ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου μέχρι το... 2049

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και συνιστά προώθηση των μέτρων για το ξήλωμα ασφαλιστικών κατακτήσεων, μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων κλπ.

Κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων δεσμεύτηκε να θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ελληνική οικονομία για τα επόμενα 50 χρόνια, που σημαίνει ότι και η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόζεται μέχρι το... 2049 θα έχει την έγκριση του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις του ΔΝΤ, για αποφασιστική συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με την ταχύτερη προώθηση της πολιτικής αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και άλλα συναφή μέτρα, μεταξύ των οποίων και η υπόδειξη "να μειωθεί ο μισθός των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας"! Αυτά προκύπτουν από τη συνόψιση του προσχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η μακροχρόνια δέσμευση, που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο διεθνή ιμπεριαλιστικό οργανισμό, προκύπτει και από το απόσπασμα του προσχεδίου της έκθεσης, στο οποίο αναφέρεται: "Το ΔΝΤ σημειώνει με ικανοποίηση τη συμμετοχή της Ελλάδας, με λίγες ακόμη χώρες - μέλη, στο πιλοτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής διαφάνειας του Ταμείου. Οι πρώτες εκτιμήσεις καταδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό, καθώς επίσης και τα περιθώρια για παραπέρα βελτίωση, ιδιαίτερα όσον αναφορά το μακροχρόνιο δημοσιονομικό ορίζοντα (40-50 έτη)". Από το απόσπασμα αυτό είναι σαφής η μακρόχρονη οικονομική - και όχι μόνο - υποδούλωση της χώρας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη.

Αποφεύγοντας κάθε διπλωματική γλώσσα, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ απαιτούν μείωση του προσωπικού των ΔΕΚΟ, επίσπευση της κατάθεσης του "μεγάλου" αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπου μάλιστα υποδεικνύουν μείωση του μισθού των νεο-εισερχομένων, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, πρωτογενή πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς του 2000-2001, μηδενικές εισοδηματικές αυξήσεις.

Τα κυριότερα σημεία του προσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

  • Ευθέως ζητούν τη μείωση του μισθού των νεο-εισερχομένων στην αγορά εργασίας, σαν μέτρο... μείωσης της ανεργίας. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας και κρίνουν σαν μη εφαρμόσιμα,λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών, τα μέτρα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ελήφθησαν τον Αύγουστο του 1998.
  • Για το ασφαλιστικό κάνουν λόγο για "αναμφισβήτητη πρόοδο" που σημειώθηκε με το "μικρό ασφαλιστικό πακέτο", αλλά στη συνέχεια εκτιμούν ότι "στενεύουν τα περιθώρια για την υιοθέτηση της δεύτερης φάσης αντιμετώπισης του προβλήματος" και ζητούν "έγκαιρο σχεδιασμό, κοινωνικό διάλογο και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας". Απαιτούν δηλαδή επίσπευση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.
  • Συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση, επειδή με την οικονομική της πολιτική οδήγησε την Ελλάδα προ της ένταξης στην ΟΝΕ, την οποία όμως δε θεωρούν δεδομένη. Κάνουν λόγο για προκλήσεις στην άσκηση της οικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν... Οπως αναφέρουν, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με τη μείωση των επιτοκίων μέχρι το 2001, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με σκληρότερη δημοσιονομική λιτότητα και ένταση στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ο δυσκολότερος στόχος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να μη στηριχτεί τόσο στα έκτακτα μέτρα (μείωση φόρων), αλλά στις δοκιμασμένες συνταγές της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Κατά το ΔΝΤ το Πρόγραμμα "Σύγκλισης"... έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, κυρίως από την καλύτερη πορεία των εσόδων. Στα πλαίσια αυτά ζητούν στους προϋπολογισμούς του 2000 και 2001 να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, ίσα με το 7% του ΑΕΠ για κάθε έτος... Αυτό απλά σημειώνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τις συνολικές δαπάνες κατά 7% του ΑΕΠ...
  • Για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές αλλαγές, επικροτεί μόνο την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης... Επισημαίνει όμως στη συνέχεια ότι σε κάθε περίπτωση οι απώλειες εσόδων θα πρέπει να αντισταθμιστούν με περικοπές δαπανών.
  • Εκτιμούν ότι οι μισθολογικές εξελίξεις είναι ικανοποιητικές και θα πρέπει να παραμείνουν... Στα πλαίσια αυτά ζητούν τη σύνδεση των μισθολογικών εξελίξεων με την εξέλιξη του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ. Ουσιαστικά ζητούν μηδενικές αυξήσεις.
  • Θεωρούν ότι δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκτός από το χώρο των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, επικαλούμενοι και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για την "αναδιάρθρωση" των δημοσίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων ζητούν και μείωση του προσωπικού, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το προσχέδιο έκθεσης, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει την Ελλάδα - ερήμην του λαού - σε πιλοτικό πρόγραμμα "δημοσιονομικής διαφάνειας" του ΔΝΤ... Η ελληνική οικονομία χρησιμοποιείται δηλαδή σαν πειραματόζωο στα εργαστήρια των διεστραμμένων οικονομικών εγκεφάλων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, για την εφαρμογή πιο προωθημένων μοντέλων καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόσω για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Πλώρη για το μεγάλο αντιασφαλιστικό πακέτο μέτρων, που στοχεύει στην πλήρη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, έβαλε η κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών που πιέζουν για μέτρα τώρα. Χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σε εκπομπή της ΕΡΑ ανακοίνωσε πως μέσα στον Ιούλη θα ανατεθεί σε "οίκους διεθνούς κύρους" η σύνταξη μελέτης για το ασφαλιστικό.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,με την οποία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι "στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υιοθέτηση της δεύτερης φάσης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος". Το ΔΝΤ χαιρετίζει σαν "αναμφισβήτητη πρόοδο" τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99, ωστόσο δε θεωρείται αρκετός και "συνιστά", δηλαδή δίνει εντολή, για επιτάχυνση της εφαρμογής του μεγάλου πακέτου.

Απαιτεί "μια ευρεία αναμόρφωση που θα αλλάξει τις βασικές δομές του συστήματος" και δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση και για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι "θα ήταν επιθυμητός ένας διευρυμένος διάλογος σε πνεύμα κοινωνικής συναίνεσης, έτσι ώστε να επέλθει γρήγορα η αλλαγή στη νομοθεσία". Σε προηγούμενες εκθέσεις του, όπως και σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ, έχει προσδιοριστεί ότι η "ευρεία αναμόρφωση" περιλαμβάνει μέτρα όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του θεσμού των κατώτατων συντάξεων, του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, μειώσεις στις συντάξεις κλπ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Δεδομένη η απώλεια τουριστών λόγω πολέμου

Ο αμερικανοΝΑΤΟικός πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έχει ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις για τον τουρισμό του 1999, που έδειχναν αύξηση των αφίξεων κατά 12%, ενώ όπως δείχνουν οι εξελίξεις η απώλεια των τουριστών που σημειώθηκε φέτος δε θα είναι περιστασιακή. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο οδικός τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα, όπως και ο τουρισμός με προέλευση τις χώρες που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο με τον πόλεμο. Ταυτόχρονα έχει πληγεί και ο αμερικανικής προέλευσης τουρισμός, πράγμα το οποίο γίνεται φανερό ιδιαίτερα στην τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι συνολικά φέτος "χάθηκαν" για τη χώρα περίπου 500.000-700.000 τουρίστες, ενώ σημειώνεται ότι καθώς η αποκατάσταση των κατάλληλων συνθηκών για την οδική διέλευση από την "περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων" καθυστερεί, η απώλεια αυτών των τουριστών δε θα είναι περιστασιακή.

Ωστόσο, το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι δε θα έχουν το ίδιο έντονο πρόβλημα οι περιοχές της Νότιας Ελλάδας και τον Ιονίων νησιών, καθώς και ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιο ποσοστό που είχε αρχικά προορισμό τη Β. Ελλάδα να στραφεί προς άλλους προορισμούς της χώρας. Συνολικά υπολογίζεται, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, ότι από τις αφίξεις μέχρι το Μάη προκύπτει πιθανή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 5% - 7% περίπου κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα, αλλά με έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφόρων προορισμών, με χαρακτηριστικό μεταξύ άλλων τη μετατόπιση της ζήτησης από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια.

Πενία τέχνας...

Δωρεάν εισιτήρια για τους καταναλωτές του κέντρου

Πενία τέχνας κατεργάζεται, λέει η λαϊκή παροιμία και οι έμποροι του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας σκέφτηκαν να δώσουν ένα είδος "κινήτρου" στους καταναλωτές, μήπως και καταφέρουν να αναθερμάνουν κάπως το παγωμένο κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Ετσι, ταυτόχρονα με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων την 1η Ιούλη, ο Σύνδεσμος Αναβάθμισης του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας ξεκινάει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) τη χορήγηση δωρεάν δύο εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών με την πραγματοποίηση αγορών από 5.000 δρχ. και πάνω. Το κόστος σύμφωνα με τους ίδιους θα βαρύνει τους καταστηματάρχες, οι οποίοι θα αγοράζουν από τον ΟΑΣΑ τα εισιτήρια των 120 δρχ. και θα τα δίνουν στους πελάτες τους.

Τι συμβαίνει με την Εργασίας;

Συγκεκριμένες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας στο χώρο των διεργασιών στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρονται σε χτεσινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΤΕ φέρεται να ήταν εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδόν αποφασισμένη να αποκτήσει μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, επιλογή που σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υλοποιήθηκε μετά από κυβερνητική παρέμβαση. Η παραπάνω επιλογή φαίνεται να επανέρχεται στην επιφάνεια μετά τις διαστάσεις που πήρε η κόντρα ανάμεσα στην Εργασίας και στον όμιλο Λάτση, που "σώνει και καλά" θέλει την απόκτηση της πρώτης.

Από την ΕΤΕ ανακοινώθηκε χτες ότι "η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει τις αποφάσεις της με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Τράπεζας. Τα περί πολιτικών παρεμβάσεων και εμποδίων στην υλοποίηση των σχεδίων της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΤΕ αποφεύγει να αναφερθεί στην ουσία του δημοσιεύματος και περιορίζεται ουσιαστικά, ως συνεπής κυβερνητικός υπάλληλος, να διαψεύσει απλά ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Θα ήταν μάλλον πολύ καλύτερη μια ουσιαστική απάντηση, εκτός κι αν η διοίκηση της ΕΤΕ συμφωνεί με την άλλη εκτίμηση του δημοσιεύματος, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο απόκτησης της Εργασίας δεν προχώρησε για να μη δυσαρεστηθεί ο... όμιλος Λάτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ