ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Στην ημερήσια διάταξη οι βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αυτήν τη βδομάδα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του ιρακινού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, μέσα στα όρια της ζώνης "απαγόρευσης πτήσεων". Στο στόχαστρο των F-16 και F-15 βρέθηκαν, χτες, οι εγκαταστάσεις μιας ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης, βορειοδυτικά της Μοσούλης. Οπως ανακοινώθηκε λακωνικά από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Γερμανία, τα αμερικανικά αεροσκάφη, "ως συνήθως", απάντησαν σε ιρακινά πυρά και επέστρεψαν όλα ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στο μεταξύ, το Λονδίνο ανακοίνωσε, χτες, ότι θα επιμείνει στην πρότασή του για "αναστολή υπό όρους" των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης και θα κυκλοφορήσει σχέδιο απόφασης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αρχίζει την Πέμπτη. Η Βρετανία προτείνει την αναστολή των κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης, σε περίπτωση που η ιρακινή ηγεσία αποδεχτεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το οπλοστάσιό της. Η πρόταση έχει, ήδη, απορριφθεί από το Ιράκ, το οποίο υπογράμμισε ότι "η αναστολή δεν οδηγεί απαραίτητα στην άρση των κυρώσεων, που είναι και η μοναδική δίκαιη λύση που θα αποδεχτεί η ιρακινή ηγεσία".

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Σβήνουν" οι ελπίδες ειρήνης...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

Η έλευση του χειμώνα πιθανολογείται ως ημερομηνία "λήξης" (ή αναστολής) της σύρραξης στα Ιμαλάια, όπου ο τακτικός στρατός της Ινδίας προσπαθεί να απωθήσει εισβολείς από το Πακιστάν. Αλλά ως τότε, μπορεί να έχει ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Ο τέταρτος...

Οι χιονοπτώσεις του χειμώνα θα καταστήσουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων αδύνατη. Αρα αυξάνεται ο κίνδυνος μία από τις δύο πλευρές ν' ανοίξει μια εστία έντασης αλλού. Το Σεπτέμβριο, λόγω χιονοπτώσεων, οι Ινδοί στρατιώτες δε θα μπορούν να αναρριχηθούν στα βουνά για να απωθήσουν τους εισβολείς. Την ίδια περίοδο, η Ινδία θα βρίσκεται στο αποκορύφωμα προεκλογικής περιόδου. Ο(υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ αγωνιάγια μιαστρατιωτική νίκη που θα του δώσει ώθηση να καταγάγει και αντίστοιχη πολιτική.

Το Κόμμα του Κογκρέσου (αξιωματική αντιπολίτευση) θα χρησιμοποιήσει το θέμα των "αποτυχιών της κυβέρνησης, σε ζητήματα ασφαλείας" για να δρέψει πολιτικά οφέλη. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η ένταση αυξάνει.

Από την απαρχή των μαχών (Μάιος), ο ινδικός στρατός έχει σημειώσει - αργή - πρόοδο στην ανακατάληψη εδαφών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Οι εκπρόσωποί του παραδέχονται 150 νεκρούς. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Ινδία λαμβάνει "επαίνους" για το ότι περιορίζει τις συγκρούσεις εντός του εδάφους της. ΗΠΑ και Ρωσία, παρά τις συνεχείς αρνήσεις του Ισλαμαμπάντ, έχουν αποδώσει την ευθύνη για τη σύρραξη στο Πακιστάν.

Ομως κάθε βδομάδα που περνάει, η πίεση στο Νέο Δελχί αυξάνει για ευρύτερη σύγκρουση - στο έδαφος του Πακιστάν. Ο Ραχούλ Μπέντι, ανταποκριτής του "Jane's Defence Weekly", λέει πως οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. "Η (ο ινδικός στρατός) συνεχίζει" τις μάχες εκ του συστάδην και τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα "τις δεκαπλάσιες απώλειες απ' ό,τι σήμερα", ή, αν θέλει να τελειώνει γρηγορότερα, "περνά τη Γραμμή Ελέγχου και επιτίθεται στις βάσεις που ανεφοδιάζουν τους εισβολείς".

Ο Πράφουλ Μπάξι, αξιωματικός ε. α. της αεροπορίας, έχει μια πιο ανησυχητική θεωρία: η Ινδία ίσως ανοίξει άλλα μέτωπα, για να αποκλιμακώσει την πίεση στο Καργκίλ. Αν επιτεθεί από τη δυτική έρημο του Ρατζαστάν, θα φθάσει βαθιά στην επαρχία Σιντχ - στην πραγματικότητα θα κόψει το Πακιστάν στα δύο, λέει.

Οι προετοιμασίες για ολοκληρωτικό πόλεμο σχεδόν ολοκληρώθηκαν. Μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικό έχουν λάβει θέσεις. Το ναυτικό Ινδίας και Πακιστάν είναι σε κατάσταση συναγερμού: πλοία ελίσσονται στην Αραβική θάλασσα. Αξιωματικοί εν αποστρατεία κλήθηκαν σε υπηρεσία. Παραστρατιωτικές ομάδες απαλλάσσουν το στρατό από καθήκοντα τήρησης της τάξης, αφήνοντας δυνάμεις ελεύθερες να μετακινηθούν προς τα σύνορα.

Πολίτες σκάβουν χαρακώματα εκεί που κανονικά θα φύτευαν. Το Πακιστάν, διαμέσου Ισλαμιστών ανταρτών, έχει μοιράσει 30.000 τουφέκια σε κατοίκους της μεθορίου. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αν οι εισβολείς δεν αποσυρθούν, "η σύγκρουση θα κλιμακωθεί... θα τους απωθήσουμε πέρα από το έδαφός μας", λέει ο Μπρίτζες Μίσρα, σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Η κλιμάκωση δίνει τροφή στον τρόμο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Οι δύο χώρες έκαναν πέρσι έντεκα πυρηνικές δοκιμές, αλλά καμία δε "θεωρείται ικανή" να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα. "Χρειάζονται τρία ως τέσσερα χρόνια για να είμαστε σε θέση να εκτοξεύσουμε ένα πυρηνικό όπλο", λέει ο Μπάξι. Ο Μίσρα δηλώνει ότι ο πυρηνικός πόλεμος φαίνεται απίθανος, αλλά δεν επιβεβαιώνει όσα λέει ο Μπάξι: "δε θέλουμε να συζητήσουμε το πυρηνικό στάτους", τονίζει. Η Ινδία παραμένει δεσμευμένη στην πολιτική της ότι δε θα εκτοξεύσει πρώτη πυρηνικά."Αλλά αν μια απόπειρα γίνει εναντίον μας, Θεού επιτρέποντος, θα απαντήσουμε".

Από την άλλη πλευρά, ο Ναουάζ Σαρίφ διατείνεται πως "τείνει κλάδο ελαίας" στην Ινδία, η οποία πρέπει "να ανταποκριθεί ώριμα". Ο στρατός του μελετά τις"απειλές που αντιμετωπίζει" η χώρα. Ο Περβέζ Μουσαράφ, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, τον ενημέρωσε χθες "για τα μέτρα που ελήφθησαν". Αντιαεροπορικά στήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις - συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμαμπάντ. Στρατιωτική ανακοίνωση ανέφερε πως οι ελπίδες ειρήνης "σβήνουν"...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Χωρίς αποτέλεσμα οι διπλές συνομιλίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΝΜΟΥΝΤΖΟΝ.-

Πραγματοποιήθηκε, τελικά χτες, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας, στην κινεζική πρωτεύουσα. Αν και δεν έλειψαν οι θερμές χειραψίες για τους δημοσιογράφους, οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν παρά μόνο στο ότι θα ξανασυναντηθούν. Την ίδια στιγμή, χωρίς αποτέλεσμα έληγαν και οι συνομιλίες Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων της διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή με στρατιωτικούς της ΛΔ Κορέας, με θέμα την αποκλιμάκωση της έντασης, που επικρατεί πάλι τις τελευταίες ημέρες, στη διαφιλονικούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας.

Ενενήντα λεπτά συνομίλησαν ο επικεφαλής της ΛΔ Κορέας Πακ Γιονγκ Σου και ο Νοτιοκορεάτης υφυπουργός Ενοποίησης Γιανγκ Γιουνγκ Σικ στο Πεκίνο. Κατά τη συνάντηση, που αναβλήθηκε για ένα 24ωρο από τη ΛΔ Κορέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση άφιξης στην Πιονγκ Γιανγκ του τελευταίου φορτίου λιπασμάτων που είχε συμφωνήσει να χορηγήσει η Σεούλ, κυριάρχησε το ζήτημα της βύθισης της βορειοκορεατικής τορπιλακάτου, την περασμένη βδομάδα, στην Κίτρινη Θάλασσα. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα κατεξοχήν θέματα της συνάντησης, που ήταν η επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου και η εξεύρεση τρόπων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη ΛΔ Κορέας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας δεν έκανε δηλώσεις, αλλά το κρατικό ραδιόφωνο της Πιονγκ Γιάνγκ μετέδωσε ότι ζητήθηκε, από τη Σεούλ, στην επόμενη μεταξύ τους συνάντηση, να απολογηθεί για τη βύθιση της τορπιλακάτου.

Την ίδια, περίπου, ώρα, άκαρπες απέβαιναν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό στρατηγό Καρλ Κροπφ, εκπρόσωπο της αμερικανικής διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή και τον στρατηγό Ρι Τσαν Μποκ, της ΛΔ Κορέας, που διεξάγονταν στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόν. Ο Αμερικανός στρατηγός άσκησε πιέσεις, προκειμένου να εκμαιεύσει από τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του τη δέσμευση για περιορισμό των βορειοκορεατικών πλοίων εντός του "ανώτατου βορείου ορίου" στην Κίτρινη Θάλασσα, που είχε καταδειχτεί μονομερώς, το 1953, από την αμερικανική διοίκηση του ΟΗΕ. Η Πιονγκ Γιάνγκ επέμεινε στη γνωστή θέση της περί μη αναγνώρισης αυτού του ορίου και κατέστησε σαφές ότι "δε θα καθίσει άπρακτη να παρατηρεί Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες να παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα". Εντούτοις, ο Κροπφ χαρακτήρισε αρκετά "ικανοποιητικές και ειλικρινείς" τις συνομιλίες, οι οποίες, όπως έγινε γνωστό, θα επαναληφθούν κάποια στιγμή.

AIR FRANCE - DELTA AIRLINES
Πρώτο βήμα η συγχώνευσή τους

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την επίτευξη "αποκλειστικής στρατηγικής συμφωνίας μακράς διαρκείας" με την αμερικανική αεροπορική εταιρία "Delta Airlines", η οποία θα αποτελέσει το "προοίμιο μιας ευρείας συμμαχίας από τις μεγαλύτερες στον τομέα των αερομεταφορών παγκοσμίως και με άλλους εταίρους πριν από το τέλος του χρόνου" ανακοίνωσε, χτες, ο γαλλικός αερομεταφορέας "Air France". Σε σύντομο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα και υπογράφεται από τον πρόεδρο της "Air France" Ζαν Σιρίλ Σπινέτα υπογραμμίζεται ότι συνομιλίες διεξάγονται και με την αμερικανική εταιρία "Continental Airlines", ενώ δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για τους όρους της συγχώνευσης. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της "Delta Airlines", Λέο Φ. Μάλιν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, που "βοηθά τους στόχους για επέκταση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της "Delta" και στην Ευρώπη".

ΜΟΣΧΑ
Εκρηξη βόμβας

ΜΟΣΧΑ.-

Η Αστυνομία προκάλεσε χτες την έκρηξη βόμβας που βρέθηκε πολύ κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών. Η βόμβα, που περιείχε 300 γραμμάρια TNT, βρισκόταν μέσα σε μια τσάντα που ήταν εγκαταλειμμένη στο δρόμο κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της Μόσχας, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του εν λόγω υπουργείου. Πυροτεχνουργοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας μετέφεραν τη βόμβα σε ασφαλή τοποθεσία και προκάλεσαν την έκρηξή της. Παρά τα προληπτικά μέτρα, έσπασαν τζάμια του υπουργείου και υπέστησαν ζημιές αρκετά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Διατάχθηκαν έρευνες για να διαπιστωθεί η προέλευση της βόμβας, ενώ αδιευκρίνιστο είναι ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την τοποθέτησή της.

Ινδός στρατιώτης, με έναν εκτοξευτή ρουκετών στον ώμο, κινείται προς το μέτωπο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ