ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Το 1906 γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Κομιτάτα της Κεφαλονιάς ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ.Παιδί πολύτεκνης αγροτικής και ασφαλώς πολύ φτωχής οικογένειας, από μικρός γνώρισε την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την αδικία στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.

Στην Αθήνα έπιασε δουλιά στη "Χαλυβουργική", οργανώθηκε συνδικαλιστικά και έγινε μέλος του ΚΚΕ από πολύ νωρίς. Στην Κατοχή έγινε ένα από ηγετικά αντιστασιακά στελέχη στην περιοχή Ρουφ, Ρέντη και Καμινίων και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Η ομάδα του είχε αναλάβει το σαμποτάζ στη "Χαλυβουργική". Πιάστηκε από την Γκεσταπό, βασανίστηκε και, τελικά, γλίτωσε την εκτέλεση. Το τμήμα του σε συνεπικουρία με άλλες πατριωτικές αντιφασιστικές δυνάμεις συντέλεσε και βοήθησε στο να παρεμποδιστούν και σε συνέχεια να ματαιωθούν τα σχέδια των αποχωρούντων κατακτητών, που αποσκοπούσαν στην ανατίναξη των εργοστασίων, αλλά και της Ηλεκτρικής, ακόμα και του λιμανιού του Πειραιά.

Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, όμως, τον αντάμειψαν με συλλήψεις, επανειλημμένες καταδίκες σε θάνατο και με εξορίες, πότε στο ένα και πότε στο άλλο νησί. Αντιμετώπισε όλες τις διώξεις με απαράμιλλη ψυχική δύναμη, καρτερικότητα και με αξιοπρέπεια περίμενε στο κελί του θανάτου την πραγματοποίηση της θανατικής του εκτέλεσης.

Αγωνίστηκε με γνώμονα την πίστη στην ορθότητα και το δίκαιο των ιδανικών και ιδεωδών εκείνων που ενσωμάτωνε η αγάπη του στο ΚΚΕ και στην Ελλάδα και άντεξε στην επί χρόνια καθημερινή αντιμετώπιση του θανάτου, γιατί ήξερε ότι υπερασπιζόταν τα ωραιότερα ανθρώπινα ιδανικά, την ανεξαρτησία, την ελευθερία, το σοσιαλισμό, την ειρήνη.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις επέβαλαν τελικά την αμνηστία, ματαίωσαν την εκτέλεσή του και συντέλεσαν στην αποφυλάκιση και τη διάσωσή του.

Στις 2 Ιούνη 1999, ο αείμνηστος αγωνιστής έφευγε πλήρης ημερών, περήφανος για το έργο και τον αγώνα του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο Σωκράτης Παλουμπής προσφέρει 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βλατερού - "Αγ. Αλέξη", και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 6 Ιούνη, συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας και αξέχαστος ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αθήνας, 6.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Τα αδέρφια του

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μου ΜΑΤΙΝΙΩΣ ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΥ,του αδελφού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΥ,του εξαδέλφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΟΥ και των συγχωριανών μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΒΑΪΤΣΑΣ ΚΛΗΔΑΚΗ,προσφέρω στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 20.000 δρχ.

Ευάγγελος Κουκουρίγκος

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΥΛΙΟΥ, που πέθανε στις 19 Ιούλη 1998, στον ένα χρόνο από το θάνατό του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρω στην ΚΟ Δωδεκανήσου 50.000 δρχ.

Αριστείδης Ρούλιος

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ και ΜΑΧΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑ προσφέρω 40.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και 10.000 δρχ. για την έκδοση της εφημερίδας "Αντιστασιακός Εκπαιδευτικός".

Ολγα Χιουρέα - Οικονομάκη

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΧΙΟΥΡΕΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της γυναίκας του ΜΑΧΗΣ,εθνοσύμβουλου στην Κατοχή, προσφέρω 40.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και 10.000 δρχ. στην "Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών".

Τάκης Χιουρέας, αντιστασιακός εκπαιδευτικός

* * *

Στη μνήμη του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΣΑΛΒΑΝΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε πρόσφατα, ο φίλος του Χαράλαμπος Αδειλήνης προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο, Κυριακή 20 Ιούνη, στις 11.00 π.μ., στο Νεκροταφείο Νεάπολης γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ΚΚΕ

ΒΟΥΛΑΣ Μπαζίγου - ΓΑΛΥΦΑ

ο αδελφός της Γιώργος Μπαζίγος

  • Στη μνήμη της αγωνίστριας και φίλης Βούλας Μπαζίγου - Γαλύφα προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Θόδωρος Αναστασιάδης

* * *

Αύριο, Κυριακή 20 Ιούνη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΥΠΑΡΑΚΗ

Επί 15 χρόνια ήταν μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του τα μέλη του Παραρτήματος προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Αύριο, Κυριακή 20 Ιούνη, στις 10.00 π.μ., στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Επίτιμου Προέδρου του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ηλιούπολης

Η σύζυγός του Σοφία Καραγιώργου

  • Επίσης στη μνήμη του Κώστα Καραγιώργου τα μέλη της ΔΕ του Παραρτήματος Ηλιούπολης προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ