ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μετά τις 30 Ιούλη οι βαθμολογίες

Ολοκληρώθηκαν χτες οι γενικές εξετάσεις με Μαθηματικά για τη Δ' Δέσμη. Μέχρι τις 20 Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στη Β' Λυκείου

Ο επίλογος των γενικών εξετάσεων γράφτηκε χτες με την εξέταση των υποψηφίων της Δ Δέσμης στα Μαθηματικά.Οι βαθμολογίες των γενικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 30 Ιούλη. Κατά τη χτεσινή εξέταση των υποψηφίων της Δ Δέσμης, από τους 57.796 υποψηφίους, προσήλθαν για εξέταση οι 48.412 και η αποχή κυμάνθηκε στο 16.24%.

Τα θέματα, σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία,καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της ύλης, είχαν μεγάλη έκταση και ήταν κλιμακούμενα σε δυσκολία. Η ΕΜΕ τονίζει ότι "η καλή προετοιμασία, η εμπειρία και οι γνώσεις από προηγούμενες τάξεις ήταν απαραίτητες για την επιτυχή αντιμετώπιση των θεμάτων". Σήμερα, ξεκινά η εξέταση στα ειδικά μαθήματα με Ελεύθερο Σχέδιο και Αγγλικά.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος, οι βαθμολογίες των υποψηφίων των γενικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν μετά τις 30 Ιούλη ενώ είπε ότι για τα "απρόβλεπτα" των εξετάσεων, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στην ΚΕΓΕ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, για μια ακόμα φορά, δήλωσε ότι δε θα αδικηθούν οι υποψήφιοι μετά την κατάργηση των γενικών εξετάσεων, χωρίς όμως ακόμα το υπουργείο να έχει ανακοινώσει το ποσοστό εισαγωγής τους για τα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη. Τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΓΕ, αναφέρθηκαν στο σύστημα των γενικών εξετάσεων που, όπως αναφέρθηκε, έπρεπε να αντικατασταθεί.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά λύκεια, ενώ το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι τις 20 Ιούλη θα έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα παραποιημένα γραπτά που βρέθηκαν στο βαθμολογικό κέντρο της Πεύκης, τα οποία όπως ανακοινώθηκε χτες, ήταν τελικά 8 - τρία στη γεωμετρία και 5 στη χημεία - και ανήκαν σε 8 μαθητές και όχι σε τρεις όπως είχε αρχικά ειπωθεί.

"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Μόνη λύση το αντιπροσωπευτικό προεδρείο στην ΟΛΜΕ

Την Τρίτη συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που προέκυψε από το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, για τη συγκρότησή του σε σώμα. Κατά τη χτεσινή, δεύτερη, ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ πήρε τέσσερις ψήφους, της "Συνεργασίας" τρεις (ψηφίστηκε και από τις "Παρεμβάσεις") και της ΔΑΚΕ τρεις. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) κατέθεσε δήλωση, εμμένοντας στη λειτουργική λύση της συγκρότησης προεδρείου σε αντιπροσωπευτική βάση και απορρίπτει τις προτάσεις για προγραμματικό προεδρείο.

Στη δήλωσή της, η ΔΕΕ επισημαίνει τους στόχους που οφείλει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα την επόμενη διετία (για την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, για δημιουργία αγωνιστικού παλλαϊκού μετώπου για την παιδεία, κατάργηση των ΤΕΕ - αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, στην προοπτική βασικού 12χρονου σχολείου κ.ά.) και τους όρους για να είναι ο αγώνας αποτελεσματικός και τονίζει ότι προγραμματική και φερέγγυα πλειοψηφία που θα διεκδικήσει τα παραπάνω δεν υπάρχει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί και να δημιουργηθεί από τα κάτω, στις ΕΛΜΕ και τις γενικές συνελεύσεις.

Η ΔΕΕ τονίζει ότι, σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ, προτείνει ως πιο λειτουργική λύση τη συγκρότηση του Προεδρείου σε αντιπροσωπευτική βάση. Η ΔΕΕ είναι πρόθυμη να αναλάβει, όπως και την προηγούμενη διετία, μια από τις υπόλοιπες θέσεις. Η πρακτική και οι θέσεις των άλλων παρατάξεων (όπως αυτές ψηφίστηκαν στο 8ο Συνέδριο και εξειδικεύονται στα κείμενα του ΚΕΜΕΤΕ, όπως επίσης κατατέθηκαν στην πορεία προς το 9ο Συνέδριο) αποκλείουν τη ΔΕΕ από μια προγραμματική πλειοψηφία". Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι η χτεσινή συνεδρίαση "αποκάλυψε ότι οι προτάσεις περί "αριστερού" προέδρου ή προγραμματικού προεδρείου που προβλήθηκαν από τη "Συνεργασία" και τις "Παρεμβάσεις" στο 9ο Συνέδριο και επαληθεύτηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ έχουν στόχο να πλήξουν τη ΔΕΕ. Μ' αυτά τα ψευτοδιλήμματα πολέμησαν στο συνέδριο την προσπάθεια της ΔΕΕ να καταλάβει δεύτερη έδρα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Το πραγματικό πρόβλημα της ΟΛΜΕ, συνεχίζει η ΔΕΕ, είναι η πολιτική γραμμή πλεύσης και όχι τα ψευτοδιλήμματα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συσχετισμοί, οι αριθμοί δεν επιτρέπουν "αριστερό" πρόεδρο, αλλά και οι θέσεις των παρατάξεων δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια για δήθεν προγραμματικό ή "αριστερό" προεδρείο. Η επανάληψη τέτοιων προτάσεων αποτελεί το πρόσχημα και το άλλοθι για να συνεχίσουν την αντι-ΔΕΕ επίθεσή τους και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την πορεία της ΟΛΜΕ την προηγούμενη διετία (θυμίζουμε ότι ο απολογισμός της ΟΛΜΕ καταψηφίστηκε κατά το συνέδριο του κλάδου). Η ΔΕΕ θα αξιοποιήσει τα σημεία σύγκλισης στη βάση του παραπάνω πλαισίου, τόσο στο ΔΣ και κυρίως στη βάση για την κοινή δράση και την ανάπτυξη αγώνων".

Η ΔΕΕ καταλήγει, τονίζοντας πως "η αναβολή της συγκρότησης του προεδρείου για τη συνεδρίαση της Τρίτης δεν αφορά τη ΔΕΕ, η οποία επιμένει στη λειτουργική λύση του αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Οσες δυνάμεις νομίζουν ότι υπάρχει κι άλλη διέξοδος, ας την αξιοποιήσουν".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Προκρούστης" το σύστημα εξετάσεων

Μόνο το 61% από την Α' στη Β' τάξη Λυκείου

Να εφαρμοστεί ο θεσμός των μεταξεταστέων στη φετινή Α Λυκείου και να μην επεκταθεί ο πανελλαδικός, απρόσωπος και ψυχοφθόρος χαρακτήρας των εξετάσεων στην πρώτη τάξη, ζητούν έξι μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, οι Μαρία Ιωαννίδου, Βασιλική Μονοπόρτη, Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, Χάιδω Σαββίδου - Σούρβα και Απόστολος Σκούφας.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του ΔΣ σε ανακοίνωσή τους, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που απορρέει από τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των μέτρων του ΥΠΕΠΘ κάνει την πανηγυρική εμφάνισή του. "Από τους 120.000 αποφοίτους Γυμνασίου του προηγούμενου σχολικού έτους φοίτησαν στην Α Λυκείου μόλις 86.000 και από αυτούς οι 12.000 απορρίφτηκαν. Σε επίπεδο Διευθύνσεων το ποσοστό των απορριπτέων κυμαίνεται από% 15 έως 20% και σε ορισμένα σχολεία φτάνει μέχρι και το 30%. Σε συνολικό επίπεδο οι μαθητές που συνεχίζουν στην επόμενη τάξη φτάνουν μόλις το 61% από το 93% που ήταν πρόπερσι.

Με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία γίνεται πλέον φανερό ότι το νέο σύστημα κατάργησης του θεσμού των μετεξεταστέων και των πολλαπλών συνεχών εξετάσεων διώχνει και άλλους μαθητές από το Λύκειο. Αναγκάζει τους γονείς να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη, μετατρέποντάς τους σε έρμαια των διάφορων καιροσκόπων της ιδιωτικής εκπαίδευσης".

Τέλος, τα μέλη του ΔΣ τάσσονται στο πλευρό των μαθητών, που όλο το προηγούμενο διάστημα απαιτούσαν την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, τονίζοντας ότι παραμένει επίκαιρο το αίτημα της κατάργησης των Νόμων 2525/97 και 2640/98 και ταυτόχρονατης θεσμοθέτησης του Ενιαίου 12χρονου Βασικού Σχολείου που θα ολοκληρώνει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας στους νέους ανθρώπους.

Διαμαρτυρία για την αναγνώριση των πτυχίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ έκαναν χτες φοιτητές και γονείς που θίγονται από την απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ να αυξήσει τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους πτυχιούχους των ιατρικών σχολών Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας από 2 σε 7. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας που δήλωσε ότι για να γίνει αλλαγή στο καθεστώς αναγνώρισης των διπλωμάτων χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και ότι το θέμα και η πρόταση του ΔΙΚΑΤΣΑ θα συζητηθούν στη Βουλή. Πάντως απέφυγε να πάρει θέση, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι όσον αφορά το τρέχον σχολικό έτος, μέχρι το Γενάρη, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ