ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ανοίγουμε το δρόμο

Του Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έδωσε, με την Ανακοίνωσή της στις 15 του Ιούνη, ένα βασικό πλαίσιο πολιτικών συμπερασμάτων, εκτιμήσεων, προβληματισμών και κάποιων προοπτικών.

Είναι μία καλή βάση για μια πλούσια και ουσιαστική συζήτηση, τόσο εσωκομματικά όσο και με τους οπαδούς, ψηφοφόρους και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είναι βέβαιο ότι οι προβληματισμοί της ΚΕ θα πλουτιστούν και θα γονιμοποιηθούν δημιουργικά από τις γνώμες και εμπειρίες όλων όσοι πήραν μέρος σε αυτήν την εκλογική μάχη και πρωτοστάτησαν στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Ολοι έχουν κάτι να προσθέσουν, να συμπληρώσουν, να φωτίσουν.

Η καλή, επόμενα, προετοιμασία και οργάνωση των συζητήσεων από τις ΚΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα είναι ένας πρώτος και αποφασιστικός παράγοντας, για να ολοκληρωθεί η σημαντική επιτυχία που σημείωσε το Κόμμα σε αυτήν την αναμέτρηση.

Θα είναι ένα πρώτο καλό δείγμα ότι οι κομμουνιστές συνειδητοποιούν ακόμα καλύτερα το μέγεθος της ευθύνης τους, βγάζουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και ότι με άλλη ματιά αντικρίζουν τη στάση και την πρακτική τους δράση στις νέες απαιτήσεις του κινήματος.

* * *

Η ΚΕ υποδείχνει στην Ανακοίνωσή της ότι "πρέπει να προβληματιστούμε βαθύτερα για τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν ευρύτερα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιό μας σε συνθήκες οξύτατης αντιπαράθεσης και κάτω από το βάρος ισχυρών διλημμάτων, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούσαν συστηματικά".

Διάφοροι αναλυτές επιχειρούν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες. Αλλοι με καλή πρόθεση, άλλοι με επιδίωξη σαφή να υποβαθμίσουν, να μειώσουν τη δυναμική της ψήφου στο ΚΚΕ ή να προκαλέσουν συγχύσεις.

Απορρίπτοντας πρόχειρες και επιφανειακές προσεγγίσεις, πρέπει να "βασανίσουμε" το όλο ζήτημα. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν έχει γενικά ευκαιριακό χαρακτήρα και ειδικά στην εποχή που ζούμε. Είναι ψήφος συνειδητή, είναι ψήφος επιλογής. Να αναζητήσουμε τα βαθύτερα κίνητρα, τις προσδοκίες, τα μηνύματα, τις διαθέσεις όλων εκείνων που ξαναπροσέγγισαν το ΚΚΕ ή για πρώτη φορά έδωσαν την υποστήριξή τους στο Κόμμα.

Θα κινδυνεύαμε να πέσουμε έξω αν λέγαμε ότι μόνο οι 145.826 νέες ψήφοι, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωεκλογές του 1994 και οι 176.264 σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 1996, αποτελούν ένα πρώτο καταστάλαγμα των διεργασιών που συντελούνται. Είναι πολλές χιλιάδες ακόμα αυτοί που κρίνουν θετικά το βήμα, αλλά βρίσκονται για την ώρα σε κάποια απόσταση.

* * *

Στην Ανακοίνωση της ΚΕ, στο σημείο 5, αναφέρονται οι πιο βασικοί λόγοι που κατά την εκτίμησή της κυριάρχησαν στην κρίση αυτών των ψηφοφόρων.

Το κυρίαρχο στοιχείο, κατά τη γνώμη της ΚΕ, βρίσκεται σε τούτο:

Το ΚΚΕ με την όλη παρουσία του, με τις θέσεις του, με την πολιτική του, με την πρακτική του δράση και συμπεριφορά, ανοίγει το δρόμο για μια άλλη πορεία. Φωτίζει την προοπτική του άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Αγωνίζεται, με συνέπεια λόγων και έργων, σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον δε βρίσκεται μόνο σε αυτόν τον παράγοντα, στο ότι δηλαδή το ΚΚΕ με σταθερότητα και συνέπεια παλεύει σε αυτή τη γραμμή. Βρίσκεται και στο γεγονός ότι, μέσα στους εργαζόμενους, μέσα στο λαό αρχίζει πλέον να ωριμάζει η ιδέα, η ανάγκη ενός ισχυρού αντίβαρου απέναντι, στην κρατούσα κατάσταση. Δυναμώνει η αναζήτηση ενός φερέγγυου πόλου συσπείρωσης δυνάμεων. Οι ίδιες οι εξελίξεις και η συσσωρευμένη εμπειρία επιταχύνουν αυτές τις διεργασίες.

Το ΚΚΕ με την πολιτική του, τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες και την όλη δράση του αναγνωρίζεται από πλατύτερα λαϊκά στρώματα ως η πρωτοπορία που αγωνίζεται να ανοίξει έναν άλλο δρόμο.

Εχει αξία να μελετηθεί καλύτερα η παρακάτω εκτίμηση της ΚΕ:

"Το Κόμμα μας βρέθηκε σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα σε μεγάλα γεγονότα, όπως στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και στους εργατικούς, αγροτικούς αγώνες, στο μέτωπο της Παιδείας, γιατί είναι εξοπλισμένο με σωστή πολιτική γραμμή που καθορίστηκε στο 15ο Συνέδριο. Παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις, οι εκτιμήσεις του πατάνε στην πραγματικότητα".

Η ενίσχυση του προβληματισμού γύρω από το ζήτημα αυτό έχει πολύ μεγάλη πρακτική αξία, γιατί φωτίζει ακόμα καλύτερα την κατεύθυνση δράσης του Κόμματος.

* * * *

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη συνέπεια και ικανότητα στην ίδια κατεύθυνση. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα δώσουν ολοκληρωτικά την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ οι νέες δυνάμεις που προσβλέπουν σε αυτό, έστω και με πολλά ερωτηματικά.

- Να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα, πιο μαχητικά την αυτοτελή πολιτική παρουσία και δράση του Κόμματος σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Να δείχνει το δρόμο, να επιδρά σε συνειδήσεις, να μην αφήνει σε "χλωρό κλαρί" τον αντίπαλο.

- Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ικανότητα τη συσπείρωση δυνάμεων που έχουν διαφορές, διαφωνίες, διαφορετικές εμπειρίες με το ΚΚΕ, για να χτιστεί το Μέτωπο.

- Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες πολύμορφης οργάνωσης και δράσης του λαού.

- Να συνεχίσουμε πιο ολοκληρωμένα τη μελέτη της σύγχρονης κατάστασης, να φωτίζουμε καλύτερα την προοπτική, να ανεβάζουμε το ιδεολογικό πολιτικό επίπεδο του Κόμματος και του καθένα μας ξεχωριστά.

- Να προσαρμόζουμε τις οργανωτικές μορφές δράσης του Κόμματος στις απαιτήσεις των κύριων μετώπων δράσης.

- Να συνεχίσουμε πιο μεθοδικά τις προσπάθειες για την εξάλειψη βασικών ακόμα αδυναμιών στην καθοδήγηση και δράση των ΚΟΒ.

* * * *

Ενα άλλο σημείο που χρειάζεται να αναπτυχθεί, είναι ο ουσιαστικός προβληματισμός, όσον αφορά στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Οχι στατικά, όχι αποσπασμένα από τη δυναμική των κοινωνικο-οικονομικών διεργασιών και εξελίξεων.

Στην Ανακοίνωση της ΚΕ υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις και ερεθίσματα για τη στάση και την τακτική του Κόμματος, όπως:

"Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα δεν καθορίζεται από το μέγεθός τους, δηλαδή μεγάλα - μικρά, αλλά από την αντίθεση λαός - μονοπώλια, από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στις επιλογές και στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".Οσο, επόμενα, ξεκαθαρίζονται στα μυαλά των ανθρώπων οι ριζικά διαφορετικές πολιτικές που συγκρούονται, τόσο θα επιταχύνονται και οι ανακατατάξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Εχει ακόμα αξία να προσεχτεί η παρακάτω εκτίμηση της ΚΕ, γιατί τα δύο κόμματα διατηρούν ακόμα ένα υψηλό ποσοστό, κρατούν εγκλωβισμένα πλατιά λαϊκά στρώματα:

"Η βαθύτερη αιτία πρέπει να αναζητηθεί, ανάμεσα σε άλλα και στη συστηματική προσπάθεια, που γίνεται τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να πειθαναγκαστεί και να δεχτεί ο λαός μας ότι είναι επικίνδυνη η αναζήτηση οποιασδήποτε άλλης λύσης και προοπτικής. Ανασταλτικό παράγοντα προς μια ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση ασκεί η κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".

Η μάχη των ευρωεκλογών έδειξε ότι είναι δυνατό να καμφθούν αυτοί οι μηχανισμοί χειραγώγησης και οι φορείς τους μέσα από μία επίμονη, σταθερή πολιτική γραμμή που φωτίζει την εναλλακτική λύση με την αντίστοιχη πρακτική δράση που αφυπνίζει συνειδήσεις, συσπειρώνει δυνάμεις, πείθει με την πράξη ότι το ΚΚΕ είναι δύναμη που όχι μόνο δείχνει, αλλά και μπαίνει μπροστά με τόλμη και τέχνη στο άνοιγμα του δρόμου για να περάσει νικητής ο λαός στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη συνέπεια και ικανότητα στην ίδια κατεύθυνση. Μόνον σε αυτή την περίπτωση θα δώσουν ολοκληρωτικά την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ οι νέες δυνάμεις, που προσβλέπουν σε αυτό, έστω και με πολλά ερωτηματικά


ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ στους δρόμους πολλές φορές! Τους ένωσαν οι αγώνες για την Παιδεία και την Υγεία. Για την ανασυγκρότηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος. Για την υπεράσπιση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων κ.ά. Από την Καστοριά και τη Φλώρινα, μέχρι τη Ροδόπη και τον Εβρο, χιλιάδες άνθρωποι γνώρισαν, μέσα από τους αγώνες μαζί με τους κομμουνιστές, τις θέσεις του ΚΚΕ. Είδαν τη διαφορετική πολιτική πρόταση για τη συνολική αντεπίθεση και τη ρήξη με τη λογική του ευρωμονόδρομου (σελίδες 12 - 13)

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των ευρωεκλογών και, ειδικότερα, οι σημαντικές απώλειες ψήφων που είχε το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν "γκρίνια" στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, επανέφεραν στο προσκήνιο τις έριδες μεταξύ των στελεχών της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας και της πτέρυγας, που ακούει στο όνομα "εσωκομματική αντιπολίτευση". Με επίκεντρο την αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα "ποιος φταίει;" που το ΠΑΣΟΚ έχασε στις ευρωεκλογές, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους - που τους κέρδισαν τα άλλα μικρότερα κόμματα - στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, έχουν αρχίσει τα χτυπήματα "πάνω και κάτω από τη μέση" μεταξύ ηγετικών στελεχών του κινήματος και της κυβέρνησης (σελίδες 16 - 33)

ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ προσκολλημένο στον... "εθνικό στόχο" της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό και τον τόπο, εμφανίζεται, όπως άλλωστε και σύσσωμη η κυβέρνηση, το οικονομικό της επιτελείο, παρά το ισχυρό "ράπισμα" που δέχτηκε από τους ψηφοφόρους η ασκούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεργασίες για τον τρόπο που θα παρουσιαστούν τα όποια μέτρα ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με κύριο στόχο την αξιοποιήσή τους στην περιβόητη... "επικοινωνιακή πολιτική" που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, ώστε να επανεγκλωβίσει ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές (σελίδες 34 - 35)

Η "ΕΛΕΥΘΕΡΗ αγορά" της ΕΕ, η μεγιστοποίηση του κέρδους και η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, είχαν ως θλιβερό αποτέλεσμα να μολυνθούν με διοξίνες οι ζωοτροφές, στη συνέχεια τα παραγωγικά ζώα και ακολούθως τα ζωοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, στο Βέλγιο και ενδεχομένως και σε άλλες Βόρειες χώρες της ΕΕ. Τα μόνιμα θύματα αυτού του κερδοσκοπικού παραλογισμού είναι και σε τούτη την περίπτωση οι πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ, που δεν ξέρουν πια τι να φάνε και τι να εμπιστευτούν. Από την άλλη, τα επιτελεία των Βρυξελλών πασχίζουν με κάθε μέσο να "κουκουλώσουν" το τεράστιο πρόβλημα των διοξινών, αντί να λάβουν ριζικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών (σελίδες 36 - 37)

Ο ΑΡΗΣ Βελουχιώτης, πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του εθνικοαπελευθερωτικού μας κινήματος ενάντια στη φασιστική κατοχή. Στηριγμένος στο κόμμα του, το ΚΚΕ, και στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να ξαναζωντανέψει στις νέες συνθήκες το 1821, το αρματολίκι και η κλεφτουριά. Ετσι η μορφή του δικαίως τοποθετήθηκε από την ιστορία δίπλα στις μορφές του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, αλλά και τόσων άλλων επωνύμων και ανωνύμων που συγκροτούν την πανστρατιά των λαϊκών αγωνιστών, όσων ενέπνευσαν και εμπνέουν στο λαό μας το αίσθημα της κοινωνικής προόδου, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και απελευθέρωσης από οποιαδήποτε δεσμά εξάρτησης και υποτέλειας (σελίδα 41)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ