ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
Σελ. /23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σημαντική η δυναμική του ποσοστού του ΚΚΕ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων

Στη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,σημείωσε:

"Θα δώσουμε μια πρώτη εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα, παίρνοντας υπόψη τα κριτήρια που είχαμε διαμορφώσει πριν τις εκλογές. Δεν τα αλλάζουμε μετεκλογικά.

Εμείς κατ' αρχήν είχαμε υπογραμμίσει ότι οι ευρωεκλογές αυτές δεν μπορεί να έχουν σαν αποκλειστικό μέτρο σύγκρισης τις εκλογές του 1994, τις αντίστοιχες ευρωεκλογές, δεδομένου ότι αυτές είχαν γίνει τότε ένα χρόνο μετά τις εθνικές και είχαν κατά κάποιο τρόπο απομακρυνθεί από τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Οι φετινές ευρωεκλογές βεβαίως, δε βγάζουν κυβέρνηση ωστόσο έχουν ένα χαρακτήρα που λίγο ή πολύ προσεγγίζει το χαρακτήρα των εθνικών εκλογών χωρίς οπωσδήποτε να είμαστε απόλυτοι γι' αυτό. Ωστόσο πήραν ένα χαρακτήρα προκριματικό των εθνικών εκλογών. Το δεύτερο κριτήριο που είχαμε πάρει υπόψη προκειμένου να εκτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν το συνολικό άθροισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το άλλο κριτήριο ήταν το ποσοστό του ΚΚΕ.

Οι πρώτες μας λοιπόν εκτιμήσεις είναι οι εξής: Τα δύο κόμματα μαζί, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα, βρίσκονται κοντά στο 70% παίρνοντας όμως υπόψη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προσεγγίζει τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών, υπογραμμίζουμε ότι δεν έχουν νικήσει.

Το κυβερνητικό κόμμα σαφώς έχασε και είναι εμφανής η απώλειά του και οφείλεται πριν από όλα στην πολιτική του και στον προκλητικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ορισμένα ζητήματα. Η ΝΔ δεν εισέπραξε όλο το ποσοστό των δυσαρεστημένων του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία στην πολιτική τους και είναι φυσικό να εισπράξει ένα τμήμα.

Δε σας κρύβω ότι εμείς θα θέλαμε, είχαμε υποδείξει στον ελληνικό λαό με τα δικά μας επιχειρήματα ότι το άθροισμα των δύο κομμάτων έπρεπε να πέσει πιο πολύ και να ξεφύγει ο λαός από την ομηρία των πλαστών και επικίνδυνων διλημμάτων. Αν θέλετε αυτό το υποδεικνύουμε έστω και από δω και μπρος. Πιο αποφασιστικά ο λαός, ιδιαίτερα οι εργάτες, οι υπάλληλοι, φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεκολλήσουν από τα δύο κόμματα. Δεύτερο, θεωρούμε πολύ σημαντικό το ποσοστό του ΚΚΕ για τον εξής λόγο: Είναι ένα ποσοστό με σημαντική δυναμική με βάση τα στοιχεία που έχουμε όχι μόνο από τη "ΔΕΛΤΑ Πληροφορική" αλλά και από τα δικά μας στοιχεία, το ΚΚΕ έχει σημαντική άνοδο στα αστικά κέντρα, εκεί αν θέλετε που πόναγε τα προηγούμενα χρόνια και είμαστε βέβαιοι ότι με τα στοιχεία που θα βγουν θα φανεί ότι η άνοδός μας είναι σημαντική στις νέες ηλικίες, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια επίσης πονάγαμε.

Η δυναμική της ψήφου του ΚΚΕ υπάρχει ακόμα και στο γεγονός ότι ψήφισαν για πρώτη φορά θαρραλέα το ΚΚΕ, λαϊκά στρώματα και κοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι πριν 1 με 2 χρόνια μάλλον δε θα είχαν σκεφτεί ότι μπορούσε να έρθει η στιγμή και να ψηφίσουν το ΚΚΕ κάτω από το βάρος γνωστών προκαταλήψεων. Γι' αυτό μιλάμε για δυναμική του ποσοστού του ΚΚΕ το οποίο σταθερά δυναμώνει.

Η δυναμική αυτή του ποσοστού κατά τη γνώμη μας οφείλεται στον ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες, στη σταθερή του πολιτική αλλά και στην προοδευτική κατάκτηση της ικανότητάς του να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις πράγμα που είναι και στην πολιτική μας και είναι βασικό και συστατικό στοιχείο στην πολιτική μας και δεν είναι καθόλου περίεργο να υπάρχουν ψηφοφόροι οι οποίοι βεβαίως δε σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν σε όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις αλλά αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

Η ικανότητα δηλαδή και η προσπάθεια που πρέπει να κάνει το ΚΚΕ, να συσπειρώνει το λαό με βάση τα προβλήματά του και ακριβώς στην πορεία αυτής της συσπείρωσης να συνδιαλέγεται και να πείθει όσο γίνεται περισσότερο.

Εχω ακούσει αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα, ότι το πλεονέκτημα του ΚΚΕ ήταν ο πόλεμος. Δεν το δεχόμαστε καν σαν επιχείρημα γιατί ο πόλεμος ο κατακτητικός στη γειτονιά μας δεν μπορεί να είναι πλεονέκτημα. Ωστόσο και αν έτσι είναι τα πράγματα, το θέμα της νέας τάξης πραγμάτων και του πολέμου είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας θέσης και αντίληψης εδώ και χρόνια. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός και κατά παρέκκλιση".

Μεγαλώνει η ευθύνη μας

"Το ποσοστό το οποίο έχει κατακτήσει το ΚΚΕ με τη βοήθεια φίλων, οπαδών αλλά και άλλων ανθρώπων, πατριωτών, δημοκρατών, δημοκρατικών ανθρώπων που μας προσέγγισαν και τους προσεγγίσαμε, είναι ένα ποσοστό που εμάς μάς γεμίζει χαρά και ικανοποίηση αλλά σε καμιά περίπτωση με έπαρση και αλαζονεία. Αντίθετα αισθανόμαστε ότι πάνω απ' όλα αυτό το ποσοστό μάς γεμίζει με την υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ' αυτή την υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά, οι ψήφοι να αξιοποιηθούν στο μετερίζι του αγώνα για τη συγκρότηση του μεγάλου πατριωτικού, λαϊκού μετώπου που θα αντιπαρατίθεται και θα συγκρούεται με τη νέα τάξη πραγμάτων, την ιμπεριαλιστική.

Νιώθουμε αν θέλετε την ανάγκη να κατακτήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα γιατί πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια η δυναμική της συσπείρωσης θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και θα έλεγα, δε χρειάζεται να ευχαριστήσω κανέναν και καμιά, απλώς να υποσχεθώ εκ μέρους της ΚΕ και όλων των μελών και των στελεχών του Κόμματος ότι θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Αισθανόμαστε και ευθύνη και χρέος και ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα από δω και μπρος γιατί υπάρχουν πολυάριθμες λαϊκές, ριζοσπαστικές δυνάμεις που οφείλουμε να τις συναντήσουμε αλλά και εκείνες να συναντηθούν με εμάς. Ξέρουμε ακόμα ότι την τελευταία στιγμή στην κάλπη κάτω απ' τα γνωστά παραπλανητικά διλήμματα και τις συνήθειες, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που ίσως την τελευταία στιγμή δε μας ψήφισαν. Δε θα πω δεν πειράζει, θα ήταν καλύτερο να ψηφίσουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αλλά εμείς ξέρουμε ότι από τη Δευτέρα κιόλας πρέπει να βρεθούμε μαζί. Και αυτοί που δε μας ψήφισαν, και αυτοί που σκέφτηκαν να μας ψηφίσουν και την τελευταία στιγμή δε μας ψήφισαν, πρέπει να πάμε όλοι μαζί διότι τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν και θα είναι πιο οξυμένα μπροστά μας. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να πω, ότι νιώθουμε μεγάλη ευθύνη και έχουμε την προσδοκία ότι θα ανταποκριθούμε".

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπουν στη δράση οι πάντες

Μετά το τέλος των δηλώσεών της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε την παρακάτω ερώτηση:

- "Το τελευταίο που είπατε, ότι υπάρχουν πάρα πολλές ριζοσπαστικές δυνάμεις που πίστεψαν αντίστοιχα ότι θα σας συναντήσουνε, σημαίνει ότι από τις επόμενες μέρες θα γίνει μια προσπάθεια διαλόγου με τα μικρότερα κόμματα που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς;".

- Ενα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει ως διά μαγείας μέσα σ' ένα βράδυ την όποια εκτίμηση έχουμε για την πολιτική και τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Δεν είναι δυνατόν μέσα σ' ένα βράδυ, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι τις λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις τις συναντήσαμε στους αγώνες και αλίμονο αν πιστεύουμε ότι όλοι οι αγώνες αυτοί που έγιναν, ήταν αγώνες των κομμουνιστών μόνο και των κομμουνιστριών. Τις συναντήσαμε και ανήκουν σε όλα τα κόμματα, μη σας φαίνεται παράξενο... Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και εμείς θα συνεχίσουμε στο κύριο: Στη λαϊκή συσπείρωση σε όλα τα μέτωπα πάλης και εδώ "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Εκεί νομίζω κρινόμαστε όλοι. Στους αγώνες, εκεί γίνονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις.

Διότι δεν υποτιμώ το πεδίο των κορυφών, αλλά νομίζω ότι αν δει κανείς τα αποτελέσματα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όποιες διεργασίες και διαφοροποιήσεις, γίνονται πριν απ' όλα στο πεδίο των αγώνων. Και πιστεύουμε και στο νόμο των ανακατατάξεων και θα υπάρχουν εξελίξεις και στο λαϊκό σκηνικό και στο πολιτικό σκηνικό. Με την ευκαιρία, μου δίνετε τη δυνατότητα να προσθέσω και κάτι άλλο. Είδατε πόσο χαμηλά, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα, είναι τα ποσοστά αυτών που πήραν μέρος στις εκλογές στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η Ευρώπη των πολιτών, που δυστυχώς διακηρύσσουν όλα τα άλλα κόμματα. Ετσι θέλουν τους λαούς της Ευρώπης. Στη γωνία και στο περιθώριο.

Πρέπει να σας πω ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του να μπουν στη δράση οι πάντες. Και εμείς θέλουμε να κολυμπήσουμε στα βαθιά νερά και όχι σε μια μικρή, ας το πω, πρωτοπορία. Στα βαθιά νερά με τα λαϊκά στρώματα και με όλους εκείνους όπου κι αν ανήκουν και θέλουν να δράσουν μαζί μας. Αυτή είναι η Ευρώπη των πολιτών και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να παλέψουμε για να ανέβει η συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις, παντού. Και να μπει ένα τέρμα στη μοιρολατρία. Αυτή η μοιρολατρία εμπόδισε να ηττηθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Μεγάλη ήττα μπορούσαν να πάθουν. Εμείς κάναμε ό,τι περνούσε απ' το χέρι μας, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε περιθώρια να κάνουμε πολύ περισσότερα.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ψήφισαν μαζικά ΚΚΕ

Τη συνεπή αγωνιστική στάση του ΚΚΕ αντάμειψαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, που τρία χρόνια τώρα καθημερινά βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, για να μην υλοποιηθεί η καταστροφική επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή τους. Το ΚΚΕ χτες ανακηρύχτηκε στο μόνο συνεπή και σταθερό συμπαραστάτη τους, παίρνοντας 165 ψήφους έναντι των 2 ψήφων που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 1994.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ