ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πού οδηγείται η ΕΡΤ;

Στην οριστική σχεδόν συρρίκνωσή της οδηγείται η Ελληνική Ραδιοφωνία, αφού ουσιαστικά έχει καταργήσει όλα τα προγράμματά της και λειτουργεί σε εθνικό δίκτυο. Από αύριο μάλιστα και συγκεκριμένα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα όλοι οι ραδιοφωνικοί της σταθμοί, που εκπέμπουν από τα FM, τα Μεσαία και τα Βραχέα γίνονται "ένα", με πρόγραμμα που θα απευθύνεται συγχρόνως στον απόδημο ελληνισμό και στους εν Ελλάδι ακροατές της. Μέχρι σήμερα η ΕΡΑ-1, ΕΡΑ-2 και ΕΡΑ ΣΠΟΡ, μετά τη 01.00 είχαν κοινό πρόγραμμα σε εθνικό δίκτυο, ενώ από αύριο στο κοινό δίκτυο ενσωματώνεται και η ΕΡΑ-5 "Φωνή της Ελλάδας". Η συρρίκνωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και γενικότερα η πολιτική που ακολουθείται στην ΕΡΤ, με το "πνίξιμο" της εσωτερικής της παραγωγής και με αναθέσεις εκπομπών της σε εξωτερικούς παραγωγούς, γεννούν ερωτηματικά για το πού τελικά οδηγείται ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Η συρρίκνωση της ΕΡΑ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με "σταθερά" βήματα και είναι πλέον πραγματικότητα. Ηδη δύο από τα πιο βασικά της προγράμματα η ΕΡΑ-1 και ΕΡΑ-2 λειτουργούν σε εθνικό δίκτυο από τις 5 το απόγευμα, ενώ για τους 19 περιφερειακούς της σταθμούς έχει αποφασιστεί η "μεταφορά" τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι συνέπειες είναι πλέον ορατές και μέσα από τα "μικρόφωνα" της ΕΡΑ, με σημαντική μείωση στην παραγωγή προγραμμάτων. Η πολιτική της συρρίκνωσης έχει άμεσες επιπτώσεις και στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους συμβασιούχους, πολλοί από τους οποίους απομακρύνονται από την ΕΡΑ, αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται.

Θολή, όμως, προδιαγράφεται και η "εικόνα" της ΕΡΤ, που ενώ θα έπρεπε να είναι ένας οργανισμός εσωτερικά "εύρωστος", εντούτοις κάθε μέρα όλο και περισσότερο αποδυναμώνεται. Ενδεικτικό είναι ότι αντί να αξιοποιείται το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της και να "πριμοδοτείται" η εσωτερική παραγωγή, οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ "στέλνουν" τις παραγωγές εκτός ΕΡΤ, σε ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το τμήμα κινηματογραφίας και μεταγλωττισμού που οδεύει προς διάλυση, προς όφελος των ιδιωτών. Η ΕΡΤ, ενώ χρηματοδοτείται από τα προγράμματα της ΕΕ για την παραγωγή ψηφιακού βίντεο ευρείας οθόνης, εντούτοις την παραγωγή και προβολή αυτών των προγραμμάτων την "απομάκρυνε" από την ΕΡΤ και την έδωσε σε εξωτερικούς συνεργάτες. Τη στιγμή, μάλιστα, που διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό, στούντιο για επεξεργασία εικόνας και ήχου σε φιλμ super 16, ψηφιακό βίντεο, μοντάζ εικόνας και ψηφιακό ήχο. Σε εξωτερικούς παραγωγούς, όμως, παραδίδεται και το τμήμα μεταγλωττισμού, με αφορμή τη συνταξιοδότηση των δύο σκηνοθετών του τμήματος. Οι ηθοποιοί που εργάζονται στον μεταγλωττισμό μάλιστα καταγγέλλουν ότι εδώ και καιρό αντί να εργάζονται στα στούντιο που έχει η ΕΡΤ, εργάζονται σε εξωτερικά στούντιο, τα οποία παίρνουν εργολαβικά τις σειρές που προβάλλει η ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως αναφέρουν οι ηθοποιοί, είναι η ποιότητα της δουλιάς να είναι χειρότερη, αφού τα στούντιο δεν έχουν τις προδιαγραφές που έχουν τα στούντιο της ΕΡΤ, ενώ οι τεχνικοί των εξωτερικών στούντιο δεν είναι εξειδικευμένοι.

Η Τερέζα Ράσελ και ο Σάμι Φρέι σε μια σκηνή της ταινίας "Διαβολική χήρα" που προβάλλει το STAR στις 23.45

Διαβολική, αλλά... όμορφη

Ενα ενδιαφέρον θρίλερ, τη "Διαβολική χήρα" του Μπομπ Ράφελσον, θα μεταδώσει απόψε στις 23.45 το STAR.Μια υπάλληλος του FBI αρχίζει να παρακολουθεί μια όμορφη νεαρή γυναίκα η οποία είναι ύποπτη για τις δολοφονίες των πρώην πλούσιων συζύγων της. Για να πετύχει το σκοπό της, θα επιδιώξει να γίνει φίλη με την ύποπτη για τις δολοφονίες γυναίκα. Θα γνωριστούν και τελικά θα γίνουν φίλες και θα μοιραστούν και τον ίδιο άνδρα σε όμορφες νύχτες που θα περάσουν στη Χαβάη. Δεν υποψιάζονται όμως τους κινδύνους που παραμονεύουν και την επιρροή που θα ασκήσει η μία γυναίκα στην άλλη. Οι δύο ηρωίδες έχουν πολλές ομοιότητες και ο ρόλος του διώκτη πολλές φορές θα ταυτιστεί με το ρόλο του δολοφόνου. Πρωταγωνιστούν η Ντέμπρα Γουίνγκερ, η Τερέζα Ράσελ και ο Σάμι Φρέι.

"Η γκαρσονιέρα μιας ανύπαντρης".Χαριτωμένη κομεντί, σκηνοθετημένη από τον Ρόμπερτ Ελις Μίλερ. Ενας επιχειρηματίας είναι υποδειγματικός σύζυγος έξι ημέρες την εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, όμως, επικαλείται επαγγελματικές υποχρεώσεις και φεύγει για τη Νέα Υόρκη για να συναντήσει την ερωμένη του, στη σουίτα ενός ξενοδοχείου που διατηρεί με έξοδα της εταιρίας. Η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη, όταν στην ίδια σουίτα θα πάει να μείνει ένα νεαρό στέλεχος της εταιρίας. Πρωταγωνιστεί η Τζέιν Φόντα (ΕΤ-1 21.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ