ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε η νεανική "απόβαση" στο Λιτόχωρο

Σήμερα και αύριο, στην παραλία που η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε στα γεράκια του ΝΑΤΟ, αλλά και στους Ευζώνους και τη Θεσσαλονίκη, η νεολαία διαδηλώνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

Από το πρωί σήμερα φτάνουν στο Λιτόχωρο, απ' όλες τις μεριές της χώρας, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που συμμετέχουν στη διήμερη, πανελλαδική, αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της Οργάνωσης. Από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απ' τη Μακεδονία και την Ηπειρο, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι, ξεκίνησαν από χθες βράδυ και σήμερα πραγματοποιούν μια διαφορετική "απόβαση" στην παραλία Γρίτσα του Λιτόχωρου. Η νεολαία ανακαταλαμβάνει σήμερα την παραλία που η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε στα αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα, απλώνει απ' άκρη σ' άκρη σκηνές, πανό, σημαίες και στήνει ένα κόκκινο, νεανικό στρατηγείο ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Θα αποτελέσει το ορμητήριο της κινητοποίησης που θα ξεδιπλωθεί στα σημεία της βόρειας Ελλάδας που η κυβέρνηση με τις επιλογές της θέλησε να μετατρέψει σε σύμβολα υποτέλειας.

Χτες το βράδυ, αναχώρησαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ από την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι νέοι που συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στο Μουσείο στην Πατησίων, ήξεραν ότι δεν πάνε μια απλή εκδρομή, αλλά για μια ακόμα φορά τους καλεί το καθήκον να δηλώσουν ότι οι επιλογές της υποτελούς κυβέρνησης στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι αυτό που θέλει και η νεολαία που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή, πρωτότυπη, νεανική κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, που αγκαλιάζεται από χιλιάδες νέους και πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά. Αποτελώντας πια, έναν πολύ ξεχωριστό θεσμό για τα δεδομένα της νεολαίας, αυτή η πανελλαδική κινητοποίηση αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα. Αποτελεί δυναμική συνέχεια του μεγάλου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και απηχεί την απαίτηση του λαού να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και τα πλοία που υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές διαταγές. Είναι μια ακόμα εκδήλωση καταδίκης της ελληνικής κυβέρνησης, που υπέγραψε και διευκόλυνε όσο μπορούσε τη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού, μια κινητοποίηση που εκφράζει τη θέληση για ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων.

Αυτά τα αιτήματα προβάλλουν με τα συνθήματα και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι χιλιάδες νέοι και νέες, που ανακατέλαβαν σήμερα την παραλία της Γρίτσας. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν, δημιουργώντας το δικό τους νεανικό κι ελπιδοφόρο μπλόκο στους επικίνδυνους εγκληματίες του ΝΑΤΟ κι όσους τους ακολουθούν, εκφράζοντας τη θέληση να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ο αγώνας του λαού που είναι η μόνη λύση διεξόδου από τα σημερινά προβλήματα, για ένα καλύτερο μέλλον.

ΟΒ ΚΝΕ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Για ένα Ιατρικό Κέντρο στην Κούβα

Με μια εκδήλωση αλληλεγγύης και με έντονο το συναίσθημα της φιλίας και της συνεργασίας με τον κουβανικό λαό, η Οργάνωση Βάσης Παντείου της ΚΝΕ πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη μια ξεχωριστής σημασίας εκδήλωση στο αίθριο της σχολής, αφιερωμένη στην Κούβα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Matansas, στην Κούβα, όπου αυτή τη στιγμή σπουδάζουν περίπου 5.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 500 προέρχονται από άλλες χώρες.

Οι νέοι, οι νέες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες που βρέθηκαν εκεί, ξεφάντωσαν μέχρι αργά στους ρυθμούς Latin και Salsa του συγκροτήματος "GROUPO CANDELA", ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης. Για την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, ο Νίκος Σερετάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό υπήρξε πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της δράση της ΚΝΕ. "Η σοσιαλιστική Κούβα στέλνει παντού ένα μήνυμα: "Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν". Για μας, το θέμα του σοσιαλισμού και της Κούβας είναι θέμα υπεράσπισης του ίδιου του σοσιαλισμού", είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει πρώτο μέλημα στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.

Ο Κάρλος Βιλιασής, μέλος του συγκροτήματος, μιλώντας στο "Ρ", επισήμανε ότι η Λατινική Αμερική διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Κούβα και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ, οι λαοί αντιστέκονται και στηρίζουν τον αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα

Στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Κούβα για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas, συμμετέχουν μαζί με την ΚΝΕ, η ΕΔΟΝ,η ΚΝ Πορτογαλίας και η Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Πέρα από την καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων, οι τρεις νεολαίες θα συμμετάσχουν και με αποστολές. Η ΚΝΕ θα στείλει μία μπριγάδα από τρία μέλη από την Οργάνωση Γερμανίας της ΚΝΕ και πέντε από την Ελλάδα. Οι πρώτοι θα είναι στην Κούβα από 20 Ιούλη μέχρι Αυγούστου, οι υπόλοιποι από 22 Ιούλη έως 11 Αυγούστου. Επικεφαλής της μπριγάδας είναι ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας και του τμήματος που έρχεται από τη Γερμανία, είναι ο Πάνος Αλοπούδης γραμματέας της ΝΟ Γερμανίας της ΚΝΕ.

Η πρώτη μπριγάδα της SDAJ έχει ήδη επιστρέψει, αφού εργάστηκε για τέσσερις βδομάδες στο Πανεπιστήμιο του Matansas μαζί με τους ειδικευμένους Κουβανούς εργάτες και προώθησαν το χτίσιμο ενός νοσοκομειακού σταθμού για τους φοιτητές και τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου. Το χτίσιμο του Κέντρου Υγείας είχε αρχίσει πριν από οκτώ χρόνια, έπρεπε όμως να σταματήσει για οικονομικούς λόγους. Η δεύτερη μπριγάδα της SDAJ βρίσκεται στην Κούβα, όπου θα μείνει μέχρι τέλος Ιούλη. Η JCP θα στείλει την μπριγάδα της από 19 Ιούλη μέχρι 8 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

Ασύλληπτοι οι "Χρυσαυγίτες"

Διάβημα των γονιών του Δ. Κουσουρή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Ασύλληπτοι παραμένουν ακόμα οι δράστες της φασιστικής επίθεσης των τραμπούκων της "Χρυσής Αυγής" κατά του φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής και μέλους του ΚΣ της ΕΦΕΕ Δημήτρη Κουσουρή,αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε (16/6/98), ενώ ένας τουλάχιστον εξ αυτών είναι ο αρκετά γνωστός και στην Αστυνομία Περίανδρος.

Οι γονείς του Κουσουρή επισκέφθηκαν χτες τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και του επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας, καλώντας τον ταυτόχρονα να ενδιαφερθεί για την ασυνέπεια που έχουν επιδείξει οι αστυνομικές υπηρεσίες, με το να μην έχουν καταφέρει να συλλάβουν τους δράστες. Ο υπουργός ενημέρωσε τους γονείς του Δ. Κουσουρή ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και όρισε νέα συνάντηση για τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

"Ως πατέρας και ως πολίτης μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σημειώνει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο Πέτρος Κουσουρής,απαιτώ την ενεργοποίηση των μηχανισμών εκείνων που θα επιβεβαίωναν την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και που θα προστάτευαν τους πολίτες από την αυτόβουλη έκφραση βίας στην πιο στυγνή και άνανδρη μορφή της. Πρέπει να αναφέρω δε την προκλητική συνεχώς στάση των φασιστοειδών στοιχείων στην Ελλάδα (Θερμοπύλες, Θεσσαλονίκη, Ξυνό Νερό, κηδεία δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου κλπ.), η οποία δεν είναι καθόλου παράδοξη για μένα, καθώς είναι σε όλους γνωστά και η νοσηρή προσωπικότητά τους, όσο και οι ευτελείς σκοποί τους, όσο η σιωπή και η μη κινητοποίηση του επίσημου κράτους και των λειτουργών του, την οποία εκλαμβάνω ως επιθετική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους πολίτες του και ενάντια στο Σύνταγμα που προτάσσει ως υποχρέωση την προστασία του ανθρώπου.

Θέλω να πιστεύω, συνεχίζει ο Π. Κουσουρής, πως δεν υπάρχει κενό δημοκρατίας και ο λόγος της κυβέρνησής σας δεν είναι "διαφημιστικός" απέναντι στους πολίτες της με δηλώσεις τύπου "ζήτημα τιμής" ή "συγκρότηση ειδικής ομάδας της αστυνομίας", η οποία έχει δραστηριοποιηθεί και αναζητά τους δράστες κλπ., όπου ενώ μπορεί να διαχειρίζεται και να μεταφέρει τις επιθυμίες μας, δεν προσφέρει τίποτε άλλο, ειμή μόνον τη διάψευση των προσδοκιών μας.

Τελειώνοντας κύριε υπουργέ, ζητώ την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, προς απόδοση των ποινικών κυρώσεων, σαν ελάχιστο δείγμα προστασίας των θεσμών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Το πρόγραμμα του διημέρου

Από το χώρο της κατασκήνωσης (στην παραλία της Γρίτσας) θα ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα οι χιλιάδες νέοι διαδηλωτές της ειρήνης, για να φτάσουν στις 6 το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων,όπου θα αποκλείσουν συμβολικά τα σύνορα,το δρόμο διέλευσης του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής για το Κόσσοβο. Το βράδυ θα επιστρέψουν στην κατασκήνωση και αύριο το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα διαδηλώσουν μέσα στην πόλη και στις 7 μ.μ. θα αποκλείσουν συμβολικά όλες τις πύλες του λιμανιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ