ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καντάτα για την αρχαία Αθήνα

Ενα νέο έργο, μια καντάτα του Ναπολιτάνου Ντομένικο Τσιμαρόζα,αρχιμουσικού στην αυλή της Αικατερίνης της Μεγάλης, γραμμένη δύο αιώνες πριν - μάλλον για χάρη της μουσικόφιλης Αικατερίνης, η οποία αγαπώντας τη μουσική έγραφε και λιμπρέτα - προστίθεται στο παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο. Τίτλος του έργου "Η κτίσις των Αθηνών" και θέμα του ο μύθος του Κέκροπα - του ιδρυτή της Αθήνας και πρώτου βασιλιά της Αττικής - και της γυναίκας του Αγλαύρου. Με αυτό το έργο, ερμηνευμένο από την "Καμεράτα",σε διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ,"εγκαινιάζεται" κι επίσημα αύριο (9 μμ), στο Ηρώδειο το νέο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη παρουσίαση αυτού του λησμονημένου έργου του Τσιμαρόζα, του οποίου ένα χειρόγραφο "ανακάλυψε" στην Πετρούπολη ο Ελληνας εκδότης - συλλέκτης μουσικών έργων στο Μιλάνο, Νίκος Βελισιώτης,ο οποίος κατέγραψε και επεξεργάστηκε την παρτιτούρα σε κομπιούτερ. Ο Αλ. Μυράτ, αποκτώντας το "προνόμιο" της πρώτης παρουσίασης, "διόρθωσε ορισμένα λάθη" και"εισηγούμενος" μια πρώτη ερμηνευτική "αναβίωση" του έργου επεξεργάστηκε ενορχηστρωτικά το στιλ του, στιλ που, ενώ θυμίζει Μότσαρτ και Ροσίνι, έχει τη φόρμα της καντάτας για τέσσερις φωνές, χορωδία και ορχήστρα. Τραγουδούν:Τζούλια Σουγλάκου, Μάτα Κατσούλη, Μίνα Πολυχρόνου, Λουσίλ Βινιόν.Συμμετέχει η Χορωδία "Φονς Μουζικάλις",υπό τη διεύθυνση του Κ. Κωσταντάρα.

"Καλοκαιρινού" ύφους το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τη σουίτα του μπαλέτου των Μπιζέ - Σεντρίν "Κάρμεν".Από την περίφημη όπερα "Κάρμεν" του Μπιζέ, προέρχονται οι δύο σουίτες, στις οποίες βασίστηκε ο Ρώσος συνθέτης Ρ. Σεντρίν για να δημιουργήσει αργότερα τη σουίτα μπαλέτου "Κάρμεν" για έγχορδα και κρουστά. Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχει το σύνολο κρουστών "Σείστρον" (Δ. Δεσύλλας, Δ. Μαρινάκης, Αλ. Χρηστίδης, Φ. Κόλλιας, Μιχ. Διακογιώργης).

Για τον Μίκη και τη μουσική

Ενα ίδρυμα σύγχρονης ελληνικής μουσικής, που θα φέρει τ' όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, φιλοδοξεί να πάρει σάρκα και οστά στην Κοινότητα της Ανοιξης (βόρεια προάστια). Το πρώτο "λιθαράκι" για την ανέγερση του "Ιδρύματος Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Μίκης Θεοδωράκης" θα μπει με τη συναυλία που διοργανώνουν το "Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ανοιξης" και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Γαλαξίας 89,7 FM", τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν γι' αυτό το σκοπό. Η "Μεγάλη συναυλία ειρήνης Μίκη Θεοδωράκη" - "διαδρομή" στην 60χρονη καλλιτεχνική πορεία του - θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 9μμ, στο Κοινοτικό Γυμναστήριο Ανοιξης, χωρητικότητας 6.000 ατόμων. Στη συναυλία θα συμμετάσχει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Κώστα Μακεδόνα και Σωτηρία Λεονάρδου.Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Χρήστος Τσάγκας.Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα βραβευτεί ο συνθέτης για την 60χρονη προσφορά του. Την τιμητική επιτροπή βράβευσης αποτελούν προσωπικότητες της πολιτικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το ίδρυμα θα ανεγερθεί σε χώρο 100 στρεμμάτων που παραχώρησε με απόφασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Ανοιξης και σε αυτό προβλέπεται αίθουσα συναυλιών 1.000 ατόμων, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων κ.ά.

"Δυναμίτες" και τροβαδούροι

Δυο βραδιές, παραδομένες στον ζωντανό μύθο της σόουλ Τζέιμς Μπράουν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις του είδους, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ο "κύριος Δυναμίτης", που πλησιάζει αισίως τα 70 χρόνια, σήμερα θα δώσει συναυλία στο νέο Θέατρο Νταμάρι Τριανδρίας, στη Θεσσαλονίκη και μεθαύριο στο θέατρο Λυκαβηττού, στην Αθήνα. Και τα δύο σόου, διάρκειας δυόμισι ωρών, θ' ανοίξουν στις 9.30 μμ, με τους δικούς μας "Κασμίρ".

  • Τα δημιουργικά "χρώματα" του συνθέτη - στιχουργού Νίκου Ζούδιαρη φιλοξενεί η αποψινή βραδιά (9.30 μμ), στην "Πειραιώς", όπου πραγματοποιούνται οι παράλληλες εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ Αθηνών". Μαζί του, οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Θωμαϊδης, Τάκης Μπουρμάς και Τάνια Τσανακλίδου.Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή θα δώσει συναυλία ο Φοίβος Δεληβοριάς και την Κυριακή ο Σωκράτης Μάλαμας.
  • Στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Πέτρας '99", στην Πετρούπολη, σήμερα (9.30 μμ) το συγκρότημα "Ενδελέχεια" θα κάνει "Βουτιά από Ψηλά" με "Χάρτινες Σαϊτες" και θα συναντήσει στο Θέατρο Πέτρας ένα από τα ανερχόμενα συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής "Ονειροπαγίδα".Την Παρασκευή (9.30 μμ), στη σκηνή του θεάτρου, θα εμφανιστούν οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά.Θα παρουσιάσουν τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, μαζί με παλιότερα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Το Σάββατο (9.30 μμ) θα εμφανιστεί το συγκρότημα "Ακτιβ Μέμπερ".
  • Μια μοναδική συναυλία - αναδρομή στην 25ετή καριέρα του στο τραγούδι - θα προσφέρει αύριο ο Αρτ Γκαρφάνκελ,ο πολυτάλαντος τραγουδοποιός, που μόνος του ή σε ντουέτο με τον Πολ Σάιμον, σφράγισε τη χρυσή εποχή του ροκ και της φολκ μπαλάντας. Στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Υμηττού", ανηφορίζει αύριο (9.30 μμ) στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" για να διηγηθεί τραγούδια από το ρεπερτόριό του, που αριθμεί πάνω από χίλια κομμάτια. Την Παρασκευή θα δώσει συναυλία στην Πάτρα (Κάστρο Ρίου).
  • Με συναυλία "Από το μπαρόκ στην τζαζ" του τζαζ - πιάνο τρίο, σήμερα (9 μμ), στο Δώμα του ΔΗΠΟΠ (Νεωρίων και Φωκίωνος 3), ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ Νεολαίας Πέραμα '99".
  • Με τον Κορσικανό Πέτρου Γκουελφούτσι, θα μοιραστεί ο Θάνος Μικρούτσικος τη σκηνή, στις δύο συναυλίες που θα δώσουν από κοινού με τίτλο "Κρατώντας στα χέρια το λύχνο του Αλλαδίνου": Στο "Σάνη Φεστιβάλ" (3 Ιούλη) και στο "Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας" (5 Ιούλη). Μια συνεργασία, που γίνεται για πρώτη φορά και ξαφνιάζει, καθώς ο Θ. Μικρούτσικος γράφει συνθέσεις για τον Κορσικανό ομότεχνό του, τις οποίες ερμηνεύουν μαζί, αλλά και με τον Κώστα Θωμαϊδη.Ο "αγρότης - τραγουδιστής", όπως αυτοχαρακτηρίζεται, και συνθέτης Π. Γκουελφούτσι, από την πλευρά του, γράφει για τον Θ. Μικρούτσικο και εμφανίζονται μαζί στη σκηνή. Μια συνάντηση στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, ένα ταξίδι πέρα από όρια και σύνορα.
Φεστιβάλ Κιθάρας

Στην Κέρκυρα θα φιλοξενηθεί και φέτος (10 - 18 Ιουλίου) το "5ο Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ Κιθάρας",μουσικό γεγονός από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς. Με άξονα τη μουσική του 20ού αιώνα θα πραγματοποιηθούν σόλο ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου με μικρά και μεγάλα σύνολα, διαλέξεις, σεμινάρια, μάστερ κλας, εκθέσεις κ.ά. Επίσης, Διαγωνισμός Κιθάρας με πρόγραμμα επιλογής από τη φιλολογία του 20ού αιώνα, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών. Ανάμεσα στα έπαθλα περιλαμβάνεται και μια κιθάρα του εξαίρετου κατασκευαστή Π. Γύπα, αξίας 850.000 δρχ. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί από τους διοργανωτές (Ελληνική Μουσική Εταιρία, Δήμος Κερκυραίων, Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, Ιόνιο Ωδείο) είναι οι: R. Aussel, D. Leisner, Amadeus Guitar Duo, G. GrossKey, Θ. Αντωνίου, Λ. Ζώη, Ε. Ασημακόπουλος, Ν. Πατρικίδου, Σπ. Μάζης κ.ά. Τη διοργάνωση μπορούν να παρακολουθήσουν κιθαριστές κάθε επιπέδου και άλλοι μουσικοί, αλλά και απλοί φιλόμουσοι. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθυνθούν στο τηλέφωνο 8820.947.

Νέος και ταλαντούχος

Ενας ταλαντούχος νέος Ελληνας μουσικός, ο βιολοντσελίστας Βασίλης Σαϊτης βρίσκεται φέτος στη θέση του Α' κορυφαίου της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο δυναμικό της οποίας συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η διάκριση, μεγάλη, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελληνας μουσικός επιλέγεται για τη θέση του Α' κορυφαίου στην Ορχήστρα, η οποία κάθε χρόνο συγκροτείται από 130 νέους μουσικούς, που επιλέγονται με διεθνή διαγωνισμό, ανάμεσα σε 4.000 μουσικούς. Την Ορχήστρα κατά καιρούς διευθύνουν οι πλέον διάσημοι μαέστροι (Μέτα, Αμπάντο κ.ά.), ενώ οι συναυλίες της φιλοξενούνται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Για φέτος η Ορχήστρα θα περιοδεύσει στην Κεντρική Ευρώπη με εμφανίσεις στο "Σιτέ ντε λα Μιουζίκ" (Παρίσι), στα "Κόνσερτγκεμπάου" (Αμστερνταμ), "Ρόαγιαλ Αλμπερτ Χολ" (Λονδίνο), υπό τη διεύθυνση του Σερ Κόλιν Ντέιβις κ.ά., παρουσιάζοντας έργα Μάλερ και Μπετόβεν.

Η μεγάλη διάκριση για το νεαρό μουσικό έρχεται να επισφραγίσει μακρές κι επίπονες σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (με τον Τζ. Ντοροφτέι), αλλά και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου με άριστα ολοκλήρωσε το τρίτο έτος σπουδών στο σολιστικό τμήμα. Σε αναγνώριση, μάλιστα, των υψηλών του επιδόσεων, η Ακαδημία τίμησε τον Β. Σαϊτη χορηγώντας του ένα βιολοντσέλο Ροτζέρι του 1690. Ο ίδιος συχνά εμφανίζεται ως σολίστ με σύνολα μουσικής δωματίου, στο Λονδίνο, ενώ συμμετέχει, ως Α' κορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας.

Η Καμεράτα

Ο Βασίλης Σαϊτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ