ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα απειλούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα

Θορυβημένος από την άνοδο των επιτοκίων, των τιμών των καυσίμων και τις παρενέργειες, που θα έχουν στον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι αναστέλλει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις και την οικονομική πολιτική του 2000

Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται τώρα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς - λόγω της ανοδικής πορείας των υγρών καυσίμων, του δολαρίου και των επιτοκίων - προβλέπουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού και παραπέρα επιδείνωση των άλλων οικονομικών δεικτών και, άρα, ότι τινάζεται στον αέρα η εκπλήρωση του "εθνικού" στόχου για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001. Με βάση τις δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, του δολαρίου και των διεθνών επιτοκίων, η κυβέρνηση λέει τώρα "ες αύριον τα σπουδαία", μεταθέτοντας για το φθινόπωρο τη γνωστοποίηση των αποφάσεών της για τις "φοροελαφρύνσεις" - που όλο εξαγγέλλονται και όλο αναβάλλονται από κάποια αιτία - καθώς και το γενικότερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 2000, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης και νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση, με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, μετά το τέλος της σύσκεψης, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο και άλλα μέλη του οικονομικού του επιτελείου.

Υπό το βάρος των αρνητικών αυτών εξελίξεων, όλα τα σενάρια "χαλάρωσης" της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας τίθενται υπό αίρεση... μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, οπότε και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις, πιθανότατα από το βήμα της ΔΕΘ. Αυτό απλά σημαίνει ότι, όχι μόνο τίθενται εν αμφιβόλω οι φοροελαφρύνσεις - κοροϊδία που είχαν εξαγγελθεί (αυξήσεις στο αφορολόγητο και μείωση του φόρου λόγω παιδιών) αλλά, στην περίπτωση που οι αρνητικές παράμετροι δεν αντιμετωπιστούν - ειδικά στο θέμα του πληθωρισμού - οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν τίποτε!Ακόμα και τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπαντωνίου, σχολιάζοντας, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον πληθωρισμό από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, έκανε λόγο για "αυξημένη προσπάθεια", που θα απαιτηθεί, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λαού, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού κοντά στο 2%, μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ανέφεραν κατ' αρχάς ότι ο Κ. Σημίτης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως οι αποφάσεις για την οικονομία θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.Τόνιζαν μάλιστα, με έμφαση, πως ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τις τελικές αποφάσεις, αφού συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή... Νυν υπέρ πάντων η ΟΝΕ, είναι το μήνυμα που στέλνει για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση.

Στη χτεσινή πρωθυπουργική σύσκεψη, διάρκειας περίπου 3,5 ωρών, συμμετείχαν ακόμα οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης, καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για "δυσκολίες για μείωση του πληθωρισμού", οι οποίες δημιουργούνται από την πρόσφατη άνοδο των τιμών των καυσίμων και δεν έκρυψε πως το πετρέλαιο επιβαρύνει κατά πολύ τν δείκτη τιμών καταναλωτή, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη... Ηδη, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στα 18,5 δολάρια ανά βαρέλι και η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε χτες αυξήσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης κατά 6,2 δραχμές το λίτρο, στη βενζίνη με μόλυβδο κατά 6,1 δραχμές ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 4 δραχμές ανά λίτρο.

Για μια ακόμη φορά, κατέφυγε στις γνωστές ανέξοδες εκκλήσεις του προς τους επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε "να παγώσουν εθελοντικά τις τιμές τους για τους επόμενους μήνες...", ενώ, όταν πρόκειται για τον καθορισμό των ονομαστικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο, κυβέρνηση και αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας ακολουθούν με τη μεγαλύτερη ευκολία την πολιτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", επιβάλλοντας με το "έτσι θέλω" τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συνταξιούχων με εισοδηματικές αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό!

Κατά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία αναβάλλονται για το φθινόπωρο, επειδή, όπως είπε, σήμερα "δεν είναι πολύ σαφής η εικόνα της εθνικής μας οικονομίας...".Και μέχρι να δημιουργηθεί η σαφής εικόνα, κατά τον ίδιο, "όλα τα ζητήματα που αφορούν το διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θέματα δαπανών, θέματα εξέλιξης ελλειμμάτων για το 2000 είναι ακόμα σε συζήτηση...".

ΕΟΤ
Μελέτη για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

Μια σειρά από παρεμβάσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια, σαν αυτά που πολλές φορές έχουν εξαγγελθεί και παρέμειναν στα χαρτιά, αυτή τη φορά για την "ήπια οικολογική τουριστική ανάπτυξη" του τμήματος που ορίζεται από τον άξονα της οροσειράς της Πίνδου και από τις Πρέσπες μέχρι τη Ναύπακτο, προβλέπονται στη μελέτη που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΟΤ, με στόχο την ενίσχυση του ορεινού και χειμερινού τουρισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, προτείνεται η επιλογή δεκαοκτώ τουριστικών περιοχών για την ανάπτυξη υποδομής που θα ενισχύσει τις τουριστικές δραστηριότητες. Σ' αυτά τα πλαίσια, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, για βελτίωση ή και επέκταση του οδικού δικτύου, ανάδειξη και προστασία του ανθρωπογενούς οικιστικού περιβάλλοντος και των πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία οικολογικών πόρων και άγριας φύσης, αξιοποίηση πόρων και δημιουργία υποδομών νέων μορφών τουρισμού, δημιουργία μηχανισμών για την υποστήριξη της διαδικασίας για ήπια οικολογική τουριστική ανάπτυξη. Η συνολική δημόσια δαπάνη που εκτιμάται ότι απαιτείται ανέρχεται σε 154 δισ. δρχ., ενώ μέχρι το Σεπτέμβρη θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με σταθερές δυνάμεις η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων"

Ποσοστό 16% και δύο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο πήρε στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων", διατηρώντας τις δυνάμεις της. Οπως τόνισε ο Ν. Χαρίσης, υποψήφιος του συνδυασμού της παράταξης, οι μικροί έμποροι που ψήφισαν κι αυτή τη φορά την "Αγωνιστική Συνεργασία" καταδίκασαν συνειδητά τις ασκούμενες πολιτικές της ΟΝΕ και της ΕΕ ως αποκλειστικά υπαίτιες των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και έδωσαν την ψήφο τους στις δυνάμεις που σταθερά και ανυποχώρητα παλεύουν στο πλευρό του μικρού εμπόρου, ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές, ενάντια στην υποταγή στο "μονόδρομο" του αφανισμού των μικρών μαγαζιών, της μονόπλευρης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που παλεύουν για μια άλλη πολιτική. Από τις άλλες παρατάξεις, το "Αθηναϊκό Εμπόριο" πήρε 246 ψήφους και 6 έδρες, η "Νέα Προοπτική" 202 ψήφους και 5 έδρες, η "Παναθηναϊκή Κίνηση" 61 ψήφους και 2 έδρες και η "Νέα Δυναμική Εμπορική Εκπροσώπηση" 18 ψήφους και καμία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ