ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λαϊκή κινητοποίηση για την άμεση λειτουργία του

Συμβολική κατάληψη σήμερα, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού

Σε συμβολική κατάληψη του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προχωρούν, σήμερα, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι μαζικοί φορείς της Λάρισας, διεκδικώντας την άμεση λειτουργία του νέου νοσοκομείου, το οποίο αν και είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, δε λειτουργεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Η απόφαση για τη συμβολική κατάληψη πάρθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού,που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας,του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας,του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ,των Δήμων Λάρισας,Τυρνάβου,Πλατυκάμπου,του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ,της ΕΛΜΕ Λάρισας,του Εμπορικού Συλλόγου,της Επιτροπής Ειρήνης,της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων,του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων,των συνταξιούχων ΙΚΑ,καθώς και πολλών εργατικών σωματείων, όπως των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης,των οδηγών,των σερβιτόρων,των κλωστοϋφαντουργών,του Δέρματος,των σιδηροδρομικών,των Εμποροϋπαλλήλων,των μαγείρων,του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. ά.

Την πρόταση για την κατάληψη παρουσίασε στη σύσκεψη ο Τ. Τσόγκας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος μιλώντας, υπογράμμισε: "Για μας τους εργαζόμενους, όπως και για άλλα κοινωνικά στρώματα, το ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης είναι από τα πλέον σοβαρά θέματα και η κατάσταση στους τομείς αυτούς μας αφορά άμεσα. Πολύ περισσότερο, που η κατάσταση σε αυτούς τους τομείς χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, στα οικονομικά μας, επιβαρύνει ακόμη παραπέρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Ολοι γνωρίζετε ότι οι ουρές και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν στα εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου και στο ΙΚΑ, ότι τα ράντσα είναι μόνιμο φαινόμενο, ότι τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται και μετατρέπονται σε "αγροτικά ιατρεία", ότι η πρόληψη είναι ανύπαρκτη ή υποτυπώδης, ότι χιλιάδες είναι οι ασθενείς που μεταβαίνουν με το ΕΚΑΒ ή με δικό τους μέσο προς το κέντρο, αναζητώντας απάντηση στο πρόβλημά τους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Και όλα αυτά γιατί η κυβερνητική πολιτική για την υγεία έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, συγκεκριμένη λογική. Μείωση των δαπανών για την υγεία, υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, που συνεχώς επεκτείνεται, όπως και τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που σε τελική ανάλυση τα πληρώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα".

Αιτήματα αναβάθμισης της δημόσιας υγείας

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ο Τ. Τσόγκας τόνισε: "Δυστυχώς το ΠΠΝΛ παραμένει κλειστό και πολύ φοβόμαστε ότι στο παρασκήνιο μαγειρεύονται λύσεις προς αντίθετη κατεύθυνση. Εχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και να απαιτήσουμε επιτέλους την άμεση λειτουργία του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις ανάγκες του θεσσαλικού λαού, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει όλοι οι φορείς της περιοχής. Πιστεύουμε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της αναμονής και των υπομνημάτων. Δεν υποτιμούμε καμιά πρωτοβουλία και ενέργεια γι' αυτό το ζήτημα. Εχουμε όμως την εκτίμηση, που πηγάζει και από την εμπειρία μας, ότι μόνο η κινητοποίηση του λαού και των φορέων του νομού και όλης της Θεσσαλίας μπορεί να πείσει ή να πιέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει επιτέλους τις προτάσεις μας".

Και παρουσιάζοντας τα αιτήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, καθώς και τις προτάσεις για τις κινητοποιήσεις των φορέων, ανέφερε:

- Την άμεση λειτουργία του ΠΠΝΛ.

- Την αναβάθμιση των Νομαρχιακών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

- Τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Την αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

- Να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός προγράμματος δράσης. Αμεσα με τη συμβολική κατάληψη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Δεύτερο βήμα μπορεί να είναι το κλείσιμο των δήμων και της νομαρχίας, συμβολικά για λίγες ώρες, τις επόμενες μέρες. Επίσης αυτές τις μέρες όλοι οι φορείς να στείλουν υπομνήματα στο υπουργείο και να τα δώσουν στη δημοσιότητα. Τέλος αν αυτά όλα δεν αποδώσουν, να οργανώσουμε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο με κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων, με ολοήμερο κλείσιμο δήμων και νομαρχίας.

Πληροφορίες που ενέτειναν τις ανησυχίες

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα του Ιούλη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη μεταφορά κλινικών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό.

Ως γνωστόν αυτή η επιλογή βρίσκει αντίθετους τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας, καθώς έτσι:

  • Δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία του νέου νοσοκομείου ως Πανεπιστημιακού - όπως καθορίστηκε με κυβερνητική απόφαση - με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ η "λύση" αυτή μπορεί να οδηγήσει και στην υποβάθμιση του νέου νοσοκομείου σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας περίθαλψης.
  • Υποβαθμίζεται η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο καλύπτει ανάγκες δευτεροβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων του νομού, αλλά και άλλων νομών της Θεσσαλίας.

Είναι δε γνωστό ότι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου της υγείας, όπως οι ιδιοκτήτες του Ιατρικού Κέντρου, της Ιντεραμέρικαν κ. ά. δε θέλουν να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο ως Πανεπιστημιακό, διότι έτσι θα χάσουν την πελατεία τους που διακομίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλία αναφέρουν ακόμα ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν τα Ιατρεία του ΙΚΑ και να δραστηριοποιηθεί εκεί και ιδιώτης - μεγαλοεπιχειρηματίας στο χώρο της υγείας.

Αν αυτές οι πληροφορίες υλοποιηθούν, θα πρόκειται για πρώτη φορά στην Ελλάδα που ιδιώτης εισχωρεί σε δημόσιο νοσοκομείο προς εμπορική εκμετάλλευση...

Φαίνεται δε ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις προς τους φορείς και παράγοντες της Θεσσαλίας να δεχτούν τη "λύση" της μεταφοράς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο πανεπιστημιακό όχι μόνο από τον Λαρισαίο υφυπουργό Υγείας Ν. Φαρμάκη,αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και κατά την προεκλογική παρουσία του στη Λάρισα.

Η αθλιότητα

Οπως έχει ξαναγράψει ο "Ρ", ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι έτοιμο και δε λειτουργεί, ταυτόχρονα υποβαθμίζονται συνεχώς τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς και οδηγούνται σε κλείσιμο τα Κέντρα Υγείας και σε αφανισμό τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τελευταία η κατάσταση είναι κωμικοτραγική. Υπάρχουν Περιφερειακά Ιατρεία που φαίνεται να λειτουργούν, αλλά κάθε άλλο παρά ιατρική φροντίδα μπορούν να παρέχουν. Π. χ. το Αγροτικό Ιατρείο στη Μεσορράχη της Λάρισας στεγάζεται σ' ένα δωμάτιο - αποθήκη και όλος - όλος ο εξοπλισμός του είναι ένα... κρεβάτι, δίπλα σε μια... συνεταιριστική πλάστιγγα όπου ζυγίζονται προϊόντα.

Μια... πολυθρόνα είναι το "εξεταστήριο" στο Αγροτικό Ιατρείο Αγίων Αναργύρων, ενώ στον οικισμό Κάμπος του Δήμου Κρανώνος η εξέταση γίνεται στο καφενείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεχασμένοι στο Γαλλικό ποταμό οι Τσιγγάνοι

Θα αργήσει να μυρίσει η άνοιξη για τους Τσιγγάνους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρ' όλες τις υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης πως σύντομα θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Γκόνου, εξακολουθούν να μένουν στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και τις διάφορες μολυσματικές ιώσεις που πλήττουν την κατασκήνωση.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθίγγανων Θεσσαλονίκης, Σάββας Γεωργιάδης,ο εργολάβος που ανέλαβε τις εργασίες μετατροπής του στρατοπέδου σε οργανωμένη κατασκήνωση ξεκίνησε τα έργα μόλις πριν τέσσερις μέρες. Και, σε σχετική ερώτηση, του απάντησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους σκηνίτες τον Σεπτέμβρη. Οι ίδιοι όμως δυσπιστούν, αφού οι προθεσμίες συνεχώς παρατείνονται και ήδη έχουν περάσει τα 2 από τα 5 χρόνια της εκμίσθωσης του στρατοπέδου.

Στο μεταξύ, οι 183 οικογένειες των Τσιγγάνων, που εδώ και ένα χρόνο μένουν στον προσωρινό καταυλισμό του Γαλλικού, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με χιλιάδες προβλήματα, αφού όπως δηλώνουν "όταν έχει ζέστη έχουν για παρηγοριά τα κουνούπια και όταν βρέχει τα φίδια που βγαίνουν από το ποτάμι". Μέχρι πριν λίγες μέρες, δεν υπήρχε ούτε πόσιμο νερό και οι δεξαμενές που είχε αναλάβει να γεμίζει η Νομαρχία παρέμεναν άδειες, αφήνοντας τους Τσιγγάνους χωρίς σταγόνα νερού. Εστία μολύνσεως παραμένουν και τα σκουπίδια, των οποίων η αποκομιδή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνεται σπάνια, με αποτέλεσμα επικίνδυνες ιώσεις να πλήττουν τους κατασκηνωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ