ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ;

Σκάνδαλα μυρίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο, με αφορμή τις συντελούμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών. Ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των τραπεζικών ομίλων "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς, που προσφέρουν μυθικά ποσά για την απόκτηση του 51,01% του πακέτου - και άρα για τον έλεγχο - της Τράπεζας Εργασίας, έχει πολλά χαρακτηριστικά "τζόγου", ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, τηρούν ύποπτη "σιγή ιχθύος".

Η στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών απέναντι στη σκληρή μάχη των ομίλων Λάτση και Πειραιώς που προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας με νόμιμα ή άνομα μέσα και να επιβάλουν έτσι τη θέλησή τους στην ελληνική τραπεζική αγορά, μέσω της εξόντωσης του ανταγωνιστή τους, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Πολλοί μάλιστα, συγκρίνοντας το σημερινό αγώνα δρόμου για την κατάκτηση κυρίαρχης θέσης ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων στην εγχώρια τραπεζική αγορά με την περίοδο που ο μύθος του "έξυπνου τραπεζίτη" κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα "έξυπνα σκάνδαλα" του μεγαλοαπατεώνα Κοσκωτά, δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τη στάση των αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και των μικροαποταμιευτών - μικρομετόχων, σαν "ένοχη σιωπή".

*****

Σε μια περίοδο που άλλοι πεινάνε (τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μάς πληροφόρησαν πρόσφατα ότι πάνω από το 21% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας) και κάποιοι άλλοι (όπως οι όμιλοι τραπεζών "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς) σκορπάνε τα δισεκατομμύρια σαν... στραγάλια, δικαίως αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αναρωτιούνται:

Με ποιο κριτήριο άραγε, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ("Γιούρομπανκ" και Πειραιώς) προσφέρουν για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, ποσό πάνω από 1 τρισ. δραχμές, ενώ πριν 3 μόλις βδομάδες πρόσφεραν περίπου 200 δισ. δραχμές λιγότερα;

Με ποιο σκεπτικό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με τη δεύτερη αντιπροσφορά της και - με βάση το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή 9 Ιούλη - ανέβασε το τίμημα για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών της Εργασίας, από 785,4 δισ. δραχμές που έδινε με την 1η προσφορά της "Γιούρομπανκ" (τώρα ο Λάτσης ετοιμάζεται να προσφέρει περισσότερα) στο 1,1 τρισ. δραχμές (2η προσφορά ομίλου Τράπεζας Πειραιώς);

Πώς είναι δυνατόν, τα "αφεντικά" της "Γιούρομπανκ" και Πειραιώς να προσφέρουν σήμερα για την απόκτηση του 50,01% της Τράπεζας Εργασίας ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ποσό σε σχέση με το ποσό που πρόσφεραν όταν η κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί το 51% των μετοχών της Ιονικής, η πραγματική αξία της οποίας ήταν και παραμένει πολλαπλάσια της Εργασίας; Αποτελεί δε κοινό, και αναμφισβήτητα μυστικό, ότι η πραγματική αξία του 51% των μετοχών της Ιονικής (που το απέκτησε ο όμιλος της ιδιωτικής τράπεζας Πίστεως του κ. Κωστόπουλου αντί του ευτελούς ποσού των 273 δισ. δραχμών) ήταν και παραμένει μεγαλύτερη από αυτή της Εργασίας, καθώς η Ιονική κατείχε την τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, πολύ μεγαλύτερα μερίδια καταθέσεων και χορηγήσεων στην αγορά, πολύ περισσότερα υποκαταστήματα και πολύ μεγαλύτερη κινητή και ακίνητη περιουσία από αυτή της Εργασίας για την οποία η τελευταία προσφορά του ομίλου Πειραιώς ανέβασε τη χρηματιστηριακή αξία του 50,01% των μετοχών στο μυθικό ποσό των 1,1 τρισ. δραχμών.

****

Η αντίδραση του ομίλου Λάτση, που αμφισβήτησε τη νομιμότητα της βελτιωμένης προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς και κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών να πάρουν θέση, δείχνει πως αυτό το παιχνίδι θα έχει συνέχεια και... ίσως απρόσμενες εξελίξεις. Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παιχνίδι για μεγάλους παίκτες, πίσω από τους οποίους κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι μεταξύ των βασικών μετόχων της "Γιούρομπανκ" είναι ο όμιλος επιχειρήσεων Λάτση (με το 67%) και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (με 10%), του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και των συνεργαζόμενων τραπεζών Μακεδονίας - Θράκης και ΧΙΟS BANK οι μεγαλοεπιχειρηματίες Β. Βαρδινογιάννης (της Μότορ Οϊλ), Κ. Αγγελόπουλος (της "Χαλυβουργικής"), Ευτ. Βασιλάκης (της ΤΕΧΝΟΚΑΡ), Β. Φουρλής (του ομίλου "Φουρλή"), ο εφοπλιστής Γουλανδρής, ο μεγαλοξενοδόχος Δασκαλαντωνάκης της GRECOTEL κλπ., ενώ μεταξύ των βασικών μετόχων της Τράπεζας Εργασίας είναι ο όμιλος CEH (συμφερόντων Λάτση) και η Deutsche Bank που κατέχουν το 20,6% ενώ το υπόλοιπο 79,4% είναι διασκορπισμένο στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η τελευταία υπερπροσφορά του 1,1 τρισ. δραχμών της Πειραιώς για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και άρα του ελέγχου της Εργασίας καθώς και ο τρόπος αντίδρασης της "Γιούρομπανκ", είναι στοιχεία που δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση "γιγάντων", με ή χωρίς "πήλινα πόδια" που θα αφήσει πίσω της πολλά θύματα. Και όπως είθισται σε κάθε σύγκρουση γιγάντων, έτσι και τώρα, τα θύματα, θα είναι οι αδαείς, δηλαδή οι μικρομέτοχοι που "γλυκάθηκαν" με την ξέφρενη κούρσα ανόδου των μετοχών των 3 τραπεζών, ξεχνώντας πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Ενα είναι σίγουρο. Οτι τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας Εργασίας - ανεξάρτητα αν τα προσφέρουν τελικά - δεν δίνονται γιατί θεωρούν τα δισεκατομμύρια σαν στραγάλια. Οι δύο τράπεζες βελτιώνουν τις προσφορές τους για την απόκτηση του 51% των μετοχών της Εργασίας δηλώνοντας πρόθυμες να προσφέρουν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές επιπλέον και παράλληλα ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια για διαφημίσεις, με τη βεβαιότητα ότι αύριο - που θα έχουν κατοχυρώσει δεσπόζουσα θέση στην τραπεζική αγορά - θα τα πάρουν πίσω σύντομα. Και μάλιστα θα τα πάρουν διπλά και τρίδιπλα είτε ενισχύοντας τους τοκογλυφικούς όρους χορήγησης των δανείων και συγκέντρωσης των καταθέσεων, είτε εξαργυρώνοντας με διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια τις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από την πλειοδοσία των προσφορών και αντιπροσφορών.

****

Και από αυτή την άποψη, προκαλεί εντύπωση ότι ο σημερινός υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την εξαγορά της Τράπεζας Εργασίας (και τα διάφορα παιχνίδια που κρύβονται πίσω από αυτήν την αγοραπωλησία) ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων τους. Και τίθεται το ερώτημα: Αν το 1989 είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο το γεγονός ότι οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των ΔΕΚΟ εγκατέλειπαν τη συνεργασία τους με τις κρατικές τράπεζες και μετέφεραν τις καταθέσεις τους και άλλα διαθέσιμα στην Τράπεζα Κρήτης, με το επιχείρημα ότι ο Κοσκωτάς τούς έδινε μεγαλύτερο επιτόκιο, γιατί άραγε δεν αποτελεί σήμερα σκάνδαλο το γεγονός ότι ο διοικητής του ΙΚΑ υπόσχεται να εξυγιάνει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, με την ανάθεση της διαχείρισης ΟΛΗΣ της περιουσίας του (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών, σε ιδιώτη μάνατζερ που θα μπορεί κάλλιστα να παίζει την περιουσία του ΙΚΑ στο Χρηματιστήριο;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Τράπεζας Εργασίας και τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύουν για διαφήμιση, θα τα πάρουν πίσω σύντομα και μάλιστα διπλά και τρίδιπλα είτε ενισχύοντας τους τοκογλυφικούς όρους δανείων και καταθέσεων, είτε εξαργυρώνοντας με διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια τις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από την πλειοδοσία των προσφορών και αντιπροσφορών


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΑΚΑΡΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χαριστική βολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας!

- Ως έναρξη της εποχής ουσιαστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εργασίας η διάταξη του νόμου 2639/98 "περί σύστασης Σώματος Επιθεωρητών". Ποια είναι η άποψή σας;

- Το έργο των Τοπικών Επιθεωρήσεων Εργασίας ήταν μέχρι σήμερα από υποτυπώδες μέχρι ανύπαρκτο. Αιτία ήταν σκόπιμα μεγάλη έλλειψη από κατάλληλους επιθεωρητές που να διενεργούν ελέγχους σε εργοστάσια, εργοτάξια, οικοδομές και άλλα. Οποια θέση άδειαζε, δεν αναπληρωνόταν. Αντί λοιπόν οι επιθεωρήσεις αυτές να επανδρωθούν με κατάλληλο προσωπικό, τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τους δίνει από πάνω τη χαριστική βολή. Τις συρρικνώνει και τις ενοποιεί, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα. Δηλαδή, κλείνει η Επιθεώρηση Εργασίας Περάματος, που ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο τμήμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και η Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου αναλαμβάνει και το Πέραμα και τη Σαλαμίνα! Κλείνει η Επιθεώρηση Μοσχάτου - Ρέντη και τις περιοχές που μένουν ακάλυπτες τις αναλαμβάνει η Νίκαια. Επίσης μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στο Κέντρο Προστασίας Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά, καθώς φημολογείται ότι θα γίνουν αποσπάσεις, με συνέπεια να μειωθεί η επάνδρωσή του.

- Εχετε υπολογίσει τις συνέπειες που θα επιφέρει στις συνθήκες εργασίας και στην ασφάλεια αυτή η κατάσταση;

- Πριν από αρκετά χρόνια το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και άλλα σωματεία είχαν τη δυνατότητα μαζί με Επιθεωρητές να διενεργούν ελέγχους. Με τη σταδιακή συρρίκνωση των υπηρεσιών αυτών και βέβαια με τη σημερινή διάλυσή τους, συνειδητά ο υπουργός Εργασίας και βέβαια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, συμβάλλουν στην πλήρη ανεξέλεγκτη καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας. Μιλάμε για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε χιλιάδες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά κυρίως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που, όπως είναι οι εργατοτεχνίτες, όχι μόνο ασκούν ένα επικίνδυνο επάγγελμα, αλλά έχουν να κάνουν και με την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

- Ποιος είναι ο λόγος κατά τη γνώμη σας που το υπουργείο Εργασίας χτυπά κατάκαρδα τις Επιθεωρήσεις Εργασίας;

- Κατ' αρχήν με το ίδιο νομοθετικό έκτρωμα θεσμοθετήθηκε η "ζούγκλα" των νέων εργασιακών σχέσεων. Η διάταξη για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας έρχεται απλώς να λύσει τελείως τα χέρια της εργοδοσίας για να αναπτύξει την επίθεσή της σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του. Είναι βέβαιο ότι το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος του θεσμού των Επιθεωρήσεων Εργασίας θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις για τις οποίες την ευθύνη θα φέρει ακέραια η κυβέρνηση.

- Πώς απαντάτε εσείς;

- Απαιτούμε ο θεσμός των Επιθεωρήσεων Εργασίας να διατηρηθεί και να θωρακιστεί με την πρόσληψη ανάλογου με τις ανάγκες ικανού προσωπικού. Κάνουμε σαφές ότι δε θα επιτρέψουμε να δοθεί σε αυτό το θεσμό το τελειωτικό χτύπημα. Δεν μπορεί στην περιοχή του Πειραιά που η ανεργία "φουντώνει" και οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, οι εργαζόμενοι να παραπέμπονται στα δικαστήρια για να πάρουν ακόμα και την απόλυσή τους. Εμείς έχουμε και την υποψία ότι ειδικά το "λουκέτο" στην Επιθεώρηση Εργασίας Περάματος, αλλά και η αποδυνάμωση του ΚΕΠΕΚ αποτελούν προάγγελο της συρρίκνωσης της Ζώνης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί αυτός ο τεράστιος εργασιακός χώρος, αυτοί οι χιλιάδες εργατοτεχνίτες που απασχολεί, να εξυπηρετούνται στο εξής από την Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου. Αυτή την περίοδο είμαστε ήδη στο "πόδι" για να προστατέψουμε τη Ζώνη. Τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν.

Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ