ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΑΞΟΣ
Συνεχίζουμε τον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του πολέμου

Απέκλεισαν τη ΝΑΤΟική βάση, την περασμένη Κυριακή το βράδυ, οι φιλειρηνικές δυνάμεις της περιοχής, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν σε "χλωρό κλαρί" τις όποιες δραστηριότητές τους

Την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων έδειξε για άλλη μια φορά το φιλειρηνικό κίνημα της Πελοποννήσου συμμετέχοντας στον αποκλεισμό της Νατοϊκής βάσης του Αραξου. Την περασμένη Κυριακή πολλοί μαχητές της Ειρήνης από την Αχαϊα, την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Αχαϊας και συμμετείχαν στην περικύκλωση της αμερικανονατοϊκής βάσης, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών που στεγάζει αλλά και των αμερικανικών στρατευμάτων που συνεχίζουν να ανάβουν φωτιές πολέμου στην περιοχή της Βαλκανικής. Στην περικύκλωση συμμετείχαν επίσης πολλοί Κούρδοι αγωνιστές, οι οποίοι κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους, αλλά και του καταδικασμένου σε θάνατο ηγέτη τους, διαμαρτύρονταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό που στηρίζει τις δυνάμεις που τους μετατρέπουν σε πρόσφυγες και θύματα μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Ελληνες και Κούρδοι ένωσαν τη φωνή τους διακηρύσσοντας πως "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός".

Το πλήθος κινήθηκε προς την πύλη της βάσης, όπου το ανέμεναν πολύ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Προφανώς η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο "κάζο" της προηγούμενης διαδήλωσης, όπου οι φιλειρηνιστές ξήλωσαν την πύλη, παρέταξε πολλές δυνάμεις καταστολής θέλοντας να σώσει το κουρελιασμένο γόητρο της. Ετσι η πύλη της βάσης ενισχύθηκε με σιδερένια αντιστηρίγματα και σαν να μην έφθαναν αυτά, τοποθετήθηκαν μπροστά της τσιμεντένιοι ογκόλιθοι σαν να περίμεναν την επίθεση τεθωρακισμένων. Ταυτόχρονα, μπροστά από τα συρματοπλέγματα, είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με τα ασφυξιογόνα έτοιμα προς εκτόξευση εναντίον του εχθρού λαού. Στο εσωτερικό της πύλης υπήρχαν και άλλες δυνάμεις ΜΑΤ και αεροπόρων, μαζί με δεκάδες σκυλιά καθώς και οχήματα που εκτοξεύουν νερό και διαλύουν συγκεντρώσεις. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι ένστολοι αστυνομικοί καθώς και οι δεκάδες ασφαλίτες με πολιτικά μέσα κι έξω από τη βάση, γίνεται φανερό πως οι δυνάμεις καταστολής ήταν πολλαπλάσιες από τους φιλειρηνιστές, σαν να περίμενε η κυβέρνηση όχι την ειρηνική πορεία του λαού της περιοχής, αλλά επίθεση από μια ταξιαρχία καλά εκπαιδευμένων κομάντος. Κι όλος αυτός ο κρατικός μηχανισμός επιστρατεύτηκε για να φυλάξει τους Αμερικανούς επικυρίαρχους που δολοφονούν τους λαούς της περιοχής από την οργή του λαού, που όπως ειπώθηκε διαδήλωσε για να φυλάξει την τιμή των Ελλήνων που βλέπουν την περηφάνια τους να κουρελιάζεται από τις κινήσεις υποτέλειας εκείνων που τους κυβερνούν.

Ιδιαίτερα έντονη και μαχητική ήταν η παρουσία νέων, οι οποίοι φώναζαν πως δεν πρέπει κανένας Ελληνας φαντάρος να βγει έξω από τα σύνορα. Οι φιλειρηνιστές έκαναν έντονη την παρουσία τους, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση πως θα τους βρίσκει συνεχώς αντιμέτωπους σε κάθε προσπάθειά της να διευκολύνει τους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες, όπως κάνει με την πρόσφατη μετατροπή των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας σε διαμετακομιστικά κέντρα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς το Κόσσοβο.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αχαϊας Βασίλης Ασπρούλιας, το κίνημα ειρήνης συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του πολέμου με κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε η κυβέρνηση ετοιμάζεται στα κρυφά να ανανεώσει τη συμφωνία παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας. Το κίνημα ειρήνης αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στις δυνάμεις της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, κλιμακώνοντας τη δράση του με ανάλογες εκδηλώσεις ποιοτικά ανώτερες από εκείνες που συγκλόνισαν τη χώρα στη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Βαλκανική.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απέκλεισαν και πάλι τις πύλες του λιμανιού

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι φιλειρηνιστές της περιοχής, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, βρέθηκαν, για μια ακόμη φορά, στις επάλξεις του αγώνα

Συμβολικό αποκλεισμό στις πύλες εξόδου του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε στις 12 το βράδυ του Σαββάτου ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα του ενάντια στην παρέλαση των νατοϊκών οπλικών - δολοφονικών συστημάτων που περνούν με προορισμό την πολύπαθη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Στις 12 το βράδυ του Σαββάτου, αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,βρέθηκαν στις πύλες 11 και 14 του λιμανιού, σε απόσταση αναπνοής από το αμερικανικό στρατιωτικό οχηματαγωγό πλοίο, που ξεφόρτωσε συνολικά στην αποβάθρα 700 οχήματα και 150 κοντέινερ, με οπλισμό για το στρατό κατοχής που εδρεύει στο Κόσσοβο.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Killers go home", "Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί", "Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟϊκούς δε θα φοβηθούμε" λίγο μετά τις 12.30 το βράδυ ξεκίνησαν με πορεία από την πύλη 11 προς την 14. Εσπασαν την πύλη και προχώρησαν λίγα μέτρα μέσα στο λιμάνι όπου και έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαίτησαν για άλλη μια φορά την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στις δυνάμεις κατοχής του Κοσσόβου και την άμεση αποστρατιωτικοποίηση του λιμανιού.

Οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στους Αμερικανούς ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που εκείνη την ώρα ξεφόρτωναν τα σύνεργα του πολέμου, τους κάλεσαν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια και στις οικογένειες τους, τονίζοντας ότι δεν έχουν κανένα λόγο να μετατραπούν σε στυγερούς δολοφόνους και να σκοτώσουν αθώους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας. Τους δήλωσαν ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας και οι λαοί των Βαλκανίων γενικότερα καταδικάζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θα συνεχίσουν να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Πάνε κι έρχονται "ξένα στρατά"

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται πιθανά να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα 4 ρωσικά πλοία με 2.500 στρατιώτες και πολεμικό οπλισμό που θα προωθηθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Την περασμένη Παρασκευή έφτασαν στη Θεσσαλονίκη Ρώσοι αξιωματικοί για να ελέγξουν το χώρο και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και να συνεννοηθούν με τους Ελληνες αξιωματούχους για τη διασφάλιση της ομαλής διέλευσης του στρατού τους.

Σήμερα αναμένονται αεροπορικώς περίπου 200 Γερμανοί στρατιώτες και 60 Αμερικανοί. Ενώ στο λιμάνι είναι προγραμματισμένο να φτάσει ένα ολλανδικό πλοίο.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο και χθες έφτασαν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη 200 Ιταλοί, 130 Γερμανοί και 380 Ολλανδοί στρατιώτες. Το Σάββατο κατέπλευσε άλλο ένα μεγάλο αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που μετέφερε συνολικά 4 άρματα μάχης, 23 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 220 τζιπ, 230 φορτηγά, 200 τρέιλερ, 50 οχήματα μηχανικού και 150 κοντέινερ με πολεμικό οπλισμό. Περισσότερα από 350 οχήματα, άρματα μάχης και κοντέινερ εκφορτώθηκαν στο λιμάνι από τέσσερα ακόμη ΝΑΤΟικά πλοία (ιταλικό, γερμανικό, καναδέζικο και ένα ολλανδικό πλοίο που έφτασε χθες).

ΟΓΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Αύριο διαδηλώνουμε κατά της εμπλοκής στο βρώμικο πόλεμο

Στις 7.00 μμ έξω από υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων διοργανώνουν από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας,αύριο Τετάρτη 7 του Ιούλη, στις 7 μ.μ., και καλούν το λαό και τη νεολαία "να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση, που, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο βρώμικος πόλεμος δεν τελείωσε, στέλνει στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού έξω από τα σύνορα σαν "ειρηνευτική δύναμη", συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας". Επίσης, οι διοργανωτές απαιτούν από την κυβέρνηση "να σεβαστεί την αντίθεση του 96% του ελληνικού λαού στο βρώμικο πόλεμο και να απεμπλακεί από κάθε συμμετοχή, να ανακαλέσει όλα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα από τη γειτονική μας χώρα και να εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και στη ζωή και όχι να τους παγιδεύει με οικονομικά κίνητρα να προωθούν τα άνομα σχέδια των ισχυρών, απειλώντας γειτονικούς λαούς".

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 Ιούλη έως και 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Οι εξελίξεις στην "Ολυμπιακή"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Τρίτη 6.7.99, την εκπομπή:

"ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ" στις 22.00.

Με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην "Ολυμπιακή" - ιδιωτικοποίηση,συζητάει ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος με τους καλεσμένους του από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών παρατάξεων της "Ολυμπιακής".

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

Παρέμβαση του εισαγγελέα για υπερκοστολόγηση στρατιωτικού υλικού απ' όπου φαίνεται ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με το ποσό των 158 περίπου εκατομμυρίων δραχμών.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε ο εισαγγελέας Κ. Καραϊσκος για απάτη κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και συνήθεια σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Η υπόθεση αφορά υπερκοστολόγηση στρατιωτικού υλικού και η δίωξη ασκήθηκε μετά από σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα Αεροδικείου και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για περαιτέρω ενέργειες. Το στρατιωτικό υλικό αφορά επίγειο εξοπλισμό για αεροσκάφη F-16 και C/D/Block/50 - 30.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα ΤΡΙΤΗ 6.7.99 πραγματοποιούνται οι παρακάτω περιοδείες:

- Στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό,στις 9 πμ, με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στο Τεχνικό της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά,στις 7 πμ, με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σήμερα Τρίτη, επίσης, η ΚΟΒ και η ΟΒ ΚΝΕ Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων του ΚΚΕ πραγματοποιούν, στις 8 μμ,σύσκεψη μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος με θέμα: "Αποτελέσματα των Ευρωεκλογών". Η σύσκεψη γίνεται στα γραφεία της ΚΟΒ - Σημαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό των Κάτω Πατησίων.
  • Η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε εκδήλωση - συζήτηση, τη Δευτέρα 5 Ιούλη και ώρα 8 μμ στα γραφεία της, Τερψιθέας 6 - Νίκαια με θέμα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα".
  • Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος σε σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη 7 Ιούλη και ώρα 7 μμ, στα γραφεία της (πλ. Αϊ - Γιώργη) με θέμα: "Εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ