ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Χαμηλές οι τιμές, απούλητη η σοδειά

Διογκώνονται τα προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, καθώς οι τιμές πώλησης είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά και οι εξαγωγές εντός και εκτός της ΕΕ μειώνονται.

Αυτό επισήμαναν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Μέσης Αλιάκμονα και Μελίκης, αλλά και ροδακινοπαραγωγοί, που συνάντησε κατά τη χτεσινή περιοδεία του στους συγκεκριμένους συνεταιρισμούς κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, συνοδευόμενο από τον επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ Γιάννη Σφυρή και την βουλευτίνα του Κόμματος Μαρία Μπόσκου.

Οι χωματερές επί χρόνια αποδεικνύονται εφιάλτης για τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής. Φέτος, οι χωματερές θα απορροφήσουν μόνο το 40% της εμπορεύσιμης ποσότητας, ενώ η τιμή κατά κιλό θα παρουσιάσει 8% μείωση. Ετσι, από 48 δραχμές κατά κιλό πέρσι, φέτος θα λάβουν κατά κιλό περίπου 43 δραχμές. Επίσης, αισθητά χαμηλότερες είναι και οι εμπορικές τιμές του ροδάκινου, με αποτέλεσμα, από 200 δραχμές το κιλό που είχε φτάσει πέρσι, φέτος να μην ξεπερνά τις 80 δραχμές.

Προβλήματα, όμως, παρουσιάζονται και στις εξαγωγές τόσο στο νωπό όσο και στο κονσερβοποιημένο ροδάκινο κάθε τύπου, αφού λόγω της απουσίας των συγκεκριμένων ελληνικών προϊόντων στην εξωτερική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των παγετών που έπληξαν την περιοχή, αυτές καλύφθηκαν με ιταλικά ή ισπανικά ροδάκινα, κάνοντας δύσκολη την επαναπροώθηση των ελληνικών.

Ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς των οπωροκηπευτικών του νομού Ημαθίας το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, προτείνοντας νέες ρυθμίσεις εξοντωτικές για τον μικρομεσαίο αγρότη, που στις "άσχημες" χρονιές με τις καταστροφές από παγετούς ή από διάφορες άλλες καιρικές συνθήκες εξαρτιόταν άμεσα από αυτόν.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Γ. Σφυρής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους κατοίκους του συνοικισμού Μελίκης τόνισε: "Πολύ σύντομα οι αγρότες δε θα παίρνουν τις αποζημιώσεις που παίρνουν σήμερα όταν γίνεται καταστροφή από παγετό, χαλάζι, ή άλλο καιρικό φαινόμενο. Με το νέο νομοσχέδιο διαφοροποιούνται τα ασφάλιστρα από περιοχή σε περιοχή και αυξάνονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η δική σας περιοχή από 3% στο 5% - 6%. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αύξησε τα ασφάλιστρα κατά 50%. Μειώνεται στο 50% περίπου η ασφαλιστική κάλυψη, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις που θα παίρνουν από τον ΕΛΓΑ θα είναι οι μισές σε σχέση με τις σημερινές. Το υπόλοιπο 50% του σημερινού αντικειμένου του ΕΛΓΑ θα καλυφθεί από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στις οποίες θα ασφαλίσει την παραγωγή του ο αγρότης πληρώνοντας τα ασφάλιστρα".

ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Πληρώνουν την αντιαγροτική πολιτική

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί, έχουν τις ίδιες αιτίες με ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αιτίες αυτές δεν είναι άλλες από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τις συνέπειες της ΓΚΑΤΤ.

Αυτά τόνισε στους κερασοπαραγωγούς των Κοινοτήτων Καρυδιάς και Κερασαίας κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Ημαθίας Μαρία Μπόσκου,που επισκέφθηκε χτες την περιοχή. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και υπογράμμισε ότι είναι αυτή η πολιτική που δημιουργεί αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από ξένες χώρες, που παρέχει πλήρη ασυδοσία στους βιομηχάνους και εμπόρους, που οδηγεί δυναμικές καλλιέργειες στην καταστροφή.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι απαιτείται από μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχής κινητοποίηση, συμπαράταξη με άλλα λαϊκά στρώματα σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που θα προβάλλει αντίσταση στην ακολουθούμενη πολιτική, στην προοπτική της ανατροπής της. Οι αγρότες, υπογραμμίστηκε, πρέπει να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Οτι δηλαδή, δεν μπορεί κάποιο κόμμα να εκφράζει τη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους και από την άλλη να ψηφίζει στη Βουλή τις αιτίες που τα δημιουργούν (π.χ., Συνθήκη Μάαστριχτ). Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν ότι θα κατατεθεί Ερώτηση για το όλο θέμα στη Βουλή, θα γίνει προσπάθεια να πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα το θέμα, ενώ τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του αγώνα για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι κερασοπαραγωγοί στις αρχές του Νομού προβάλλονται τα αιτήματα: Τιμή βιομηχανικού κερασιού στις 170 δραχμές ανά κιλό. Ενίσχυση - επιδότηση με 80 δρχ. ανά κιλό από το υπουργείο Γεωργίας. Εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών (καύσιμα, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα). Κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων. Διευκολύνσεις στους συνεταιρισμούς και άλλους φορείς, για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας - διαλογής - μεταφοράς και εξαγωγής των προϊόντων υπό την καθοδήγηση της πολιτείας. Απαγόρευση στην εισαγωγή κερασιού από άλλες χώρες πριν τις 30 του Ιούλη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τιμώντας την 55η επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, ο Δήμος ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν πολιτικό Μνημόσυνο - που το αφιερώνουν φέτος στην ειρήνη - αύριο Κυριακή 11/7/99 στις 9.30 πμ στην Αμφιλοχία. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι νέοι και νέες όπως και ο κάθε πολίτης της περιοχής, να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν (σήμερα 10 και αύριο 11/7/99).

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις και δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά σήμερα 10/7 στις 7.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.

  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 11-7-99, στις 11 πμ, στην Αμφισσα, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών, την 1η Ιούλη 1944.
  • Οι ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν αύριο Κυριακή 11-7-99 στις 11 πμ,την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ, για την επέτειο της νικηφόρας ιστορικής μάχης που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδο - Κορινθίας στις 1 - 3 Ιούλη 1944, κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους.
  • Το ΔΣ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Δήμου ΩΛΕΝΗΣ του Νομού Ηλείας, οργανώνει αύριο Κυριακή 11-7-99, στις 10 πμ,στον τόπο της θυσίας, όπου και στήθηκε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση για να γιορταστεί η Εθνική Αντίσταση και να τιμηθούν οι 23 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά στη θέση "Φονικά" στις 14-7-44 από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Το Παράρτημα ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 18-7-99 την καθιερωμένη εκδρομή - προσκύνημα στον ΑΥΧΕΝΑ της ΝΙΑΛΑΣ, όπου στις 12-4-1947, εξαιτίας της φοβερής χιονοθύελλας έχασαν τη ζωής τους μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες.

Πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 7 πμ από τα γραφεία του Παρ/τος (Αβέρωφ 5). Δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες στο τηλέφωνο του Παρ/τος: 0441/21.946 και 81.047.

Τιμούν τους 54 απαγχονισμένους στο Πικέρμι

Προσκαλούνται όλα τα μέλη της Αδελφότητας των Οικογενειών των 54 Ελλήνων Πατριωτών που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 21η Ιουλίου 1944 στο 19ο χιλιόμετρο προς Ραφήνα και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη τους, να πάρουν μέρος στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή 18-7-99, στις 10.30 πμ.

Παρακαλούνται τα μέλη του Σωματείου, όλοι οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων να κάνουν γνωστή την εκδήλωση πλατιά, ώστε το μνημόσυνο να πάρει ένα παλλαϊκό χαρακτήρα, αντάξιο με τη θυσία των τιμώμενων πατριωτών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία πείνας κάνουν 25 Κούρδοι

Είκοσι πέντε Κούρδοι πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 6 Ιούλη στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι σε έναν ενιαίο χώρο κρατούνται 200 άτομα και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες. Υπάρχει μόνο μία τουαλέτα και δεν υπάρχει δυνατότητα μπάνιου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σε αρκετούς από τους κρατούμενους διάφορες ασθένειες.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 59 χρόνων και κηδεύτηκε χτες στη Θεσσαλονίκη ο καταξιωμένος συνδικαλιστής και αγωνιστής της προόδου Δημήτρης Πατώσης.Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους Συκεών. Στην κηδεία του παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πλήθος συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

Ο Δημήτρης Πατώσης, που τόσο ξαφνικά έφυγε από κοντά μας, υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ και συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο των εργατοϋπαλλήλων του δέρματος. Διατέλεσε μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Δέρματος, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου από τη θέση του προέδρου του Συνδικάτου και του μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΕΚΙΔΕ).

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατέθεσαν στον τάφο του νεκρού αγωνιστή ήταν αυτά της ΚΟΘ του ΚΚΕ, της ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΚΟΒ του ΚΚΕ εργαζομένων στην υπόδηση. Τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος συνδικαλιστή εξέφρασε με τηλεγράφημά της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

  • Στη μνήμη του συναγωνιστή και συντρόφου Τάκη Πατώση, η Χριστίνα Τσεντούρου προσφέρει 5.000 δραχμές στο "Ριζοσπάστη".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ