ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατήφορος

ΣΙΓΟΥΡΑ, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα πρέπει να νιώθουν πολύ άβολα, μετά την - αναμενόμενη, ομολογουμένως - απόφαση του τουρκικού "δικαστηρίου" για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ομως, την ίδια περίοδο να ξεκινούν διμερείς επαφές με την Τουρκία για ...την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι μάλλον προκλητικό.

Δεν εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση ότι μας έχει αποδείξει αρκετά το πόσο πειθήνια μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι; Πρέπει να μας δώσει και άλλα δείγματα, του πόσο πολύ μπορεί να συρθεί;

Προφανώς, όταν ξεκινήσει κανείς σ' αυτήν την κατηφόρα, δεν έχει τέλος ή έστω ένα σημείο αυτοσυγκράτησης...

ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ, και μάλιστα ως επιτυχία, από τους ΝΑΤΟικούς, ο φερόμενος ως "αφοπλισμός του Ου - Τσε - Κα", που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην ειρήνευση στο Κόσσοβο. Η αξιοπιστία, όμως, του ΝΑΤΟ δε χρειάζεται πλέον άλλες εξετάσεις...

Αυτό που δε μας λένε φυσικά, είναι ότι πρόκειται για μερικό αφοπλισμό του "Ου - Τσε - Κα" (τον οποίον, εδώ που τα λέμε, κανείς δεν ελέγχει). Αλλά, ακόμα και αλήθεια να λένε, οι τελευταίες δραστηριότητες του "τερατουργήματος" αυτού δε χρειάζονται βαρύ οπλισμό. Γίνονται από σπίτι σε σπίτι...

Τις ...χοντρές δουλιές, άλλωστε, στο Κοσσυφοπέδιο τις έχουν κάνει οι ΝΑΤΟικοί, η ...αποψίλωση μένει σε εκκρεμότητα.

Πάντως, ενδεικτικά του περί τι είδους λυκοφωλιά είναι αυτός ο "Ου - Τσε - Κα", είναι και τα δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων, που συνεχώς μιλούν για εκκαθαρίσεις στελεχών του (μιλάμε για φυσική εξόντωση) από τη σημερινή ηγεσία του.

ΛΙΓΗ ΣΥΝΕΣΗ και περισσότερη προσοχή, πρέπει να επιδείξουν τα τηλεοπτικά κανάλια, στην προβολή των ...δίκαννων, μαχαιριών, οπλοπολυβόλων, σαρκοβόρων σκύλων και άλλων τέτοιων "εργαλείων", που μας λένε ότι χρησιμοποιούν οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα.

Ας μην ξεχνούν ότι αυτά γίνονται στο τέλος - τέλος πρότυπα και όχι θετικά πρότυπα. Αντιθέτως, μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνα....

Παραζάλη

Η σκέψη μου

μπερδεύτηκε

και έγινε

χαρμάνι

και δε γνωρίζω

να σας πω

εάν αυτό

το χάνι,

το κυβερνούνε

οι Ελληνες

για οι Αμερικάνοι!

Μπερδεύτηκα,

ζαλίστηκα

και πέστε,

ανάθεμά το,

έτσι

που μας "καπέλωσαν",

οι ΗΠΑ

και το ΝΑΤΟ,

σε κράτος ζούμε

ελεύθερο

ή σε προτεκτοράτο;

Ο οίστρος

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Συγκλονιστικά τα στοιχεία, που έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι των δασολόγων και δασικών υπαλλήλων της χώρας, σχετικά με τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Στοιχεία, τα οποία αναδείχνουν και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της αντιδασικής πολιτικής της. Μόνο στη διάρκεια του 1998, κάηκαν 1.100.000 περίπου στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, τριπλάσιος αριθμός από τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

Και, όμως, όπως κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι των δασικών και παρά τις διάφορες μεγαλοστομίες των κυβερνητικών αρμοδίων στην αρχή κάθε καλοκαιριού, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει και σήμερα ανίκανος ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των πυρκαγιών. Από τις 6.400 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων, είναι καλυμμένες μόνον οι 3.050. Από τα προβλεπόμενα 1.100 Δασοφυλακεία δε λειτουργεί κανένα, τα 300 Δασονομεία είναι κλειστά και τα 85 Δασαρχεία υπολειτουργούν, όπως και οι 55 Διευθύνσεις Δασών. Κι όλ' αυτά, ενώ 2.000 δασοπόνοι και 3.000 δασοπόνοι είναι άνεργοι και οι πυρκαγιές καταστρέφουν κάθε χρόνο τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό πλούτο.

Κοινοτική διαταγή...

Ακόμη περισσότερο εξοπλισμένη είναι από χτες η Κομισιόν και οι μηχανισμοί της, για την επιβολή των κοινοτικών οδηγιών και ντιρεκτίβων. Σύμφωνα, με το άρθρο 288 ΕΚ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει από χτες δικαίωμα να επιβάλει χρηματική ποινή 25.000 ECU, δηλαδή 10.000.000 δραχμές περίπου, σε όποια χώρα δεν εφαρμόζει πλήρως την κοινοτική νομοθεσία.

Χαρά στο πρόστιμο, ίσως πείτε. Και, όμως, δεν είναι έτσι. Τα 10.000.000 δραχμές αφορούν το ημερήσιο πρόστιμο για όσο χρόνο η "άτακτη" χώρα δεν προσαρμόζει το εθνικό της δίκαιο, σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, αν υπάρξει μια καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μη εφαρμογή μιας από τις εκατοντάδες διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, που δεν έχει εφαρμόσει ακόμη η χώρα μας και το δικαστήριο την καταδικάσει, τότε το πρόστιμο θα "τρέχει" μέχρι να υπάρξει η απαραίτητη διορθωτική κίνηση. Ενα μήνα, 300 εκατ. δραχμές. Τρεις μήνες, 900 εκατ. Ενας χρόνος, 3,5 και πλέον δισ. και πάει λέγοντας...

Κοινοτική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα, δηλαδή, αν "εκσυγχρονίσουμε" το παλιό, λαϊκό γνωμικό...

Τότε και τώρα...

Είπαν και κάτι άλλο, όμως, οι εκπρόσωποι των δασικών, που αξίζει να σημειωθεί. Ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, όπως και ο υφυπουργός, Π. Φουντάς, δεν είχαν ψηφίσει, ως βουλευτές τότε, το ν.2612/98, που πέταγε στο καλάθι των αχρήστων το σχετικό ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και ανέθετε την αποκλειστική ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είχαν ζητήσει τότε να εφαρμοστεί το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής και, ιδιαίτερα, την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Αυτά, όμως, πριν γίνουν μέλη της κυβέρνησης...

Τι λένε οι αρμόδιοι;

Στο δημοσίευμα του "Ρ" (Σάββατο, 26/6), το οποίο καυτηρίαζε τα... τουριστικά ταξίδια μελών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) στη Γενεύη, με έξοδα του Οργανισμού, αναφέρεται σε επιστολή του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Διοίκησης του ΟΕΕ και σημειώνει:

"Κύριε διευθυντά,

Θεωρώ αναγκαίο να συμπληρώσω το σχόλιο της εφημερίδας σας του Σαββάτου 26/6, γύρω από τις "τουριστικές διαδρομές" στη Γενεύη της Ελβετίας των μελών της Διοίκησης του ΟΕΕ με χρήματα του Οργανισμού.

Αυτά τα ίδια μέλη της Διοίκησης του Οργανισμού (δηλαδή η πλειοψηφία) θεώρησαν αναγκαίο και αποφάσισαν να πάρουν από εξήντα (60) δελτία κοινωνικού τουρισμού.

Αν υπολογίσετε ότι κάθε δελτίο κοινωνικού τουρισμού έχει αξία περίπου 30.000 δραχμές, αφήνω σ' εσάς και στους αναγνώστες να κρίνουν".

Και οι αναγνώστες μας, βεβαίως, και κρίνουν. Οι αρμόδιοι, όμως, τι κάνουν;

Περιμένοντας "γραμμή" από τον Μπερνς

Εδώ και αρκετές βδομάδες, ίσως και μήνες, οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Σημίτη, να υποταχθεί άνευ όρων και να ικανοποιήσει απόλυτα τις "οδηγίες" τους, για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας". Πάρα πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δηλώσεις έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, αλλά μέχρι χτες δεν είχαμε ακούσει τη θέση της, λαλίστατης κατά τα άλλα, ηγεσίας της ΝΔ. Συνειδητά και σκόπιμα, ο Κ. Καραμανλής απέφευγε να τοποθετηθεί και, πολύ περισσότερο, να επικρίνει την κυβέρνηση γι' αυτό το ζήτημα. Φυσικά, μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η στάση. Ο πρόεδρος της ΝΔ απλούστατα περίμενε την επίσκεψη του Ν. Μπερνς για να πάρει "γραμμή"! Ετσι, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον ανθύπατο, ο εκπρόσωπος του κόμματος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι συμφώνησαν πως "οι δύο πλευρές επιθυμούν να παταχθεί η τρομοκρατία και στην Ελλάδα"!.

Δε χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβει κανείς ότι ο Κ. Καραμανλής κατέθεσε άλλη μια φορά διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στην "αντιτρομοκρατική" πολιτική των ΗΠΑ. Αλλωστε, στο χτεσινό άρθρο του ο "Ελεύθερος Τύπος" επικρίνει την ηγεσία της ΝΔ, γιατί "θέλει να ενημερωθεί πρώτα από τον κ. Μπερνς για τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές ευαισθησίες και το εύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου προτού πάρει δημόσια θέση"!

Πού βρίσκεται ο Αχελώος;

Θα νοιαστούν τώρα - μετά τη "νίλα" που έπαθαν στις ευρωεκλογές - για τους αγρότες, λένε στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά ποιος θα τους πιστέψει; Οι Θεσσαλοί αγρότες π. χ. όχι μόνο δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις τους, αλλά, ήδη, από τώρα προετοιμάζουν τις νέες κινητοποιήσεις για ν' ανατρέψουν την αγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πώς αλλιώς ν' αντιδράσουν όταν βλέπουν να συνεχίζονται, να πολλαπλασιάζονται και να οξύνονται ακόμα περισσότερο τα προβλήματά τους και, ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση "αγρόν ηγόραζον";

Τις προάλλες, π. χ. συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την εκτροπή του Αχελώου - ένα έργο εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή - και εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις στα επιμέρους έργα εκτροπής είναι πολύ μεγάλες, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των Θεσσαλών αγροτών για το αν τελικά το έργο θα ολοκληρωθεί. Κι επειδή οι Θεσσαλοί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές υποσχέσεις, η Συντονιστική Επιτροπή καθόρισε τον προγραμματισμό δράσης της και για την παρακολούθηση από κοντά της πορείας των έργων, αλλά και για την κινητοποίηση των φορέων και του λαού της Θεσσαλίας, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να εξαναγκαστεί να προχωρήσει στην εκτροπή του Αχελώου...

Ενα ακόμη δίδαγμα

Τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια κόστισαν στις ΗΠΑ - χώρια στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ - οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας. Εβδομήντα οκτώ ολόκληρες μέρες και νύχτες έριξαν χιλιάδες τόνους βομβών κάθε είδους, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Κι όλ' αυτά, για να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα και να εκμηδενίσουν, όπως έλεγαν, τον πολεμικό μηχανισμό του Μιλόσεβιτς.

Το μόνο, όμως, που κατάφεραν ήταν να σκοτώσουν και να τραυματίσουν χιλιάδες άμαχους πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, να καταστρέψουν σπίτια, εργοστάσια, γέφυρες και δρόμους. Να σκορπίσουν δηλητήρια και ραδιενεργά στοιχεία, μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Την πολεμική μηχανή του Μιλόσεβιτς, όπως έλεγαν, δεν κατάφεραν ούτε καν να την πειράξουν. Τα "έξυπνα" όπλα τους, η τεράστια υπεροπλία τους, η επιστράτευση δορυφόρων, ΑΒΑΚΣ και κάθε λογής πρακτόρων δε στάθηκαν ικανά να νικήσουν τα απλά, αλλά πραγματικά έξυπνα κόλπα καμουφλάζ και παραλλαγής των Σέρβων στρατιωτών. Δε στάθηκαν ικανά να νικήσουν το σθένος, την πίστη και τον ηρωισμό του γιουγκοσλαβικού στρατού και λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ