ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρείσακτος

Η ΑΙΣΘΗΣΗ που προκύπτει από την υπόθεση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" είναι η εξής: Οτι μια επιχείρηση που έχει χιλιοπληρώσει ο ελληνικός λαός και με τη δική του συνεισφορά υπάρχει, μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε ...Βρετανός παρείσακτος, να τη βάζει στο "τσεπάκι" του και να λέει ότι θα την κλείσει κι από πάνω!

Φυσικά, κάποιοι του έδωσαν αυτό το δικαίωμα του κυρίου Λιντς, και δεν είναι άλλοι από την ελληνική κυβέρνηση, που υπέγραψαν μια καθόλα αμφισβητούμενη σύμβαση νύχτα (κυριολεκτικά και μεταφορικά), παραδίδοντας τον εθνικό αερομεταφορέα.

Γενικότερα, φαίνεται από πολλές πλευρές πως η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας κι έχει βάλει στόχο, όχι μόνο να επιταχύνει τους ρυθμούς, αλλά κυριολεκτικά να παραδίδει άνευ όρων τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ομως, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Αυτό είναι γνωστό και η κυβέρνηση θα σκοντάψει για τα καλά εδώ...

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία ας μην ...πολυζορίζεται στην κριτική της, ενάντια στη σύμβαση εκχώρησης, γιατί αυτά που λέει - όπως και να το κάνουμε - δεν είναι η ουσία της ιστορίας. Δηλαδή, έχει τόση σημασία αν υπάρχουν ...νομικά κενά στη σύμβαση; Για την εκχώρηση τι λέει; Προφανώς τίποτε, αφού συμφωνεί.

ΕΔΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ των Βαλκανίων ανακηρύσσουν τώρα τη Θεσσαλονίκη, αυτοί που φρόντισαν και φροντίζουν για την καταστροφή τους! Δηλαδή, οι ηγέτες των 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και η κυβέρνηση επιχαίρει...

Εντάξει, οι κατασκευαστικές εταιρίες, που εδώ και πολύ καιρό τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, δικαιούνται να κάνουν... πάρτι, ενόψει των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στις τσέπες τους. Εμείς όμως για ποιο λόγο να χαιρόμαστε γι' αυτό τον άχαρο - τουλάχιστον - ρόλο;

Τα "καλά" της ιδιωτικοποίησης

Ενα από τα "καλά", που θα βρούμε μπροστά μας από το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής". Αντιγράφουμε από πρόσφατο τηλεγράφημα. "Κουρασμένοι οι πιλότοι μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, της "Αμέρικαν Αιρλάινς", αποκοιμήθηκαν την ώρα της υπηρεσίας τους, λόγω των πολλών πιέσεων που υφίστανται από την εταιρία για να δουλεύουν βάρδιες μεγάλης διάρκειας, ανακοινώθηκε σήμερα. Ενας πιλότος, του οποίου δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα, διατάχθηκε πέρσι τελείως ξαφνικά να πετάξει νύχτα στην Κεντρική Αμερική, με αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί στο πηδάλιο πάνω από το Μεξικό, αποκάλυψε η εφημερίδα "USA Today", που επικαλείται σχετικό έγγραφο του Συνδικάτου Πιλότων της "Αμέρικαν Αιρλάινς". Υστερα από δυστύχημα αεροπλάνου της εταιρίας, που συνέβη την 1η Ιουνίου στην Αρκανσο και κατά την οποία πτήση το προσωπικό ήταν σε υπηρεσία επί 13,5 ώρες συνέχεια, οι πτήσεις της εταιρίας βρίσκονται τώρα υπό έρευνα της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροσκαφών (FAA). Στην ίδια εταιρία, μια σειρά δυστυχημάτων που σημειώθηκαν από το 1993 έως τώρα προκάλεσαν το θάνατο 171 ανθρώπων". Είναι γνωστό, βέβαια, ότι οι πολυεθνικές κοστολογούν αλλιώς την ανθρώπινη ζωή.

Ο "παίδαρος" και η υπουργός

"Εγώ δεν πάω Μέγαρο, θα μείνω με τον παίδαρο", δήλωνε πριν μερικά χρόνια, με το γνωστό άσμα, η Ρίτα Σακελλαρίου. Ασμα, που ενέπνευσε την υπουργό Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, η οποία χτες "ευφυώς" το παρέφρασε για ν' αποδείξει πως το Μέγαρο Μουσικής, χάρη στο νέο "πολιτιστικό πάρκο" του, θα είναι ανοιχτό στους πολλούς. Πλέον, θα λέμε "πάρε τον παίδαρο για να πας στο Μέγαρο", είπε, προσφέροντας μια μοναδική "διέξοδο" πολιτιστικής συμπεριφοράς. Φτηνό το λογοπαίγνιο, που εμπνεύστηκε για να υπερτονίσει το "πλατύ κοινωνικό" και πολιτιστικό προφίλ του "καταξιωμένου θεσμού". Γίνεται όμως ακόμη φτηνότερο, όταν το ξεστομίζει η περί των πολιτιστικών υπουργός. Η ρήση της - αποκαλυπτική για τη σκέψη, τη νοοτροπία και την πολιτική προσέγγιση των προσώπων, που διαχειρίζονται και παίρνουν αποφάσεις για την πολιτιστική ζωή αυτού του τόπου.

Επιχείρηση καταλήστευσης

Ισως, βέβαια, κάποιοι νομίζουν ότι η επιχείρηση "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων θα σημάνει και άνοιγμα των δουλιών στη χώρα μας, εισροή κεφαλαίων, επενδύσεις, κλπ., κλπ. Πρόκειται για μια μεγάλη και επικίνδυνη αυταπάτη. Η "ανασυγκρότηση" των Βαλκανίων αποτελεί στην πραγματικότητα το όχημα της πολύ περισσότερο έντονης εισβολής των μεγάλων πολυεθνικών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλκανικής, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών τους και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και πηγών τους. Μια επιχείρηση, που θα συνοδευτεί από την ένταση του μεταξύ τους ανταγωνισμού και όλων όσα αυτός συνεπάγεται, από την παραπέρα προώθηση της βίαιης αναδιάρθρωσης της οικονομίας των χωρών αυτών, από την παραπέρα ένταση της φτώχειας, της ανεργίας, όπως και όλων των τραγικών κοινωνικών φαινομένων, που όλ' αυτά φέρνουν μαζί τους.

Οι μεγάλες πολυεθνικές θα έρθουν - όταν και αν έρθουν - στα Βαλκάνια για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Να τα μεγαλώσουν, μάλιστα, γρήγορα και χωρίς κόστος. Και όχι, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών.

Νίκη, αλλά για ποιους;

Μέχρι τώρα, η χώρα μας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί χώρο πολύμορφων "διευκολύνσεων" των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εισβολής στο Κοσσυφοπέδιο και τη Γιουγκοσλαβία γενικότερα. Και, βέβαια, κανένας από τους κυβερνώντες δεν τολμούσε να περηφανευτεί για το γεγονός αυτό, αλλά ψέλλιζαν τις γνωστές σε όλους δικαιολογίες. Τώρα, που η Θεσσαλονίκη ορίστηκε από τους "15" ως το "κέντρο ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων, πανηγυρίζουν για τη μεγάλη τους... νίκη και ζητάνε και τα ρέστα.

Αποτελεί, όμως, πράγματι νίκη ο ορισμός αυτός της Θεσσαλονίκης; Θα είναι επωφελής, για τη χώρα και το λαό μας; Αν δούμε την εξέλιξη, με το μάτι των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, που προσδοκούν σε κάποιο μερίδιο της "ανασυγκρότησης", τότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική. Το γεγονός αυτό, όμως, όπως και τα όποια περισσότερα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών, δε σημαίνουν κανένα όφελος για τη χώρα και το λαό. Ούτε, βέβαια, ισοφαρίζουν και πολύ περισσότερο δεν παραγράφουν τις πολλές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται ο ορισμός της Θεσσαλονίκης ως "κέντρου της ανασυγκρότησης".

Ουσιαστικά και με δυο λόγια, η Θεσσαλονίκη, και η χώρα μας γενικότερα, παραμένει ο "διάδρομος" εισβολής, κατοχής και λεηλασίας της Γιουγκοσλαβίας, πριν της στρατιωτικής και τώρα της οικονομικής. Και από το γεγονός αυτό δεν έχει τίποτε να ωφεληθεί, ούτε ως χώρα ούτε ως λαός.

Μια πρόταση στον Τ. Μπλερ...

Και τώρα, τι θα κάνει ο Τόνι Μπλερ; Γιατί, όμως, δε βάζει το θέμα στο ΝΑΤΟ, για να... λυθεί, όπως έγινε και με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία; Κανένας δε θα του χαλάσει το χατίρι. Αλλωστε, το "μεγάλο αφεντικό" - τον Μπιλ Κλίντον εννοούμε - έχει επανειλημμένα δείξει το ενδιαφέρον του, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφερόμαστε στο πρόβλημα της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα, με το τελεσίγραφο του Βρετανού πρωθυπουργού, μέχρι τα μεσάνυχτα χτες, ο IRA έπρεπε να παραδώσει τον οπλισμό του. Πράγμα, βέβαια, που δεν έγινε. Κι έτσι, η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και συνολικά το πρόβλημα της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται, πλέον, στον αέρα. Χώρια, που οι φανατικοί προτεστάντες "ξύνουν" πάλι τα νύχια τους κι έχουν, ήδη, σηκώσει τα μανίκια τους για καυγά.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί δε φωνάζει το ΝΑΤΟ, να βομβαρδίσει τη Βόρεια Ιρλανδία και αφού υποχρεωθούν όλοι σε συνθηκολόγηση, να εγκατασταθεί και μια "ειρηνευτική" δύναμη, για τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Ασε, που θα λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανοικοδόμηση της Βόρειας Ιρλανδίας θα χρειαστεί πολλά εργατικά χέρια.

Εάν δεν το έχει σκεφθεί, πάντως, ας του μεταβιβάσει την ιδέα κάποιος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ποιος ξέρει τι έχουμε να κερδίσουμε από την ενδεχόμενη αποδοχή της...

Μα δεν έχουν τσίπα, αλήθεια, όλοι τους; Δηλαδή, εάν το τουρκικό δικαστήριο καταδίκαζε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ισόβια δεσμά, όλα θα ήταν μέλι γάλα;

Η υποκρισία όλων τους, εγχώριων και Ευρωπαίων, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, για τη θανατική καταδίκη, δεν έχει προηγούμενο...

Καλοί στην αντιγραφή...

Από "εξαιρετικό" έως "πολύ εντυπωσιακό", χαρακτηρίστηκε εις τας... Ευρώπας το Ελληνικό "Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση", σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Το Σχέδιο υποβλήθηκε στις 31/5/99 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκτοτε έτυχε πολλών "συγχαρητηρίων"...

Και τώρα τι ανάγκη έχουμε "άλλων μαρτύρων"; Με τέτοιο Σχέδιο δε θα συντρίψουμε μόνο την ανεργία, που βεβαίως έχει αναρριχηθεί στο 13% και τραβάει απτόητη την ανηφόρα, αλλά και κάθε εργατικό δικαίωμα, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως με ακρίβεια προβλέπει το διαβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Από αυτή την άποψη, βεβαίως και τα δικαιούνται τα συγχαρητήρια οι συντάκτες του Σχεδίου, αφού, εκτός των άλλων, απέδειξαν ότι είναι καλοί και στην αντιγραφή από το αντίστοιχο Κοινοτικό Σχέδιο...

"Απο" και ΕΟΚ

Αφού πρώτα

τον έστειλαν

στην Αγκυρα

"πεσκέσι",

τώρα "κινούνται",

τάχατες,

και μπαίνουνε

στη μέση

και απ' την Αγκυρα

ζητούν

να μην

τον εκτελέσει!

Αφού πρώτα

τον "πούλησαν"

σα να 'τανε

μοσχάρι,

τώρα "αλλάζουν"

τακτική

και "προσπαθούν"

για "χάρη",

αυτοί, σαφώς,

χρειάζονται

μαγκούρα

και στειλιάρι!

Ο οίστρος

Πολύμορφες συνέπειες

Οσο δε για την Ελλάδα, πέρα από το γεγονός πως γίνεται ο χώρος προέλευσης και της δεύτερης εισβολής. Πέρα, από τις ολοφάνερα αρνητικές συνέπειες, εξαιτίας της παραπέρα όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και της παραπέρα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, θα αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Οπως, για παράδειγμα, την εξαγωγή εγχώριων κεφαλαίων, τα οποία θα αναζητήσουν καλύτερη τύχη (διάβαζε: υπερκέρδη) στις γειτονικές χώρες. Η, τη δέσμευση σημαντικών πόρων του δημοσίου, για την εξυπηρέτηση των κεφαλαίων αυτών. Η, την παραπέρα στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας, αφού θα προσανατολιστεί (στον ένα ή άλλο βαθμό) στις απαιτήσεις και τους στόχους της επιχείρησης "ανασυγκρότησης", κλπ., κλπ.

Αλλωστε, τα παραδείγματα υπάρχουν ήδη και είναι αρκετά διαφωτιστικά. Η επιχείρηση τσιμέντων "Τιτάν" (μια από τις πλέον κερδοφόρες του κλάδου διεθνώς) σχεδιάζει μείωση του προσωπικού της στην Ελλάδα, αλλά έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια δυο ακόμη εργοστάσια παραγωγής τσιμέντων, το ένα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ουσιαστικά, ελέγχει απόλυτα την εκεί παραγωγή τσιμέντου) και το άλλο στη Βουλγαρία (κοντά στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία). Εχει αγοράσει επίσης κι ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην Αίγυπτο, αλλ' αυτό μπορεί να το προορίζει για τις ανάγκες "ανασυγκρότησης" κάποιας άλλης περιοχής. Ισως, του Ιράκ, όταν τα αντίστοιχα σχέδια του ιμπεριαλισμού καρποφορήσουν. Ισως, της Ινδίας και του Πακιστάν, αν οι εκεί συγκρούσεις εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ