ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης
  • Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην πλατεία Ρήγα Φεραίου έγιναν προχτές Κυριακή
  • Τιμητική διάκριση στον Χαρ. Φλωράκη, για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στον τόπο

Παρουσία εκατοντάδων αγωνιστών και πολλών κατοίκων των Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΛΑΣ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Νίκος Ταμπακίδης,ο επίτιμος δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Θανάσης Δημητρίου και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών (FIR) Νίκος Τερζόγλου έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναξαν "Αθάνατοι!". Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ν. Μέγγουλας.

"Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα, καθώς γίνεται πραγματικότητα ένας πόθος ανεκπλήρωτος με την παρουσίαση αυτού του μνημείου", τόνισε ο δήμαρχος Ν. Ταμπακίδης. Σημειώνοντας ότι "με το μνημείο αυτό, η πόλη των Αγ. Αναργύρων εκπληρώνει ένα χρέος προς την ιστορία της πατρίδας μας", υπογράμμισε: "Οι άνθρωποι της Εθνικής Αντίστασης είχαν όραμα και πίστη για το μέλλον, για το λόγο αυτό και τους τιμάμε σήμερα και μαζί το ΚΚΕ, που ήταν ο πρωτοπόρος και εκείνος που άνοιξε το δρόμο, που έφτιαξε το ΕΑΜ".

Στη συνέχεια ο Ν. Τερζόγλου αναφέρθηκε στη σημερινή βαρβαρότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ, που με όργανο το ΝΑΤΟ επέβαλαν με τους βομβαρδισμούς τη θέλησή τους στη Γιουγκοσλαβία, με τη συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε: "Οι αντιστασιακοί αντιδρούν και αντιστέκονται σε τέτοια φαινόμενα και ζητούν να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των λαών και να επικρατήσει η δικαιοσύνη".

Χαιρέτισε, επίσης, ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ο Σπ. Μαράς.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ν. Ταμπακίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Χαρ. Φλωράκη, λέγοντας: "Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τα όσα έχετε προσφέρει στην Εθνική Αντίσταση και στον τόπο. Είστε ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας".

Ο Χαρ. Φλωράκης, αφού ευχαρίστησε το Δήμο και το λαό της πόλης, τόνισε: "Η δημιουργία από το Δήμο Αγίων Αναργύρων του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης έχει γενικότερη σημασία. Πρώτον, αποτελεί συμβολή στην αντιμετώπιση της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας της Εθνικής Αντίστασης, καθώς είναι γνωστό πως η γνώση της πραγματικής ιστορίας φρονηματίζει τη λαϊκή ψυχή. Δεύτερον, αποτελεί συμβολή - κίνητρο στη γενικότερη προσπάθεια να μάθουν οι νέες γενιές την αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση, για τα οράματα εκείνης της μεγάλης εποχής. Να μάθουν πως η Εθνική Αντίσταση ήταν επιταγή της εθνικής συνείδησης. Να μάθουν πως στη συνείδηση του λαού κυριαρχούσαν τα υψηλά οράματα για μια λεύτερη και εθνικά κυρίαρχη πατρίδα. Μια πατρίδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου. Οράματα που εμπνέουν το λαό μας και στο σημερινό αγώνα του".

Και ο Χαρ. Φλωράκης κατέληξε, λέγοντας: "Εχουν περάσει πέντε δεκαετίες και η πλήρης αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης δεν έχει πραγματοποιηθεί. Διάφορα προβλήματα εκκρεμούν και ζητάνε την αντιμετώπισή τους. Κύριο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι ότι αυτή η κορυφαία δημιουργία του έθνους δε διδάσκεται ακόμα στα σχολειά. Είμαστε βέβαιοι πως τελικά, έστω και αργά, θα κυριαρχήσει πλήρως η ιστορική αλήθεια".

Τιμητική διάκριση για την προσφορά όλων των αντιστασιακών παρέλαβε και ο Ν. Τερζόγλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, οι δήμαρχοι: Ν. Χαλκηδόνας Ν. Παπαμικρούλης,Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος,Γαλατσίου Β. Παπαδιονυσίου,Καματερού Χρ. Δανάκος,δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Εγκλήματα διαρκείας

Τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα έγιναν φανερά και μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Οπως τις δημόσιες μαζικές εκτελέσεις, που κάνει ο κατακτητής για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους και να επιβάλει την "τάξη" του. Κανένας, ούτε οι ίδιοι που είχαν χρεωθεί το καθήκον του δημόσιου ΝΑΤΟικού λόγου, δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τα περί "λαθών". Ισα ίσα σκόπιμα αφηνόταν να εννοηθεί πως δε χρειάζονται και τις πολλές εξηγήσεις, αφού "ό,τι θέλουν κάνουν". Αυτό το πνεύμα της υποταγής είναι που θέλουν να περάσουν στους λαούς.

Βέβαια, αφού κατορθώσουν να περάσουν το άδικο για "δίκιο" τότε χρειάζονται τα προσχήματα και τη μάσκα της "νομιμότητας", όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να συνεχίσουν με εγκληματικές πράξεις να προωθούν ιμπεριαλιστικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια φάση προσπάθειας να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα από τα ευρωατλαντικά πρόσφατα εγκλήματα βρισκόμαστε τώρα. Οι συμφωνίες με το πιστόλι στον κρόταφο, οι κούφιες υποσχέσεις περί δικαίου, οι διαπραγματεύσεις για δευτερεύοντα κ.ά., εντάσσονται στη ΝΑΤΟική προσπάθεια να δημιουργήσει πλέον θετικές εντυπώσεις για την αδικαιολόγητη κατοχή του σε μια κυρίαρχη ανεξάρτητη χώρα και να στρώσει το χώμα, για να περάσουν τα μελλοντικά σχέδια.

Κι όμως, οι ίδιοι οι εκτελεστές τους αποδείχνεται πως δεν μπορούν να αντέξουν τόσο βάρος κτηνωδίας και κυνικής αποενοχοποίησης. "Καταστρέψαμε αυτή τη χώρα, τη βομβαρδίσαμε με όπλα της υψηλότερης τεχνολογίας, αέρια νεύρων, νάρκες με αλεξίπτωτα που εκρήγνυνται μόλις αγγίξουν το έδαφος, βόμβες που περιείχαν ουράνιο, μαύρα ναπάλμ, χημικά που επιφέρουν στείρωση, σπρέι που δηλητηριάζουν τις σοδειές κι ακόμη με όπλα, για τα οποία ως σήμερα δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Με την καθοδήγηση των Βορειοαμερικανών διαπράχτηκε μια από τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες κατά της ανθρωπότητας". Αυτά υποστήριξε σε συνέντευξή του ο ΝΑΤΟικός πιλότος της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας που αναδημοσίευσε πριν λίγες μέρες ο "Ρ".

Είναι δυνατόν με αυτά τα μέσα να γίνει ποτέ ειρήνη; Είναι δυνατόν όλα αυτά να κουκουλωθούν; Αυτός που τα χρησιμοποιεί δε γίνεται "ΕΝΑ" με το έγκλημα που του ανοίγει το δρόμο; Αλλοι είναι αυτοί που σχεδίασαν και διέταξαν αυτές τις κτηνωδίες και άλλοι αυτοί που τώρα μοιράζουν με τα όπλα προτεταμένα το δίκιο και το άδικο; Αυτός που τα ξεχνάει δεν είναι συνένοχος; Αυτός που σπέρνει ή ζει "αθώα" στην ψευδαίσθηση του "ό,τι έγινε έγινε.., τώρα να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση με το αζημίωτο βέβαια...", δεν είναι ο ίδιος εγκληματίας;

Τέτοια και άλλα ανάλογα ερωτήματα δεν μπαίνουν γενικά και αόριστα για κάποιους μακρινούς ΝΑΤΟικούς ηγέτες "μεγάλων χωρών". Μπαίνουν άμεσα για την ελληνική κυβέρνηση, που υπέγραψε για την επίθεση, συμμετείχε με τον τρόπο της, στέλνει τώρα το "μερτικό" της σε "ειρηνευτική" δύναμη. Βάζοντας φυσικά, όπως και οι εταίροι, την αλήθεια στην κατακόρυφο, μιλούν για τον "καλό τους σκοπό". Τα βάρβαρα μέσα αποκάλυψαν όχι μόνο τον αρχικό σκοπό της κατοχής, αλλά και ξεφωνίζουν τα μελλοντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οχι μόνο τίποτα απ' όλα αυτά δεν επιθύμησε ο ελληνικός λαός, αλλά σχεδιάζονται και γίνονται σε βάρος και της δικής του ζωής και ανεξαρτησίας. Γι' αυτό δεν έχει δικαίωμα να "χαλαρώσει". Συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα που έγιναν, γίνονται και προετοιμάζονται να γίνουν σε βάρος του.

Με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)

Με τη Συντονιστική Επιτροπή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) θα συναντηθεί, σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, στις 5 το απόγευμα.

Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ