ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς οικοπεδοποίηση Ναός της Αρτέμιδας

Στο ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας της λεωφόρου Αρδηττού, επανέρχονται με δεύτερη Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ.

Η Ερώτηση ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στην απάντηση της υπουργού ότι "σύμφωνα με πρόσφατη ανασκαφική έρευνα διαπιστώθηκε ότι από το ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας σήμερα δε σώζεται παρά ελάχιστο τμήμα του αναλημματικού τείχους του ναού στη νότια πλευρά της λεωφόρου Αρδηττού".

Ετσι οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι "μετά από αυτή την έρευνα ο τότε υπουργός, Θ. Μικρούτσικος, με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υπέγραψε την υπ' αριθμόν 1062073/3864/0010 απόφαση με θέμα "αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου στο Μετς για αρχαιολογικούς σκοπούς (ΦΕΚ 431/22-6-95)".Δικαιολογημένα λοιπόν κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι η απάντηση της υπουργού αποβλέπει στο "ροκάνισμα" του χρόνου, ώστε να λήξει η προθεσμία κατάθεσης της δαπάνης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που είναι η 18/8/99.Απόδειξη της έλλειψης συνεννόησης, στην καλύτερη περίπτωση, είναι το γεγονός ότι στην απάντησή του ο πρόεδρος της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ ΑΕ) αναφέρει ότι ο χώρος του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ενοποίησης".

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό "κάτω από ποιο σκεπτικό και ποιες σκοπιμότητες δόθηκε η απάντηση στην προηγούμενη Ερώτησή μας, η οποία ουσιαστικά ανατρέπει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των ερευνητών; Πώς είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, που επείγει απολύτως μια εύστοχη ενέργεια για να σωθεί ο χώρος του ναού, να αντιμετωπίζονται τα θέματα που έχουν τεθεί κυριολεκτικά "στο πόδι"; Μετά απ' όσα αναφέρθηκαν, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να σωθεί το μνημείο; Σκοπεύει το ΥΠΠΟ να καταβάλει έγκαιρα την αποζημίωση ώστε να διασωθεί ο χώρος ή θα αφήσει να οικοπεδοποιηθεί δεδομένων των φημών που κυκλοφορούν ότι εκεί πρόκειται να γίνει πολυτελές εστιατόριο από τον κ. Λιβανό;".

"Ρεύματα ποίησης" στην Πάτρα

Το 19ο Συμπόσιο Ποίησης με τίτλο "Ρεύματα στη σύγχρονη ποίηση" πραγματοποιείται στις 2, 3 και 4 Ιουλίου,στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν την πρώτη ημέρα του Συμποσίου είναι "Με την οπτική ενός περιοδικού ("Μανδραγόρας")",και θα μιλήσουν οι: Λάμπρος Σπυριούνης ("Ασπρο, μαύρο και γαλάζιο"), Ελενα Νούσια ("Τοπογραφία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης στον "Μανδραγόρα" 1993-99"), Αλέξανδρος Αραμπατζής ("Κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο, ας βρέξει αίμα") κ. ά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας "Κριτικοί παρουσιάζουν Ποιητές".Ετσι η Τζίνα Καλογήρου θα παρουσιάσει τον Στάθη Κουτσούνη, η Αργυρώ Μαντόγλου τον Χρήστο Τουμανίδη, ο Δημήτρης Κατσαγάνης τον Απόστολο Ζώτο και τον Μάνο Λουκάκη, ενώ ο Σ. Σκαρτσής θα παρουσιάσει Πατρινούς ποιητές.

Το Σάββατο το θέμα της πρωινής συνεδρίας είναι "Ρεύματα στη σύγχρονη ελληνική ποίηση".Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι: Θανάσης Κωσταβάρας ("Η ποίηση της ήττας"), Αλέξης Ζήρας ("Η γενιά του '70"), Αγγελική Κωσταβάρα ("Η γενιά του '80"), Στέφανος Ροζάνης ("Μετανεωτερικά ρεύματα στη σύγχρονη ελληνική ποίηση") κ. ά.

Το απόγευμα στα "Ρεύματα στη σύγχρονη ξένη ποίηση" θα αναφερθούν οι: Ανδρέας Παναγόπουλος ("Προοπτικές της σύγχρονης αγγλικής ποίησης"), Γιώργος Κεντρωτής ("Νεότερες τάσεις στη σύγχρονη γερμανική ποίηση"), Ανδρέας Παγουλάτος ("Οι απαρχές και η εξέλιξη της γλωσσοκεντρικής τάσης στην ποίηση").

Την τελευταία μέρα θα γίνει η αποτίμηση των εργασιών του Συμποσίου. Ο Μιχάλης Μερακλής θα μιλήσει με θέμα "Ιχνη μιας διαδρομής", η Λύντια Στεφάνου θα κάνει μία αποτίμηση "Υστερα από πενήντα χρόνια" και Σ. Σκαρτσής θα αναφερθεί σε "Ενα είδος ποίησης".

"Δελφικά" γλυπτά

Στο Συνεδριακό Κέντρο του "Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών" από το περασμένο Σάββατο λειτουργεί έκθεση γλυπτικής του Θόδωρου με τίτλο "Δελφικά".Η έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ, παρουσία Ελλήνων και ξένων ιστορικών της Τέχνης, κριτικών και καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετείχαν και στην πρωινή ημερίδα με θέμα "Μύθος και Σύγχρονη Τέχνη" που διοργανώθηκε στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων του ΕΠΚΔ, περιλαμβάνει 41 γλυπτά και 20 σχέδια, δημιουργίες του Θόδωρου στη δεκαετία του '60.

Στο αίθριο του ΕΠΚΔ εκτέθηκαν 6 μεγάλα έργα - μεταξύ των οποίων και η Σφίγγα που θα παραμείνει στους Δελφούς και στο εσωτερικό του κτιρίου 2 έργα μεγάλων διαστάσεων, 33 μικρότερα και τα 20 σχέδια. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Πανσέληνος τραγουδιών

Σμιλεμένο με τα "χρώματα" της Μεσογείου, της θερμής θάλασσας των πολιτισμών, είναι το μουσικό διήμερο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη". Δύο συναυλίες, που γίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Υμηττού,με άξονα αυτή τη γέφυρα της μουσικής που λέγεται Μεσόγειος. Οι ήχοι και οι ρυθμοί γίνονται η κοινή μας γλώσσα, μεταφέροντας μνήμες και συναισθήματα, μέσα από τις συναυλίες των δικών μας "Χαϊνηδων" (σήμερα) και της αναθρεμμένης με τα παραδοσιακά τραγούδια των Βαλεαρίδων Μαρία ντελ Μαρ Μπονέ (αύριο). Γέννημα - θρέμμα της Κρήτης, οι "Χαϊνηδες" (φωτό) θα προσφέρουν ένα ταξίδι χωρίς σύνορα, με τραγούδια και μουσικές, που αναβλύζουν από τα σπλάχνα της παράδοσής μας, ενώ η Μαρία ντελ Μαρ Μπονέ, ξεκινώντας από την ισπανική παράδοση, ερμηνεύει Μ. Θεοδωράκη και άλλα τραγούδια με μια φωνή, στην οποία καθένας μας μπορεί ν' αναγνωρίσει τον αληθινό του εαυτό.

  • Οι "Λαϊκοί Δρόμοι" σήμερα οδηγούν στο θέατρο του Λυκαβηττού, στη συναυλία, που θα δώσουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Πασχάλης Τερζής, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης.Το πρόγραμμα, σε σκηνοθετική καθοδήγηση του Λάκη Λαζόπουλου, περιλαμβάνει τραγούδια - σταθμούς στη μουσική λαϊκή δημιουργία.
  • Σήμερα, επίσης, στις 9.30 μ.μ., στο "Κατράκειο", ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα δώσει συναυλία, παρουσιάζοντας τα τραγούδια της τελευταίας δουλιάς του "Ανεμοδείκτης".Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, κομμάτια από τις συνεργασίες του με τον Νίκο Ζούδιαρη, καθώς και άλλων αγαπημένων δημιουργών, όπως Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Λοϊζου, Περίδη, Καλδάρα, Κατσιμίχα.

Η Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος (Γ Σεπτεμβρίου 56), οργανώνει στις 5/7 (8μμ) διάλεξη του ζωγράφου και θεωρητικού της τέχνης Κωνσταντίνου Χ. Ευαγγελάτου με θέμα "Ζωγραφική ποίηση και γενεαλογία".

Συντρίμμια και χαλάσματα στο οικόπεδο όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού

"Το σύνδρομο του Οδυσσέα, Η ελληνική εμπειρία του 20ού αιώνα μέσα από την ιστορία του κόσμου",τιτλοφορείται το βιβλίο του Φοίβου Οικονομίδη,που παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ.

  • "Το Πέταγμα του Περιστερίου" τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου που παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Ελεύθερος Διάλογος", στο Δημαρχείο Περιστερίου.
  • Στην γκαλερί "Ιλεάνα Τούντα" (Αρματολών και Κλεφτών 48) θα παρουσιαστεί, στις 5/7 (8μμ) το μυθιστόρημα του Γιώργου Κοτανίδη "Απρόσμενα Αισθήματα" (εκδόσεις "Γαβριηλίδης"). Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Πέτρος Μάρκαρης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Αντιγόνη Αμανίτου.
Φεστιβάλ με Καραγκιόζη

Στο Λόφο Στέφη αρχίζει σήμερα μια πενθήμερη γιορτή του Καραγκιόζη. Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης "Η Γειτονιά" οργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και το 2ο Φεστιβάλ Νέων.Το πρόγραμμα προβλέπει: Σήμερα (8.45μμ) "Τα παιδικά χρόνια του Γεωργίου Καραϊσκάκη" από τον Μίμη Μάνο.Αύριο ο Σωτήρης Τάγκαλος θα παίξει το έργο "Ο γαμπρός του κουτιού". Την 1/7 ο Γιώργος Μαμάης θα παρουσιάσει ταχυδακτυλουργίες και το επίκαιρο έργο "Ο Καραγκιόζης βομβαρδίζεται". Στις 2/7 ο Σωτήρης Βύνιος θα παρουσιάσει τον "Καπετάν Κίσσα και το φάντασμα του σεραγιού". Στις 3/7 ο Ηλίας Καρελλάς θα παίξει τη "Ροζ χανούμ και το θαύμα του προφήτη".

Εκεί ψηλά στ' Ανώγεια

Η μάνα - γυναίκα, μορφή προσφοράς και δοτικότητας, τιμάται στα "Υακίνθεια",τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Ανώγεια, στις 2, 3 και 4 Ιουλίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η αυλαία των εκδηλώσεων θ' ανοίξει με την "Εκθεση παιχνιδιών του πολέμου και της Κατοχής", από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη (με τη στήριξη της γκαλερί Κανακάκη του Ρεθύμνου), στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ανωγείων του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Την Παρασκευή (2/7), στο Θέατρο "Νίκος Ξυλούρης", θα πραγματοποιηθεί βραδιά "αρχαίου" ελληνικού κινηματογράφου, στη διάρκεια της οποίας θα τιμηθεί ο παλιός κινηματογραφιστής του χωριού Γιώργης Κοντογιάννης (Ζαφειρογιώργης).Η μουσική ομάδα "Οκτάβα" θα παρουσιάσει τραγούδια από τον κινηματογράφο. Θα τραγουδήσουν οι: Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδρέας Καρακότας, Σοφία Παπάζογλου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και Δημήτρης Υφαντής.Η βραδιά θα συνεχιστεί στην πλατεία Μεϊντάνι, με ρακές, παραδοσιακά φαγητά και κρητικά τραγούδια.

Το Σάββατο (3/7), στο Θέατρο του βουνού, κάτω από τα άστρα και τα δέντρα και με το φως φαναριών λαδιού, μια γυναίκα αγρότισσα θ' ανοίξει τη βραδιά με ένα παραμύθι. Θ' ακολουθήσει αφιέρωμα στη μάνα, στο οποίο θα τραγουδήσουν οι Νίκος Ξυδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Αναστασία Μουτσάτσου, Νίκος Ζιώγαλας, "Ανεμος", Δημήτρης Υφαντής, Σοφία Παπάζογλου, "Ομαδική Απόδραση" και Ανδρέας Καρακότας.Τα "Υακίνθεια" θα κλείσουν την Κυριακή (4/7), στο Θέατρο "Νίκος Ξυλούρης" με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων και άλλα συγκροτήματα. Την επόμενη χρονιά τα "Υακίνθεια" θ' αποχαιρετήσουν τον αιώνα που φεύγει με πρωτότυπα έργα πάνω στο θέμα "Ερωτόκριτος".

Η Αρια τραγουδά Μίκη

Συναυλία θα δώσει την Πέμπτη (9μμ), στο Περιστύλιο του Ζαππείου, η Φινλανδή τραγουδίστρια Αρια Σάιονμαα,συνοδευόμενη από την ενισχυμένη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".Η συναυλία διοργανώνεται από τη Φινλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με αφορμή την ανάληψη από τη Φινλανδία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει φινλανδικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, με τον οποίο η Α. Σάιονμαα συνδέεται με βαθιά φιλία και πολύχρονη συνεργασία. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν στα χρόνια της χούντας (αρχές του '70), σε μουσική εκδήλωση στο Ελσίνκι. Ο συνθέτης της πρότεινε συνεργασία και, όπως λέει η ίδια, εκείνο το βράδυ σημάδεψε τη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Εχοντας καταξιωθεί διεθνώς ως "μεγάλη ερμηνεύτρια σπουδαίων τραγουδιών", η Αρ. Σάιονμαα έχει εκδώσει περισσότερα από 25 άλμπουμ (σε διάφορες γλώσσες), ενώ πολυάριθμες είναι οι συναυλίες που έχει δώσει σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ