ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη δράση, ενάντια στον πόλεμο και στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις. Δυναμώνει η λαϊκή απαίτηση για σταμάτημα της συμμετοχής της χώρας στα στρατεύματα κατοχής. Σήμερα η κεντρική συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος Πικετοφορίες στις συνοικίες της Αθήνας από τις Επιτροπές Ειρήνης

Το φιλειρηνικό κίνημα, με το μαχόμενο και συνεπές του τμήμα, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, χωρίς αναστολές και ταλαντεύσεις, στην πρώτη γραμμή του μεγαλειώδους κινήματος του λαού μας ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της. Σήμερα που πλέον έχει επιβληθεί η "ειρήνη" της πυγμής και των νεκροταφείων με τον συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δε σιωπά, δε συναινεί και πρωτοστατεί στην κινητοποίηση όλων των λαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει το έγκλημα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια.

Ετσι λοιπόν η σημερινή μέρα είναι άλλη μια μέρα δράσης και αντίστασης στον πόλεμο που θα συνεχιστεί. Στις γειτονιές της Αθήνας θα ηχήσει βροντερό, ανυπότακτο, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό μήνυμα. Η κεντρική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ διοργανώνεται στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 μμ και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ και σε πολλές συνοικίες οι φιλειρηνιστές πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες. Κεντρικά αιτήματα - συνθήματα της συγκέντρωσης και των εκδηλώσεων είναι να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες, να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών κατά της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται και ότι η ονομαζόμενη συμφωνία ειρήνης που επιβλήθηκε από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς οδηγεί το Κοσσυφοπέδιο σε ΝΑΤΟική κατοχή με τους λαούς της περιοχής να βρίσκονται έρμαια στην τρομοκρατική δράση του UCK και των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με νέο ξεριζωμό των Σέρβων, ενώ επισημαίνει ότι "η σιωπή των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" αποκαλύπτει και πάλι την υποκρισία τους".

Εξάλλου πολλοί είναι οι φορείς που καλούν σε συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, στην πλατεία Κάνιγγος. Χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), σε Δελτίο Τύπου της τονίζει ανάμεσα σε άλλα: "Η "ειρήνη" που επιβλήθηκε στο λαό της Γιουγκοσλαβίας με το πιστόλι στον κρόταφο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της περιοχής" και προσθέτει: "Καταδικάζουμε για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που πιστή στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών έστειλε δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο".

Οι άλλες εκδηλώσεις στις συνοικίες

Οι άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις και πικετοφορίες που διοργανώνονται σήμερα από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης είναι:

  • Στις 7.30 μμ,από τις Επιτροπές Ειρήνης Ταύρου, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης,από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Καλλιθέας μέχρι την πλατεία της Ν. Σμύρνης.
  • Στις 6.30 μμ,από τις Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Πατησίων, Γαλατσίου από την Πλατεία Αμερικής έως το τέρμα Πατησίων.
  • Στις 7.30 μμ από το νέο τέρμα Αγίου Δημητρίου.
  • Στις 7.30 μμ στου Ζωγράφου από την πλατεία Γαρδένιας.
  • Στις 7.30 μμ στον Υμηττό,από τα γραφεία της Επιτροπής, Ανδραμυτίου 7.
  • Στις 7.30 μμ στο Ν. Ηράκλειο,από τις μπασκέτες του δήμου "Τυφώνας".
  • Στις 7.45 μμ στο Μαρούσι,από το παλιό Δημαρχείο.
  • Στις 7.00 στη Ν. Ιωνία,από τον πεζόδρομο της Μ. Ασίας.
  • Στις 7.00 μμ στο Περιστέρι,από την πλατεία Δημαρχείου.
Ξέφραγο αμπέλι η Βόρεια Ελλάδα

ΝΑΤΟικά ελικόπτερα πετούν χωρίς σχέδια πτήσεων, οχήματα κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία στο εθνικό οδικό δίκτυο. ΝΑΤΟικοί υποκαθιστούν ακόμη και την Ασφάλεια, περιπολώντας στην περιοχή γύρω από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ύποπτη "γκάφα" του Σκοτσέζου αρχιλοχία που έχασε το δρόμο για την Πρίστινα και βρέθηκε στην Αθήνα και νέα περιστατικά έρχονται να συνθέσουν την εικόνα της απόλυτης παράδοσης της χώρας στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Η Βόρεια Ελλάδα αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα πως αποτελεί ένα τεράστιο ξέφραγο αμπέλι για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν Ελληνα.

Ο αξιωματικός της αγγλικής δύναμης που πήρε το τζιπ με το τρέιλερ και αναχώρησε μόνος του για την Πρίστινα, είναι ένα δείγμα της αντίληψης με την οποία κινούνται στη χώρα μας οι ΝΑΤΟικοί. Κανένα όχημα της "συμμαχίας" δεν επιτρέπεται να κινηθεί στο εθνικό δίκτυο της Ελλάδας, χωρίς συνοδεία τουλάχιστον ελληνικής στρατονομίας, αν όχι και αστυνομίας.

Κανένα πετούμενο της "συμμαχίας" δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στον εναέριο χώρο της χώρας μας χωρίς σχέδιο πτήσης. Κι όμως μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά δύο περιστατικά που έφεραν σε δύσκολη θέση την ΥΠΑ, η οποία αναγκάστηκε με αεροσκάφη του ελληνικού στόλου να επιβάλει την αναγκαστική προσγείωση ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων που πετούσαν χωρίς σχέδιο πτήσης.

Οπως έγινε γνωστό, τα ελικόπτερα που μετέφεραν τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν από τα αμερικανικά πλοία την απόβαση στο Λιτόχωρο, πριν λίγες μέρες, πέταγαν χωρίς σχέδιο πτήσης. Την περασμένη Πέμπτη ξαφνικά ένα γαλλικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ερχόμενο από Σκόπια, επίσης χωρίς σχέδιο πτήσης. Τέτοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή οι ελληνικές αρχές τα αντιμετωπίζουν με απλά διαβήματα διαμαρτυρίας στους στρατιωτικούς ακόλουθους των χωρών.

Ενταση της κίνησης

Στο μεταξύ μέχρι τα μέσα Ιούλη θα ενταθεί περισσότερο η έλευση πλοίων και αεροπλάνων στο Λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να περάσει ο κύριος όγκος της ΝΑΤΟικής δύναμης (τουλάχιστον 10.000) που θα πρέπει να μεταφερθεί και να εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Μέχρι το τέλος του μήνα, πιθανά στις 27 Ιούνη, αναμένεται να καταπλεύσει ένα αμερικανικό εμπορικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού με μεγάλο φορτίο. Το "Μπομπ Χόουπ" θεωρείται καράβι με ιστορία στη συνοδεία των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι θα ξεφορτώνει για 3 μέρες, αφού μεταφέρει περισσότερα από 1.200 οχήματα και κοντέινερ με εξοπλισμό και πολεμικό υλικό.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες εκτιμάται ότι θα καταπλεύσουν και 4 ρώσικα πλοία.

Με δεδομένη την πύκνωση της διέλευσης των ΝΑΤΟικών, από σήμερα αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ένας αξιωματικός της στρατιωτικής διοίκησης λιμένος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ταξίαρχος ελαφράς υπηρεσίας, ο οποίος θα συντονίζει την έλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό των ρυθμών που θα ακολουθήσουν αποτελεί η μετακίνηση του Σαββατοκύριακου. Συνολικά στο Λιμάνι έφτασαν 5 πλοία και 3 αεροσκάφη, με πολεμικό υλικό, οχήματα και περίπου 700 στρατιώτες, Γάλλους, Αμερικανούς, Αγγλους και Ολλανδούς.

Χτες Δευτέρα στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου "Μακεδονία" προσγειώθηκαν 5 αεροπλάνα, τα οποία μετέφεραν 24 Αμερικάνους στρατιώτες, 175 Ολλανδούς, 140 Αγγλους και 150 Γάλλους. Παράλληλα στο Λιμάνι έδεσαν ένα αγγλικό και ένα γαλλικό πλοίο που ξεφόρτωσαν περίπου 300 οχήματα και 100 κοντέινερ. Σήμερα Τρίτη αναμένονται 3 γαλλικά πλοία με 510 οχήματα και 50 κοντέινερ.

"ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ" ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σχέδια κατά Μιλόσεβιτς

ΚΟΛΩΝΙΑ. -

"Θεωρούμε ότι η διαδικασία σταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων είναι μεταξύ των μειζόνων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε". Αυτή ήταν η λιτή αναφορά του τελικού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά τη διάσκεψη κορυφής της "Ομάδας των οκτώ". Ωστόσο, αυτή ακριβώς η γενικόλογη "λιτή" αναφορά του ανακοινωθέντος για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας ήταν που πρόδιδε τις διαφωνίες και τα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των μελών μιας "ομάδας" που, ουσιαστικά, έχει υποκαταστήσει -εάν δεν έχει υπερβεί- το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας...

Ο "πόλεμος" που προηγήθηκε προ της έκδοσης αυτής της ανακοίνωσης "προδόθηκε" από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις των ηγετών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας...

"Η ειρήνη θα καταστεί δυνατή εάν μετά τη σιγή των όπλων προχωρήσουμε γρήγορα προς την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Το πιο σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μετά τη μάχη", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέστησαν σαφές πως η Σερβία δε θα δεχτεί άλλου είδους βοήθεια παρά μόνον ανθρωπιστική, όσο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραμένει στην εξουσία.

"Μία ανθρωπιστική βοήθεια ναι, αλλά μία πραγματική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση και επανενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στην Ευρώπη προϋποθέτει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, και αυτό δεν είναι δυνατόν με τον Μιλόσεβιτς. Ομως δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα επειδή εξέλεξαν λάθος πρόεδρο", τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε αντίθετος με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανοικοδόμηση των νοσοκομείων, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, που καταστράφηκαν κατά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, μπορούν να περιληφθούν στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφερόμενος στον Γιουγκοσλάβο ηγέτη είπε πως "εάν ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία, αυτό θα είναι δείγμα ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος μιας δημοκρατικής Ευρώπης"... Πάντως, νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Κοσσυφοπεδίου και των Βαλκανίων, με το "επιχείρημα" πως η Ουάσινγκτον σήκωσε το... βάρος του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μπορεί στο ανακοινωθέν να μην γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για μπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία όσο παραμένει στην εξουσία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, (παρά τις επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον), ωστόσο, υπογραμμίζεται πως "η Γιουγκοσλαβία πρέπει να εμφανιστεί αποφασισμένη να σεβαστεί όλες τις αρχές και τους σκοπούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια που συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Σρέντερ ανήγγειλε την πραγματοποίηση συνόδου των χωρών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, τον Ιούλη στο Σαράγεβο. Της συνόδου αυτής θα προεδρεύσει ο Φινλανδός πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι (απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο).

Μέλος του UCK παραδίδει το Καλάσνικοφ σε Ιταλό ΝΑΤΟικό

Μέλος του UCK παραδίδει το "Καλάσνικοφ" σε Ιταλό ΝΑΤΟικό

Εκρηξη νάρκης με τέσσερα θύματα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Νάρκη που εξερράγη κοντά σε σχολικό κτίριο στο χωριό Νεγκρόβτσε(30 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινας) προκάλεσε, σύμφωνα με ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, "βλάβες" σε τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι στρατιώτες της KFOR.

Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος της KFOR στην Πρίστινα, Ντερκ Βέρντονκ, δε διευκρίνισε εάν "οι βλάβες" που επέφερε στα άτομα η έκρηξη της νάρκης προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό ή και το θάνατό τους. Το μόνο που είπε ήταν ότι τα δύο θύματα της έκρηξης ήταν πολίτες και τα άλλα δύο μέλη της KFOR. Ο Βέρντονκ δεν αποκάλυψε την εθνικότητά τους, ωστόσο το χωριό Νεγκρόβτσε συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που υπόκεινται στον έλεγχο των Βρετανών στρατιωτών.

Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία!

"Να επιστρέψουν τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού που βρίσκονται έξω από τα σύνορα" απαιτεί σε ανακοίνωσή του η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, η οποία καλεί στη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

Η Ενωση κρίνει σαν απαράδεκτη και ξενόδουλη "την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δε διστάζει να στέλνει έξω από τα σύνορα παιδιά του ελληνικού λαού" και εκτιμά ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε ακόμη. Τέλος απαιτεί τη μη συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Εκστρατευτικό σώμα ονομάζει τους Ελληνες φαντάρους στο Κόσσοβο ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών - Περιχώρων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αποστολή τους. "Ο σύνδεσμός μας εκπροσωπεί πάνω από 15.000 συνταξιούχους αυτοκινητιστές, οι οποίοι, όπως καταλαβαίνετε, έχουν πάρα πολλά χιλιάδες εγγόνια και δε δέχονται με κανέναν τρόπο να τα στείλετε στην κρεατομηχανή των μιλιταριστών. Φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", σημειώνει ο Σύνδεσμος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πόλη έρμαιο των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων

Την πολιτική που εφαρμόζουν στο Κοσσυφοπέδιο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατήγγειλε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μίλησε για την εθνοκάθαρση που γίνεται σε βάρος των Σέρβων και ζήτησε να υπαχθεί το ΝΑΤΟ στις εντολές του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα" Αγ. Σαχίνης, τόνισε ότι τώρα γκρεμίστηκαν και οι τελευταίες αυταπάτες που έτρεφαν πολιτικές δυνάμεις σ' αυτή την πόλη σχετικά με το ρόλο της στα Βαλκάνια. "Η πόλη χρησιμοποιείται για το πέρασμα των στρατιωτικών δυνάμεων και εφοδίων του ΜΑΤΟ, αλλά τα κέντρα των αποφάσεων για τη λεγόμενη ανασυγκρότηση των Βαλκανίων πάνε αλλού", υπογράμμισε ο Αγ. Σαχίνης, γεγονός, που έχει αποκαρδιώσει και όσους ακόμη υποστήριζαν ότι η πόλη χρησιμοποιείται από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις αλλά θα κερδίσει μακροπρόθεσμα. "Το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης είναι προκαθορισμένο από το διεθνές κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν, κι αυτό το μέλλον είναι μια πόλη παροχής υπηρεσιών και ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο", κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ