ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φιλόξενη αγκαλιά πολιτισμού

Η "ζωή" του πλησιάζει την εικοσιπενταετία. Από το 1976, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου αποτελεί μια φιλόξενη αγκαλιά εικαστικής δημιουργίας. Το Μουσείο βρίσκεται στο 50ό χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου. Πήρε το όνομά του από τις Σκιρωνίδες Πέτρες, παραθαλάσσια περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα με αυτό το όνομα. Σχεδιάστηκε το 1966 από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλο,για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως εργαστήρι, μαζί και καταφύγιο στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας. Το Μάη του 1976, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του γλύπτη, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια, παρουσιάζοντας το έργο, τη δράση και τη ζωή του Ελληνα γλύπτη. Ατμητα, αδιάσπαστα δεμένο με τα βράχια της παραλίας του Σαρωνικού, όχι μόνο στεγάζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Κ. Πολυχρονόπουλου (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική), αλλά έχει ανοίξει φιλόξενα τις πόρτες του σε κοινό και καλλιτέχνες.

Πλούσια δραστηριότητα

Οι Διεθνείς Μπιενάλε Γλυπτικής,που πραγματοποιούνται από το 1977, έχουν γίνει θεσμός για το Ιδρυμα του Σκιρώνειου, καθιερώνοντάς το στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως μία σημαντική παρουσία στο χώρο της σύγχρονης γλυπτικής, ενώ παράλληλα στη δραστηριότητά του συμπεριλαμβάνονται συμπόσια, προβολές, εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και χορού. Το Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς εγκαινιάστηκε το 1985. Αποτελεί ένα νέο χώρο του Ιδρύματος, κοντά στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία υπαίθρια έκταση 9.500 τ.μ., με αιωνόβια ελαιόδεντρα, στον οποίο πραγματοποιούνται οι Μπιενάλε και οι άλλες δραστηριότητες του Σκιρώνειου Μουσείου. Η συλλογή σύγχρονων γλυπτών στον εξωτερικό χώρο του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς εμπλουτίζεται με την πάροδο του χρόνου και δημιουργείται το πρώτο Πάρκο Γλυπτικής στην Ελλάδα.

"Η πρώτη μας διεθνής έκθεση γλυπτικής έγινε πριν 22 χρόνια", μας λέει η πρόεδρος και ιδρύτρια του Σκιρώνειου Μουσείου Πολυχρονόπουλου, ζωγράφος Μάρι Πολυχρονοπούλου."Στην πορεία η Μπιενάλε Γλυπτικής του Σκιρώνειου έγινε θεσμός, με όραμα να είναι ανοιχτή στις πιο προωθημένες εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης. Η ελληνική γη, η θάλασσα, τα βράχια, το φως, οι εναλλαγές των χρωμάτων προσδιορίζουν το μυθικό διαχρονικό τους ρόλο ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.Σ' αυτόν τον αρχέγονο, αυτοδύναμο χώρο της αττικής γης, που περιβάλλει το Σκιρώνειο, ο δημιουργός του γλύπτης Κ. Πολυχρονόπουλος είχε σαν σκοπό να δώσει στους νέους έναν τόπο - σταυροδρόμι διαλόγου και έρευνας, μια καταφυγή ελευθερίας. Το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα".

"Με το τέλος της 9ης Μπιενάλε του Σκιρώνειου, έκλεισε ένας κύκλος στην καθοριστική του πορεία για την προσέγγιση της τέχνης και των μεταλλαγών της μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Μπροστά στη χιλιετία που ανατέλλει θα κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα και θα αναζητήσουμε τη χαμένη σχέση ανάμεσα στη φύση και την τέχνη, ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο, αυτόν τον άνθρωπο, που μπορεί να είναι καταστροφέας μαζί και σωτήρας της δικής του γης".

"Τραγούδι για τον πλανήτη μας με χρώματα"

Την εποχή αυτή το Σκιρώνειο Μουσείο βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία της 10ης Διεθνούς Μπιενάλε Γλυπτικής 1999 - 2000,που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με θέμα: "Ο σεβασμός και η προστασία της φύσης στο τέλος της χιλιετίας".Στο πλαίσιο της Μπιενάλε, στο χώρο του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς (Γεωργίου Λύτρα 75, Ν. Κηφισιά), οργανώθηκε έκθεση με έργα ζωγραφικής και κατασκευές μαθητών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη, έχει τίτλο "Τραγούδι για τον πλανήτη μας με χρώματα".Στην πρόσκληση του Ιδρύματος ανταποκρίθηκαν 36 συνολικά σχολεία, σχολεία που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και άλλα που εξίσου ευαισθητοποιούν τα παιδιά γύρω από το σεβασμό προς τη φύση, με ανάλογες δραστηριότητες. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες μέσα στην τάξη και χρησιμοποιώντας χρώματα και διάφορα άλλα υλικά, μετέτρεψαν τα λευκά υφάσματα που διατέθηκαν από το Ιδρυμα σε σημαίες - σύμβολα της ανάγκης να προστατέψουμε τον πλανήτη μας από την καταστροφή που υφίσταται.

"Τα έργα των παιδιών", σημειώνει η Μ. Πολυχρονοπούλου, "έχουν σαν αρχή ποικίλα οικολογικά θέματα και πάντα κεντρικό άξονα το σεβασμό προς το περιβάλλον. Εκφράζουν την αγάπη τους προς τη φύση και την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη Γη. Τα έργα αυτά είναι γεμάτα μηνύματα, σκέψεις, ερωτηματικά, φτιάχτηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενθουσιασμό και προτείνουν μια στάση ζωής διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων γενιών που επέφερε καταστροφή".

Το Σκιρώνειο από το 1975 οργανώνει με επιτυχία προγράμματα αισθητικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. "Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών με τη βοήθεια εικαστικών δραστηριοτήτων, να δημιουργήσουν προβληματισμό για το πώς μπορούν να συνδυαστούν οι αισθητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου με φυσικό περίγυρο και να καλλιεργήσουν το σεβασμό των παιδιών προς το περιβάλλον".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Το ΝΑΤΟ

ρήμαξε

τα μνημεία της

Οι ΝΑΤΟικές βόμβες γνώριζαν πού χτυπούσαν. Οι λάθος στόχοι ήταν αλάνθαστοι στη σκοπιμότητά τους. Ο πόλεμος πρέπει πρώτα απ' όλα να καταστρέψει τη μνήμη

ΣΕΛΙΔΕΣ 2 - 3

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κλείνουν

σχολεία

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταργήσεις σχολείων. Δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια κλείνουν ή υποβιβάζονται και οι μαθητές τους στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα που θυμίζουν άλλες εποχές

ΣΕΛΙΔΕΣ 8 - 9

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η καρδιά

του μπάσκετ

χτυπά στη Γαλλία

Από σήμερα μέχρι τις 2 Ιούλη θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή 16 ομάδων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

ΣΕΛΙΔΕΣ 13 - 15

Από το θεατρικό παιχνίδι "Η Μόλυνση"

Το "Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονοπούλου"

Από την έκθεση "Τραγούδι για τον πλανήτη μας με χρώματα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ