ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Στα όρια της κοροϊδίας οι ρυθμίσεις

Τα εναλλακτικά σενάρια των προτάσεων για τις "φοροελαφρύνσεις" συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Από την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1999, εξαρτά η κυβέρνηση, τα ψίχουλα των φορολογικών "ελαφρύνσεων" που θα δώσει στους εργαζόμενους, με στόχο βέβαια την υφαρπαγή της ψήφου στις εθνικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, χθες το πρωί, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός για το μόνο που δεσμεύτηκε - από την πληθώρα των μέτρων που δικοί του άνθρωποι "διέρρεαν" επί μήνες ότι θα ληφθούν - ήταν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου! Ηταν η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία λαμβάνει διαστάσεις ανοιχτής πρόκλησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 1990 - 1998, οι κυβερνώντες απέσπασαν από τους φορολογούμενους, με διάφορες παρεμβάσεις, τουλάχιστον 6 τρισ. δραχμές, ενώ σήμερα μιλάνε για... επιστροφές 300 δισ. και μάλιστα σε δύο δόσεις... Και βέβαια οι επιστροφές με το σταγονόμετρο αφορούν την προεκλογική περίοδο, καθώς αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν από σήμερα ότι μετά τις εκλογές και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, η προσφυγή σε νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ελέω Προγράμματος Σταθερότητας...

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι "το οικονομικό επιτελείο συντάσσει τώρα την τελική εισήγησή του, ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα το συντομότερο δυνατόν και να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή". Στη συνέχεια έκανε λόγο για αλλαγές στην κατεύθυνση "της ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων", καθώς και για "ουσιαστικότατη αύξηση στο αφορολόγητο όριο που είναι και το κεντρικό θέμα".

Απολογούμενος και παράλληλα καθησυχάζοντας τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει εγκαινιάσει πολιτική παροχολογίας, ανέφερε ότι "οι ελαφρύνσεις είναι εγγεγραμμένες στον οικονομικό προγραμματισμό μας, δεν είναι κάτι καινούριο, έχουν εξαγγελθεί εδώ και πέντε μήνες...", καθώς και "όλα αυτά εντάσσονται στη σταθερή γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η κυβέρνηση...".

Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες είναι η αύξηση του αφορολόγητου (το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει αύξηση σε δύο δόσεις), η έκπτωση φόρου για τα παιδιά, μικρές παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα με την προσθήκη δύο νέων συντελεστών και η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων για τα οποία έχει δεσμευτεί δημόσια η κυβέρνηση ότι θα πράξει. Σύμφωνα με τους ίδιους, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις (όπως η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων καθώς και η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων) τίθενται υπό αίρεση. Σε ό,τι αφορά τον ορίζοντα εφαρμογής των όποιων ρυθμίσεων, υποστηρίζουν ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϋπολογισμού του 1999, ενώ παράλληλα δηλώνουν διστακτικοί γιατί οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα επηρεάσουν και τους επόμενους προϋπολογισμούς, αναφέρουν οι ίδιοι. Οσο για το ψευτοδίλλημα "παροχές ή επίτευξη του "εθνικού" στόχου της ΟΝΕ", οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα: Ο στόχος της ΟΝΕ είναι αδιαπραγμάτευτος και δε συζητείται...

ΣΟΦΤΕΞ
Αρχισαν τα παρατράγουδα

Δυο βδομάδες μετά τη σκανδαλώδη πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, τα νέα αφεντικά της επιδίδονται σε πόλεμο νεύρων ενάντια στους εργαζόμενους προκειμένου να τους οδηγήσουν σε αναγκαστική απομάκρυνση

"Νέες" εργασιακές συνθήκες επιχειρούν να εφαρμόσουν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της ΣΟΦΤΕΞ, αφού αμέσως με την άφιξή τους στο εργοστάσιο επιδίδονται σε έναν πόλεμο νεύρων στους εργαζόμενους, προκειμένου οι τελευταίοι να υποκύψουν στις πιέσεις των νέων ιδιοκτητών. Ετσι, ορμώμενοι από τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις που τους έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να αλλάξουν άρδην τις εργασιακές σχέσεις, να αλλάξουν παράνομα τις ειδικότητες και τον τρόπο πληρωμής των αδειών και των επιδομάτων αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κλίμα φυγής στους εργαζόμενους. Η πίεση αυτή έχει ως συνέπεια να οδηγήσει 60 εργαζόμενους στο να κάνουν αιτήσεις "οικειοθελούς αποχώρησης". Το σημαντικό σ' αυτή την υπόθεση είναι πως δύο μόλις βδομάδες από το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ στους Αμερικανούς, δεν τηρείται καν η συμβατική τους δέσμευση για τη διατήρηση 1.275 θέσεων εργασίας, ενώ έκθετη μένει η κυβέρνηση που πρόσφατα πανηγύρισε για τη δήθεν διασφάλιση αυτών των θέσεων.

Μάλιστα, τα νέα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ, αιφνίδια, ανακοίνωσαν ότι όποιος εργαζόμενος παίρνει την κανονική του άδεια, θα την πληρώνεται μετά την επιστροφή του, ενώ το επίδομα αδείας θα καταβάλλεται μόνο το μήνα Ιούλη. Το κλίμα αβεβαιότητας και τρομοκρατίας στο χώρο δουλιάς ενισχύεται περισσότερο από τις περιοδείες του διευθύνοντος συμβούλου Π. Φορλίν στα τμήματα εργασίας, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο εργοστάσιο της Δράμας και στα τμήματα του Πολυαιθυλενίου και στη Χ1, υπονοώντας σαφώς ότι πρέπει να ακολουθήσει μείωση προσωπικού.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Χ. Κατσούλιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, επισημαίνει πως "η νέα διοίκηση της εταιρίας παίζει ένα ύπουλο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων με το να δέχεται κάτω από το τραπέζι αιτήσεις "οικειοθελών αποχωρήσεων", με βραχυπρόθεσμο στόχο την παραπέρα μείωση προσωπικού, την παραγωγική συρρίκνωση και την εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτή η κίνηση αποτελεί και ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Οι υπουργοί που δήλωναν ότι δήθεν διασφάλιζαν 1.275 εργαζόμενους αποδεικνύονται ψεύτες. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ στέλνουν μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τη διοίκηση ότι αν δε σταματήσουν να τους προκαλούν τότε θα τους βρουν πολύ σύντομα αντιμέτωπους. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσουν τις πιέσεις για παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων, αλλά και τα παράνομα παιχνίδια που αφορούν την πληρωμή των αδειών και των επιδομάτων τους".

ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΛΑΤΣΗ
Στόχος η απόκτηση του 50,1% των μετοχών της Εργασίας

Την απόκτηση του 50,1% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας χωρίς να αλλάξει τους όρους της αρχικής προσφοράς (για κάθε μετοχή της Εργασίας συν 4.000 δρχ. δίνονται 2,2 μετοχές της Eurobank), θα επιδιώξει ο όμιλος τραπεζών Λάτση κατά τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς που άρχισε προχτές και προγραμματίζεται να λήξει την Τρίτη 20 Ιούλη. Αυτό δήλωσαν χτες στελέχη της Eurobank, παρουσιάζοντας στοιχεία από την πορεία της τράπεζας.

Σχολιάζοντας τη στάση της διοίκησης της Τράπεζας Εργασίας, που θεωρεί ότι η προσφορά δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος τη χαρακτήρισε "αναμενόμενη" και απέκλεισε ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της. Σημειώνεται ότι το EFG Bank Group μαζί με την Deutsche Bank ελέγχουν ήδη το 20,57% του μετοχικού της κεφαλαίου.

INTRASOFT
Ραγδαία αύξηση κερδών

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν τα κέρδη της INTRASOFT του Σ. Κόκκαλη, αφού για το έτος 1998 οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 18,5 δισεκατομμύρια δραχμές αυξημένες κατά 55% σε σχέση με το 1997, ενώ θεαματική αύξηση κατά 40% σημείωσαν και τα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για το 1999, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 11 δισεκατομμύρια δραχμές και στο τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθουν σε 28 με 30 δισεκατομμύρια δραχμές, σημειώνοντας αύξηση κατά 50-60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ανέρχεται σήμερα σε 63 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα άνοδος των επιτοκίων

Νέα άνοδος στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων σημειώθηκε στη χθεσινή "δημοπρασία", εξέλιξη η οποία συνδέεται βέβαια με τη γενικότερη αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, αλλά παράλληλα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χθεσινή "δημοπρασία" επταετών ομολόγων με τη μέθοδο των "Βασικών Διαπραγματευτών" (των μεγάλων δηλαδή τραπεζών), το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 6,28%, έναντι 6,07% που είχε διαμορφωθεί σε ανάλογη έκδοση στις 20/4/99. Συνολικά υποβλήθηκαν 310,3 δισ. δραχμές και έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 130,3 δισ. δραχμές. Πρόκειται για τη δεύτερη "δημοπρασία" κατά την οποία αυξάνεται το επιτόκιο μετά από μία μακρά περίοδο συνεχών μειώσεων. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα η "δημοπρασία" εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, όπου το επιτόκιο (μαζί με τις προμήθειες) είχε ξεπεράσει σε ετήσια βάση το 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ