μπει σε διλήμματα εξουσίας".

Σχόλιο; Θα το πιουν το πικρό ποτήρι, μέχρι τον πάτο.

Καταδικάστε τους "ειρηνοποιούς" της συμμορίας των δολοφόνων

Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι περιφρονεί σκαιότατα τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού, τις ελπίδες και τις προσδοκίες του. Εχει φτάσει σε τέτοιο σημείο παχυδερμισμού, ώστε δε διστάζει παραμονή εκλογών, να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο των ΝΑΤΟικών ταγμάτων κατοχής, προσβάλλοντας βάναυσα τον ελληνικό λαό που αρνήθηκε περήφανα και πεισματικά να υποταχθεί στη "λογική" των φονιάδων των λαών. Ταυτόχρονα, επιδεικνύει μια αλαζονική και πανάθλια σπουδή να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο, μήπως τυχόν και δεν προλάβει από την αρχή τη λεηλασία και τη μοιρασιά των λαφύρων του πολέμου. Την ίδια στιγμή, δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του περιβόητου "Συμφώνου Σταθερότητας" για τα Βαλκάνια, που έχει στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο της Δύσης.

Καμια αισχρή δικαιολογία, όπως αυτές που επικαλείται η κυβέρνηση περί εξυπηρέτησης του "εθνικού συμφέροντος", δεν πρέπει να εμποδίσει τον ελληνικό λαό να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του σ' αυτή την επιθετική και ιμπεριαλιστική συμπεριφορά της κυβέρνησης Σημίτη. Η ειρήνη, η φιλία και συνεργασία των λαών περνάει μέσα από την ήττα αυτής της πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν. Περνάει μέσα από τη σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ αυτή την Κυριακή.

Το ξέρατε;

Εσείς, το ξέρατε; Οχι... Μάθετέ το, λοιπόν. Ο Κ. Σημίτης, όπως λέει μια προκήρυξη, που κυκλοφορεί σε εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, "ο πρωθυπουργός είπε όχι στο Κογκρέσο, όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στους Αμερικανούς - ΟΧΙ στο πόλεμο - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. Γι' αυτό, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση του Κώστα Σημίτη, θα γραφτεί στην ιστορία. Ποτέ, κανένας άλλος πρωθυπουργός δε θα είχε τη δύναμη ν' αντισταθεί στην πανίσχυρη Αμερική..." (!!!).

Τώρα, λοιπόν, που μάθατε, ότι έχετε έναν πρωθυπουργό με τέτοιο... ανάστημα, μπορείτε να ψηφίσετε ανάλογα... Αλλωστε, με... τόσα "ΟΧΙ", που έχει πει ο άνθρωπος, πέστε του κι εσείς άλλο ένα, καλό θα του κάνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ