ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΟΤΣΑΛΑΝ
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που καταδικάστηκε σε θάνατο για "προδοσία", καταδίκασε τις φονικές επιθέσεις που Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν στο ΡΚΚ, την οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος το 1978 και το 1984 άρχισε ένοπλο αγώνα.

Μία 19χρονη γυναίκα που οι αρχές χαρακτηρίζουν "στέλεχος του ΡΚΚ" πυροδότησε εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένη τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματιστούν 17 ακόμη άνθρωποι έξω από έναν αστυνομικό σταθμό στα Αδανα.

Τούρκοι αξιωματούχοι διατείνονται επίσης πως ήταν "αντάρτες του ΡΚΚ", που τοποθέτησαν μία βόμβα σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης, η έκρηξη από την οποία σκότωσε έναν και τραυμάτισε άλλους είκοσι ανθρώπους αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ωστόσο, από το "κύμα επιθέσεων" που καταγράφεται, το ΡΚΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση: Αυτήν της περασμένης Πέμπτης στο Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι αυτουργοί της.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι καταγραφείσες ενέργειες αποτελούν "αντίποινα" του ΡΚΚ για την επιβολή της θανατικής ποινής δι' απαγχονισμού που επιβλήθηκε στον ηγέτη του, την 29η Ιούνη.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του "Απο" Ντογκάν Ερμπάς δήλωσε ότι "(Ο Οτσαλάν) είπε πως διαφωνεί με αυτό το είδος των επιθέσεων και τις καταδίκασε". Ο Ερμπάς έκανε την προαναφερθείσα δήλωση, μετά την επίσκεψή του στον πελάτη του στο νησί Ιμραλι, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως η φυλακή του Κούρδου ηγέτη από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν "συνελήφθη" στη (δηλαδή απήχθη από την) Κένυα.

Οι τουρκικές αρχές και ο στρατός εκτιμούν πως οι αντάρτες του Οτσαλάν είναι "διασπασμένοι", ενώ αρνούνται να διαπραγματευτούν με έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζουν "τρομοκράτη" και "δολοφόνο". Ωστόσο, ο Οτσαλάν επιμένει να πασχίζει να πολιτικοποιήσει το Κουρδικό. Ο δικηγόρος του είπε πως ο "Απο" σκέπτεται ότι "ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει στην επίλυση του ζητήματος δεν κατανοήθηκε".

Οι συνήγοροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κίνησαν χθες τη διαδικασία έφεσης κατά της καταδίκης σε θάνατο του Κούρδου ηγέτη. Η εκ των συνηγόρων του Οτσαλάν, Χατιτσέ Κορκούτ, είπε πως πρόκειται για την "τεχνική" έναρξη της διαδικασίας σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο δηλώθηκε απλώς η πρόθεση της υπεράσπισης να εφεσιβάλει την καταδικαστική απόφαση. Κι αυτό γιατί η έφεση δεν μπορεί να υποβληθεί, παρά μετά την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας, από το οποίο δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Οτσαλάν στις 29 Ιούνη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η απόφαση θα δημοσιευτεί "προσεχώς".

Στο Βόρειο Ιράκ

Τουρκικά στρατεύματα, με την υποστήριξη πολεμικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, διείσδυσαν "βαθύτερα" χθες στο έδαφος του βορείου Ιράκ, στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξάγεται από την Παρασκευή για την εξόντωση Κούρδων ανταρτών, πιστών στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο την περασμένη βδομάδα.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική της εκστρατεία στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι Κούρδοι αντάρτες μάχονται για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, έκανε τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να καταφύγουν στο έδαφος του βορείου Ιράκ και στο Ιράν.

"Εχουμε απόρρητες πληροφορίες ότι ομάδες του PKK ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε θέσεις του τουρκικού στρατού κατά μήκος των συνόρων, επομένως αρχίσαμε εντατικές επιχειρήσεις", δήλωσε αξιωματούχος της τουρκικής ασφάλειας.

Κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία άρχισε την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν σημειωθεί ακόμη συγκρούσεις, ενώ το ΡΚΚ φαίνεται να αποφεύγει την αντιπαράθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ελικόπτερα "Κόμπρα" υποστηρίζουν τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία έχουν διεισδύσει σε βάθος περίπου 15 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη "F - 16" πραγματοποίησαν σήμερα νωρίς το πρωί αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι "πεσμεργκά" (αντάρτες) της κουρδικής οργάνωσης Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), η οποία αντιτίθεται στο ΡΚΚ, βοηθούν τα τουρκικά στρατεύματα στην επιχείρησή τους στο βόρειο Ιράκ. Επίσης επιβεβαίωσαν την παρουσία ενόπλων του KDP στην Τουρκία, στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του PKK.

Το ΡΚΚ

Στο μεταξύ, το εφταμελές εκτελεστικό συμβούλιο του ΡΚΚ κάλεσε χθες για "ένταση του αγώνα", μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας σε βάρος του Οτσαλάν. Η ποινή, ανέφερε ανακοίνωση, "αποτελεί θανατική καταδίκη για όλο τον κουρδικό λαό". Ακολουθούσε η πρόσκληση προς όλους τους Κούρδους "να αυξήσουν τον αγώνα, να αντισταθούν και να διαδηλώσουν σε όλες τις πλατφόρμες τη θανατική ποινή". Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το κουρδικό πρακτορείο DEM.

Στην Ιταλία χθες Κούρδοι κατέλαβαν ένα εμπορικό γραφείο της Τουρκικής Πρεσβείας στη Ρώμη. Αποχώρησαν ειρηνικά 40 λεπτά αργότερα. Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Διαξιφισμοί ντ' Αλέμα - Ετσεβίτ

Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ κατηγόρησε την Ιταλία ότι "υποστηρίζει" το PKK. "Η Ιταλία υιοθέτησε μια στάση πάρα πολύ ανεκτική απέναντι στο PKK. Ενεργεί όπως θα έκανε αν παρείχε υποστήριξη σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση", δήλωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε επίσης το ιταλικό Κοινοβούλιο, το οποίο συζήτησε χθες την υπόθεση Οτσαλάν.

"Είναι ένα Κοινοβούλιο που συνέρχεται για να προσφέρει την υποστήριξή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η στάση ατιμάζει το ιταλικό έθνος", είπε.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα ζήτησε "κατηγορηματικά" από την Τουρκία να "μην προχωρήσει στην εκτέλεση" του Οτσαλάν.

"Η Ιταλία μεσολαβεί σε όλους τους διεθνείς θεσμούς" για να ασκήσουν "πιέσεις" στην Αγκυρα, προκειμένου να μην εκτελεστεί η καταδίκη, πρόσθεσε.

ΡΩΣΙΑ
Επιμένει αντικομμουνιστικά ο Πρόεδρος

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, σε συνέντευξή του στη χτεσινή εφημερίδα "Ιζβέστια", επιβεβαίωσε ότι έχει σκοπό να καταργήσει το Μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία και να ταφεί η σορός του και τόνισε πως δεν προτίθεται ν' απαγορεύσει το ΚΚΡΟ. Σημειώνουμε ότι τις τελευταίες βδομάδες τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γιέλτσιν έχει κιόλας έτοιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την ταφή της σορού του Λένιν, αλλά αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σ' αυτή την ενέργεια. Ενδεικτική είναι και η απάντηση στην ερώτηση της εφημερίδας: "Ναι, αλλά πότε; Αυτό είναι το ερώτημα", διότι πρόκειται για "ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο Λένιν (που βρίσκεται) στο μαυσωλείο αποτελεί ένα ιστορικό σύμβολο του παρελθόντος μας".

Επίσης, σχετικά μ' αυτό, ο Γιέλτσιν είπε ότι πρέπει να συστηθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του κράτους και της κοινωνίας, η οποία θα εξετάσει λεπτομερειακά όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την ταφή της σορού του Λένιν. Από καιρό ο Γιέλτσιν είχε εκφράσει την επιθυμία του να έχει ταφεί ο Λένιν μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Ιούνη του 2000.

Σε ερώτηση της "Ιζβέστια", αν θα υπάρξει διάταγμα για την απαγόρευση του ΚΚΡΟ, απάντησε πως θεωρεί ότι "οι κομμουνιστές υπονομεύονται μόνοι τους και κατρακυλούν πολιτικά. Σήμερα οι πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές μειώνονται. Και, φυσικά, αυτή τη στιγμή επιθυμούν να δημιουργήσουν θόρυβο. Θέλουν να παρασύρουν τον Πρόεδρο σε διαμάχες. Αν εξακολουθήσουν να κινητοποιούνται και να παραβαίνουν τους νόμους, τότε δε θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν σ' ένα διάταγμα, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου".

Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει την προεδρία πριν τη λήξη της θητείας του το καλοκαίρι του 2000, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Ο Γιέλτσιν αρνήθηκε να δηλώσει ποιος, κατά την εκτίμησή του, θα είναι ο πιθανότερος διάδοχός του, αλλά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "αν πρόκειται για έναν πολιτικό που θα συνεχίσει την πολιτική της πολιτισμένης ανάπτυξης της Ρωσίας, τότε μπορείτε να τον θεωρήσετε ως πολιτικό μου διάδοχο. Είμαι ακριβώς υπέρ ενός τέτοιου ανθρώπου για τη θέση του Προέδρου της Ρωσίας".

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση Γιέλτσιν με Χαβέζ αλ Ασαντ

ΜΟΣΧΑ.-

Πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση στο Κρεμλίνο του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και του Προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Ασαντ, τον οποίο ο Γιέλτσιν χαρακτήρισε "ως παλιό φίλο της Ρωσίας". Η επίσκεψη του Ασαντ στη Μόσχα, η πρώτη ύστερα από 10 χρόνια, έχει ως κύριο σκοπό το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και συμπίπτει με τις ελπίδες για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με την ιδιαίτερη συμβολή της Ρωσίας. Στο δεύτερο μέρος των συνομιλιών, πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο και ο υπουργός Εμπορίου Μιχαήλ Φραντκόφ. Μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Ιβανόφ δήλωσε ότι οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν για το διμερές εμπόριο, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και διεθνή θέματα, ιδιαίτερα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Κόσσοβο. Η Ρωσία υποστήριξε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Συρίας τώρα που ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ ο ηγέτης των Εργατικών, Εχούντ Μπαράκ. Ο Γιέλτσιν και ο Ασαντ "εκφράστηκαν αποφασιστικά υπέρ της δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου, ο οποίος δε θα επιτρέπει σε καμία δύναμη να υπαγορεύει τη θέλησή της. Η Ρωσία και η Συρία θα κάνουν το παν γι' αυτό", τόνισε ο Ιβανόφ, σε μια σαφή αναφορά του στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι οι δυο Πρόεδροι έκριναν ότι ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί. Ο Ασαντ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στεπάσιν και τον υπουργό Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ.

Διαδήλωση Κούρδων στο Ανόβερο στη Γερμανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ