ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συνέδριο αγώνων και προοπτικής

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 13ο Συνέδριο, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας

Αφού κορυφώθηκαν οι διαδικασίες προετοιμασίας, με την εκλογή αντιπροσώπων και τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο και Κυριακή 3 - 4 Ιούλη το 13ο Συνέδριό της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ξεκινούν το Σάββατο στις 9.00 πμ και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας.

Το συνέδριο, που γίνεται σε μια εποχή έντονων εξελίξεων, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια να τη στιγματίζει, αλλά και το μεγαλειώδες αντιπολεμικό, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό, που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα ενάντια στον ευρωατλαντικό φασισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον, για τη συνέχιση της αντιπολεμικής δράσης και κινητοποίησης του λαού και της νεολαίας μέσα από την πρωτοπόρα δράση των αγωνιστών της ειρήνης σε όλη τη χώρα. Οι εμπειρίες είναι και πολλές και πολύμορφες και αναμένεται να δοθεί μεγάλο βάρος στην παραπέρα διεύρυνση και προοπτική, με το άνοιγμα του μαχόμενου κινήματος ειρήνης σε νέους χώρους. Ενας από τους βασικούς στόχους που αναδείχτηκε και από την προσυνεδριακή συζήτηση με τις Συνδιασκέψεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης και αλλού είναι η δημιουργία νέων Επιτροπών Ειρήνης σε εργασιακούς χώρους και η ανάγκη να δυναμώσει η συμμετοχή της νεολαίας, που αποτελεί και την εφεδρεία του κινήματος ειρήνης.

Οπως αναφέρεται στην πρόσφατη διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ για το συνέδριο, πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής και του συνεδρίουείναι:

"Η συμβολή στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς, που δρουν προς την κατεύθυνση της αντίστασης και ανατροπής της "νέας τάξης", που αγωνίζονται για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη".

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ

Την πρώτη μέρα Σάββατο 3/6 οι εργασίες θα ανοίξουν με την εκλογή προεδρείου, στη συνέχεια θα γίνουν χαιρετισμοί των προσκεκλημένων φορέων και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και ερωτήσεις - απαντήσεις επί των συζητήσεων. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις - παρεμβάσεις συνέδρων μέχρι τις 8.00 μμ.

Την Κυριακή 4/6 από τις 9.00 πμ θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και στις 11.00 - 12.00 θα γίνει συζήτηση και έγκριση απόφασης, διακήρυξης και ψηφισμάτων, ενώ στις 12.00 - 2.00 μμ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με τις διαδικασίες εκλογής Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας.

Αποκλείουν τη βάση του Αραξου

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Αχα'ϊας την Κυριακή, 4 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ.

Αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στην υποτέλεια της χώρας στους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους είναι το φιλειρηνικό κίνημα της Αχαϊας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε ευρύτατη σύσκεψη, η Επιτροπή Ειρήνης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις ενέργειές της στο επόμενο διάστημα μέχρι το Σεπτέμβρη, με στόχο να αποτραπεί η υπογραφή νέας συμφωνίας ανανέωσης της παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου, που θα γίνει την Κυριακή 4 Ιούλη στις 6.30 μ.μ. Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας καλεί όλους τους μαζικούς φορείς και το λαό της περιοχής να συμμετάσχουν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη παραμονή των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που όπως όλα δείχνουν η περιοχή Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Ακτιου και Αραξου μετατρέπεται σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής προς το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δυτική Ελλάδα έχει ανοίξει ένας δεύτερος δρόμος μεταφοράς των πολεμικών στρατευμάτων προς το Κόσσοβο από το λιμάνι της Ανκόνας μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Ηδη, την περασμένη Δευτέρα έγινε η αρχή καθώς στο λιμάνι της Πάτρας χωρίς καμία ειδοποίηση αποβιβάστηκαν Ολλανδοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης με προορισμό το Κόσσοβο. Μάλιστα, η καθ' όλα μυστική μεταφορά δεν είναι τυχαίο πως έγινε μέσω του επιβατικού πλοίου "Πασιφάη", γεγονός που δείχνει ανάγλυφα το ρόλο των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου στη βαλκανική τραγωδία. Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση, καταπατώντας τη θέληση του ελληνικού λαού, παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς και προστασία από τις αντιδράσεις του "εχθρού" λαού. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπεύθυνοι του ΚΕΤΧ στην Πάτρα, όπου διέμειναν οι ΝΑΤΟικοί, αρνήθηκαν να συναντήσουν και να ενημερώσουν αντιπροσωπεία του φιλειρηνικού κινήματος για τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών. Ακόμα κι όταν οι Πατρινοί πολίτες διαδήλωναν έξω από το ΚΕΤΧ ούτε ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν τόλμησε να βγει στην πύλη του στρατοπέδου και να μιλήσει με εκπροσώπους του κινήματος ειρήνης. Ολες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα στην Πελοπόννησο αναμένονται και νέες αποβάσεις ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης και πολλοί μαζικοί φορείς δηλώνουν πως η κυβέρνηση και τα υπερατλαντικά αφεντικά της θα βρουν αντιμέτωπο για άλλη μια φορά το σύνολο του λαού, που με τον αγώνα του θα αποτρέψει αυτά τα σχέδια.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ρουσφέτια - εξπρές

Με "ελαστικές διαδικασίες", στο όνομα της επιτάχυνσης των προσλήψεων, η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση των ρουσφετολογικών διορισμών, μέσω του νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Τις συγκεκριμένες διατάξεις, που συζήτησε χτες η Β. Παπανδρέου με τα μέλη του ΑΣΕΠ, προσπάθησε να τις δικαιολογήσει στο όνομα της "επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού". Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον νόμο, αλλά θέλουμε να γίνει πιο αποτελεσματικός και οι διαδικασίες να είναι πιο γρήγορες".

Στη χθεσινή συνάντηση με τα μέλη του ΑΣΕΠ, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης παρουσίασε τις τροπολογίες στο νόμο για τις προσλήψεις και άκουσε και τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει καταλήξει να προχωρήσει στην εφαρμογή της επετηρίδας ρουσφετιού, μέσω της οποίας θα γίνονται οι διορισμοί εποχικού προσωπικού στο δημόσιο για δύο ή τρία χρόνια, χωρίς να γίνονται νέες προκηρύξεις, διαγωνισμοί και άλλα "γραφειοκρατικά". Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα του ΑΣΕΠ για αυτεπάγγελτους ελέγχους στους διαγωνισμούς που γίνονται. Αυτοί θα διενεργούνται μόνο μετά από καταγγελίες των ενδιαφερομένων. Διατηρείται, περισσότερο για να περισωθούν τα προσχήματα, η ευχέρεια του ΑΣΕΠ να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις προσλήψεις, αλλά όχι εκτεταμένους.

Σύμφωνα με μια άλλη διάταξη, οι ενστάσεις στο εξής δε γίνονται επί του πίνακα των επιτυχόντων, αλλά των διοριστέων, πράγμα που αναμένεται να έχει οδυνηρές συνέπειες στους διοριστέους, οι οποίοι στη συνέχεια θα χάσουν τη θέση τους. Η εκδίκαση των ενστάσεων θα γίνεται από 6 τριμελή του ΑΣΕΠ και σε περίπτωση διαφωνίας θα παραπέμπονται στην ελάσσονα ή μείζονα ολομέλεια του θεσμού.

Επίσης εξετάζεται αν θα προχωρήσει η δημιουργία παραρτημάτων του ΑΣΕΠ στις 13 περιφέρειες της χώρας ή θα δημιουργηθούν επιτροπές δίπλα στο ΑΣΕΠ που θα αναλάβουν τον έλεγχο των προσλήψεων κατά τομείς. Ακόμα, τα μέλη του ΑΣΕΠ αυξάνονται από 11 σε 21. Τα μέλη του ΑΣΕΠ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συζήτηση, έδειξαν να ενδιαφέρονται κυρίως για τη διατήρηση του "κεκτημένου" της αρμοδιότητας στο μόνιμο προσωπικό, ενώ για το εποχικό είναι πρόθυμοι να το εκχωρήσουν στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατυπώθηκε πρόταση να αναλάβουν οι περιφερειάρχες την ευθύνη για τον έλεγχο των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός είπε ότι "δεν μπορεί να την κάνει δεκτή".

ΟΓΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Διαδήλωση έξω από το υπουργείο Αμυνας

Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 μ.μ.

Με κοινή πρωτοβουλία τους, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την Τετάρτη 7 Ιούλη στις 7 μ.μ. και καλούν το λαό και τη νεολαία "να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση, που, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο βρώμικος πόλεμος δεν τελείωσε, στέλνει στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού έξω από τα σύνορα σαν "ειρηνευτική δύναμη", συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας".

ΠΥΡΓΟΣ
Μπλόκο σε ΝΑΤΟ και G-8

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο στις 9.00 μ.μ. στον ΟΤΕ η Πανηλειακή Επιτροπή Μαζικών Φορέων

Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, μπλόκο σε ΝΑΤΟ και ιμπεριαλιστικό G-8,διοργανώνει η Πανηλειακή Επιτροπή Μαζικών φορέων,αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ. στον ΟΤΕ στον Πύργο.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Σωματείο Οικοδόμων Γαστούνης και Βαρθολομιού, Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Ηλείας, ΠΕΑΕΑ, Σύλλογος Γεωπόνων, Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηλείας, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας.

Ολοι αυτοί οι φορείς απαιτούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί έστω και την τελευταία στιγμή το καθολικό αίτημα του ελληνικού λαού και της νεολαίας για:

  • Καμία συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο.
  • Να γυρίσουν πίσω τώρα τα ελληνικά στρατεύματα από Βοσνία - Αλβανία, γιατί υπηρετούν το μύλο του ΝΑΤΟχωροφύλακα και τίποτα περισσότερο.
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
Κίνηση νομικών για την ειρήνη

Στη συγκρότηση της κίνησης "Νομικοί για την Ειρήνη" προχωράει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και καλεί όλους τους νομικούς να πάρουν μέρος στη συνάντηση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 1 Ιούλη,στις 2.30 μμ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27. Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: "Η εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τα σχέδια μετατροπής της Βαλκανικής σε ελεγχόμενα προτεκτοράτα, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου από τη νέα τάξη καταδεικνύουν ανάγλυφα την ανάγκη ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης του νομικού κόσμου".

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ