ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Για τον Γ. Τσαρούχη

Ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης είναι καλεσμένος της Εύης Κυριακοπούλου στην εκπομπή "Αντ' αυτού". Ο Γ. Μανιώτης θα μιλήσει για το φίλο του, τον μεγάλο μας ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. Θα ξεδιπλώσει τη μνήμη και θα θυμηθεί εκδρομές που έκαναν μαζί στην Επίδαυρο με την Περιηγητική Λέσχη. Θα θυμηθεί στιγμές από συζητήσεις τους, ενώ θα αναφερθεί και στη μεγάλη αγάπη που είχε ο Γ. Τσαρούχης στο αρχαίο θέατρο, αλλά και στο θέατρο Σκιών. Θα αποκαλύψει και μια άγνωστη "στιγμή" του ζωγράφου, την πρόταση γάμου που είχε κάνει στη Σαπφώ Νοταρά. Η σκηνοθεσία είναι της Πανδώρας Μουρίκη. (Κυριακή, ΕΤ-1, 12.00).

Στο απόλυτο γαλάζιο

Ενα ακόμη ταξίδι στο Αιγαίο θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε με τους ιστιοπλόους του σκάφους "Πλωτώ". Αυτή τη φορά θα βρεθούμε στην Κίμωλο, με πρώτο σταθμό το λιμάνι του νησιού Ψαθή. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία του νησιού των Κυκλάδων, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν "Εχινούσα". Το σημερινό της όνομα λέγεται ότι το πήρε από τον Κίμωλο, ο οποίος ήταν σύζυγος της Είδης, κόρης του Ταύρου. Ο Κίμωλος σύμφωνα με την παράδοση εμφανίζεται ότι είναι ο πρώτος κάτοικος του νησιού. Η Κίμωλος ήταν γνωστή για το εμπόριο της κιμωλίας. Το πλήρωμα του σκάφους θα ξεκινήσει για μια γνωριμία με το νησί και τους ανθρώπους του. Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Κέκα. (Κυριακή, ΕΤ-1, 19.30)

Κλειστοί χώροι

Σ' έναν Ελληνα παλιννοστούντα από το Καζαχστάν, που σήμερα ζει στο χωριό Σάππες, έξω από την Κομοτηνή, επικεντρώνεται το δεύτερο επεισόδιο της σειράς"Κλειστοί χώροι". Μια σειρά που επιχειρεί να καταγράψει τον τρόπο ζωής ανθρώπων που στην κυριολεξία, αλλά και μεταφορικά ζουν σε "κλειστούς χώρους". Ο τίτλος της δεύτερης εκπομπής είναι "Ενας Ελληνας από το Καζαχστάν". Ο ίδιος θα σκιαγραφήσει τη ζωή του, θα μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν πολλοί Ελληνες του Εύξεινου Πόντου, για τις δυσκολίες προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα. Η σκηνοθεσία είναι της Εύας Στεφανή και η επιστημονική επιμέλεια της Δέσποινας Εξακουστίδου. (Τετάρτη, ΝΕΤ, 23.30)

Ο Ολυμπιονίκης Κ. Καχιασβίλι

Το πορτρέτο του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Κάχι Καχιασβίλι, σκιαγραφεί η εκπομπή "Οι Ολυμπιονίκες". Γεννημένος το 1969 στο Τσινβόλι της Γεωργίας από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γεωργιανό, αγωνίστηκε με τα ελληνικά "χρώματα" για πρώτη φορά το 1994 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης. Κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια και ένα χάλκινο. Το 1995 κατέκτησε τρία χρυσά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ. Με τη Γεωργία κέρδισε στους Ολυμπιακούς του 1992 το πρώτο του χρυσό μετάλλιο. Στην Ολυμπιάδα του 1996 κέρδισε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο. Η εκπομπή αγγίζει την προσωπικότητα του Ολυμπιονίκη μας, τη ζωή και καθημερινότητά του και φυσικά τις αθλητικές του δραστηριότητες. (Πέμπτη, ΕΤ-1, 20.15)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ