ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ξανάζησαν τις αναμνήσεις τους

Θεσμό έχουν κάνει το χρονιάτικο προσκύνημα στο Τρίκερι, στο νησί που περάσανε ένα κομμάτι από τη νιότη και τη ζωή τους, οι αγωνίστριες - μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών. Κάθε χρόνο στην τριήμερη εξόρμησή τους (18, 19 και 20 Ιούνη) δίνεται η ευκαιρία στην καθεμιά αγωνίστρια να κάνει αποτίμηση της συμβολής της στους λαϊκούς αγώνες, μέχρι και σήμερα.

Πενήντα χρόνια κλείνουν φέτος από το 1949, χρονιά που το στρατόπεδο γυναικών μεταφέρθηκε από τη Χίο στο Τρίκερι και η επέτειος αυτή γιορτάστηκε πανηγυρικά από τις πρώην εξόριστες γυναίκες με την τριήμερη εξόρμησή τους στο Τρίκερι.

Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής μετά τη συνεστίαση, έγιναν ομιλίες και αναφορές στη ζωή του στρατοπέδου και οι αναμνήσεις των δύσκολων και σκληρών εκείνων χρόνων έγιναν ένα με το σήμερα. Οι αγωνίστριες ξανάγιναν οι νεαρές ενθουσιώδεις και αδάμαστες κοπέλες της μαύρης εκείνης εποχής.

"Να που για μια ακόμη φορά αξιωθήκαμε - τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου Ζωζώ Πετροπούλου - να βρεθούμε εδώ μαζί. Είναι ένα καθήκον που βάλαμε στον εαυτό μας, ένα τάμα θα έλεγα, για όσα χρόνια μπορούμε και υπάρχουμε να περνάμε εδώ δυο - τρεις μέρες.

Πάλι σήμερα ξαναζήσαμε τις υπέροχες αναμνήσεις μας. Θυμηθήκαμε την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον πόνο που νιώθαμε μεταξύ μας. Η ζωή ήταν περίσσια σκληρή, αλλά είχαμε συναίσθηση της ευθύνης προς τον εαυτό μας και προς το σύνολο. Σίγουρο είναι ότι οι συνέπειες των πράξεων της καθεμιάς μας αντανακλούσαν στο σύνολο.

Σας καλώ να θυμηθούμε τις καλές στιγμές του στρατοπέδου. Τη χορωδία και την Ελλη Νικολαϊδου που ήταν η ψυχή του στρατοπέδου. Τη χορωδία που ήταν παρούσα στις χαρές και στις δυσκολίες μας.

Να φέρουμε στο μυαλό μας την Κατερίνα μας, τη Χαριάτη, που σχεδίαζε κοστούμια, μάσκες και σκηνικά για τις ανάγκες της ψυχαγωγίας του στρατοπέδου μας. Την Αλέκα Παϊζη και την Μαίρη Βεάκη, που ξεκίνησαν τα θεατρικά του στρατοπέδου. Να πετάξει η σκέψη μας στις υπέροχες και αμέτρητες καθηγήτριες και δασκάλες που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης και μόρφωσης των γυναικών και των παιδιών. Γιατί πραγματικά όλες φύγαμε απ' το στρατόπεδο με το πνεύμα πλουσιότερο, από τις αναλφάβητες έως τις μαθήτριες και τις φοιτήτριες που παρακολούθησαν τα ανώτερα μαθήματα. Εκατοντάδες ήταν οι δασκάλες και οι καθηγήτριες που μόχθησαν για τη μόρφωσή μας.

Επίσης τις γιατρίνες και οδοντογιατρίνες, που είχαν την ευθύνη της υγείας μας. Και τις φίλες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ως νοσηλεύτριες στο αναρρωτήριο, κοντά στις άρρωστες φίλες μας. Ακόμη να θυμηθούμε τις μεγάλες ηρωίδες, τις μαγείρισσες, που ετοίμαζαν χιλιάδες μερίδες φαγητού και που κατέβαζαν από τη φωτιά τις καζαναρίες με σιδερένια λοστάρια ανά δύο.

Ακόμα και όλες τις άλλες συντρόφισσες που αποτελούσαν τα συνεργεία ραψίματος, τσαγκαράδικο, φαναρτζίδικο και μαραγκούδικο.

Αληθινά είμαστε μια πολύ αξιόλογη κοινωνία, που μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τις χίλιες δυο δυσκολίες και αναποδιές και επιζήσαμε. Παίρναμε κουράγιο απ' τον αγώνα μας, που ήτανε αγώνας ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι στην ξενόδουλη βία.

Το κίνημά μας βέβαια υπέκυψε σε ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά δε νικηθήκαμε. Δεν υποκύψαμε, επιμείναμε και επιμένουμε πως το δίκιο που είναι με το μέρος μας θα λάμψει σύντομα".

Τέλος, η πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε τις αγωνίστριες για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και τις κάλεσε να είναι παρούσες στους περαιτέρω αγώνες του λαού, για το καλό του τόπου.

Και η γεμάτη αναμνήσεις και συγκινήσεις αυτή μέρα έκλεισε με γλέντι έως τα μεσάνυχτα, γλέντι που μόνο οι ακούραστες και αγέραστες αυτές γυναίκες - αγωνίστριες ξέρουν να κάνουν.

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Επέτειος σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου

Την 55η επέτειο της πρώτης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου - μέρα που πήρε σάρκα και οστά το πρώτο κυρίαρχο λαϊκό σώμα, στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας στη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα ενάντια στον γερμανό κατακτητή - τιμούν όπως άλλωστε κάθε χρόνο, οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, την Κυριακή 27-6-99 στις 11 πμ.

Την εκδήλωση οργανώνει, όπως πάντα, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και πραγματοποιεί διήμερη (26 - 27/6/99) εκδρομή για το Καρπενήσι. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει το Σάββατο 26/6/99 στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλ.: 8234.296 και 8831.368. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΑΤΑΘ, από Κάνιγγος, στις 7.30 πμ (τηλ.: 3220.183 - 5817.384) και ΠΕΣΑΘΕΑ από πλατεία Εθνικής Αντίστασης έναντι παλαιού Δημαρχείου (για τα μέλη δωρεάν).

- Επίσης παίρνουν μέρος στην εκδήλωση τα παρακάτω Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν:

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ από πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 7.30 π.μ.,από τέρμα Χολαργού στις 7.45 π.μ. και από πλατεία Δημοκρατίας Χολαργού στις 8 π.μ. (μεταφορά δωρεάν). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6391.847, 6514.049.

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (ηλεκτρικός σταθμός) στις 7.30 π.μ.,τηλ: 8021.507 (8 - 10 π.μ., 6 - 8 μ.μ.) και (8023.110 βράδυ).

ΜΕΝΙΔΙΟΥ από τη Γέφυρα Φιλαδέλφειας στις 7 π.μ. το Σάββατο 26/6 (μεταφορά δωρεάν). Δηλώσεις συμμετοχής: 2443.024 (8π.μ. - 2 μ.μ.) και 2467.010 (6 - 8 μ.μ.).

- Ακόμη πούλμαν δρομολογούνται για τις Κορυσχάδες από:

ΛΑΡΙΣΑ που ξεκινά στις 6.30 πμ από την κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, επίσης από

ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η Καισαριανή, τίμησε τα ηρωικά παιδιά της

Η Καισαριανή, η προσφυγογειτονιά που θυσίασε πολλά παιδιά της στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας μας στην περίοδο της Κατοχής, τίμησε το Σάββατο 19-6-99 τους 216 Καισαριανιώτες που πέσανε με τον ένα ή άλλο τρόπο στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού ενάντια στη ναζιστική γερμανική κατοχή.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Στον καταπράσινο όμορφο χώρο της Μονής που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Πήραν μέρος: Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κατημερτζής,ο επίτιμος δήμαρχος Παναγιώτης Μακρής,ο αντιδήμαρχος Δήμος Λάτας και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου. Παρευρέθηκαν επίσης αντιπρόσωποι από τα Παραρτήματα Ζωγράφου και Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Καισαριανής και πολλοί άλλοι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με το τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθησε ομιλία του γραμματέα του Παραρτήματος Καισαριανής Γιάννη Κουβά, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε στην ομιλία του:

"Πενήντα πέντε χρόνια περάσανε από τότε, 16 προς 17 Ιουνίου 1944, που δέκα ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣίτες θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας στο μέρος τούτο, λίγο πιο πάνω στους Ταξιάρχες. Τα 7 γειτονόπουλα Πρόδρομος Αδραμίτογλου, Σωτήρης Βενιέρης, Απόλλωνας Δαυλάκος, Ανδρέας Κρυσταλλάκος, Μιχαλάκης Μενεγάκης, Νίκος Νταλιάνης και Γιώργος Πολεμαρχάκης,φίλοι και συναγωνιστές, αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια των πολυάριθμων και βαριά οπλισμένων γερμανοτσολιάδων. Τους άλλους τρεις αγωνιστές, Τσάφο Στεφανή, Κυριάκο Φερεντίνο και Χατζηνόπουλο τους βρήκαν κατακρεουργημένους στο Νεκροταφείο".

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών από μέρους των παρευρισκομένων - ανάμεσά τους και η αδελφή του ΕΠΟΝίτη που αυτοκτόνησε Γιώργου Πολεμαρχάκη - και τον Εθνικό Υμνο που έψαλαν όλοι μαζί.

Εκδηλώσεις
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Αντίστασης,η ΚΟΒ ΑΙΓΙΝΑΣ και οι συγγενείς των εκτελεσμένων, πραγματοποιούν την Κυριακή 27-6-99, στο Νεκροταφείο Αίγινας, μνημόσυνο τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές των Φυλακών Αίγινας.

Αναχώρηση από την προβλήτα Αργοσαρωνικού με το πλοίο "ΕΥΤΥΧΙΑ" στις 7.50 π.μ. Προσυγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 7.20 π.μ.

  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 27-6-99 εκδρομή - προσκύνημα στο ΔΙΣΤΟΜΟ. Πούλμαν αναχωρούν από την πλατεία Χίου στις 7 π.μ. και από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου στις 7.15 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 6816.913 και 6713.549.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει την Κυριακή 27-6-99,στις 11.30 π.μ.,εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στα Κανελλάκια Γορτυνίας. Καλούνται οι αγωνιστές - αγωνίστριες, καθώς και όλος ο λαός να πάρει μέρος στην εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 27-6-99 στις 10.30 π.μ. το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στο σιδηροδρομικό Σταθμό Αιτωλικού, για να τιμηθούν οι πεσόντες αγωνιστές, κατά την ανατίναξη του τρένου ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στις 21-6-1944.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) γνωστοποιεί σε όλα του τα Παραρτήματα ότι η ετήσια κεντρική συνάντηση των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο ΝΑΟΥΣΑΣ, στις 4 του Ιούλη. Πληροφορίες στα κατά τόπους Παραρτήματα και στα τηλέφωνα του Κεντρικού Συμβουλίου: 5230.526 και 5230.534.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, καταθέτει στεφάνι. Στο βάθος (αριστερά) διακρίνεται ο επίτιμος δήμαρχος της πόλης Π. Μακρής (Φώτο Γ. Λιονάκης)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ