ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ "G8"
Ρυθμιστές της τύχης όλης της υφηλίου

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

"Επί παντός επιστητού" συζήτησαν αλλά και αποφάσισαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας, που αναγνωρίστηκε ως ισότιμο μέλος των "εκλεκτών" του πλανήτη. Το τελικό κείμενο της διήμερης συνόδου είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της "Ομάδας των 8", η οποία αυτοαναδεικνύεται σε παγκόσμιο κριτή - χωροφύλακα, που προβαίνει σε εκτιμήσεις για την οικονομική, αλλά και την πολιτική κατάσταση παγκοσμίως, εισηγείται "λύσεις και μέτρα" και απειλεί "ανησυχώντας". Η "Ομάδα των 8" προτείνει σειρά μέτρων και παρεμβάσεων στις οικονομίες όλων των χωρών "προκειμένου να επωφεληθούν όλοι τα μέγιστα από τα θετικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και να ελεγχθούν οι ελάχιστες αρνητικές συνέπειές της". Επαναβεβαιώνει την ηγεμονία των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των προτεινόμενων "διαρθρωτικών προγραμμάτων", όχι μόνο για τις χώρες - μέλη των οργανισμών αυτών, αλλά και για τις υπόλοιπες, και εκφράζει την ανησυχία των "ισχυρών" για τα τεκταινόμενα στην κορεατική χερσόνησο και ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, θέτοντας τη βάση για περαιτέρω λήψη "πρωτοβουλιών" για την "αντιμετώπιση" των εκεί "προβλημάτων".

Μέσα σε κλίμα, λοιπόν, γενικής ικανοποίησης ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας. Μάλιστα, η άφιξη, την Κυριακή το μεσημέρι, του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, τον οποίο εκπροσωπούσε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη θέση και τις αρμοδιότητες των ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν, εξάλειψε και το τελευταίο ίχνος ενδεχόμενης παραφωνίας. "Είναι η ώρα της συμφιλίωσης", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, καθιστώντας σαφές ότι κάποιες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, εξαιτίας των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ανήκουν, πια, στο παρελθόν.

Παγκόσμιοι χωροφύλακες και ρυθμιστές

Το καταληκτικό κείμενο των 33 σημείων εισάγεται με την κοινή διαπίστωση ότι η απελευθέρωση της αγοράς, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η κατάργηση των περιορισμών στο εμπόριο, στην κίνηση κεφαλαίων και στις επενδύσεις έδωσαν αποφασιστική ώθηση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ανά τον κόσμο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η πιστή τήρηση της συγκεκριμένης πορείας θα οδηγήσει στην απάλειψη "ορισμένων προβλημάτων περιθωριοποίησης για κάποια άτομα ή κάποιες ομάδες (!) που προέκυψαν εξαιτίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Οι ηγέτες της "Ομάδας των 8" επαναδιατυπώνουν την πλήρη προσήλωσή τους στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τους οποίους αναδεικνύουν σε απόλυτους ρυθμιστές για τις τύχες των χωρών - μελών τους, αλλά και όσων χωρών δεν ανήκουν σε αυτούς.

Μέσω αυτών των διεθνών οικονομικών ινστιτούτων και των μεταρρυθμίσεων που εισηγούνται, η "Ομάδα των 8" δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει τη σύσταση "δικτύων ασφάλειας για όσους τίθενται στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης", αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ καλεί όλες τις χώρες - μέλη να συνεργαστούν με συνέπεια και να εξασφαλίσουν διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, έτσι ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να μπορούν "έγκαιρα να προλαμβάνουν κρίσεις σαν την περυσινή στην Ασία, που προκάλεσε κλυδωνισμούς σε όλη την παγκόσμια οικονομία". Ως άμεση προτεραιότητα, επίσης, τίθεται η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης και της ανάπτυξης της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούν πιστά τα προγράμματα που τους έχουν προταθεί.

Η "Ομάδα των 8" δε διστάζει να προχωρήσει στην προειδοποίηση ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής εμπορικών ή επενδυτικών περιορισμών θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και εκτιμά ότι σε τέτοιες κινήσεις δε θα πρέπει να προβούν ούτε οι χώρες που δεν ανήκουν στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Επιστροφή της Ρωσίας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και το τελικό κείμενο της συνόδου εμφανίστηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν. Η "Ομάδα των 8" κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν στη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να της παρασχεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το δάνειο των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το ΔΝΤ, αλλά και ότι θα μεριμνήσει, προκειμένου να απαλυνθεί το χρέος των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βαρύνει τη Μόσχα από την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης.

Οπως έγινε γνωστό, διά στόματος του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συμφώνησε, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να επαναληφθούν, το φθινόπωρο, οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, ενώ υπογραμμίστηκε ότι για πρώτη φορά η Μόσχα δέχτηκε να αρχίσει συνομιλίες και για τη Συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, του 1972. Ο Στεπάσιν υπογράμμισε ότι η σύνοδος της Κολωνίας σήμανε την ανάδειξη της Ρωσίας σε ισότιμο μέλος της ομάδας των ισχυρότερων χωρών στον πλανήτη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα μεταβεί τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ τη σύναψη νέων εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Ανησυχία" για ΛΔ Κορέας και Ινδία - Πακιστάν

Οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, μετά από σχετική εισήγηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Κέιζο Ομπούτσι, συμπεριέλαβαν στο τελικό ανακοινωθέν, ξεχωριστή παράγραφο που αναφέρεται στη ΛΔ Κορέας. Ως "ιδιαίτερα ανησυχητικό" χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η ΛΔ Κορέας έχει προχωρήσει σε δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ζητείται από τη βορειοκορεατική ηγεσία "να σταματήσει τις δοκιμές και να εργαστεί στην κατεύθυνση της μείωσης της εξάπλωσης των πυραύλων", για να αποφευχθεί ένταση στην περιοχή. Η παρέμβαση αυτή ικανοποίησε το Τόκιο, το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι έχει διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη ΛΔ Κορέας, που δοκιμάζεται από τις φυσικές καταστροφές, εξαιτίας της πτώσης ενός πυραύλου στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, κατά τη διάρκεια δοκιμής.

Από την άλλη, οι "ανησυχίες" και οι "προειδοποιήσεις" αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πιονγκ Γιανγκ, η οποία, με επίσημη ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε "απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά της κυρίαρχης και ανεξάρτητης ΛΔ Κορέας" και κατηγόρησε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και άσκηση "επιθετικής πολιτικής εναντίον της".

Ομως και οι συγκρούσεις στο Κασμίρ προκάλεσαν το "ενδιαφέρον" της "Ομάδας των 8", η οποία εξέφρασε και γι' αυτό άποψη εκτιμώντας ότι η "όλη ένταση οφείλεται στην είσοδο των εισβολέων στο ινδικό Κασμίρ και στην προσπάθεια αλλαγής της Γραμμής Ελέγχου που το διχοτομεί". Οι "παρατηρήσεις" των "8" καταλήγουν, πάλι, με την έκφραση της βαθιάς ανησυχίας τους για τις εξελίξεις, ενώ καλούν και τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

"Συγχαρητήρια" στην πολιτική Ομπούτσι

Με τα "καλύτερα λόγια" έγινε δεκτός, στην πρώτη σύνοδο της "Ομάδας των 8" στην οποία συμμετείχε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ο Κέιζο Ομπούτσι, αφού πρώτα δέχτηκε τις επικρίσεις για τα σοβαρά προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας και για τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν παγκοσμίως, στη συνέχεια άκουσε τα κολακευτικά σχόλια των υπολοίπων 7 ηγετών "για το αποτελεσματικότατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί" και το οποίο έχει οδηγήσει στην επίτευξη ανάπτυξης της τάξης του 1,9% για την ιαπωνική οικονομία, μόλις το πρώτο τέταρτο του έτους, που είναι η πρώτη ανάπτυξη η οποία επιτυγχάνεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Ο Ομπούτσι παραδέχτηκε ότι η ιαπωνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της ανεργίας, που έχει φθάσει στο ποσοστό - ρεκόρ για τη χώρα, του 5%. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη εκτάκτων μέτρων, και παρουσίασε εκτενώς το, προσφάτως, εγκριθέν πρόγραμμα δημιουργίας 700.000 νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ο ίδιος εκτίμησε ως "επιτυχή" την πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο της "Ομάδας των 8", ιδιαίτερα επειδή "κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων και σε θέματα της Ασίας, όπως είναι οι εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας και στην Ινδία και στο Πακιστάν".

Οι εκπρόσωποι της G8 σε στιγμές γεύματος

Χαμόγελα και χαιρετούρες Μπ. Κλίντον με τον Μπ. Γιέλτσιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ