ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συντάχτηκε με τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας

Παρέμβαση του βουλευτή - και νεοεκλεγμένου ευρωβουλευτή - του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, σχετικά με τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και τη "δίκη" Οτσαλάν, στο Στρασβούργο

Το Συμβούλιο της Ευρώπης λειτούργησε υποκριτικά και αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και του κουρδικού λαού και συντάχτηκε με τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και τους Τούρκους καταπιεστές των Κούρδων. Βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα των λαών και πρέπει ν' αλλάξει ριζικά την πολιτική του, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διακηρυγμένες αρχές του.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την Εκθεση Δράσης του Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου που γίνεται στο Στρασβούργο από 21 έως 25 Ιουνίου. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση του Συμβουλίου υπέρ της εγκληματικής επέμβασης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη δίκη - παρωδία Οτσαλάν, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού πρώτα ευχαρίστησε το προεδρείο "για τα ευγενικά σας λόγια σχετικά με την εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", τόνισε στην παρέμβασή του:

"Θα ήθελα να σας κάνω γνωστή, για μια ακόμη φορά, την πεποίθηση που θα αποκομίσω από το Σώμα αυτό. Λυπάμαι που πρέπει να το επαναλάβω, αλλά αυτό το Σώμα, που θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο εξαιρετικά θετικό στα πλαίσια των διεθνών αρχών, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της εθνικής κυριαρχίας των λαών, τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, παίζει το ρόλο του νομιμοποιητή κατάφωρων παραβιάσεών τους. Θα ήθελα να σας δώσω συγκεκριμένα και όλως προσφάτως παραδείγματα για του λόγου το αληθές.

Κατ' αρχήν πρόκειται για τους βομβαρδισμούς κατά του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα της Γιουγκοσλαβίας που έκαναν τα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την δήθεν εθνοκάθαρση που εφάρμοζε η κυβέρνηση του κ. Μιλόσεβιτς. Το ξέρετε πολύ καλά, όσο και εγώ, ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και που αντικρούουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα ίδια επίσης τονίζονται και στην Εκθεση της Επιτροπής Επαληθεύσεων της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ολα δείχνουν ότι δεν υπήρχε εθνοκάθαρση πριν τους βομβαρδισμούς και ότι τα κύματα των προσφύγων, η φυγή των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς".

Εθνοκάθαρση γίνεται σήμερα κατά των Σέρβων

"Αντίθετα, είναι γεγονός ότι υπάρχει σήμερα εθνοκάθαρση ενάντια στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όπως έγινε και χτες ενάντια στους Σέρβους της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ενάντια στους Κούρδους της ΝΑ Τουρκίας και ενάντια σε άλλες μειονότητες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είτε υποστήριξε αυτούς που εφάρμοσαν την εθνοκάθαρση, όπως Τουρκία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είτε σιώπησε. Το ξέρετε πολύ καλά, όπως κι εγώ, ότι κατά τους δυόμισι μήνες των βομβαρδισμών, βομβαρδίστηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και μετά από όλα αυτά έρχονται πολλοί εδώ να μας μιλήσουν για τον "μεγάλο εγκληματία" Μιλόσεβιτς!

Δε θα γίνω απολογητής της πολιτικής του κ. Μιλόσεβιτς, ενός εκλεγμένου Προέδρου. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνετε με το δικαίωμα του κάθε λαού να ρυθμίζει ο ίδιος τις εσωτερικές του υποθέσεις, να εκλέγει και να αλλάζει την κυβέρνησή του; Και αν ακόμη συμφωνούσα με τους περισσότερους από σας, για να χαρακτηρίσω τον κ. Μιλόσεβιτς τύραννο και δικτάτορα, πείτε μου στο όνομα ποιας λογικής για να τιμωρήσουμε αυτόν τον δικτάτορα, καταπιεστή ενός λαού, έχουμε το δικαίωμα να σκοτώνουμε αυτόν το λαό, να σκοτώνουμε τους καταπιεζόμενους - θύματα αυτού του τυράννου; Ούτε ο Χίτλερ δεν τόλμησε να αναπτύξει τέτοια λογική!

Επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία μια συμφωνία, σ' αυτή τη χώρα της οποίας ο ηρωικός λαός αντιστάθηκε επί δυόμισι μήνες. Αυτή η συμφωνία είναι λεόντεια, υπογράφτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Είναι αντίθετη με τα συμφέροντα μιας ανεξάρτητης χώρας ισότιμου μέλους του ΟΗΕ. Ποια είναι, πράγματι, η σημερινή κατάσταση; Οι δυνάμεις, δήθεν ειρηνευτικές, του ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα επιθετικές δυνάμεις κατοχής και οι τρομοκρατικές δυνάμεις του UCK, αυτοί οι μισθοφόροι επαγγελματίες εγκληματίες, είναι πάντα εντελώς ανεξέλεγκτοι. Ποιος θα σταματήσει τη δραστηριότητά τους; Γίνεται λόγος σήμερα να τους αφαιρεθεί μόνο ο βαρύς οπλισμός, αφήνοντάς τους τον "ελαφρύ". Ετσι, σήμερα, το Κοσσυφοπέδιο κατέχεται, ελέγχεται από τον UCK, ενάντια στη θέληση των Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Λυπάμαι, πραγματικά, διαπιστώνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αρνήθηκε να παίξει το ρόλο που θα ταίριαζε στις διακηρύξεις του. Αντίθετα, ζήτησε επιπλέον, πριν ακόμα αρχίσουν οι βομβαρδισμοί, τη στρατιωτική επέμβαση και όταν άρχισαν τους υποστήριξε και ζήτησε τη συνέχισή τους προς δόξαν των πολιτικών της "Κεντροαριστεράς" ή των Σοσιαλδημοκρατών που έπαιξαν ένα ρόλο πρωταγωνιστικό σ' αυτήν την απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση".

Η δίκη Οτσαλάν και η υποκρισία του Συμβουλίου

"Στη συνέχεια θα αναφερθώ στη δίκη Οτσαλάν. Οπως ξέρετε ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό με το κουρδικό ζήτημα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, ότι ο Οτσαλάν είναι ο ηγέτης ενός σημαντικού τμήματος του κουρδικού λαού της Τουρκίας. Είναι ένας πολιτικός ηγέτης. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι υπεύθυνος, όπως ειπώθηκε και σήμερα, για τη σφαγή 30.000 ατόμων. Είναι αλήθεια ότι το ΡΚΚ πήρε τα όπλα στην Τουρκία. Είναι όμως αλήθεια επίσης ότι η καταπίεση του κουρδικού λαού έσπρωξε ορισμένους Κούρδους να πάρουν τα όπλα. Και δεν είναι η πρώτη περίπτωση λαού που για την ελευθερία του παίρνει τα όπλα.

Πολλές φορές, εξάλλου, το ΡΚΚ τήρησε μονόπλευρα κατάπαυση πυρός που ξεπέρασε και τον ένα χρόνο, ζητώντας μάταια από τις Τουρκικές Αρχές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης όμως δεν υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Η δίκη, όπως διεξάγεται, δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες και τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκανα τα πάντα, για να παραβρεθώ στη δίκη, αλλά οι Τουρκικές Αρχές με διέγραψαν από τον περιορισμένο κατάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με διάφορα προσχήματα, όπως ότι δεν υπήρχε στην αίθουσα των 132 θέσεων χώρος για μένα δίπλα στον κ. SWIMMER (σ. σ. συντηρητικός Αυστριακός βουλευτής) και τον διερμηνέα του. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν εισακούστηκα. Ημουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Ακτσαλί, όμως μάταια. Μάταιες απέβησαν και οι προσπάθειές μου να έρθω σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, δεν άσκησε ουσιαστική πίεση.

Ετσι, οι Τουρκικές Αρχές κοσκίνισαν επιμελώς τους παρόντες στη δίκη. Επιπλέον, η Τουρκία, ταπεινώνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης, δε δέχτηκε τους εκπροσώπους του ως διεθνείς παρατηρητές, με το πρόσχημα ότι ο τουρκικός νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλνει ή δε στέλνει εκπροσώπους του ως διεθνείς παρατηρητές; Εάν ο τουρκικός νόμος δεν το επιτρέπει ή δεν το προβλέπει, να τον αλλάξει η Τουρκία, σύμφωνα με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αντί όλων αυτών ήρθε σήμερα ο εισηγητής να πλέξει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το εγκώμιο του σημερινού καθεστώτος στην Τουρκία.

Λυπάμαι, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίσετε το ήδη βαριά τραυματισμένο κύρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν θέλετε να βλέπουν οι λαοί στο πρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πιστό στις διακηρυγμένες αρχές του, πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική του".

Ευχαριστούμε, κ. Σωμερίτη

"Δεν μπόρεσα από την αρχή να ανακαλύψω καλόπιστα, πώς, εκεί όπου είχαν φτάσει τα πράγματα, θα ήταν δυνατό να σταματήσει επιτέλους το κακό στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στο σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, χωρίς βομβαρδισμούς. Το ερώτημα είναι δραματικό. Δεν ανακάλυψα την απάντηση. Να γιατί χρειάζεται συλλογική αυτοκριτική και να γιατί θα έπρεπε να ζητήσουμε κάποια συγγνώμη από τους συμμάχους μας που βρίσαμε χυδαία, όσο δε βρίσαμε ποτέ εχθρούς"...

***

Η παραπάνω διαπίστωση - ότι δηλαδή δεν υπήρχε άλλη "λύση" στο Κοσσυφοπέδιο παρά μόνο οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί - ανήκει στον κ. Ριχάρδο Σωμερίτη. Κατεγράφη χτες στο "Βήμα". Επίσης, η υπόδειξη - ότι πρέπει να ζητήσουμε "συλλογικά" συγγνώμη από τους "συμμάχους" επειδή ως λαός αντιταχθήκαμε στον "ανθρωπισμό" τους - στον κ. Σωμερίτη ανήκει και αυτή. Εκ προοιμίου πρέπει να πούμε ότι ο κ. Σωμερίτης και τα όσα πρεσβεύει αποτελούν για μας ένα σαφές παράδειγμα για την ανάγκη διαφύλαξης κάποιων δημοκρατικών αρχών, τις οποίες επέβαλε η αστική επανάσταση πριν δυο αιώνες. Μπορεί, δηλαδή, ο κ. Σωμερίτης να μη σέβεται το αστικό Σύνταγμα της Ελλάδας (σ. σ.: που απαγορεύει τη διακίνηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ελλάδας), αλλά εμείς (σ. σ.: οι δογματικοί, οι αντιδημοκράτες και όπως αλλιώς μας αποκαλεί) δε θα πάψουμε να σεβόμαστε το δικαίωμά του - απότοκο της αστικής επανάστασης, επαναλαμβάνουμε - να λέει ό,τι θέλει. Πολύ περισσότερο που αυτά που λέει είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Χρήσιμα για να βγάζουμε επιπλέον συμπεράσματα και για την ποιότητα του κοινωνικού συστήματος που ασπάζεται ο κ. Σωμερίτης και για το "πού" μπορεί να οδηγήσει αυτό το σύστημα ορισμένους. Ως εκ τούτου τον ευχαριστούμε βαθύτατα.

***

Θέλουμε, όμως, να καθησυχάσουμε τον αρθρογράφο του "Βήματος". Ο ίδιος δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στους "συμμάχους". Το δικό του χρέος το έχει εκπληρώσει απέναντί τους στο ακέραιο. Δε χρειάζεται να επωμιστεί ούτε κόκκο από ένα συλλογικό βάρος που, απλώς, δεν τον βαραίνει. Διότι, απλούστατα, όταν ο ελληνικός λαός τασσόταν κατά των βομβαρδισμών, ο κ. Σωμερίτης διέδιδε πως το πρόβλημα δε βρισκόταν στους βομβαρδισμούς, αλλά βρισκόταν στο ότι είχε καθυστερήσει η έναρξη των βομβαρδισμών... Συμπερασματικά, ας μη ματαιοπονεί αξιώνοντας από τον ελληνικό λαό να κάνει τη "συλλογική αυτοκριτική" του. Αλλωστε ο κ. Σωμερίτης δεν έχει κανένα μερίδιο σε αυτή τη... "συλλογική ευθύνη", όπως τη θεωρεί (σ. σ.: ενδιαφέρον πάντως ότι για το καλό της ΝΑΤΟικής "νέας τάξης", αναβιώνει στο μυαλό του κ. Σωμερίτη ακόμα και η θεωρία της "συλλογικής ευθύνης"!). Αν θέλει να καταπιαστεί με κάτι χρήσιμο για τον ίδιο, ας ζητήσει από τους "συμμάχους" - τους οποίους ο ίδιος και μερικοί ακόμα υπηρέτησαν όπως δεν τους είχε υπηρετήσει άλλος μέχρι τώρα - να τον ευχαριστήσουν και δημοσίως. Εκτός κι αν το "μπράβο" του Κλίντον προς τον Κ. Σημίτη, το βράδυ των ευρωεκλογών, είχε αποδέκτη και τον κ. Σωμερίτη. Οπότε δεν τίθεται θέμα...

Ν. Μπ.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή από τις 23 Ιούλη έως και 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο τηλ.: 8810.074 ή 8810.046 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Συζήτηση για τα Ναρκωτικά

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Παρασκευή 25/6:

Στις 19.00,σε επανάληψη, το ρεπορτάζ - έρευνα του "902" στη ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο ενάντια στις απολύσεις, τη συρρίκνωση και απαξίωση της εταιρίας που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Η έρευνα περιλαμβάνει τις συνθήκες δουλιάς, ατυχήματα και άλλα ζητήματα που είχαν έρθει από τότε στην επιφάνεια.

Στις 22.00 "ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ και ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητά με εκπροσώπους των ΚΕΘΕΑ, "18 ΑΝΩ" και ΕΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ