ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
"Η κυβέρνηση εφαρμόζει ανθυγιεινή πολιτική"

Η άκρατη λιτότητα εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα του νοσοκομείου, ακόμα και στις γάζες, τις λαβίδες και τον ιματισμό, καταγγέλλει το σωματείο

"Η δραματική εικόνα που εμφανίζει σήμερα το νοσοκομείο μας αντικατοπτρίζει σε όλο της το μεγαλείο την ανθυγιεινή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια", επισημαίνει σε ανακοίνωση το σωματείο των εργαζομένων στο "Ασκληπιείο" της Βούλας.

Η κυβερνητική πολιτική, όπως καταγγέλλει το σωματείο, εκφράζεται με άκρατη λιτότητα σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε αναλώσιμα πρώτης ανάγκης (γάζες, χαρτιά, λαβίδες, ιματισμός). Η ίδια πολιτική είναι υπεύθυνη για την άθλια ξενοδοχειακή υποδομή και πεπαλαιωμένα μηχανήματα στο νοσοκομείο. "Οι άθλιες συνθήκες του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού του Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΤΕΠ είναι απαράδεκτες", τονίζει το σωματείο.

Το πιο σοβαρό, όμως, πρόβλημα που έχει οδηγήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου σε επικίνδυνες περιοχές είναι οι ελλείψεις του προσωπικού (νοσηλευτικού, παραϊατρικού, ιατρικού και εργατοτεχνικού). Ιδιαίτερα, η νοσηλευτική υπηρεσία έχει απομείνει "η μισή" όπως φαίνεται και στον Πίνακα που δημοσιεύουμε. Οι δραματικές ελλείψεις συμπληρώνονται, όπως καταγγέλλει το σωματείο, με ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού από νευραλγικά τμήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά έκρυθμες καταστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σωματείο των εργαζομένων θέτει με έμφαση το πρόβλημα του νοσηλευτικού προσωπικού. Στις 22.4.1998 πήγε στο νοσοκομείο ο πρώην υπουργός Κ. Γείτονας και εγκαινίασε την Οδοντιατρική Μονάδα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και τα νέα χειρουργεία.

Στις 23.4.1998 ο "Ρ" έγραφε: "Την ώρα που γίνονταν τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων νοσηλευτές και νοσηλεύτριες συζητούσαν για την έλλειψη προσωπικού και αναρωτιόνταν "αυτό το χάος πώς θα λειτουργήσει;". Το θέμα τέθηκε και στην εκδήλωση, που προηγήθηκε των εγκαινίων, από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του "Ασκληπιείου" Γ. Γιαννικούρη και από τον διευθυντή της ΜΕΘ Αλ. Αναστασάκη.Ο Αλ. Αναστασάκης κάλεσε τον υπουργό "να βρει τρόπο να καλύψει τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Διαφορετικά - προέβλεψε - μέλλον για τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν υπάρχει"".Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Βούλας ζητούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν τα νοσηλευτικά τμήματα και να λειτουργήσουν τα νέα χειρουργεία. Επίσης, ζητούν την άμεση απελευθέρωση των χώρων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να λειτουργήσει το χειρουργείο και η κλινική της ημέρας.

"Το υπουργείο Υγείας πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νοσοκομείου Βούλας, για να ξέρει, επιτέλους, ο Ελληνας φορολογούμενος πού πάνε τα χρήματά του", τονίζει το σωματείο και ζητά άμεσα να τοποθετηθεί κλιματισμός σε όλους τους χώρους (κέντρο υγείας, ιματιοθήκη κλπ.), όπου είναι χαλασμένος και σε όλους τους χώρους που νοσηλεύονται ασθενείς (όπου δεν υπάρχουν).

Ακόμα, το σωματείο ζητά να αγοραστούν ασθενοφόρα για τις ανάγκες του νοσοκομείου, διότι όλα είναι παλιά και ακατάλληλα προς χρήση και να λειτουργήσει το μηχάνημα χημειοθεραπείας στο "Λομβέρδειο".

  • Να γίνει εκσυγχρονισμός των μαγειρείων και των πλυντηρίων και να βρεθεί χώρος για το αρχείο των εξωτερικών ιατρείων.

Τέλος, καθυστερούν οι πληρωμές των υπερωριών των εργαζομένων καθώς και των εφημεριών των γιατρών. "Η πληρωμή των υπερωριών και των εφημεριών στην ώρα τους, χωρίς περικοπές για όλο το προσωπικό είναι αδιαπραγμάτευτα", επισημαίνει το σωματείο και ζητά ακόμα να "δοθούν τα αναδρομικά που έχουν κερδηθεί με δικαστικές αποφάσεις".

Εκτός απ' το "Ασκληπιείο" καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών άρχισαν να εμφανίζονται και στα νοσοκομεία "Μεταξά" και "Σωτηρία".

Φόβος

Γίναμε (μας έκαναν) ένα καζάνι, που χοχλακιάζει πάνω σ' αναμμένα κάρβουνα. Μέσα από τις αναθυμιάσεις του, ένα ύπουλο και επικίνδυνο δηλητήριο διοχετεύεται στον οργανισμό του ανθρώπου, σφηνώνεται βαθιά στο μεδούλι της σκέψης και δημιουργεί ένα συναίσθημα αλλόκοτο, φρικτό και αβυσσαλέο. Το φόβο.

Ο φόβος αναβλύζει από τις πατούσες και απλώνεται σε κάθε μόριο ανθρώπινης ύπαρξης, προκαλώντας καταστροφικές διαταραχές. Ο φόβος αναδύεται από τις μολυσμένες θάλασσες, τις ρυπογόνες ουσίες του περιβάλλοντος, τα καυσαέρια, τα κολοβακτηρίδια, τα απόβλητα, τα μικρόβια, την αιθαλομίχλη και τις διοξίνες. Ο φόβος αιωρείται πάνω από τα περιβόλια και τους αμπελώνες, με τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τις ορμόνες, τα καμένα λάδια των αυτοκινήτων, τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα κρεμαστάρια των κρεοπωλών.

Πλανιέται γύρω μας σαν βρικόλακας το φάντασμα των Αλβανών και Ρουμάνων οικονομικών μεταναστών και μας κάνει να τους βλέπουμε κουκουλοφόρους, με το μαχαίρι στο χέρι να ζητούν απειλητικά τα λεφτά ή τη ζωή μας. Ο φόβος του καύσωνα, της πυρκαγιάς, της πλημμύρας, του ασθενοφόρου. Ο φόβος των ναρκωτικών, της απόλυσης, της ανεργίας, της λιτότητας, της ληστείας, του Ειτζ, σηματοδοτεί τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και του συστήματος. Φόβος σημαίνει κακή συμβουλή. Αλλοτριώνει τη σκέψη, την ψυχή και τη συνείδηση. Κλειδώνεσαι, κλειδαμπαρώνεσαι, θωρακίζεσαι, υψώνεις τοίχους, τοποθετείς αμπάρες, βάζεις κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα, βάζεις συναγερμούς, καιροφυλακτείς μ' ένα τουφέκι στο χέρι και τη σκέψη στον παραμικρό θόρυβο, που θα μπορούσε να σε αναστατώσει. Απομονώνεσαι.

Εμφυσούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Εμφυσούν το φόβο στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, ανατρέποντας τις ισορροπίες σου. Μας κατάντησαν έναν κόσμο παράλογο, μια κοινωνία μανιακών και σχιζοφρενών, που αφουγκράζονται παντού τον κίνδυνο. Ετσι μας θέλουν.

Τα ΜΜΕ παίζουν ρόλο άμεσο, ύποπτο και καταλυτικό - ποντάροντας στη μαγνητική μαγεία τους - προβάλλοντας οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση και ανασφάλεια. Διαβρώνουν τις συνειδήσεις, στέλνοντας μηνύματα καχυποψίας και παθητικότητας, κάνοντάς μας άτομα εσωστρεφή, άβουλα και υποταγμένα.

Ητανε στραβό το κλήμα, το φάγανε και οι προφητείες του Νοστράδαμου - που επιβεβαιώνουν τις στατιστικές του θρίλερ - και δε μας μένει πια παρά να περιμένουμε ιουλιάτικα τη συντέλεια του κόσμου.

Κάποιοι εκμεταλλεύονται το φόβο μας. Κάποιοι παίζουν ταμπουρά στα αρρωστημένα μας μυαλά και ταμπούρλο στις πλάτες μας. Είναι γελασμένοι, όμως, εάν πιστεύουν πως θα μας παρασύρουν όλους σ' αυτήν την κατάλληλα προβαλλόμενη ιδεολογία του τρόμου, να περάσουν τη θεωρία του μονόδρομου, για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

Η αντίδραση και η αντίσταση είναι ήδη αισθητές.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Το "Ασκληπιείο" "σκίζει" στα εγκαίνια, αλλά στην υποδομή και στις συνθήκες υποφέρει όσο και οι ασθενείς. Στις φωτογραφίες ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, ενώ εγκαινιάζει για τρίτη φορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (22.4.1998) και τα νέα χειρουργεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ