ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα καταδίκης από το Σύνταγμα

Αύριο στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος, το πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια στο ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην έξαρση της ανεργίας και την εγκατάλειψη των ανέργων

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία, χτυπά στην "καρδιά" τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οδηγεί στα ύψη την ανεργία και γονατίζει τους άνεργους, θα στείλουν αύριο Πέμπτη, από την πλατεία Συντάγματος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της Αθήνας, παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 8 το βράδυ.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης - της πρώτης μιας σειράς από κινητοποιήσεις που θα γίνουν ανά την Ελλάδα - είναι: Να σταματήσει το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας και να μείνουν κατά 100% στο Δημόσιο οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, όπως επίδομα στο 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διπλασιασμός του χρόνου επιδότησης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αφορολόγητο όριο 3,5 εκατομμύρια δρχ., τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αύξηση των συντάξεων, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων. Τήρηση, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Για τα αιτήματα και τις θέσεις του ΠΑΜΕ οι συνδικαλιστές "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, πραγματοποιώντας καθημερινά δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις και καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ετσι, σήμερα περιοδείες θα γίνουν στο ΚΕΠΥΟ, στη "Σεξ Φορμ", στον "Λαμπρόπουλο", στο τσαγκαράδικο "ΕΛΙΤ" κ.α. Ταυτόχρονα, έχουν προγραμματιστεί σήμερα και αύριο συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους, συνελεύσεις, κλαδικές συσκέψεις κ.ά.

Χτες, εξάλλου τα Σωματεία Σερβιτόρων, Μαγείρων, Καφεϋπαλλήλων, Επισιτισμού Πειραιά και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό της δράσης. Στη σύσκεψη, αφού έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για τις "μεγάλες ευθύνες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων που με την πολιτική τους στηρίζουν την αντεργατική επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και το κεφάλαιο", αποφασίστηκε να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο που θα οργανώσει και θα προωθήσει την κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των εργαζομένων.

Πρώτος σταθμός της κοινής δράσης είναι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο καλούν να συμμετάσχουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. "Θεωρούμε - τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων - ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας, η αντίσταση και η ενωμένη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για βαθιές αλλαγές σε όφελος των εργαζομένων".

Το συντονιστικό όργανο των σωματείων θα συνεχίσει τη δράση του και μετά τη συγκέντρωση, με κοινό πλαίσιο δράσης, κοινό πρόγραμμα και στόχο "τη συσπείρωση των εργαζομένων σε ένα κοινό μέτωπο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, δυναμώνοντας και με αυτό τον τρόπο το ΠΑΜΕ".

Σχετικά με το αυριανό συλλαλητήριο, η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: "Η συγκέντρωση της Πέμπτης σηματοδοτεί τη συνέχιση της δράσης και της αντίστασης, όχι μόνο σε επίπεδο συγκεντρώσεων, αλλά κυρίως σηματοδοτεί τη συνέχιση της δράσης και της συσπείρωσης στους κλάδους, στις επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται, στους τόπους δουλιάς που χτυπιέται το 8ωρο, ενάντια στην άγρια αντεργατική επέλαση που προστάζουν οι ανάγκες της ΟΝΕ και του κεφαλαίου. Σηματοδοτεί τη συνεχή δράση και την αντεπίθεση που δημιουργεί όλο και περισσότερες προϋποθέσεις συσπείρωσης και ανόδου της ταξικής πάλης. Οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλιάς με πολλούς τρόπους δείχνουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη γενικευμένη επίθεση. Η συγκέντρωση της Πέμπτης με σαφήνεια θα δείξει αυτό που καθημερινά οι εργαζόμενοι δηλώνουν: "Ούτε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα, μπροστά για νέες κατακτήσεις και για συσπείρωση, μπροστά μέχρι το τέλος"".

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Προς εκατοντάδες απολύσεις

Σήμερα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι για την εξαγγελία 300 απολύσεων και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Για μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, για χώρους που θυμίζουν κάτεργα και για παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καταγγέλλει την ιταλική διοίκηση των "Τσιμέντων Χαλκίδας",το σωματείο εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απαίτηση της εργοδοσίας για εκατοντάδες απολύσεις.

Κύρια αιτία των προβλημάτων, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, είναι η έλλειψη προσωπικού στην παραγωγή, στη συντήρηση, στη φόρτωση και στη μεταφορά, ενώ την ίδια ώρα οι εργολάβοι και εργολαβίες οργιάζουν.

Η εργοδοσία, ωστόσο, εντείνει την επίθεσή της στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων του χώρο, εξαγγέλλοντας τη σημαντική μείωση του προσωπικού κατά 300 άτομα (σήμερα είναι 748 οι εργαζόμενοι και θα μείνουν 448). Παράλληλα, η διεύθυνση αδιαφορεί πλήρως για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα Γενική Συνέλευση,προκειμένου να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, στις οποίες καθυστερημένα αντιδρά το σωματείο τους, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής του.

"Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", όπως θέλει να τα παρουσιάσει η διοίκηση του σωματείου", τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο Β. Ξυνογαλάς,από την "Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία"."Απλώς, όταν έπρεπε το σωματείο να πάρει τα μέτρα του, για να αντιμετωπίσει αγωνιστικά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και τις επιθέσεις της εργοδοσίας, η διοίκησή του (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) συναινούσε. Αυτό έκανε όταν εμείς φωνάζαμε για την εργολαβοποίηση ή για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την ανυπαρξία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας. Εστω και τώρα, πρέπει οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργώντας το δικό τους μέτωπο αντίστασης και αγώνα, ενάντια σ' αυτή την πολιτική των ΕΕ - κυβέρνησης - βιομηχάνων και συναινετικών συνδικαλιστικών ηγεσιών".

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και ηΕΣΑΚ Τραπεζών,τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση υλοποιώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζει την ίδια ταξική πολιτική, με μεθοδευμένα βήματα παραδίδει στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου δημόσιες επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιεί με πολλούς τρόπους τις κρατικές τράπεζες".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών κάνει εκτενή αναφορά σε όλες τις τράπεζες και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και αφορούν στη λειτουργία τους και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεγάλες ευθύνες επιρρίπτει στην "πράσινη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ" που υπέγραψε "την κατάπτυστη σύμβαση και στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου 35ωρου, ξεπούλησε κατακτήσεις και δικαιώματα, θεσμοθέτησε ωράριο σούπερ μάρκετ για τις τράπεζες, θεσμοθέτησε τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άνοιξε τις πόρτες για μερική απασχόληση και ωρομίσθιο".

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η παράταξη τονίζει ότι "το κεφάλαιο δε θέλει μόνο την ανατροπή εργασιακών σχέσεων, θέλει ένα ασφαλιστικό σύστημα που δε θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά θα λειτουργεί με ιδιωτικά κερδοσκοπικά κριτήρια" και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και με τον αγώνα τους να επιβάλλουν λύσεις προς όφελός τους.

"Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει", τονίζεται στην ανακοίνωση μέσα από "την αλλαγή του προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ταξικού αγωνιστικού μετώπου και τη συντονισμένη πάλη σε πανεργατικό επίπεδο", σ' αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,η ενίσχυση του οποίου "είναι η καλύτερη, η μοναδική απάντηση στην αντεργατική πολιτική" και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Τέλος, οι τραπεζοϋπάλληλοι καλούνται να κάνουν πιο δυνατή την πρώτη απάντηση που δίνει το ΠΑΜΕ στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει αύριο, στο Σύνταγμα.

Φιλιππινέζικο "φρούτο" στην Ακτή Μιαούλη

Νέο... "φρούτο" εμφανίστηκε στην Ακτή Μιαούλη και ήρθε να συμπληρωθεί στη λίστα των "αετονύχηδων", που, ανάμεσα στις άλλες ανεξέλεγκτες δραστηριότητές τους, ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες Ελληνες και αλλοδαπούς, "χτυπώντας" ταυτόχρονα συλλογικές συμβάσεις και κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα.

Πρόκειται για την εταιρία "SEA SCOP ENTERPRISES Ltd" που, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έγγραφό της, ανήκει σε Φιλιππινέζους, είναι διαχειρίστρια ενός μεγάλου αριθμών ανασφάλιστων πλοίων και έχει εγκατασταθεί στην οδό Μπουμπουλίνας. Η εταιρία, εκμεταλλευόμενη τον επίγειο παράδεισο που προσφέρει το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο σε κάθε είδους "αλλοδαπή ναυτιλιακή επιχείρηση" με βάση τους Αναγκαστικούς Νόμους της χούντας 89/1967 και 378/1968,όχι μόνο δε δίνει λογαριασμό, αλλά και δραχμή, για τις δραστηριότητές της, αλλά, προκαλώντας όλους τους ναυτεργάτες, εξέδωσε φυλλάδιο - λίστα με τους μισθούς που προσφέρει σε όποιο ναυτεργάτη προσφέρεται για εργασία.

Ενδεικτικά, ο μισθός που δίνει στον πλοίαρχο και στον πρώτο μηχανικό είναι 2.800 και 2.000 δολάρια, αντίστοιχα, όταν ο μισθός του πρώτου μηχανικού, όπως ορίζεται από τη συλλογική σύμβαση, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5.500 δολάρια!

Επιπλέον, όπως αναφέρεται από ναυτεργάτες, η εταιρία φέρνει ναυτεργάτες από τις Φιλιππίνες και ως... μεσάζων τροφοδοτεί την... ελληνική αγορά με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ