ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ. ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δράση για αγωνιστική πορεία

Να πορευτούμε στις εθνικές εκλογές μέσα από μια συνεχή αγωνιστική πορεία, αξιοποιώντας και διευρύνοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενισχύοντας και κάνοντας περισσότερο μάχιμη την αυτοτελή μας δράση, τη δράση του ΚΚΕ σ' όλα τα μέτωπα. Αυτό το στόχο έθεσε η ΕΠ της ΚΟ Ανατ. Πελοποννήσου, που συνεδρίασε για την εξέταση του εκλογικού αποτελέσματος στην περιοχή και για να προγραμματίσει τη δράση των κομμουνιστών για το επόμενο διάστημα.

Κι αυτό, γιατί, όπως τονίστηκε, η αντιλαϊκή πολιτική μετά τις ευρωεκλογές συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει (π.χ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ). Παράλληλα, ΕΕ και ΝΑΤΟ, όχι μόνον συνεχίζουν το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά εξυφαίνουν και νέα σχέδια για το συνολικό έλεγχο της περιοχής και το μοίρασμα της πίτας. Καθήκον, λοιπόν, των κομμουνιστών είναι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, για να συνεχιστεί η αποκάλυψη του ρόλου των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η συνενοχή και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η συμφωνία της ΝΔ με τις κεντρικές της επιλογές. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε με αγωνιστικές μορφές και συσπειρώσεις, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή ενότητα για τα προβλήματα των εργαζομένων και των αγροτών. Και θα γίνεται πιο αποτελεσματικός ο αγώνας, όταν μαζί με τις θέσεις του ΚΚΕ που πρέπει να προβάλλονται, αποκαλύπτονται και ο ρόλος και η ουσία της πολιτικής των άλλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

Οπως εκτιμήθηκε, η ΚΟ Αν. Πελοποννήσου έδωσε μια δύσκολη και κρίσιμη μάχη και έφερε θετικό αποτέλεσμα. Η δύναμη του Κόμματος αυξήθηκε σε όλους του νομούς, σε ψήφους και ποσοστά, τόσο σε σχέση με τις ευρωεκλογές όσο και με τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, απόρροια μιας βασανιστικής πορείας όλο το προηγούμενο διάστημα με τη δουλιά που έγινε στη βάση των αποφάσεων του Κόμματος, σε μια περιοχή όπου ξεκινάγαμε από χαμηλά ποσοστά. Από την άποψη αυτή, επισημάνθηκε, το αποτέλεσμα εμπεριέχει μια δυναμική και είναι μια καλή βάση, για να συνεχίσουμε πιο μαχητικά, βάζοντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Ιδιαίτερη αξία έχει η διαπίστωση - που υπογραμμίζει και την ανάγκη για συνεχή και όχι καμπανιακή προσπάθεια - ότι το Κόμμα μας ενισχύεται σοβαρά εκεί όπου έγινε δουλιά σε βάθος χρόνου και όχι μόνο την προεκλογική περίοδο.

Αναφορικά με το πώς δόθηκε η μάχη, η εισήγηση, που παρουσίασε η Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Λουίζα Ράζου, τονίζει ότι η ΚΟ έφτασε στη μάχη των ευρωεκλογών μέσα από μια συνεχή προσπάθεια να αναπτυχθούν οι λαϊκοί αγώνες στην περιοχή παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς. Αυτή η προσπάθεια είχε αποτελέσματα, που θα ήταν καλύτερα αν αποφεύγονταν λάθη και υποχωρήσεις από τους στόχους που τέθηκαν. Η οργάνωση προώθησε τους στόχους της σε συνθήκες οξύτατης ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης με τα άλλα κόμματα, τα οποία προσπαθούσαν να απομονώσουν το ΚΚΕ και με συντονισμένες προσπάθειες, ακόμα και τρομοκρατίας, προσπάθησαν να εκφυλίσουν τη γραμμή της λαϊκής πάλης και της ρήξης για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων (π.χ. μαθητικοί αγώνες). Ωστόσο, εκτιμάται, η καθυστέρηση και η ταλάντευση στις προσπάθειες για την αγωνιστική συσπείρωση στο αγροτικό κίνημα τη χρονιά που πέρασε περιόρισε τη δυνατότητα για καλύτερα αποτελέσματα και έδωσε τη δυνατότητα σε άλλα κόμματα (όπως π.χ. στο ΔΗΚΚΙ) να εισπράξουν ψήφους διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, επισημαίνεται, καταγράφτηκε καλύτερη στράτευση των κομματικών δυνάμεων, αλλά υπήρξε αδυναμία στην υλοποίηση των σχεδίων των ΚΟΒ. Αποφασιστική ήταν η συνεισφορά της ΚΝΕ στην άνοδο του κύρους του Κόμματος στη νεολαία, κυρίως με την προσπάθειά για ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος αλλά και του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, τονίζεται.

Για τους κομμουνιστές της περιοχής Αν. Πελοποννήσου μπροστά στη δουλιά τους, που πρέπει να συνεχιστεί σταθερά και πιο αποφασιστικά, βρίσκεται η δράση στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου το ΠΑΜΕ πρέπει να αναδειχτεί στην περιοχή σαν ταξικός πόλος που μπορεί ν' ακουμπήσουν οι εργαζόμενοι. Βρίσκονται, επίσης, τα αγροτικά προβλήματα και η δουλιά που πρέπει να γίνει, για να αντιπαλευτεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και ν' αποκαλυφθεί γενικότερα ο ρόλος που παίζουν τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα ο ΣΥΝ για την εκτόνωση και παρεμπόδιση των αγώνων. Ιδιαίτερη βοήθεια, τονίζεται, πρέπει να δοθεί από την Κομματική Οργάνωση στην ΚΝΕ ώστε, μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, να ξανοιχτεί πιο αποφασιστικά στη νεολαία.

Τη συνεδρίαση της ΕΠ της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ από τους: Δημήτρη Αρβανιτάκη μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Στάθη Βαμβέτσο μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ