ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δεύτερος νεκρός σε τέσσερις μήνες!

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες 38χρονος ηλεκτροσυγκολλητής, πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων. Πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα τα ανυψωτικά μηχανήματα του ναυπηγείου, όπου έχουν πυκνώσει επικίνδυνα τα εργατικά ατυχήματα

"Βουτιά" θανάτου από ύψος 20 μέτρων, έκανε χτες εργάτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και έπεσε πάνω σε μαδέρια και σωλήνες που κείτονταν στο έδαφος. Οι συνάδελφοί του έτρεξαν σε βοήθεια, όμως ο άτυχος εργάτης είχε ήδη αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή. Πρόκειται για τον Πολυζώη Χριστοδουλάκη,38 χρονών, πατέρα δυο μικρών παιδιών.

Το δυστύχημα συνέβη χτες, γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι. Ο Πολυζώης Χριστοδουλάκης, ηλεκτροσυγκολλητής στην ειδικότητα, μαζί με ένα συνάδελφό του "σκαλωσατζή", βρίσκονταν μέσα στο "καλαθάκι" ενός πεπαλαιωμένου αυτοκινητογερανού και έκαναν εργασίες στη γερανογέφυρα Νο 63, που βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή Νο 4 του ναυπηγείου. Συγκεκριμένα, κόλλαγαν "λαμάκια" πάνω στη γερανογέφυρα, όπου θα στηριζόταν στη συνέχεια σκαλωσιά. Κάποια στιγμή, ο άξονας που συγκρατούσε το "καλαθάκι" βρήκε στη γερανογέφυρα και "σκορτσάρισε" (τραντάχτηκε). Οι δυο εργάτες δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας και με το τράνταγμα ο Πολυζώης βρέθηκε στο κενό, ενώ ο συνάδελφός του, που δεν κρατούσε εργαλεία εκείνη την ώρα, στάθηκε τυχερός και πρόλαβε να κρατηθεί. Ο Πολυζώης Χριστοδουλάκης μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Είναι ο δεύτερος νεκρός, που θρηνούν στο ναυπηγείο μέσα σε τέσσερις μήνες!Στις 8 Μάρτη, είχε σκοτωθεί ο 39χρονος ελασματουργός Θ. Μαυροειδόπουλος,ο οποίος συνθλίφτηκε κάτω από λαμαρίνα - έλασμα βάρους ενός τόνου.

Τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας είναι η μεγάλη "πληγή" για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Τα ατυχήματα έχουν καταντήσει πλέον καθεστώς στο χώρο και συνεχώς πληθαίνουν. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, δυο άλλοι εργάτες είχαν τραυματιστεί σε ισάριθμα εργατικά ατυχήματα.

Ο κ. Ξυπολητάκος, διοικητής της λιμενικής αρχής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μας επιβεβαίωσε και τα δυο ατυχήματα της προηγούμενης βδομάδας και το ότι τα ατυχήματα στο χώρο είναι πολύ συχνά. Είπε επίσης ότι, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, ενημερώνει το αρμόδιο ΚΕΠΕΚ. Για το χτεσινό δυστύχημα ήδη έχει ξεκινήσει προανάκριση, ενώ επιτόπιο έλεγχο θα πραγματοποιήσει το ΚΕΠΕΚ σήμερα στις 7 το πρωί.

Ο Σπ. Βαρθολομαίος, γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο ναυπηγείο, μας δήλωσε σχετικά: "Μέσα σε λίγο καιρό θρηνήσαμε δυο συναδέλφους μας. Οσο για τα μικροατυχήματα, είναι πλέον καθημερινά, λόγω της αποδιάρθρωσης των ναυπηγείων, της εντατικοποίησης, των ελλιπών μέτρων προστασίας. Ο συγκεκριμένος αυτοκινητογερανός, όπου κρέμονταν οι δυο συνάδελφοι, είναι πεπαλαιωμένος. Γενικότερα, με τα ανυψωτικά μηχανήματα στο ναυπηγείο υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι όλα παλιά και έχουν αποσβέσει τα κεφάλαιά τους δυο και τρεις φορές και χρειάζονται αντικατάσταση τα περισσότερα και άλλα γενική επισκευή. Με τη συρρίκνωση του προσωπικού μετά το περιβόητο σχήμα 51% - 49% (μετοχές σε ΕΤΒΑ - εργαζόμενους), λείπουν ειδικότητες και προσωπικό για να καλύψουν όλες τις ανάγκες του ναυπηγείου και στα θέματα συντήρησης και επισκευών μηχανημάτων. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας εδώ και μήνες είχε προτείνει στην εταιρία ειδικά για τα ανυψωτικά μηχανήματα την πρόσληψη μιας ομάδας 5 - 6 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων που θα εκπαιδευτούν και θα αναλάβουν τη συντήρηση αυτών των μηχανημάτων. Η εταιρία, ωστόσο, δεν έκανε τίποτα. Αν το ίδιο το σωματείο δεν αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες - κάτι που δεν έχει κάνει - για να πιέσει για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας, ο κίνδυνος για νέα ατυχήματα και δυστυχήματα θα αυξάνει".

ΤΟ ΝΑΤ "απαντά" στον Στ. Σουμάκη

Ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επαναβεβαιώνει μετεκλογικά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, επίσημα στοιχεία του ΝΑΤ καταγράφουν τα καταστροφικά αποτελέσματά της

Πιστός στο δόγμα "ό,τι θέλουν οι εφοπλιστές", ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης έκανε χτες σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δε θα επηρεάσει την πολιτική της κυβέρνησης στο ΥΕΝ! Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον υπουργό, σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν: "Τι θα κάνετε τώρα απέναντι στα αιτήματα της ΠΝΟ, που ζητά την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, μέτρα για την ανεργία κλπ.;". Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει. Η δεύτερη ερώτηση ήταν: "Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι η πολιτική του αφελληνισμού, που πετά μαζικά έξω από τα καράβια τους ναυτεργάτες, θα συνεχιστεί;". Και η απάντηση του υπουργού: "Το ΥΕΝ θα συνεχίσει την πολιτική που ασκεί"!

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την Εμπορική Ναυτιλία έχει επιφέρει τα εξής ...αγαθά: Το 1997, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΝΑΤ, οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών ήταν 33 χιλιάδες, ενώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 1999, οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών υπολογίζονται μόλις στις 25 χιλιάδες!Δηλαδή, με τα αντιναυτεργατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1997, με τα οποία μείωσε τις θέσεις των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία τουλάχιστον κατά 50%, βρέθηκαν στη στεριά 8.000 ναυτεργάτες! Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 1986 μέχρι το 1998, οι θέσεις των Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία μειώθηκαν κατά 40 χιλιάδες!

Οσον αφορά το ΝΑΤ, η σκληρή αντιναυτεργατική πολιτική και η πριμοδότηση της εφοπλιστικής ασυδοσίας έχει στοιχίσει, από το 1986 μέχρι το 1999, στον κρατικό προϋπολογισμό, το αστρονομικό ποσό των 1.062.000.000.000 δραχμών! Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στο ΝΑΤ και στο Κεφάλαιο Ασθενείας και Ανεργίας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ) για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, για να πληρώσουν τοκοχρεολύσια κλπ. Παράλληλα βέβαια, οι οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ είναι ανυπολόγιστες, ενώ με περσινό νόμο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας φρόντισε να τους παράσχει επιπλέον διευκολύνσεις! Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο οι οφειλές των εφοπλιστών (όλων των κατηγοριών πλοίων), που έχουν βεβαιωθεί από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ανέρχονται σε 11.926.422.921 δραχμές! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές της ΔΑΝΕ,που ξεπερνούν το 1 δισ. δραχμές, δε συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό!

Ομολογία απάτης

Είχανε να λένε μέχρι τώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι με τις λεγόμενες μορφές "ενεργητικής απασχόλησης" - δηλαδή με τη μετατόπιση της επιδότησης από τον άνεργο στους εργοδότες - δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα "επώνυμες" (!), όπως ισχυρίστηκε, με κάθε σοβαρότητα, παραμονές ευρωεκλογών η υπουργός Εργασίας. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι: α Πολλοί επιχειρηματίες, προκειμένου να τσεπώσουν τις επιδοτήσεις, απολύουν εργαζόμενους που πληρώνουν οι ίδιοι και προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους, για να τους απολύσουν - σε πολλές περιπτώσεις - ακόμα και αυτούς πριν καν να λήξει η επιδότηση, ώστε να επαναλάβουν την κομπίνα. Για το θέμα αυτό, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες, αλλά ουδέποτε ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο, παρότι, υποτίθεται, ότι κάτι τέτοιο συνιστούσε παρανομία. β Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που "ανοίγουν" με αυτό τον τρόπο, είναι θέσεις ευκαιριακής, αλλά και μερικής απασχόλησης, για την οποία μάλιστα πλέον προβλέπεται προνομιακή επιδότηση! γ Θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται με "ενέσεις", με επιδοτήσεις, αλλά μέσα από τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, οι οποίες, με ή χωρίς επιδότηση, θα καλυφθούν εφ' όσον έχει ανάγκη ο επιχειρηματίας.

***

Παρ' όλα αυτά και ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, οι κυβερνητικοί παράγοντες περιέφεραν από κανάλι σε κανάλι τους βαρύγδουπους ...απολογισμούς της δήθεν δημιουργίας τόσων χιλιάδων θέσεων εργασίας, που, αν ήταν πραγματικές, θα είχαν ρίξει την ανεργία υπό του μηδενός. Ερχονται, ωστόσο, τώρα να ομολογήσουν ουσιαστικά την απάτη τους, αναγράφοντας επί λέξει στο τελευταίο επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης, που έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα, ότι: "Ο εργοδότης δεν δεσμεύεται για τυχόν απολύσεις του υπόλοιπου προσωπικού της επιχείρησης, ούτε για το διάστημα πριν την πρόσληψη του ατόμου, ούτε κατά τη διάρκεια απασχόλησής του"! Μάλιστα, προβλέπεται ότι η επιχείρηση μπορεί να απολύσει και μισθωτό που προσλήφθηκε με βάση το πρόγραμμα και να τον αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες με άλλο άτομο, εισπράττοντας το υπόλοιπο της επιδότησης.

***

Αποκαλύπτεται, επομένως, και επισήμως ότι οι λεγόμενες "ενεργητικές μορφές απασχόλησης" δεν αποσκοπούν έστω στη μερική αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στην περιφορά ενός αριθμού ανέργων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, πάντα σε βάρος της σταθερής απασχόλησης και με στόχο το μοίρασμα της ανεργίας και τη διευκόλυνση των εργοδοτών στην επιβολή της πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, η επιχορήγηση των βιομηχάνων με χρήματα που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των μισθωτών, την ίδια στιγμή που ο άνεργος συνθλίβεται με τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας, τα οποία και αυτά έχουν μπει στην "Προκρούστεια Κλίνη" μέχρι οριστικής κατάργησής του.

Μ. Ε.

Πρόγραμμα για άνεργους πτυχιούχους

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέχρι 30 χρόνων,να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων Αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, το πρόγραμμα επιχορηγεί πλήρως την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και την πρακτική άσκηση για 11 μήνες, 8.000 περίπου ανέργων πτυχιούχων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο πληροφοριακό υλικό του προγράμματος από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ενώ οι αιτήσεις τους θα γίνονται δεκτές έως και τις 20 του Ιούλη, στην Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος (Τατοϊου 125 και Λύρα 140, Κηφισιά).

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν είναι: Εντυπη αίτηση. Τίτλους σπουδών. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των τίτλων της ημεδαπής με τελική βαθμολογία ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ για ισοτιμία και αντιστοιχία, σε περίπτωση τίτλων σπουδών από σχολές της αλλοδαπής με τελική βαθμολογία. Υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86 ότι ο υποψήφιος εισέρχεται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας σε ειδικότητα που έχει σχέση με το αντικείμενο σπουδών του και ότι όλα τα στοιχεία που καταθέτει στην αίτηση είναι αληθή.

"Γερασμένα" και επικίνδυνα είναι τα ανυψωτικά μηχανήματα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ