ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΣ
Διαταράχθηκε η... ομοφωνία

Η "παράταιρη" με το γενικό κλίμα τοποθέτηση του Γ. Μαυρίκου εκνεύρισε τους επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Στο ίδιο μοτίβο της υμνολογίας του "κοινωνικού εταιρισμού" συνεχίστηκαν, χτες για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. "Παράταιρη φωνή" στο κλίμα συμβιβασμού η ομιλία του Γ. Μαυρίκου,μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων και στη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος και επισήμανε: "Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και στον κόσμο είχε μεγάλες επιτυχίες και κατακτήσεις τα τελευταία 100 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία όμως οι πολυεθνικές και οι βιομήχανοι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των χωρών, έχουν περάσει σε παρατεταμένη αντεπίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης. Η ανεργία, η φτώχεια αυξάνονται, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, το σταθερό ωράριο χτυπιούνται. Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα η ΣΕΣ; Ποια ήταν η στάση της, ποια η δράση της; Υποταγή, συναίνεση και συμβιβασμός. Αυτή η γραμμή είναι γραμμή επικίνδυνη για την εργατική τάξη. Σήμερα η διέξοδος για το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης βρίσκεται στην ταξική γραμμή και στην απόρριψη της γραμμής της ΣΕΣ, που είναι γραμμή του κοινωνικού διαλόγου, που προσπαθεί να μας πείσει πως δεν υπάρχουν τάξεις, που υποστηρίζει ότι εργάτες και βιομήχανοι είμαστε αδέρφια, που προτείνει εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι να πορευόμαστε αγκαλιασμένοι. Σε αυτό το κίνημα της ΣΕΣ οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη, η εργατική νεολαία αδιαφορεί και οι συνταξιούχοι αγανακτούν. Για μας η ενίσχυση του ταξικού αγώνα και του συντονισμού δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη είναι μονόδρομος". Επίσης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος καταγγελίας της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου για θανατική καταδίκη του Οτσαλάν.

Η ομιλία προκάλεσε αναστάτωση και ο πρόεδρος της γερμανικής Συνομοσπονδίας ΕΤΟΥΚ "αισθάνθηκε" την ανάγκη να... απαντήσει. Ετσι ζήτησε από το προεδρείο και πήρε το λόγο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Μαυρίκος ήρθε από την Ελλάδα για να στρατολογήσει εργάτες για την ταξική πάλη. Αυτά δεν είναι λύσεις"!

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση μίλησε ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που ζήτησε "περισσότερη Ευρώπη"... Επίσης ο Α. Καλύβης,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ανάλωσε την ομιλία του στην αναγκαιότητα του "κοινωνικού διαλόγου", ψελλίζοντας κάτι και για αγωνιστική δράση.

Προχτές αργά το βράδυ έγινε η ψηφοφορία επί του απολογισμού δράσης της ΣΕΣ και προκάλεσε αίσθηση το ότι για πρώτη φορά υπήρξε μία ψήφος κατά, αλλά και 11 λευκά.

Το πρόγραμμα δράσης της ΣΕΣ είναι προαποφασισμένο και κινείται στην κατεύθυνση της αποδοχής των αντεργατικών επιλογών της "Λευκής Βίβλου". Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση γίνονταν προτάσεις για τροποποιήσεις. Τόσο η CGT της Γαλλίας, όσο και η ΙΝΤΕΡΣΥΝΤΙΚΑΛ της Πορτογαλίας εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε επιμέρους και δευτερεύουσες τροποποιήσεις.

ΔΕΗ
Αυτοαποκαλύπτονται οι ένοχοι

Επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις ότι κύρια αιτία για την έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στη ΔΕΗ είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού και αυτοδιαψεύδονται οι διοικούντες την επιχείρηση όταν ισχυρίζονται το αντίθετο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΤΕ - ΔΕΗ.

Με αφορμή την έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στη ΔΕΗ και το γεγονός πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του '99 δέκα εργαζόμενοι της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα εργατικά δυστυχήματα, η ΕΤΕ - ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου είχε επισημάνει ότι μια από τις κυριότερες αιτίες είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού (1.300 άτομα), ζήτημα το οποίο "οδηγεί" και στην εκχώρηση σοβαρών δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος.

Η ΔΕΗ - με διοχετευόμενες, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου, πληροφορίες στα ΜΜΕ - προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει έλλειψη, αλλά υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με μετατάξεις και μεταθέσεις. Ωστόσο, έγγραφο της επιχείρησης που αποκαλύπτει η ΕΤΕ - ΔΕΗ, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Το έγγραφο, με προχθεσινή μόλις ημερομηνία (29/6/99) είναι αποκαλυπτικό, καθώς ο διευθυντής Σ. Σταματιάδης - μετά από δήθεν προφορική εντολή που του δόθηκε - δίνει έγγραφη εντολή: "ο εργολάβος της μονάδας (μόνιμος πλέον) θα πρέπει να αρχίσει άμεσα να κατασκευάζει τις υπόγειες συνδέσεις καλωδίων ΜΤ, λόγω της γνωστής έλλειψης σε τεχνικό προσωπικό".

Καταλήγοντας, η ΕΤΕ - ΔΕΗ υπογραμμίζει πως "έτσι, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ ξεπουλάνε κομμάτι κομμάτι καθημερινά περισσότερα τμήματα και δραστηριότητες της επιχείρησης".

Στο μεταξύ χτες ΓΣΕΕ και ΕΤΕ - ΔΕΗ με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, ζητούν άμεσα συνάντηση, για το θέμα των ατυχημάτων.

ΙΚΑΡΙΑ
Εριξε "άγκυρα" η αυθαιρεσία

Οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, τα ένσημα που αναλογούν στις μέρες εργασίας δεν αποδίδονται, όπως και τα αποδεικτικά μισθοδοσίας, η εντατικοποίηση αυξάνεται, το 8ωρο δεν τηρείται, η υπερωριακή απασχόληση σπανίως πληρώνεται, αυξάνεται η απασχόληση αλλοδαπών, ενώ επεκτείνεται η μερική απασχόληση χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας,που τονίζει ότι η συνεχώς αυξανόμενη αυθαιρεσία των εργοδοτών στηρίζεται και στην ανυπαρξία ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, για τη στάση της οποίας σημειώνει: "Αν και γνωρίζει από παλιότερες αναφορές μας τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου στο νησί, η αντιμετώπισή μας από την υπηρεσία ήταν αν μη τι άλλο πλημμελής, αφού περιορίστηκε στην αποστολή διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας στους εργοδότες χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί για τον έλεγχο της εφαρμογής τους".

Το Σωματείο καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας, που εδρεύει στη Σάμο, να στείλει επιτέλους κλιμάκιο για τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις της Ικαρίας. Καλεί επίσης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να παρέμβει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και για την επανασύσταση της μεικτής επιτροπής ελέγχου που λειτουργούσε παλιότερα.

Απαράδεκτοι αποκλεισμοί σε κλήρωση του ΟΕΚ

Στην απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, με την οποία αφαιρείται η δυνατότητα σε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων του νομού Ιωαννίνων να υποβάλουν αίτηση και να διεκδικήσουν εργατική κατοικία στην τοποθεσία "Κάτω Μαρμαρά", αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι με την απόφαση 71/98 αποκλείονται και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι διαμένουν εκτός του Δήμου Ιωαννίνων. "Αξίζει να σημειωθεί - συνεχίζει - ότι στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 29 Δήμοι και 11 κοινότητες και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων διαμένουν σε αυτούς". Επισημαίνει ότι ουσιαστικά αποκλείονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και στις βασικές συνεταιριστικές και ιδιωτικές βιομηχανικές μονάδες του νομού ("Δωδώνη", "Πίνδος", ΣΒΕΚΗ, ΕΛΒΙΖ, ΧΗΤΟΣ, Χυτήρια Ηπείρου, "Spider", λατομεία κλπ.). Σημειώνει πως για το ζήτημα αυτό έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός τι θα κάνει ώστε να αρθεί η άδικη απόφαση του ΟΕΚ και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση των εργατικών κατοικιών στην τοποθεσία "Κάτω Μαρμαρά" όλοι οι εργαζόμενοι του νομού.

ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Επιστολή των εργαζομένων στον πρωθυπουργό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διευθέτηση του οξύτατου προβλήματος της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ,ζητούν με επιστολή τους στον Κ. Σημίτη οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Οι 360 εργαζόμενοι σημειώνουν ότι είναι απλήρωτοι για περισσότερους από 11 μήνες,ενώ οι μέτοχοι και η διοίκηση της εταιρίας έχουν "εξαφανιστεί", έχοντας ως μόνο μέλημά τους την οικονομική απαξίωση της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.

"Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε - σημειώνεται - ότι η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ είναι η δεύτερη βιομηχανία ξύλου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη στη Β. Ελλάδα και όπως έχει αποδειχθεί, από διάφορες μελέτες, η εταιρία είναι όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και ιδιαίτερα κερδοφόρα. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας βρισκόμαστε σε απόγνωση, καθώς βλέπουμε ότι το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν οι μέτοχοι της επιχείρησης και οι διοικήσεις τους ολοένα και μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας, περιμένοντας κυβερνητική παρέμβαση για να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ, να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας από εργασία χρόνων. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλη ανεργία".

Η ΓΣΕΕ για το ΔΝΤ

Την αντίθεσή της με τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση των μισθών των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας κάτω από τα όρια των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και για περιορισμό των αυξήσεων με τη συμπίεση του κόστους εργασίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και σημειώνει ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι "συνταγές"".

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ΓΣΕΕ έχει, κατά πλειοψηφία, συναινέσει στην ψήφιση του αντεργατικού νόμου 2639/98, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αμοιβής νεοπροσλαμβανομένων κάτω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε περιοχές που χαρακτηρίζονται "θύλακες ανεργίας", με τη διαδικασία των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Ακριβώς αυτή τη διάταξη του αντεργατικού νόμου υπενθύμισε χτες, με νόημα, ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στον "Πλάνετ", όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πρόταση του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και τις οδηγίες για "ριζική αναμόρφωση", η ΓΣΕΕ αποφεύγει να πάρει θέση και απλά παραπέμπει σε παλιότερες θέσεις και προτάσεις της που "διασφαλίζουν και τη βιωσιμότητα του συστήματος και τον κοινωνικό του χαρακτήρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ