ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ
Χώρα ανοχύρωτη και απροστάτευτη

Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς με αφορμή την κατάσταση που υπάρχει στο χώρο των τροφίμων

Την "πλήρη εγκατάλειψη του χώρου της δημόσιας υγείας τα τελευταία 25 χρόνια, τόσο σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό όσο και στη δημιουργία ειδικών εργαστηρίων με επίσης εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα για να καλύψουν και να προστατέψουν θετικά τη δημόσια υγεία της χώρας", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ (ΠΕΙΔΥ ΕΣΥ).

"Ο παραμικρός αιωρούμενος κίνδυνος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βρίσκει τη χώρα ανοχύρωτη και απροστάτευτη και τους Ελληνες καταναλωτές με σοβαρά και αναπάντητα ερωτηματικά και πολλές φορές πανικό, με καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται από κυκλοφορούντα τρόφιμα, απαραίτητα της διατροφικής αλυσίδας". Στη συνέχεια αναφέρει ότι τα "αναβαθμισμένα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας" - που προβλέπει ο νόμος 2519/97 - έμειναν στα χαρτιά, ενώ οι "μισές τουλάχιστον Νομαρχίες της χώρας δεν έχουν ειδικούς ιατρούς εξειδικευμένους στη Δημόσια Υγεία και δεν έχουν καλυφτεί τα κενά λόγω μη προσέλευσης νέων γιατρών και κακής μισθολογικής καταστάσεως". Επίσης σε πολλές περιφέρειες με αποφάσεις μομαρχών, προϊστανται στη Διεύθυνση Υγείας άσχετοι στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Οσον αφορά τη "βρουκέλωση", η ΠΕΙΔΥ ΕΣΥ υπογραμμίζει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας πρέπει να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και να τοποθετούν ευκρινώς τη σφραγίδα κτηνιατρικού ελέγχου, με εμφανή την προέλευση και την περιοχή της χώρας. Ο "μελιταίος πυρετός" οφείλεται στα ανεξέλεγκτα κυκλοφορούντα γάλατα και τυριά, ενώ για τη "λιστέρια" ενοχοποιούνται τα κακώς συντηρημένα τυριά.

Απαιτούν διαβεβαίωση

Τη διαβεβαίωση των αρμοδίων αρχών ότι τα παιδικά συμπυκνωμένα γάλατα ΝΟΥΝΟΥ και ΝΕΣΤΛΕ δεν είναι επικίνδυνα για κατανάλωση, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μητέρων. Με ανοιχτή τους επιστολή προς "το Γενικό Χημείο του Κράτους και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία" καταγγέλλουν ότι οι πολυεθνικές εταιρίες επιδεικνύουν "την απανθρωπιά, την αναλγησία τους, τη σκοπιμότητα να αυξάνουν τα κέρδη τους ακόμα και με αθέμιτα μέσα, αδιαφορώντας για την υγεία και τα δικαιώματα ακόμα και μικρών παιδιών".

Σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες των συγκεκριμένων εταιριών, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα τους είναι απολύτως κατάλληλα, αναφέρεται, στην ανοιχτή επιστολή: "Οχι μόνο δεν πιστεύουμε τις πολυεθνικές της Ολλανδίας, αλλά απαιτούμε από το κράτος έναν εμπεριστατωμένο υγειονομικό έλεγχο στα γάλατα, τις παιδικές τροφές που εισάγονται από το εξωτερικό και ιδιαίτερα τα γάλατα της ΝΟΥΝΟΥ και της ΝΕΣΤΛΕ, που εδώ και δεκάδες χρόνια έχουν επιβάλει την παρουσία τους και κατακτήσει την ελληνική αγορά".

Με σήμα διασφάλισης και πιστοποίησης που θα εγγυάται την υψηλή ποιότητά του θα "κυκλοφορεί" σύντομα το ελληνικό χοιρινό στην αγορά, προκειμένου να αποφύγουν οι Ελληνες καταναλωτές τις παγίδες και να προστατευτούν από την παραπλάνηση των κερδοσκόπων. Αυτά υποστήριξαν χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας και ο Απ. Ράντζιου,πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Οπως επισήμανε ο Απ. Ράντζιου, χαρακτηριστικό της ελληνικής παραγωγής χοιρινού είναι το υψηλό κόστος, το οποίο είναι συνέπεια της χαμηλής παραγωγικότητας, των ακριβών πρώτων υλών (όπως οι ζωοτροφές) και η έλλειψη ολοκληρωμένης υποδομής. Ενώ η ελληνική παραγωγή χοιρινού κρέατος επηρεάζεται στα πλαίσια της ΕΕ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζεται από τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στον αντίποδα αυτού του αρνητικού περιβάλλοντος χρειάζονται εθνικά μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής χοίρειου κρέατος, ώστε να υπάρξει αυτάρκεια και εξάλειψη των εισαγωγών.

Λίστα - μαϊμού

Στο μεταξύ, λίστα - μαϊμού, με τρόφιμα συγκεκριμένων εταιριών που χαρακτηρίζονταν απαγορευμένα, έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγες μέρες και ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε το θέμα στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα, ζητώντας να επιληφθεί ώστε να εντοπιστούν οι συντάκτες της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αυτή κυκλοφόρησε πριν δέκα μέρες στην επαρχία και ανέφερε φίρμες προϊόντων. Μετά τη σχετική ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών, το υπουργείο Υγείας θεώρησε ότι το θέμα έληξε.

Ομως χτες η λίστα αυτή έκανε την εμφάνισή της και στην Αθήνα. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ουδέποτε εξέδωσε λίστα απαγορευμένων προϊόντων και χαρακτηρίζει αυτή που κυκλοφόρησε ως "υπόπτου προελεύσεως".

"Πυροσβέστης" απεργιών η κυβέρνηση!
  • Μετά από μήνυση του υπουργού Γεωργίας κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία των δασικών
  • Πανελλαδική συγκέντρωση - συνέλευση σήμερα στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του ΓΕΩΤΕΕ

Παράνομη και καταχρηστική κήρυξε την απεργία των Δασικών Υπαλλήλων από κάθε υπερωριακή απασχόληση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του χτες το πρωί. Η δίκη έγινε την περασμένη Δευτέρα μετά από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.Η απόφαση αυτή αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που επιδιώκει με κάθε μέσο να φιμώσει όλους όσοι αγωνίζονται και αντιστέκονται στην καταστροφική πολιτική της.

Οι δασικοί υπάλληλοι απεργούν από την 1η Ιούνη, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας μας, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μια "εμπρηστική" πολιτική, που "αναζωπυρώθηκε" πέρυσι το καλοκαίρι με το νόμο 2612/98, ο οποίος παραχώρησε τη δασοπυρόσβεση ως αποκλειστική αρμοδιότητα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο Κώστας Μπέσης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) σε δήλωσή του στο "Ρ" επισήμανε: "Παρά την καταδικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Διότι, τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας, δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Δε θέλουμε να αποτελέσουμε το άλλοθι στις ολέθριες κυβερνητικές επιλογές και την αποτυχία που συνεπάγονται. Γιατί, παντού είναι διάχυτο ένα "δεν πάει άλλο". Η κυβέρνηση αποσκοπεί στη διάλυση των δασικών υπηρεσιών. Πάντως, ένα είναι δεδομένο. Το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων δεν κάμπτεται. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης".

Οι Δασικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, την κυβέρνηση, διότι επιδίωξε "με αυτό τον τρόπο να στερήσει από τους δασικούς υπαλλήλους το δικαίωμα της απεργίας για το μέλλον της ελληνικής δασοπονίας". Παράλληλα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας και απόπειρα διάλυσης της Δασικής Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των δασικών εκτάσεων.

"Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, η απεργία κινείται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος και όχι ενάντια σε αυτά. Η εικονική συμμετοχή μας στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να αποτρέψει την επερχόμενη δασική καταστροφή των δασών. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής και προοπτικής για μας και την ελληνική δασοπονία".

Τα ΔΣ των δασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, πανελλαδική συγκέντρωση - συνέλευση, με τη συμμετοχή όλων των δασικών υπαλλήλων της χώρας, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδρίων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Διδότου 26, 4ος όροφος). Στη συνέλευση θα αναλύσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται και θα εξαγγείλουν τις νέες κινητοποιήσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές απ' το χαλάζι

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων των τελευταίων ημερών, εκτιμά η Διεύθυνση Γεωργίας Ημαθίας. Από την έντονη χαλαζόπτωση της Δευτέρας 21 Ιούνη, που σημειώθηκε στις περιοχές της λεκάνης του Αλιάκμονα προκλήθηκαν ζημίες σε ροδάκινα έκτασης 20.000 στρεμμάτων με ποσό ζημίας από 30 - 100%. Επίσης καταστροφές σημειώθηκαν σε 11.000 στρέμματα με μήλα, ακτινίδια, αμπέλια, βαμβάκι, καπνό, καλαμπόκι κλπ. Επίσης, από την έντονη χαλαζόπτωση της 17-6 στις περιοχές Αγ. Γεωργίου, Ειρηνούπολης, Μονοσπίτων, Νάουσας, Τριλόφου κ.ά. προκλήθηκαν ζημίες σε 17.000 στρέμματα με ροδάκινα και άλλες καλλιέργειες.

Από τη νομαρχία δόθηκαν εντολές στους γεωπόνους εκτιμητές να γίνει άμεση εκτίμηση της καρπόπτωσης που προήλθε από χαλαζόπτωση κατά περιοχή, έτσι ώστε να ληφθεί υπ' όψη κατά την περίοδο της κανονικής εκτίμησης. Επίσης, στις ποικιλίες ροδάκινου που βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής, καθώς και στις καλλιέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις από πλευράς αγροτών π.χ. καπνά, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν "μάρτυρες", για να ληφθούν υπ' όψιν κατά την εκτίμηση.

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν από το χαλάζι και σε καλλιέργειες του Νομού Σερρών - ιδιαίτερα στον καπνό - χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι τώρα ανακοίνωση σχετικά με τις ζημίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΙΝΚΑ
Μήνυση για την ανεξέλεγκτη ταφή των μολυσμένων κρεάτων

Μηνυτήρια αναφορά για την ανεξέλεγκτη ταφή στις χωματερές, των μολυσμένων με διοξίνη κρεάτων παραγωγής Βελγίου, κατέθεσε χθες στον εισαγγελέα υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Μακεδονίας απαιτώντας άμεση διασφάλιση της υγείας του πολίτη από το κράτος.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΙΝΚΑ, η εκτέλεση από τις δημόσιες υπηρεσίες, της απόφασης του υπουργείου Γεωργίας για ταφή των ύποπτων κρεάτων στις χωματερές, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής του μικροβίου της διοξίνης υπερβαίνει τα 20 χρόνια και το μικρόβιο μπορεί να καταστραφεί μέσα σε ειδικούς κλιβάνους, δηλαδή με την παρέμβαση της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Οσα κρέατα έχουν κατασχεθεί από τους μέχρι τώρα ελέγχους, και έχει λήξη η ημερομηνία συντήρησής τους, οδηγούνται στις χωματερές. Κυρίως αφορά νωπά κρέατα γιατί έχουν μικρότερη διάρκεια διατήρησης. Τα κατεψυγμένα παραμένουν ακόμη δεσμευμένα εφόσον δεν έχει λήξη ακόμη η ημερομηνία διατήρησής τους.

Στη μηνυτήρια αναφορά του το ΙΝΚΑ επικαλείται τη μαρτυρία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και σημειώνει πως τα κρέατα αυτά ουσιαστικά αποτελούν τοξικά απόβλητα. "Η καταστροφή του τοξικού ρύπου της διοξίνης, γίνεται με κανόνες επιστήμης και τεχνολογίας, δηλαδή μέσα σε ειδικούς κλιβάνους και σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 1.200 βαθμών. Ετσι μπορεί να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ώστε να μην περάσει στη διατροφική αλυσίδα μέσα από άλλη οδό", σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κ. Δρούτσας. Παράλληλα καταγγέλλει την αδυναμία του κράτους να προχωρήσει σε μετρήσεις λόγω έλλειψης εργαστηρίων αλλά και την απουσία ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που φτάνουν στο ράφι του καταναλωτή να μην ελέγχονται. "Διαπιστώνουμε σήμερα ότι δεν υπάρχει και ο τεχνολογικός εξοπλισμός καταστροφής τοξικών αποβλήτων είτε πρόκειται για διοξίνες, είτε για αλκαλικές μπαταρίες, καταλύτες αυτοκινήτων και για οτιδήποτε είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια του πολίτη", καταλήγει ο Κ. Δρούτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ