ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ουράνια... εξέγερση

Καλό μήνα ευχόμαστε και με μια καλή ταινία ας αρχίσει. Υπάρχει άραγε; Θα το δούμε αμέσως.

Από την ΕΤ-1 στις 24.00 "Βόιτσεκ" του Γιάνος Σαζ.

Ο αγαθός Βόιτσεκ εργάζεται ως κλειδούχος σ' ένα σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά η ταλαιπωρία του είναι απίστευτη. Η δουλιά είναι σκληρή και γίνεται αφόρητη από την καθορισμένη ζωή των τρένων. Των τρένων, που είναι πάντα στην ώρα τους. Τα τρένα σταματούν και τον προσπερνούν όπως και η ζωή. Η γυναίκα του τον απατά, εκείνος το ξέρει, αλλά συνεχίζει να την αγαπά απεγνωσμένα. Ο αγαθός άνδρας θα περάσει από όλα τα στάδια της ταπείνωσης μέχρι να εξεγερθεί μέχρι θανάτου. Ο Ούγγρος σκηνοθέτης μεταφέρει το αρχετυπικό δράμα του Γερμανού ρομαντικού Γκεόργκ Μπίχνερ (1836) σε ένα ασαφές παρόν, πλάθοντας μια εξπρεσιονιστική μελέτη των ορίων της καταπίεσης και της εξέγερσης. Με τον Λάγιος Κόβατς.

Από το STAR στις 21.15 "Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κεραυνός" του Τέρενς Γιανγκ. Οποιος αγαπά την περιπέτεια και τους άθλους του τρομερού 007, και φυσικά όταν τον υποδύεται ο εξαιρετικός Σον Κόνερι, μπορεί ίσως να ξεσκάσει, να γελάσει, να ψυχαγωγηθεί με τούτη την ταινία. Ο Τζέιμς Μποντ στην τέταρτη κινηματογραφική του περιπέτεια αναζητεί ένα εφοδιασμένο με πυρηνικούς πυραύλους αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, που έκλεψε η οργάνωση ΦΑΣΜΑ. Εξωτικές βίλες, πανέμορφες γυναίκες - δηλητήριο, χήρες - τραβεστί, δολοπλοκίες και ό,τι βάλει ο νους σας θα παρουσιαστούν μπροστά μας, όχι για να μας εντυπωσιάσουν, αλλά για να μας διασκεδάσουν.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 04.00 "Ουράνια απειλή" του Στιβ Σεκέλι.

Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που μεταφέρει αρκετά πειστικά στην οθόνη ένα μυθιστόρημα του Τζον Ουίνταμ. Φλεγόμενοι μετεωρίτες τυφλώνουν τους περισσότερους ανθρώπους στη Γη και τους καθιστούν εύκολη λεία ανθρωποφάγων εξωγήινων φυτών. Με τον Χάουαρντ Κιλ.

Ωρα για μπαλέτο

"Μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα" μας υπόσχεται απόψε η ΝΕΤ στις 00.30. Το πρώτο μέρος του αριστουργήματος του Ιλιτς Πιότρ Τσαϊκόφσκι "Η λίμνη των κύκνων" θα παρουσιαστεί μπροστά μας με τους εξαιρετικούς χορευτές Μαρί - Κλοντ Πιετργκαλά, Πάτρικ Ντιπόν και το μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού. "Η Λίμνη των κύκνων" βασίζεται στη χορογραφία του Βλάντιμιρ Μπουρμάιστερ (1904 - 1971), ο οποίος αποφάσισε να αγνοήσει την παραδοσιακή παρτιτούρα και να επιστρέψει στη μαγική μουσική και στις στις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του 1877.

Σκηνή από την ταινία "Βόιτσεκ" που προβάλλει η ΕΤ - 1 στις 24.00

Σκηνή από την ταινία "Βόιτσεκ" που προβάλλει η ΕΤ1 στις 24.00

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με χτεσινή του απόφαση ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας τις κασέτες με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν στις 28 και 29 Ιουνίου του 1999. Το ΕΣΡ ζητά τις κασέτες προκειμένου να ελέγξει εάν έγιναν παραβιάσεις που αφορούν στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας.

Ταξίδι στο χρόνο

Ενα ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο κάνει απόψε το "Χ - press του μεσονυχτίου". Στον προσωπικό χρόνο, στον ιστορικό, στο χρόνο της φυσικής και της αστρονομίας. Με την Λιάνα Κανέλλη σε αυτό το ταξίδι συνταξιδεύει ο καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Διονύσης Σιμόπουλος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου και ο επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής Στράτος Θεοδοσίου (MEGA 01.45).

Οι Πυγμαίοι

Από την ΕΤ3 στις 12.30 θα παρουσιαστεί η 1η εκπομπή του ντοκιμαντέρ "Μπάκα: Οι άνθρωποι του δάσους της βροχής" που θα ολοκληρωθεί σε δυο ωριαία επεισόδια καο αναφέρεται στους Πυγμαίους Μπακ, οι ποιοι ζούνε στο δάσος που βρίσκεται στο ανατολικό Καμερούν. Είναι μια δημιουργία του βραβευμένου σκηνοθέτη - παραγωγού Φιλ Αγκλαντ που έζησε μαζί με τους Μπάκα για δύο χρόνια. Η σειρά αυτή παρουσιάζει τον ιδιωτικό κόσμο των Πυγμαίων και τη ζωή μιας συγκεκριμένης οικογένειας. Ετσι, συναντάμε τον Λιχάνο που είναι μεγάλος σε ηλικία και γνωρίζει καλά το δάσος. Η Ντάνι είναι η έξυπνη και δυνατή γυναίκα και ο Αλι, ο μικρότερος από τους γιους τους, που μαθαίνει για το δάσος και γοητεύει όλον τον κόσμο. Η δημιουργία ενός σκανδάλου στο χωριό μας ωθεί να παρατηρήσουμε τους καβγάδες και τις ζήλιες, το ρομάντσο και το χιούμορ. Παρακολουθούμε την ίντριγκα από τα πρώτα κοτσομπολιά μέχρι την κλιμάκωσή της στο τέλος του ντοκιμαντέρ, με δυο αφίξεις, μιας γέννας και της επίσκεψης ενός πνεύματος του δάσους. Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε την άγρια ζωή και τη βλάστηση στο δάσος, καθώς και τον τρόπο ζωής των Μπάκα και την κουλτούρα τους: πώς μαζεύουν φρούτα, πού και πώς τα ψάχνουν για μέλι, πώς κυνηγούν και πώς ψαρεύουν. Επίσης, ακούμε τη μουσική τους, τις παραδοσιακές ιστορίες και λικνιζόμαστε με τους χορούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ