ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατζέντα εκδηλώσεων

"Πέτρας" Δρώμενα

Συνεχίζεται με επιτυχία το "Φεστιβάλ Πέτρας" του Δήμου Πετρούπολης.Σήμερα (9.30 μμ), στο "Θέατρο Πέτρας",θα απολαύσετε χορούς και τραγούδια της Ρούμελης, του Μοριά, της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, Κρήτης, Σκύρου, των Μεγάρων, της Μ. Ασίας, των Κυκλάδων, από το Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, με συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.

Από το "Θέατρο Πέτρας" αρχίζει, την Τετάρτη (9.30μμ), τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις ο Φοίβος Δεληβοριάς.Μαζί του εξαμελής μπάντα, η Μαρία - Στέλλα Τζανουδάκη και η Ελληνοαυστραλέζα Τάνια Νασσιμπιάν.Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Παπαλάμπρου, Χρήστος Τζώρτζης, Γιάννης Μαντζιάρας, Γιάννης Τσόλκας, Αχιλλέας Παναγούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Η Θεατρική ομάδα "Ρόδα" παρουσιάζει, την Παρασκευή και το Σάββατο (9.30μμ) στο "Θέατρο Πέτρας", την "Τρικυμία" του Σαίξπηρ,σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή,σκηνικά Νίκου Τσιουμπλεξή - Κώστα Ανανίδα,μουσική Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, Αγγελου Γιαννάτου, Πιας Πιερράκου, Σταύρου Κάππα.

"Πολιτισμική Παγκοσμιοποίηση"

Διάλεξη του καθηγητή Κώστα Ζουράρι με θέμα "Πολιτισμική Παγκοσμιοποίηση" φιλοξενεί, την Πέμπτη (24/6, 8.30μμ), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Λ. Ποσειδώνος 30, Φλοίσβος). Μετά τηδιάλεξη, ο συνθέτης Γιάννης Βοργίας θα ερμηνεύσει τα έργα του "Κονσέρτο για πιάνο σε δύο μέρη για την ειρήνη" και "Η επόμενη μέρα", θέμα για πιάνο.

Ρυθμοί της Κούβας

Ενα απ' τα σημαντικότερα συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών, το σχήμα του συνθέτη Χουάν Φορμέλ, "Λος Βαν - Βαν",το μεγαλύτερο συγκρότημα της Κούβας (είκοσι μουσικοί και χορευτές), με 30 χρόνια γόνιμης παρουσίας, θα δώσει δύο συναυλίες, στο θέατρο του Λυκαβηττού,στις 9μμ, αύριο και την Τρίτη.Τις συναυλίες θ' ανοίξουν τέσσερα από τα καλύτερα ελληνικά λάτιν γκρουπ, οι: "Τιέρα Μπράβα" και "Αρομα Καρίμπε" (αύριο), "Γκρούπο Καντέλα" και "Απουριμάκ" (Τρίτη). Οι "Λος Βαν - Βαν" σχηματίστηκαν το 1969 στην Αβάνα και από αυτή τη συνεύρεση νέων ταλέντων εκείνης της εποχής προέκυψε το γκρουπ, τα τραγούδια του οποίου κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, στους δρόμους της Κούβας, πριν καν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μάμπο, ρούμπα, μπολερό, τσα - τσα, γνώριμα είδη της κουβανικής μουσικής, φιλτραρισμένα μέσα από το νεοτεριστικό συνθετικό πνεύμα του Χουάν Φορμέλ, μπολιάζονται με στοιχεία τζαζ, φανκ, παραδοσιακά, με αποτέλεσμα έναν ήχο ζωντανό, χορευτικό, εκρηκτικό.

Εικαστική δράση

Πέντε καλλιτέχνες, οι: Πέτρος Καρυστινός, Λίτσα Μαρτζούκου, Λιάννα Μελισσαράτου, Μιχάλης Παπαδάκης, Νίκος Χριστοφοράκης,εργάζονται επιτόπου και εκθέτουν τον τρόπο που σκέπτονται και δημιουργούν. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση με στόχο να έρθει ο επισκέπτης κοντά στον καλλιτέχνη, να εξοικειωθεί με την καλλιτεχνική πράξη και να πάρει μέρος στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εικαστική δράση και τα εκθέματα που περιλαμβάνουν στιγμές σύλληψης μιας αρχικής ιδέας ή τελικές δημιουργίες, αποκαλύπτουν την πολυμορφία της έκφρασης και του εικαστικού ύφους των εκθετών. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στη Δροσοπούλου 133 (στάση Καλλιφρονά), θα είναι ανοιχτή σήμερα από τις 11πμ - 10μμ, από αύριο μέχρι και την Παρασκευή από τις 6 - 10μμ, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τις 11πμ - 10μμ.

Το λεγόμενο "Αυτοκρατορικό Τζαμί" ή το τζαμί του Μεχμέτ Φατίχ

Περισσότερες από 60 εικόνες από τον 14ο ως τον 17ο αι., χειρόγραφα και λειτουργικά αντικείμενα φυλάσσονται στο Ντέτσανι

Το μοναστήρι του Ντέτσανι. Στους αγγλικούς υπότιτλους γράφεται: "ΝΑΤΟικές βόμβες έπληξαν την πιο κοντινή θέση"

Το παλιό εμπορικό κέντρο στην Τζάκοβιτσα καταστράφηκε

Οι βόμβες έπληξαν και κατέστρεψαν δεκάδες γέφυρες. Ανάμεσά τους η γέφυρα στην Τζάκοβιτσα

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, στο θέατρο Πέτρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ