ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μέρα αντιπολεμικής δράσης

Συγκέντρωση - πορεία, την Τρίτη 22 Ιούνη στις 7.30 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης στον πόλεμο στις γειτονιές της Αθήνας οργανώνει η ΕΕΔΥΕ

Ημέρα δράσης κατά του πολέμου για το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας καθορίζει την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιούνη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία και οργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 μμ συγκέντρωση - πορεία και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης στον πόλεμο στις γειτονιές της Αθήνας.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα η ΕΕΔΥΕ τονίζει:

"ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΣΤΙΣ 7.30 μμ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ". Και προσθέτει:

"Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Η ονομαζόμενη συμφωνία ειρήνης που επιβλήθηκε από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς οδηγεί το Κοσσυφοπέδιο σε ΝΑΤΟική κατοχή.

Οι λαοί της περιοχής βρίσκονται έρμαια στην τρομοκρατική δράση του UCK και των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ακολουθεί νέος ξεριζωμός των Σέρβων. Η σιωπή των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" αποκαλύπτει και πάλι την υποκρισία τους.

Ελληνικέ λαέ, νέες και νέοι. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Η ΝΑΤΟική εισβολή, κατοχή και εγκατάσταση θα οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Στα σχέδια αυτά συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει 1.500 Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες για να συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής. Με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως "η τουρκική παρουσία", "η προστασία των Σέρβων", "η προστασία της ειρήνης", προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

Η αλήθεια είναι πως: Και στη Βοσνία τη ΝΑΤΟική κατοχή υπηρέτησαν και τίποτε περισσότερο.

Η αλήθεια είναι πως: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πάνω από 40 δισ. το χρόνο για αυτή τη συμμετοχή.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ.

Ολοι στον αγώνα για: ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ".

Μετρώντας τους νεκρούς της "ειρήνης"

Δύο Ιταλοί ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, βαριά τραυματισμένοι από νάρκες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι κραυγές και τα ουρλιαχτά χαράς των αντρών του UCK, αλλά και πολλών Αλβανών Κοσσοβάρων, θάμπωσαν λίγο τις "διόπτρες", με τις οποίες βλέπουν την πραγματικότητα τα μέλη της "ειρηνευτικής δύναμης" του ΝΑΤΟ. Μια τραγική και θανατηφόρα πραγματικότητα, που έχει ελεύθερους σκοπευτές, νάρκες, Ουτσεκάδες, που διψούν για αίμα, απόγνωση, μίσος, πανικό, τρόμο, θάνατο... "Καλώς ήρθατε στο Κοσσυφοπέδιο", το λαβωμένο και ισοπεδωμένο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις. Δεν έχει σημασία, αν είσαι Ιταλός στρατιώτης. Μπορείς εύκολα να πέσεις σε νάρκη. Δεν έχουν αποστολέα και παραλήπτη. Το συνειδητοποίησαν οι δύο Ιταλοί, που το βράδυ Τετάρτης κοντά στο Πετς, όπου στρατοπεδεύει η ιταλική δύναμη, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εισήλθαν σε ναρκοπέδιο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς αξιωματικούς, οι Ιταλοί μεταφέρθηκαν για νοσηλεία και είναι άγνωστη η έκταση των τραυμάτων τους... Αλλες πληροφορίες τούς ήθελαν χτες νεκρούς. Τίποτα δεν έχει διασταυρωθεί, ούτε έχει ανακοινωθεί επισήμως. Εξάλλου ο κίνδυνος είχε επισημανθεί προς όλους από τους Αμερικανούς πρώτα από όλα, που τόνισαν προς τις δικές τους δυνάμεις: "Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Το έδαφος και οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς". Τιμιότητα των Αμερικανών; Οχι. Απλά, κοινή λογική.

Οι κίνδυνοι που επισημαίνουν αυτά τα λόγια αφορούν τα μέλη της "ειρηνευτικής δύναμης", που είναι εκπαιδευμένα και φέρουν φυσικά πλήρη εξοπλισμό και μάλιστα βαρύ. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τους αθώους πολίτες, τους Σέρβους που αναγκάζονται να πάνε να συναντήσουν τους πρόσφυγες της Κράινα; Τι συμβαίνει με τους δημοσιογράφους; Απλά, ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται.

Ενας ελεύθερος σκοπευτής, που πυροβολούσε από συγκρότημα διαμερισμάτων, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα, που οδηγούσε αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες στην πρωτεύουσα του Κοσσόβου Πρίστινα, δήλωσε αξιωματικός του ΝΑΤΟ. Βρετανοί αλεξιπτωτιστές της δύναμης του ΝΑΤΟ απέκλεισαν την περιοχή και ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, εάν πρόκειται για Σέρβο ή Αλβανό. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε, ενώ χιλιάδες Σέρβοι από τη νότια πόλη του Ουρόσεβατς - εκεί που πρόκειται να σταθμεύσει η ελληνική αποστολή - διέφευγαν προς το βορρά, περνώντας από την Πρίστινα, ώστε να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο μετά την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού από την επαρχία αυτή. Το θύμα είχε την ατυχία να οδηγεί αυτοκίνητο με πινακίδες της σερβικής πόλης Νις... έτσι "δέχτηκε σφαίρες από τα διαμερίσματα, καθώς οδηγούσε σε κεντρικό δρόμο", όπως δήλωσε ο συνταγματάρχης των Βρετανών αλεξιπτωτιστών Πολ Γκίμπσον, ο οποίος ήταν παρών στο επεισόδιο και συμπλήρωσε ότι κατά την είσοδο των στρατιωτών του στην Πρίστινα την Κυριακή, στάθηκε ...αδύνατο ...να αφοπλιστούν όλοι στην πόλη αυτή, η οποία έχει γεμίσει με όπλα.

Μετά τους Γερμανούς δημοσιογράφους που βρήκαν φρικτό θάνατο με το "καλημέρα" της εισβολής, άλλοι φαίνεται να παίρνουν σειρά. Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι και ο Αλβανός μεταφραστής τους τραυματίστηκαν, όταν "άγνωστοι" άνοιξαν πυρ... Πρόκειται για τους Σίμον Χάουστον 30 ετών, τον Κρις Γουάιτ 29 ετών και τον Ξερμπέτ Σαμπάνι 28 ετών, που νοσηλεύονται στο βρετανικό στρατόπεδο Στίμιλιε, θα αναφέρει "λιτά" η καθημερινή εφημερίδα της Γλασκώβης.

"Να αποσύρει η κυβέρνηση τις ελληνικές δυνάμεις"

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μανάδων και Πατεράδων των Στρατευμένων Παιδιών

Ως Ελληνες πολίτες και γονείς των στρατευμένων παιδιών εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τον αποτροπιασμό μας για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη γειτονική μας χώρα, ως υποτιθέμενη ειρηνευτική δύναμη. Παραβλέπει τη γενική κατακραυγή (το 98% του ελληνικού λαού είναι κατά του πολέμου) του λαού ενάντια στον πόλεμο των ΝΑΤΟικών και της ΕΕ, τον οποίο διεξάγουν στο Κοσσυφοπέδιο ως στρατός κατοχής. Η ειρηνευτική συμφωνία, που επιβλήθηκε με φρικιαστικές και βάρβαρες μεθόδους, όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά θα είναι η νέα αρχή για μεγαλύτερες εντάσεις και πιθανούς νέους πολέμους.

Οι νέοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία με εκβιασμό άμεσο ή έμμεσο υποχρεούνται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο (ΕΛΔΥΚΟ) στο πλαίσιο της KFOR ("ειρηνευτικής δύναμης" του ΝΑΤΟ).

Η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με τα χρήματα του ελληνικού λαού, συμμετέχει στην KFOR με μια ταξιαρχία περίπου 1.500 ανδρών, αποτελούμενη από το διοικητήριο, το λόχο διοικήσεως, από αξιωματικούς, από δύο πλήρως ενισχυμένα τάγματα πεζικού - το 501 μηχανοκίνητο ΤΠ με έδρα τα Γιαννιτσά και το 601 μηχανοκίνητο ΤΠ με έδρα το Κιλκίς - διαμορφωμένα με σκοπό να καλύψουν τις κατοχικές ανάγκες της αποστολής (λόχοι υγειονομικού, υλικού πολέμου και μεταφορών).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική δύναμη με τη συμμετοχή στρατεύσιμων νέων, οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, εκτός συνόρων και υπό τις διαταγές του Αμερικανού διοικητή.

Ολοι μας πονέσαμε και μοχθήσαμε για να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με δημοκρατικές, πατριωτικές και φιλειρηνικές ιδέες.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τις προσδοκίες όλου του ελληνικού λαού και ειδικότερα των γονέων των στρατευμένων παιδιών ως διαπραγματευτή για την "ειρηνευτική λύση" του δολοφονικού πολέμου ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό.Υπέγραψε την έναρξη και τη συνέχιση των βομβαρδισμών. Συμμετέχει στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ με την εν λευκώ διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος, με την αποστολή ελληνικών πλοίων, αντιτορπιλικού και φρεγάτας στην Αδριατική, με την αποστολή ελληνικών τμημάτων στην Αλβανία και στη Βοσνία και σήμερα με την αποστολή 1.500 Ελλήνων ανδρών υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι να γίνουν τα παιδιά μας βορά για τις ορέξεις των ΝΑΤΟικών. Οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν με το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" και με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι πρόκειται για μια αποστολή η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους.

Επιπλέον, εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης στέλνονται τα στρατευμένα νιάτα μας σε ένα μολυσμένο και ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι μακροχρόνιες και μη προβλέψιμες.

Ως γονείς και πολίτες της Ελλάδας συμπαραστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί με τα παιδιά μας και είμαστε περήφανοι για τους στρατευμένους νέους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή, για τα παιδιά μας στο αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής", που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τον κίνδυνο και αποσύρθηκαν από τα παράλια της Γιουγκοσλαβίας, για τη στάση του μόνιμου υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έστειλε στην ΕΕΔΥΕ τα δολάρια της "πρόσθετης αποζημίωσης" για τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και ζήτησε να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Είμαστε περήφανοι για τα στρατευμένα παιδιά μας, τα οποία παρά την τρομοκρατία και τις επικρεμάμενες ποινές για φυλάκισή τους εξέφρασαν και εκφράζουν δημοσίως και μέσα στους στρατιωτικούς χώρους την αντίθεσή τους να υπηρετούν τους ΝΑΤΟικούς. Τα δολάρια δεν αποτέλεσαν το δέλεαρ για την πλειοψηφία των Ελλήνων στρατιωτών για να προδώσουν τις πατριωτικές και φιλειρηνικές αξίες τους.

Προειδοποιούμε πως οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά μας, τα οποία κατ' εντολή της κυβέρνησης μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να εκφράζει εμπράκτως την αντίθεσή του στις ΝΑΤΟικές και κυβερνητικές επιβολές για εγκαθίδρυση κατοχικού καθεστώτος, με ΝΑΤΟικά στρατεύματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

  • Απαιτούμε άμεσα να αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση τις ελληνικές δυνάμεις από Κοσσυφοπέδιο, Αδριατική, Αλβανία, Βοσνία.
  • Να μην επιτρέψει τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη.
  • Να κλείσει άμεσα τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ