ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θριαμβολογεί για το "Σύμφωνο Σταθερότητας"

Η υιοθέτηση της πρότασής του για τη "σταθεροποίηση και ανάπτυξη των Βαλκανίων" από τους ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ, η οποία δε διαφέρει καθόλου από αυτή που στηρίζει η κυβέρνηση Σημίτη και η ΕΕ, έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή για άκρατη θριαμβολογία. Ταυτόχρονα, ήταν φανερή η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και αυτή εξίσου καλά με την κυβέρνηση Σημίτη και σε τέτοιες "επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλαγκα της Ισπανίας, η πρότασή του, που έγινε δεκτή "επί της αρχής", περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των προβλημάτων όπως "ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη, εκδημοκρατισμό, περιφερειακή συνεργασία". Οπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια, πρόκειται για αντίγραφο του γνωστού γερμανόπνευστου Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, το οποίο έχει στόχο να μετατρέψει την περιοχή σε προτεκτοράτο της Δύσης και να υποδουλώσει οικονομικά και πολιτικά τις χώρες και τους λαούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του Κ. Καραμανλή, το σχέδιο "σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης" προβλέπει να αναλάβει η ΕΕ τον κύριο ρόλο στην ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση της περιοχής, να προβλεφτούν έγκαιρα μέτρα αποστρατικοποίησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη "ζώνη της αναταραχής" (!), να ενισχυθούν τόσο οι Αλβανόφωνοι πρόσφυγες όσο και οι Σέρβοι να επιστρέψουν στις εστίες τους και να παραμείνει προσηλωμένη η διεθνής κοινότητα στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου. Βασική αρχή ακόμα είναι τα ίδια τα κράτη και οι λαοί των Βαλκανίων "να υιοθετήσουν θεσμούς και πρακτικές μιας πραγματικής κοινωνίας των πολιτών"!

Το σχετικό κείμενο του ΕΛΚ θα οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση κορυφής στη Σόφια για να εξετάσουν "τις συγκεκριμένες δράσεις εκδημοκρατισμού που θα αναληφθούν στα Δυτικά κυρίως Βαλκάνια"!.

ΚΥΠΡΟΣ
Κόντρα Βουλής - Προέδρου της Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία την αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου για το "Πόθεν Εσχες".

Εναντίον της αναπομπής ψήφισαν οι 26 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών και υπέρ της αναπομπής οι 11 παρόντες βουλευτές του Δημοκρατική Συναγερμού, με εξαίρεση το βουλευτή Ρίκκο Ερωτοκρίτου.ν

Δύο βουλευτές τήρησαν αποχή.

Στην επιστολή αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούνταν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η μεγάλη επέκταση του κύκλου των ελεγχομένων προσώπων καθιστά την εφαρμογή του σχετικού νόμου προβληματική.

Ανέφερε, επίσης, ως λόγους για την αναπομπή την υπαγωγή των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις πρόνοιες του νόμου και ατόμων που δεν ασκούν κρατική εξουσία, όπως οι πρόεδροι και οι διευθυντές μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και το γεγονός ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου Ελέγχου από τη Βουλή συνιστά συμμετοχή της Βουλής στην άσκηση εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί εάν στο νόμο του "Πόθεν Εσχες" υπάρχουν πρόνοιες, οι οποίες είναι αντισυνταγματικές.

  • Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ, έχει εισηγηθεί προς τον Πρόεδρο κάτι τέτοιο.

Ο κ. Σερέζης διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει παραλάβει οποιαδήποτε εισήγηση με αυτό το περιεχόμενο.

  • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Εντουαρντ Κλέι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας "τόνισε ιδιαίτερα πως το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ", πράγμα με το οποίο συμφώνησε και ο Βρετανός διπλωμάτης.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε την προσφυγή Δ. Φίλη

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή του μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δ. Φίλη,ο οποίος στρεφόταν κατά των κυβερνητικών αποφάσεων και αφορούσαν τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Δ. Φίλη και της δικηγορικής παράταξης που είναι επικεφαλής (Αδέσμευτη Δικηγορική Κίνηση). Σχετικά με τους λόγους απόρριψης, στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι όσον αφορά τη δικηγορική παράταξη, το αίτημά της δε γίνεται δεκτό, γιατί το συγκεκριμένο σωματείο δεν έχει νομική προσωπικότητα, ενώ για τον Δ. Φίλη αναφέρεται ότι δεν υπάρχει εκ μέρους του έννομο συμφέρον ούτε η ιδιότητά του ως μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι με δήλωσή τους 20 δικαστές του ΣτΕ είχαν επισημάνει ότι είναι παράνομη και αντίκειται στο σύνταγμα η διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μας, ακόμη και αν αυτό γινόταν με την ψήφιση νόμου.

Προκήρυξη διαγωνισμού

Από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 850 ατόμων στο υπουργείο Αμυνας με σειρά προτεραιότητας για όλες τις κατηγορίες. Η σχετική προκήρυξη, 2/2Κ/99 (ΦΕΚ 111/23.6.99 τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ), διατίθεται από το Εθνικό Τυπογραφείο και από τους κατά τόπους υπεύθυνους στις διάφορες Νομαρχίες και Περιφέρειες της χώρας, από 8 Ιουλίου 1999, αφού βέβαια οι ενδιαφερόμενοι πληρώσουν το "χιλιάρικο της ντροπής". Η αποκλειστική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι είκοσι (20) ημερών και αρχίζει την 23η Ιουλίου 1999 ημέρα Παρασκευή και λήγει την 11η Αυγούστου 1999 ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.00 μ.μ.

ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια

Εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Κήρυκα Ικαρίας,αύριο Κυριακή 11/7 στις 9.00μ.μ. στην πλατεία του Αγιου Κήρυκα, όπου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ο Γ. Φίσερ τη Δευτέρα στην Αθήνα

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόζεφ (Γιόσκα) Φίσερ φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την άρση των αντιρρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας του γερμανικού Τύπου, ο Φίσερ σκοπεύει μέχρι την προσεχή τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη στο Ελσίνκι να επιτύχει την υπέρβαση των αντιρρήσεων αυτών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ ελπίζει ότι με τον Παπανδρέου θα βελτιωθούν οι "δυνατότητες συνεργασίας" (Ελλάδας - Γερμανίας).

Οτι οι προϋποθέσεις εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν βελτιωθεί το επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκίντερ Φερχόιγκεν, δηλώνοντας στο Εσεν πως είναι αισιόδοξος ότι η Τουρκία στο Ελσίνκι θα αποκτήσει το καθεστώς υποψηφίου εισόδου στην ΕΕ: "Ποτέ προηγούμενα δεν είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ, όπως τώρα", είπε ο Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι η μη εκτέλεση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή της Τουρκίας στον κατάλογο των υποψηφίων.

Ο Φίσερ στις 21 και 22 Ιούλη θα επισκεφθεί την Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ντεμιρέλ, τον Ετσεβίτ και τον Τούρκο ομόλογό του. Κατά τις πληροφορίες της "Μπερλίνερ Τσάιτσουνγκ" ο Φίσερ θα κάνει γνωστή στους συνομιλητές του τη διαμαρτυρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά της εκτέλεσης του θανατοποινίτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ