ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στον εγκληματία που γυρίζει συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος, παραπέμπει η τακτική της κυβέρνησης και γενικά όλων όσοι έβαλαν στο μάτι το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή μαζί του, μόλις κρίνουν ότι έφτασε η "κατάλληλη στιγμή". Αυτή τη "στιγμή" δεν την περιμένουν. Την προετοιμάζουν συστηματικά, διοχετεύοντας σε καθημερινή σχεδόν βάση στην κοινή γνώμη ισχυρές δόσεις παραπληροφόρησης και παρουσιάζοντας τα δικά τους"κατορθώματα" σε βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών σαν την εξ ουρανού"κατάρα". Ο τρόπος που λειτουργούν, οι δηλώσεις τους, οι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά και οι εκθέσεις τύπου Σπράου, δείχνουν ότι αυτή τη φορά η επίθεση δε θα αφορά επί μέρους στόχους. Οτι προετοιμάζεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων, που ισοδυναμεί με χαριστική βολή στον ίδιο τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, με βίαιη στροφή σε μια κοινωνία ανασφάλιστων. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να χτυπήσουν τα θεμέλιαενός ολόκληρου ασφαλιστικού συστήματος που οικοδομήθηκε μέσα στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του αιώνα μας.

****

Τα χτυπήματα που σχεδιάζουν, βασικά αφορούν: α.Την κατάργηση των κατώτερων ορίων της σύνταξης και την "αντικατάστασή" τους από τη λεγόμενη "εθνική σύνταξη", η οποία στην ουσία της δε θα είναι παρά ένα βοήθημα πρόνοιας, τύπου ΟΓΑ ή προέκταση της... φιλοσοφίας του διαβόητου ΕΚΑΣ. Από κει και πέρα θα λειτουργεί η στυγνή ανταποδοτικότητα εισφορών - "απολαβών" και η ζούγκλα της ιδιωτικής ασφάλισης. β.Την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, που σημαίνει παράταση του εργασιακού βίου "μέχρι εκεί που χρειάζεται να στηριχτεί το σύστημα", όπως δηλώνουν κατά καιρούς. γ.Το άγριο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, ενός θεσμού που λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας και που έρχεται να συμπληρώσει τη βασική σύνταξη.δ.Την κατάργηση του κατακτημένου δικαιώματος ενός αριθμού εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, αφού παραπέρα παραμονή τους στη δουλιά, ισοδυναμεί πολλές φορές με θάνατο. Σχεδιάζουν, για παράδειγμα, να στείλουν ξανά τον οικοδόμο στη σκαλωσιά μέχρι τα 65 του! ε.Την παραπέρα "αυστηροποίηση" των όρων για αναπηρική σύνταξη, στέλνοντας τους πραγματικούς ανάπηρους στον Καιάδα, αφού οι "ανάπηροι" - μαϊμούδες πάντα τα κατάφερναν... στ."Πακέτο" με όλα αυτά, έρχονται οι άγριες περικοπές στο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Μηδενική αύξηση των δαπανών για την υγεία το 2000 και μείωση κατά 10% για το 2001, ανακοίνωσε προχτές ο τοποτηρητής του πρωθυπουργού στο ΙΚΑ και ο ειδικός της ιδιωτικής ασφάλισης Μ. Νεκτάριος!

****

Για να κάνουν πράξη τα πιο πάνω και μια σειρά ακόμα μέτρα, για να σαρώσουν την κοινωνική ασφάλιση, χρειάζονται ισχυρό άλλοθι. Και αυτό το άλλοθι ψάχνουν και φτιάχνουν καθημερινά. Το κάθε τους βήμα ξεκινά από το ΙΚΑ, γιατί εκεί ακριβώς συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο και τα πυρά τους. Γιατί το ΙΚΑ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός. Είναι η Ελλάδα της δουλιάς, με τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τους 850 χιλιάδες συνταξιούχους. Αυτόν τον τεράστιο ασφαλιστικό οργανισμό θέλουν να τον εμφανίσουν ξοφλημένο, κάνοντας ταυτόχρονα ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον ξοφλήσουν πραγματικά και για να προωθήσουν τα συνολικά σχέδιά τους. Με δυο απανωτές, υπαγορευμένες από την κυβέρνηση, αποφάσεις του ΔΣ του ΙΚΑ, βγάζουν στο σφυρί την κινητή και την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος! Την πρώτη την αναθέτουν σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους, που θα μπορούν να ρίχνουν στον τζόγο της χρηματαγοράς τα αποθεματικά του ΙΚΑ, ακόμα και χωρίς αποφάσεις του ΔΣ του Ιδρύματος, όπως μεθοδεύει ο κ. Νεκτάριος! Τη δεύτερη την αναθέτουν να τη διαχειρίζεται - προβαίνοντας ακόμα και σε αγοραπωλησίες - μια θυγατρική του ομίλου του Γ. Κωστόπουλου, παρακάμπτοντας τον Οργανισμό του Ιδρύματος, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του! Παίζουν σαν κοινοί τζογαδόροι με το "αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων", όπως εύστοχα επισήμανε η ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ. Και αυτό, την ώρα που αφήνουν σκόπιμα το ΙΚΑ να βουλιάζει όλο και πιο βαθιά, στερώντας του έσοδα εκατοντάδων δισ. που οφείλει και δεν καταβάλει το ίδιο το κράτος, ευλογώντας την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή των εργοδοτών που έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας, ασκώντας κοινωνική πολιτική με χρήματα του ΙΚΑ τα οποία ποτέ δεν επιστρέφονται. Ταυτόχρονα, με την πολιτική τους, αυξάνουν τις στρατιές των ανασφάλιστων ή των μερικά... ασφαλισμένων με τις ανατροπές που επιβάλλουν στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, στερούν σημαντικά έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιδεινώνουν παραπέρα την ήδη πολύ άσχημη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων. Ακόμα και αυτά τα "ανάπηρα" και αναποτελεσματικά μέτρα που πιθανά θα οδηγούσαν στη νομιμοποίηση και ασφάλιση ενός μέρους των οικονομικών μεταναστών, σκοπεύουν να πάρουν πίσω οι αθεόφοβοι, αντί να εντάξουν στην κοινωνική ασφάλιση αυτή τη μεγάλη ομάδα εργαζομένων που θα έδινε "φιλί ζωής" κυρίως στο ΙΚΑ!

****

Πριν λίγα χρόνια, το 1990 και το 1992, η κυβέρνηση της ΝΔ με τα ίδια, πάνω - κάτω επιχειρήματα και κινούμενη στις ίδιες "ράγες" - αυτές που χάραξαν ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ - επιχείρησε και κατάφερε τα πρώτα μεγάλα χτυπήματα στο σύστημα, με τρία απανωτά αντιασφαλιστικά νομοθετήματα, για να έρθει στη συνέχεια να συναινέσει με την έκθεση Σπράου και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για... "καθυστέρηση"! Με τη στάση της αυτή δεν έρχεται μόνο να δείξει την, επί της ουσίας, ευθυγράμμισή της στην επιχειρούμενη μεγάλη επίθεση, αλλά και να ομολογήσει ότι τα όσα έλεγε περί "20ετούς προοπτικής" των δικών της ασφαλιστικών μέτρων, αποδείχτηκαν "μια τρύπα στο νερό" για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης. Οτι ο στόχος και τότε και τώρα ήταν άλλος. Ηθελαν και θέλουν να τελειώνουν με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή την εφιαλτική προοπτική, που σύντομα θα έρθει η κυβέρνηση να την επενδύσει με το κουρελιασμένο ένδυμα των "κοινωνικών διαλόγων", έχουν χρέος ζωής απέναντι στους εαυτούς τους και τις γενεές που έρχονται, να αντιπαλέψουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ΟΛΟΙ οι ασφαλισμένοι.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά η επίθεση δε θα αφορά επί μέρους στόχους. Οτι προετοιμάζεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων, που ισοδυναμεί με τη χαριστική βολή στον ίδιο τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, με τη βίαιη στροφή σε μια κοινωνία ανασφάλιστων


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΡΔΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Χωρίς ούτε ένα γιατρό του ΙΚΑ η Ικαρία

- Το φετινό καλοκαίρι στην Ικαρία βρίσκει το νησί χωρίς γιατρό του ΙΚΑ. Πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα;

- Η ιστορία ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι. Στα τέλη του Αυγούστου ο γιατρός του παραρτήματος του ΙΚΑ στον Αγ. Κήρυκο, έκανε χρήση εκπαιδευτικής άδειας και έφυγε για τρία χρόνια. Ομως αυτό ήταν το τελικό χτύπημα, γιατί το ίδιο πρόβλημα υπήρχε για την άλλη πλευρά του νησιού από παλιότερα. Ετσι, από τον περασμένο Αύγουστο έμεινε όλο το νησί χωρίς γιατρό του ΙΚΑ. Για ένα διάστημα η θέση στον Αγ. Κήρυκο ήταν καλυμμένη τυπικά, αλλά γιατρός βέβαια δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα, φυσικά, να δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα για τους ασφαλισμένους.

- Τι κάνατε σαν φορείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση;

- Σε μια συνεργασία με το συνδικάτο οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο, επισκεφθήκαμε το παράρτημα του ΙΚΑ στον Αγ. Κήρυκο και το ΙΚΑ Σάμου τον Σεπτέμβρη. Απευθυνθήκαμε και στην κεντρική διοίκηση και απαιτήσαμε την άμεση κάλυψη της θέσης. Προτείναμε και μια προσωρινή λύση, να καλύπτονται οι ασφαλισμένοι από το νοσοκομείο της Ικαρίας. Μόνο από τον Αγ. Κήρυκο μας απάντησαν και ενδιαφέρθηκαν γιατί ζούσαν άμεσα το πρόβλημα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έγινε τίποτα. Μετά τις δημοτικές εκλογές το σωματείο μας και το συνδικάτο οικοδόμων κάναμε νέα αναφορά προς τα κεντρικά του ΙΚΑ. Μετά από πολύ καιρό μάς απάντησαν ότι η θέση δεν είναι δεσμευμένη πλέον, αλλά δεν υπάρχει γιατρός να την καλύψει. Τελικά, μετά από νέες ενέργειες των σωματείων και του Επαρχου Ικαρίας, το Μάρτη του '99 βρέθηκε κάποιος γιατρός, ο οποίος όμως, όταν του είπαν ότι στη σύμβαση δε θα υπήρχε δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας, δεν κατέβηκε καν να την υπογράψει. Συναντηθήκαμε και με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ. Μας μίλησε μελιστάλαχτα και φύγαμε με την υπόσχεση πως ή θα βρεθεί νέος γιατρός ή θα στέλνανε στο νησί κάποιους από τους γιατρούς που έχουν εκκρεμότητες με το ΙΚΑ. Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κάναμε μια καινούρια αναφορά πριν 10 μέρες. Τελικά το πρόβλημα χρονίζει. Ηρθαμε σε επαφή και με το Κέντρο Υγείας Ικαρίας και προτείναμε να υπήρχε μια κατάσταση των δικαιούχων του ΙΚΑ και να εξοφλούνταν απευθείας από το ΙΚΑτης Σάμου. Η σχετική νομοθεσία όμως, τούς δένει τα χέρια.

- Ποια είναι η κατάσταση τώρα και τι προτίθεστε να κάνετε;

- Ολη η νότια πλευρά του νησιού έχει μείνει χωρίς γιατρό. Στη βόρεια βρέθηκε ένας ιδιώτης που συμβλήθηκε με το ΙΚΑ, άρα τώρα το πρόβλημα αντιστράφηκε. Για τους συνταξιούχους και τους αρρώστους είναι βάσανο οι μεταφορές. Την καλοκαιρινή περίοδο ο Αγ. Κήρυκος γεμίζει από χιλιάδες συνταξιούχους που έρχονται για μπάνια στα ιαματικά λουτρά του και το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ. Αλλά δε θα το αφήσουμε να ησυχάσει. Σκεφτόμαστε να κάνουμε και μια συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ, αφού με τα χαρτιά τελικά, δε φαίνεται να συγκινείται κανείς.

Γ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ