ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα αδέσποτα σκυλιά του Μεξικού

Απλές, άλλοτε συμπαθητικές και ενίοτε άγριες, σχεδόν "καλοκαιρινές" οι ταινίες είναι σήμερα. Θα τις δούμε και θα ξεκουραστούμε αυτό το καυτό βράδυ του Ιούλη. Ομως, χωρίς μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις, χωρίς γκρίνιες ας αρκεστούμε σ' αυτό που μας δίνεται. Ετσι λοιπόν από την ΕΤ-3 στις 23.00 θα παρουσιαστεί η βραβευμένη ταινία του Ιστβαν Ζάμπο: "Γλυκιά Εμα, αγαπημένη Μπεμπέ", με πρωταγωνίστρια την Τζοάνα Τερ Στίγκε. Η ιστορία πραγματεύεται τη σχέση δύο νεαρών καθηγητριών που συγκατοικούν και διδάσκουν σ' ένα σχολείο της Βουδαπέστης. Τα όνειρα, η καθημερινότητα, οι επιθυμίες, οι έρωτες, οι απογοητεύσεις των δύο γυναικών δίνονται από το σκηνοθέτη με ειλικρίνεια και ευαισθησία.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Πάντσο Βίλα" του Ευγένιου Μάρβιν.

Ενας Μεξικανός απλός πολίτης γίνεται αρχηγός των επαναστατών και ξεκινά έναν ανηλεή και απελπισμένο αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου της χώρας του και των ΗΠΑ. Είναι ατρόμητος και δε διστάζει να ληστεύει τις τράπεζες και τα οπλοστάσια των στρατιωτικών δυνάμεων, για να γράψει τη δική του ιστορία στο Μεξικό. Με τον Τέλι Σαβάλας.

Από την ΕΤ-1 στις 02.55: "Αδέσποτα σκυλιά" του Ρότζερ Ντόναλντσον.

Στη Νέα Ζηλανδία, κάποτε στο κοντινό μέλλον, το δεξιό κόμμα που κυβερνά τη χώρα εκτρέπεται και μετατρέπεται σε δικτατορία μετά από μια ειρηνική διαδήλωση που, για να την καταστείλουν καταφεύγουν στα όπλα. Αμέσως μετά θα επιβληθεί ένας σκληρός αστυνομικός νόμος, ενώ την ίδια στιγμή θα σχηματιστούν δυναμικοί πυρήνες αντίστασης. Με τον Σαμ Νιλ.

Από το MEGA στις 00.30 "Ερωτικός εφιάλτης" του Τζον Χέρζφελντ.

Ενας ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης επιχείρησης καλλυντικών είναι ευτυχισμένος και λατρεύει τα δυο παιδιά του και τη γυναίκα του. Ξαφνικά και εντελώς αναπάντεχα θα εισβάλει στη ζωή του μια νέα και όμορφη γυναίκα η Εμμι, και θα τον αναστατώσει στην κυριολεξία. Δε χάνει ευκαιρία να στέκεται δίπλα του, να λέει στους φίλους του ότι είναι εραστής της και ότι την αγαπά με πάθος, κάνει ό,τι μπορεί για να τον φέρει κοντά της και, τέλος, αυτό είναι το τρομερό, θα αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει το στόχο της είναι να ξεφορτωθεί για πάντα τη γυναίκα του. Και τότε είναι που θα αρχίσει ένας τρομερός εφιάλτης για τον απερίσκεπτο επιχειρηματία, αλλά και για την οικογένειά του. Η ιστορία θυμίζει την "Ολέθρια σχέση",με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Γκλεν Γκλόους. Εδώ παίζουν οι: Τζακ Σκάλια και Αλίσα Μιλάνο.

"Σχέδιο" περικοπών

Στις καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ για τις συνεχιζόμενες περικοπές μισθών των συμβασιούχων της ΕΡΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος. Οι μειώσεις μισθών, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, συμφωνήθηκαν προ 3μηνου, προκειμένου ν' αποφευχθεί η μη ανανέωση των συμβάσεων. Ολοι οι συμβασιούχοι έργου της ΕΡΤ διέπονται από το ίδιο καθεστώς. Οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται κατά καιρούς από όλες τις γενικές διευθύνσεις, κυρίως, για λόγους οικονομικούς, αλλά και λόγω αλλαγών στα προγράμματα.

Το συνολικό ανά γενική διεύθυνση ποσό των αμοιβών και οι ποσοστιαίες κατά έτος μειώσεις τους, όπως αναφέρει ο Γιάννης Τζαννετάκος, ορίζονται από το ισχύον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΡΤ, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας "ως αποβλέπον στην εξυγίανση" της επιχείρησης. Οι επιμέρους γενικές διευθύνσεις της ΕΡΤ, συμπεριλαμβανόμενης και της ΕΡΑ, υπόκεινται στις ρυθμίσεις του "σχεδίου".

Σκηνή από την ταινία "Γλυκιά Εμα, αγαπημένη Μπεμπέ" που θα προβληθεί α

Σκηνή από την ταινία "Γλυκιά Εμα, αγαπημένη Μπεμπέ", που θα προβληθεί από την ΕΤ-3 στις 23.00

Η ΕΡΤ για τον κινηματογράφο

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για διάθεση κάθε χρόνο του 1,5% των εσόδων της για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει 8 ελληνικές ταινίες. Η συνολική χρηματοδότηση της ΕΡΤ στον ελληνικό κινηματογράφο φtάνει τα 175 εκ. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν οι εξής ταινίες: "17 στα 18" του Μίμη Κουγιουμτζή με 15 εκ. "E-mail" του Μ. Χολέβα,με 20 εκ. "Το μήλον της Eριδος" του Β. Μπουντούρη με 20 εκ. "Ο μυστικός Νοέμβρης" του Τ. Παπαγιαννίδη με 40 εκ. "Ονειρα και μέταλλο" του Ν. Κορνήλιου με 25 εκ. "Η παρ' ολίγον" του Κ. Ευαγγελάτου με 10 εκ. "Το τάμα" του Αν. Πάντζη με 40 εκ. Και, τέλος, η ταινία του Σπ. Τέσκου "Φρύνη" με 5 εκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ