ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξαετία ακραίας φοροαφαίμαξης των μισθοσυντήρητων

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνώντων και τη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων

"Κυβέρνηση - φορομπήχτης" είναι ο τίτλος, για τον οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανατρέχοντας στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε από το 1993, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη της φορολογικής επιβάρυνσης που υπέστησαν στο διάστημα 1993 - 1998 οι διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων, με κορυφαίες εκείνες των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των συνταξιούχων, αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα... απίστευτη, όσο βάναυσα κι αν την έχει βιώσει η πλειοψηφία των φορολογουμένων και συγκεκριμένα αυτών που συνιστούν τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Το γεγονός ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματός τους, υπερδιπλασιάστηκε (!) στην παραπάνω περίοδο, αποδεικνύει με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, ποιες κοινωνικές ομάδες έφεραν το βαρύ φορτίο της "σύγκλισης" των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, για την ένταξη της χώρας στη διαβόητη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Τα στοιχεία του σχετικού πίνακα που επεξεργάστηκε και φέρει στη δημοσιότητα σήμερα ο "Ρ", προέρχονται από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος και του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, έτσι όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μια αναλυτική ματιά στα συμπεράσματα του πίνακα αρκεί για των παραπάνω λόγων το αληθές. Στην εξαετία 1993 - 1998, περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ:

  • Ο μέσος φόρος του συνόλου των φορολογούμενων ανήλθε το 1998 σε 246.700 δρχ. από 88.300 δρχ. το 1993, αυξήθηκε δηλαδή κατά 179,3%! Την ίδια περίοδο το μέσο δηλωθέν εισόδημα του συνόλου των φορολογούμενων, αυξήθηκε κατά 88,3%, με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς δηλαδή από το μέσο φόρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική φορολογική επιβάρυνση ως προς το ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος για το σύνολο των φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, αν το 1993 το μέσο δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων επιβαρύνονταν φορολογικά κατά 4,2%, το ποσοστό αυτό ανήλθε το 1998 σε 7,6%, αυξήθηκε δηλαδή κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Την πρωτιά, βεβαίως, ως προς την ένταση της φοροαφαίμαξης που υπέστησαν στην παραπάνω περίοδο, την έχουν οι μισθωτοί, των οποίων η μέση φορολογική επιβάρυνση στην παραπάνω περίοδο υπερδιπλασιάστηκε. Ενώ το 1993 ένας μισθωτός σε κάθε 100 δραχμές εισοδήματος που δήλωνε στην εφορία πλήρωνε τις 3,6 δραχμές για φόρους, το ποσό αυτό αυξήθηκε στις 7,3 δραχμές, αυξήθηκε δηλαδή κατά 102,8! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος φόρος των μισθωτών από 89.100 δρχ. που ήταν το 1993 ανήλθε 293.000 δρχ. το 1998, αυξήθηκε δηλαδή κατά 228,8% (!), ενώ την ίδια περίοδο το μέσο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε μόλις κατά 60,6%. Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και για την κατηγορία των συνταξιούχων, των οποίων ο μέσος φόρος στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 90%, σχεδόν διπλασιάστηκε δηλαδή, ενώ η μέση φορολογική επιβάρυνση ανήλθε σε 5,3% του δηλωθέντος εισοδήματος από 3,7%, που ήταν το 1993. Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, αξίζει να επισημανθεί και ο εξαιρετικά χαμηλός, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων, ρυθμός αύξησης του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος (αυξήθηκε μόλις κατά 32%), λόγω των αυξήσεων "πείνας" που έδινε στις συντάξεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, φέρνει για άλλη μια φορά στο νου τον τίτλο των "υποζυγίων του ισχύοντος φορολογικού συστήματος" που φέρουν δεκαετίες τώρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εναν τίτλο το περιεχόμενο του οποίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - διατηρώντας ουσιαστικά αμετάβλητα τα αφορολόγητα όρια, αρνούμενη να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα και εφαρμόζοντας μια εισοδηματική πολιτική "φτώχειας" όλα τα προηγούμενα χρόνια - φρόντισε να εντείνει ακόμη περισσότερο.
  • Πέρα από τα παραπάνω, ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί επίσης να "υπερηφανεύεται" διότι σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας με τη φορομπηχτική της πολιτική πρόσθεσε ένα ακόμη αδιέξοδο στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, οδηγώντας τους με μαθηματική και στατιστική ακρίβεια σε αφανισμό. Ο μέσος φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών στην περίοδο 1993 - 98 αυξήθηκε κατά 255,2% αφού από 284.200 δρχ. το 1993 ανήλθε σε...1.009.600 δρχ. το 1998 (!), ενώ η μέση φορολογική επιβάρυνση αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε στην ίδια περίοδο κατά 6,3 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες! Η σχετική εξέλιξη αποτελεί, βεβαίως, επίτευγμα του συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, που εφηύρε και θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ