ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ -ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μονίμως έκτακτη ανάγκη

- Τι ακριβώς συμβαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων;

- Η διοίκηση του νοσοκομείου, για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται με τις άδειες μητρότητας, αποφάσισε προεκλογικά - και ανακοίνωσε μετεκλογικά - την εφαρμογή των "μονών - ζυγών" στη νοσηλεία των ασθενών.

- Δηλαδή;

- Δε θα λειτουργούν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κατά τις μονές ημερομηνίες που εφημερεύει το Νοσοκομείο και θα λειτουργούν μόνο τις ζυγές ημερομηνίες. Επίσης προβλέπει τη μείωση κατά 50% των ενδοσκοπικών επεμβάσεων και των τακτικών χειρουργείων, καθώς και τη συγχώνευση κλινικών.- Τι σηματοδοτούν όλα αυτά για το νοσοκομείο;

- Φέρνουν στην επιφάνεια το οξυμένο πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου που υπάρχει από χρόνια. Είχαμε την ανάπτυξη νέων τμημάτων και κλινικών, χωρίς παράλληλα να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις σε προσωπικό. Ετσι, εντατικοποιήθηκε η δουλιά των εργαζομένων, για να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα, όπως η καρδιοχειρουργική κλινική, που είναι απαραίτητα για την περιοχή.

Μ' άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι καλούνται σήμερα, πέρα απ' την εντατικοποίηση, να αντιμετωπίζουν διπλάσιους ασθενείς σε ορισμένα τμήματα. Επίσης θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίζουν τον ίδιο αριθμό ασθενών στις μισές μέρες.

Απ' την άλλη μεριά, ο περιορισμός κατά 50% της εξυπηρέτησης των ασθενών θα οδηγήσει - όσους έχουν βέβαια τη δυνατότητα - στα ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα ή στην Αθήνα.

Γενικά, η παρεχόμενη περίθαλψη και περιορίζεται και υποβαθμίζεται, την ώρα που η περιοχή επιβαρύνεται υγειονομικά με την είσοδο και νοσηλεία χιλιάδων προσφύγων απ' την Αλβανία.

- Τι συνέβη με τις άδειες μητρότητας;

- Στην αρχή, ο πρόεδρος δεν υπέγραφε καμιά άδεια μητρότητας. Αντέδρασαν, όμως, οι εργαζόμενοι και - ήταν, άλλωστε, υποχρεωμένος και απ' το νόμο - αναγκάστηκε να χορηγήσει τις άδειες.

Ομως, η χορήγηση των αδειών συνοδεύτηκε απ' την απόφαση για "κόψιμο", στην ουσία, στα δυο του νοσοκομείου. Επιπλέον, προσπαθεί να δημιουργήσει αντιθέσεις μεταξύ των εργαζομένων (άνδρες και γυναίκες ή ανύπανδρες προς μητέρες κλπ.) και να διασπάσει την ενότητά τους. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων, που έχουν μπει σ' αυτήν τη λογική απέναντι σε συναδέλφους που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμά τους, της άδειας μητρότητας, που είναι ένα θετικό μέτρο για την εργαζόμενη γυναίκα.

Μ' αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων απ' την πραγματική αιτία, που είναι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας με τη μείωση των δαπανών...

- Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι είναι μια έκτακτη κατάσταση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί...

- Η κατάσταση είναι μονίμως ...έκτακτη. Και έχει ενημερωθεί γι' αυτήν την κατάσταση ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που επισκέφτηκε την πόλη μας, το Μάη του 1997.

Τότε το Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) παρέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, τόνιζε: "Να σταματήσει, επιτέλους, η άναρχη ανάπτυξη κλινικών ή τμημάτων, χωρίς σοβαρή μελέτη, προδιαγραφές, εξοπλισμό και στελέχωση".

- Δηλαδή, πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξη των νέων μονάδων;

- Ασφαλώς όχι. Πρέπει να γίνει το αντίθετο. Αλλά, όπως φαίνεται, η ελλιπής ανάπτυξη οδηγεί και σε υπολειτουργία, την οποία, τελικά, σταματούν οι ίδιοι οι εμπνευστές μιας τέτοιας λειτουργίας.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, και ενόψει των εκλογών στο σωματείο (23.6.1999), να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και να αναδείξουν στα νέα συνδικαλιστικά όργανα αγωνιστές συναδέλφους, που θα μπαίνουν μπροστά στους αγώνες για τα προβλήματα και με αίσθημα αλληλεγγύης θα διεκδικούν λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Γ.


ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αν προεκλογικά, οι μηχανισμοί προπαγάνδας επιστρατεύτηκαν για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να αποτρέψουν την αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να υποστηρίξουν πως, τάχα, το ΚΚΕ θέλει τον πόλεμο για να ψαρεύει ψήφους (!), μετεκλογικά, δεν είναι λίγοι όσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη σημαντική αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ ως ευκαιριακή, λόγω της αντιπολεμικής δράσης του Κόμματος ενάντια στην εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ασφαλώς, όλοι αυτοί δεν είναι ανιστόρητοι. Και γνωρίζουν πως στα 80 χρόνια αγώνων του ΚΚΕ χιλιάδες κομμουνιστές δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν για την αντιπολεμική δράση τους - ακόμα και για την υπογραφή τους κάτω από την έκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη. Ο στόχος, λοιπόν, τέτοιων συκοφαντιών είναι να υποβαθμίσουν το θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αποδίδοντάς το σε συγκυριακούς λόγους, αλλά και να δυσφημίσουν το αντιπολεμικό κίνημα και τους κομμουνιστές, που με την πρωτοπόρα δράση τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην αφύπνιση λαϊκών συνειδήσεων, κερδίζοντας την εκτίμηση λαϊκών μαζών. Ετσι, επιδιώκουν να "αδρανοποιήσουν" ξανά αυτές τις λαϊκές συνειδήσεις, που μαζί με τους κομμουνιστές κινητοποιούνται ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Ωστόσο, η πίεση της προπαγάνδας των "εθνικών κινδύνων", που εγκυμονούσε η εναντίωση στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, η θεωρία της "απομόνωσης της χώρας" από τους διεθνείς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (!), η προπαγάνδα ότι "κινδυνεύαμε να μείνουμε έξω από την ΟΝΕ" και τα τόσα άλλα εκβιαστικά διλήμματα δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Κι αυτό σε συνθήκες οξύτατης αντιπαράθεσης και κάτω από το βάρος των ισχυρών διλημμάτων, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούσαν συστηματικά, ενώ, βεβαίως, εξελισσόταν η επιχείρηση εκβιασμών και πιέσεων, εξαγοράς συνειδήσεων, το ρουσφέτι και η εκμετάλλευση των λαϊκών προβλημάτων, που βασανίζουν τα ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

***

Παρ' όλα αυτά και όσο κι αν πάσχισαν, το ΚΚΕ κατάφερε να συσπειρώσει ευρύτατα λαϊκά στρώματα, νέους ψηφοφόρους, που δεν υπέκυψαν. Γιατί έγκαιρα και ολοκληρωμένα πρόβαλε τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ εξέλιξης, αποκάλυψε και αντιπάλεψε με συνέπεια λόγων και έργων το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δικαιώθηκε η πολιτική του. Ετσι, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στο ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Κόμματος όχι τυχαία. Αυτό είναι και αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δράσης και πρακτικής του ΚΚΕ και των κομμουνιστών τα τελευταία χρόνια. Μιας δράσης στοχοπροσηλωμένης στους αγώνες για την αντιμετώπιση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Γιατί το ΚΚΕ, σταθερά και με συνέπεια, από την αρχή μέχρι το τέλος, με την ιδεολογική του παρέμβαση, με τις επεξεργασίες του, έδειξε και πρόβαλε τον ταξικό και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την ουσία και τους στόχους της ολιγαρχίας που υπηρετεί η ΕΕ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ ενάντια στους λαούς της, στους εργαζόμενους και τη νεολαία της Ευρώπης.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε και επέμενε για τις βαριές συνέπειες από αυτή την πολιτική και συνάμα τις αντιπάλεψε μαζί με άλλες λαϊκές δυνάμεις. Ο επίμονος προσανατολισμός στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και κινημάτων σε συνδυασμό με την προβολή της αναγκαιότητας συγκρότησης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου ενέπνευσαν λαϊκές δυνάμεις, που μπόρεσαν να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα. Ηταν η επιμονή του ΚΚΕ να δυναμώσει ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να γίνει ακόμα πιο ισχυρό και διακριτό ένα μεγάλο πατριωτικό κίνημα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

***

Σημαντικό είναι το γεγονός της προσήλωσης των κομμουνιστών στο να προωθείται μέσα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στα κινήματα η συσπείρωση ριζοσπαστικών δυνάμεων στη βάση των μεγάλων προβλημάτων και ανεξάρτητα από ιδεολογικούς και κομματικούς προσανατολισμούς και κομματική ένταξη. Μ' αυτό τον τρόπο έγινε δυνατό να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις, που μπορεί να έχουν διαφορές και διαφωνίες με τη συνολική πολιτική του Κόμματος, αλλά συμφωνούν με τους κομμουνιστές ότι πρέπει να αναπτυχθεί η συνεπής αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες ήρθαν κοντά στους κομμουνιστές ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ωρίμασε παραπέρα η ανάγκη για το ευρύτερο κοινωνικο - πολιτικό μέτωπο πάλης, που θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί. Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με τη σωστή πολιτική γραμμή που επεξεργάστηκε και ψήφισε το 15ο Συνέδριό του, βρέθηκε σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα στα μεγάλα γεγονότα, όπως στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και στους καθημερινούς εργατικούς και αγροτικούς αγώνες, στο μέτωπο της Παιδείας κλπ.

***

Φυσικά, το όποιο θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να κάνει τους κομμουνιστές να επαναπαύονται στις δάφνες τους, αφού είναι γεγονός πως οι παραπάνω θετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - και εκλογικά - αν αξιοποιούνταν καλύτερα. Αν με τη δράση μας είχαμε καταφέρει να διευρύνουμε τις σχέσεις και τους δεσμούς του Κόμματος με τις λαϊκές μάζες. Αν είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε ή να μετριάσουμε χρόνιες αδυναμίες στη δράση μας. Κι εδώ προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να κατακτήσουμε ένα υψηλότερο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, που να αντιστοιχεί με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Να αναπτύξουμε πιο αποφασιστικά πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τη νεολαία, τις γυναίκες και τους άνεργους. Και, τέλος, δεν μπορεί παρά να είναι στόχος μας, όλοι οι κομμουνιστές, στα πλαίσια των ΚΟ, να κατακτήσουμε την απαιτούμενη ικανότητα ώστε με αποφασιστικότητα να αναλαμβάνουμε, τόσο μέσα στους καθημερινούς αγώνες όσο και στη γενικότερη πολιτική δράση, ενωτικές - συσπειρωτικές πρωτοβουλίες. Ετσι, το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, θα προωθεί αποφασιστικά τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους, θα μπορέσει να οικοδομήσει το κοινωνικο - πολιτικό μέτωπο πάλης του λαού, το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Παρ' όλα αυτά και όσο κι αν πάσχισαν, το ΚΚΕ κατάφερε να συσπειρώσει ευρύτατα λαϊκά στρώματα, νέους ψηφοφόρους, που δεν υπέκυψαν. Γιατί έγκαιρα και ολοκληρωμένα πρόβαλε τον άλλο δρόμο εξέλιξης, αποκάλυψε και αντιπάλεψε με συνέπεια λόγων και έργων το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δικαιώθηκε η πολιτική του. Ετσι, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στο ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Κόμματος όχι τυχαία. Αυτό είναι και αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δράσης και πρακτικής του ΚΚΕ και των κομμουνιστών τα τελευταία χρόνια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ