ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ "ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ... "

Οποιος γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά των κατοικίδιων σκύλων, θα ξέρει ήδη πως υποτάσσονται εύκολα, όχι αναγκαστικά σ' αυτόν που τους κάνει τα χατίρια, αλλά σ' αυτόν που νιώθουν πως είναι αφεντικό, πως "εξαγοράζονται" επικίνδυνα σε οποιοδήποτε άπλωμα χεριού, τόσο για απειλή, όσο και για χάδι, πως το ένστικτο πολλές φορές "συγχύζεται" για αφοσίωση και η μοναδική φορά που μπορεί να δείξουν απρόβλεπτη επιθετικότητα είναι η στιγμή, που, ενώ τους έχεις βάλει φαγητό, επιχειρήσεις ...κάτι να αλλάξεις.

Κάπως έτσι, σαν κατοικίδιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λειτούργησε η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα. Τώρα όμως που ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων, τώρα που ένιωσε - ακόμα, ίσως, και από παρεξήγηση - να της αλλάζουν το "πιάτο", είναι έτοιμη να βγει από "παραπονούμενη" έως και με την "επιθετικότητα" του βέτο (!).

****

Ο λόγος γίνεται για τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, για τον οποίον, απ' ό,τι φαίνεται, για την ώρα όλοι παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, ποιες θα είναι οι ακριβείς αρμοδιότητές του, οι οποίες θα καθορίζουν - δικαιολογούν την έδρα και τον ρόλο της. Η κατάσταση αυτή αντανακλά ακριβώς την ενδοϊμπεριαλιστική διαρκή εσωτερική διεκδίκηση, που έχει αρχίσει πολύ πριν ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας.

Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή, προσηλωμένη "στη φωνή του κυρίου", συμμετείχε με τον ένα ή άλλο τρόπο στο έγκλημα. Εκείνες τις μέρες ταυτόχρονα οι κινήσεις των εκπροσώπων της έμοιαζαν σαν τους άσχετους, που χώνονται στις συνεντεύξεις των σχετικών, προκειμένου να τους πάρει η κάμερα... Κάτι, δηλαδή, σαν τον πολύ γνωστό Δημητράκη, που προλαβαίνει να παραβρίσκεται σε δυο - τρεις συνεντεύξεις της "Αθλητικής Κυριακής".

Ηθελαν, με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να δηλώνουν παρόντες "εκεί που δεν τους σπέρνουν", αφήνοντας με ασάφειες να υπονοείται ότι κινούνται αόριστα για την "ειρήνη" και, ταυτόχρονα, καιροφυλακτούν για τα ελληνικά συμφέροντα. Το ποια είναι τα ελληνικά συμφέροντα αφηνόταν σκόπιμα αόριστο, έτσι που και να μην "καρφώνεται" ο μύχιος πόθος του κορακιού, που περιμένει να ορμήσει μετά την καταστροφή, αλλά και να καλλιεργούνται ίσως κάποιες αυταπάτες ή ίσως και "προθάλαμοι διαφθοράς" σε μερικά μάλλον πιο καθυστερημένα τμήματα του πληθυσμού.

****

Μετά την επιβολή της ΝΑΤΟικής κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, όταν με διάφορα ονόματα οι ιμπεριαλιστές άρχισαν να φανερώνουν κάποια από τα χαρτιά τους (Πρόγραμμα Σταθερότητας, Οργανισμός Ανασυγκρότησης κ.ά.), η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά έδωσε την εντύπωση του "στενού κορσέ" στους εταίρους, έτσι που ...κάπου να χωθεί για να έχει άλλοθι σε μερίδα του λαού και κάποια αληθινά κέρδη για το ελληνικό κεφάλαιο.

Φαίνεται ότι στο Ρίο, όταν βρισκόταν ο πρωθυπουργός, κάτι πραγματικά τους έταξαν οι εταίροι, σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για "να μην τους έχουν στα πόδια τους", αλλά για να εξασφαλίσουν και την ομαλή ροή των στρατευμάτων κατοχής από την πόλη και για να συνεχίσουν να την έχουν συνένοχο στα μελλοντικά εγκλήματα που έχουν στα σκαριά. Φυσικά, το περιεχόμενο του ταξίματος δεν ήταν σαφές, όπως πάντα, όταν πρόκειται για ιμπεριαλιστικές μοιρασιές και διεκδικήσεις. Δεν ήταν, για παράδειγμα, ξεκάθαρο αν πρόκειται για Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ή μόνο του Κοσσυφοπεδίου.

Βέβαια, το αόριστο τάξιμο ήταν αρκετό για να πάρει φόρα ο κυβερνητικός λόγος, τόσο για να ικανοποιήσει τη μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου που καρτερούσε "κάτι να τσιμπολογήσει", όσο και για να κάνει το αόριστο των πρωθυπουργών στο Ρίο... συγκεκριμένο στις αποφάσεις της Επιτροπής της ΕΕ. Σε αυτή τη διαδικασία και ενώ εδώ στην Ελλάδα ηχούσαν "τα τύμπανα του εθνικού θριάμβου", στην πρώτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, ο "ήχος" πάγωσε...

*****

Τότε ήταν που φάνηκε η ψυχολογία του κατοικίδιου, που του πειράζουν το πιάτο. Ξαναήχησαν οι λεγόμενοι "εθνικοί στόχοι", ξαναθυμήθηκαν κάποιοι πως ο πολύς Βαν ντεν Μπρουκ είναι "ανθέλληνας", αποσιωπώντας για άλλη μια φορά πως κίνητρο είναι τα συμφέροντα, ψέλλισαν κάτι τουλάχιστον σε επίπεδο ρεπορτάζ μέχρι και για ...βέτο. Ακόμα και η γνωστή ιέρεια της κεντροαριστεράς (υποψήφια δήμαρχος και όχι μόνο) έτρεξε να προλάβει σε ραδιοφωνική εκπομπή να δηλώσει παρούσα στη μάχη διεκδίκησης και ισχυρίστηκε πως "έχουμε πολλά επιχειρήματα". Φυσικά και έχει επιχειρήματα και διεκδικήσεις κάποια μερίδα του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Τσάμπα έγινε σουρωτήρι των ΝΑΤΟικών η Θεσσαλονίκη όλο τον τελευταίο καιρό; Τσάμπα τώρα, και με αυτήν την υπόθεση, την παραδίδουν πρόθυμα για την προετοιμασία των μελλοντικών σχεδίων;

Το τοπίο φαίνεται πως θα ξεκαθαριστεί την επόμενη Τετάρτη, που αναμένεται απόφαση της Επιτροπής. Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι και θα πάρουν μερίδιο σύμφωνα με τα μεγέθη τους. Το δίδαγμα, όμως, που παραμένει για τον ελληνικό λαό είναι πως αυτή η κυβέρνηση διεκδικεί και υπονοεί (ακόμα και σαν διαρροή) βέτο, μόνο όταν πρόκειται να περάσει εξετάσεις σε συμφέροντα του κεφαλαίου. Σα να τους λέει "εμείς είμαστε εδώ, μη φοβάστε...". Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά - μάλλον, αν μπορούσαν να είναι διαφορετικά - υπήρχαν τόσες και τόσες αφορμές για την επίδειξη της όποιας σθεναρής στάσης, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Από τα συμφέροντα των αγροτών, από τις εργασιακές σχέσεις, από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό έγκλημα, από τη σημερινή διαιώνισή του; Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος της υποταγής "στο χέρι που απλώνεται για απειλή ή για χάδι...".

***

Ανεξάρτητα του τι θα γίνει, τελικά, με την υπόθεση της έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, η όλη στάση της κυβέρνησης και γι' αυτό το ζήτημα μαρτυρά στην πράξη τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί "με τυφλό ένστικτο" και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση αλλαγής της φύσης της.

Τα λαϊκά στρώματα από τέτοια ενδοϊμπεριαλιστικά "δώσε - πάρε" είναι πάντα χαμένα. Αυτό δε σημαίνει πως είναι αδιάφορα για τέτοιες εξελίξεις. Μόνο που τις παλεύουν και τις ανατρέπουν, χαράζοντας το δικό τους ξεχωριστό δρόμο ανάπτυξης. Η ενωμένη λαϊκή πάλη είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εφ' όλης της ύλης "βέτο" σε όλα τα σχέδια και τους υπολογισμούς των μεγάλων και "μικρών" ιμπεριαλιστών.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Ενώ εδώ στην Ελλάδα ηχούσαν "τα τύμπανα του εθνικού θριάμβου", στην πρώτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, ο "ήχος" πάγωσε... Τότε ήταν που φάνηκε η ψυχολογία του κατοικίδιου που του πειράζουν το πιάτο. Ξαναήχησαν οι λεγόμενοι "εθνικοί στόχοι", ξαναθυμήθηκαν κάποιοι πως ο πολύς Βαν ντεν Μπρουκ είναι "ανθέλληνας", αποσιωπώντας για άλλη μια φορά πως κίνητρο είναι τα συμφέροντα, ψέλλισαν κάτι τουλάχιστον σε επίπεδο ρεπορτάζ μέχρι και για ...βέτο (!!!)


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΣΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Χτυπάμε το δουλεμπορικό κύκλωμα

- Από το καλοκαίρι του 1997 έχετε ξεκινήσει αγώνα ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα των ναυτικών πρακτόρων. Ποια ήταν η κύρια αιτία που πυροδότησε αυτούς τους αγώνες;

- Το βάρβαρο φαινόμενο του δουλεμπορικού κυκλώματος είναι προϊόν της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής που, εξυπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα, καταδικάζει τους ναυτεργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να γίνουν εύκολο "θήραμα". Επομένως οι ναυτεργάτες "χτυπώντας" αυτό το καρκίνωμα, ταυτόχρονα χτυπούν την ανεργία, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι εγκληματικές. Με άνωθεν εντολές οι αρμόδιες αρχές "σφυρίζουν αδιάφορα" στην εξάπλωση των μηχανισμών του κυκλώματος. Σκοπός τους, να διευκολύνουν τους εφοπλιστές να ναυτολογούν ανεξέλεγκτα χαμηλόμισθους αλλοδαπούς και τους μεσάζοντες να εισπράττουν τεράστια ποσά από τους ανέργους.

- Μπορείτε να δώσετε μία εικόνα για τη λειτουργία του κυκλώματος;

- Το δουλεμπορικό κύκλωμα, που έχει βάση την Ακτή Μιαούλη, επεκτείνει τα πλοκάμια του μέχρι την Απω Ανατολή απομυζώντας τεράστια χρηματικά ποσά από τους ναυτεργάτες, Ελληνες και αλλοδαπούς. Σύμφωνα με επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες ναυτεργατών, ο "καφές" του δουλέμπορου τιμάται ανάλογα με την περίπτωση αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές. Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται ενεργά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο όχι μόνο αποτελεί εκδοτήριο "σημειωμάτων μη προσφερομένου προς εργασία" Ελληνα ναυτεργάτη, διευκολύνοντας τους εφοπλιστές να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι παραπέμπει και ναυτεργάτες που ζητούν εργασία σε ναυτικούς πράκτορες. Επίσης, από τις καταθέσεις των ίδιων των ναυτικών πρακτόρων που καταδικάστηκαν πρόσφατα από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά για δουλεμπόριο, φάνηκε ότι διαθέτουν σφραγίδες και έγγραφα του ΓΕΝΕ και άλλων υπηρεσιών!

- Ποια είναι η στάση της ΠΝΟ απέναντι σε αυτό το πρόβλημα;

- Απαράδεκτη. Με καθημερινές παραστάσεις στην Ομοσπονδία οι άνεργοι ναυτεργάτες απαιτούν να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην ανεργία και το δουλεμπορικό κύκλωμα, ενάντια συνολικά την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης είναι τεράστιες, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη απέναντι στους ναυτεργάτες. Αυτή ακριβώς η τακτική του συμβιβασμού αποθρασύνει την εφοπλιστική ασυδοσία.

- Ποια θα είναι τα επόμενα αγωνιστικά βήματά σας;

- Οι 7 ναυτικοί πράκτορες καταδικάστηκαν από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τα στοιχεία που έφεραν οι ναυτεργάτες στην ΠΕΜΕΝ κατά τη διάρκεια των πολύμηνων κινητοποιήσεών μας. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να ριχτούν ευρύτερες δυνάμεις ναυτεργατών στο χτύπημα του δουλεμπορικού κυκλώματος, της εφοπλιστικής ασυδοσίας, συνολικά της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Δεν πλήττονται μόνο οι ναυτεργάτες από αυτή τη μάστιγα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στη στεριά καθώς εκεί τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας φέρουν και τη βούλα του νόμου. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν τα βήματά τους με το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά και το δουλεμπόριο. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης. Οι ναυτεργάτες κάνουμε σαφές ότι ο αγώνας μας θα ενταθεί για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ ώστε να αποτελεί στην κυριολεξία γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.

Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ