ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προϋπόθεση της "βοήθειας" η πτώση Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι ΗΠΑ έταξαν χτες οικονομική βοήθεια, μόνον προς όσες σερβικές πόλεις έχουν ισχυρό αντιπολιτευτικό κίνημα. Ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ υπόσχεται πακτωλό χρημάτων, στην περίπτωση που οι "αξιοθαύμαστες", όπως τις χαρακτήρισε χτες, κινητοποιήσεις της σερβικής αντιπολίτευσης καταφέρουν να εκτοπίσουν τον Μιλόσεβιτς. Ετσι, με βασικό "πλεονέκτημα" την απροκάλυπτη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, οι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες για τη διοργάνωση νέων αντικυβερνητικών εκδηλώσεων. Εάν θα καταφέρουν να πάρουν στο πλευρό τους τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, αυτό θα καταστεί φανερό, αργά ή γρήγορα...

Υποσχέσεις για βοήθεια με τίμημα τον Μιλόσεβιτς

"Σκοπεύουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους δήμους και τις κοινότητες που εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις", είπε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμις Ρούμπιν, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά, που η Ουάσιγκτον επιχειρεί επιμόνως να "ανάψει" στην πολιτική σκηνή της Σερβίας. Βέβαια, αυτή η υπόσχεση περί οικονομικής "βοήθειας" είχε συνέχεια ιδιαιτέρως "ενδιαφέρουσα": "Βεβαίως", συμπλήρωσε ο Ρούμπιν με νόημα,"ανθρωπιστική βοήθεια θα δοθεί, όχι για μία κατάσταση ελλείψεως τροφίμων στη Σερβία, αλλά για την περίπτωση που υπάρχει ανάγκη"! Δηλαδή, ποια άλλη μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για τους Αμερικανούς πέραν της πείνας;Επιπλέον, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε χτες την υποστήριξή του στις κινήσεις της σερβικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τες "αξιοθαύμαστες". Τόνισε δε πως εάν αυτό οδηγήσει στον "εκδιωγμό" του Γιουγκοσλάβου ηγέτη από την εξουσία και την "εξαφάνισή του από την πολιτική σκηνή, τότε μόνον θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε να επωφεληθεί η Σερβία από την οικονομική βοήθεια της Δύσης".

Ο Σρέντερ, που είπε τα παραπάνω σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στο τέλος του μήνα, ώστε να έχει "ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση".

Δηλώσεις τέτοιου περιεχόμενου "έδωσαν νέο αέρα" στα πανιά των φιλοδοξιών των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς ανακοίνωσε πως η παράταξη αυτή μαζί με άλλα κόμματα πολλαπλασιάζει τις αντικυβερνητικές δραστηριότητες στην επαρχία, με κεντρική εκδήλωση την προετοιμασία μιας μεγάλης πορείας προς το Βελιγράδι σε περίπου 15 μέρες, με κεντρικό σύνθημα - τι άλλο; - την παραίτηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς...

Οσον αφορά τώρα την περίφημη "συλλογή υπογραφών" της αντιπολίτευσης, το κόμμα του Τζίντζις ισχυρίστηκε πως ανέρχονται σε 200.000 μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες. Πέραν αυτών, το περασμένο 48ωρο, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αίτημα την παραίτηση Μιλόσεβιτς, με το αιτιολογικό ότι, λόγω της διεθνούς απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει τη Γιουγκοσλαβία στο εξωτερικό, αλλά ούτε και στο σύνολο της επικράτειας.

Ολα αυτά δε φαίνεται να προκαλούν άμεσα την απάντηση της επίσημης σερβικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στη Μόσχα και αδελφός του Γιουγκοσλάβου ηγέτη, Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς,σχολίασε τις τελευταίες δραστηριότητες της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας: "Κάθε αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία είναι πιθανή, αλλά διά της συνταγματικής οδού! Οχι, υπό την πίεση του δρόμου...".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα, ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς αναφέρθηκε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, λέγοντας πως "αυτές όντως πραγματοποιήθηκαν, αλλά δεν αποτελούν μείζον πολιτικό γεγονός για το λόγο ότι οι δυνάμεις που τις διεξάγουν δεν έχουν την εμπιστοσύνη του λαού".

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενθαρρύνονται από τη Δύση και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, καταλήγοντας πως ο "μοναδικός σκοπός των δυνάμεων αυτών είναι η ανατροπή της κυβέρνησης".

Συνομιλίες για το μέλλον της ομοσπονδίας...

Στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη φάση των διήμερων συνομιλιών, ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων Σερβίας και Μαυροβουνίου για το μέλλον της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνάντηση, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας ήταν ο γενικός γραμματέας, Γκόριτσα Γκάτζεβιτς. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Μαυροβουνίου ήταν ο Ζέλικο Στουράνοβιτς, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν απέφυγαν τον πειρασμό ενός ρεσιτάλ προπαγάνδας κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, προδικάζοντας την κατάληξη συνομιλιών, που, μεταξύ άλλων, θα έχουν θέμα αναφοράς το αίτημα του Μαυροβουνίου για την παροχή μιας ισότιμης θέσης στο πλαίσιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ενδεικτικά, το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε χτες από το Βελιγράδι πως οι "συνομιλίες - κλειδί" πολύ πιθανώς να καταλήξουν σε ναυάγιο και στη συνέχεια στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο, με ζήτημα την ανεξαρτησία του έτερου μέλους της Ομοσπονδίας... Το ίδιο πρακτορείο προέβαλε τα παραπάνω, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δηλώσεις του Μιοντράνγκ Βούκοβιτς (στενού συνεργάτη του Μαυροβούνιου Προέδρου), σημειώνοντας πως "αφορμή" τέτοιων εξελίξεων θα δοθεί από τη σχεδόν "βέβαιη" απόρριψη των αιτημάτων του Μαυροβουνίου από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, κύρια "επειδή κάτι τέτοιο θα μείωνε την εξουσία του"...

Συνεχώς έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσσοβο

Οι εκρήξεις ναρκών, οι πράξεις εχθρότητας Κοσσοβάρων Αλβανών κατά Σέρβων και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με την ανάμειξη δυνάμεων της KFOR, αποτελούν τη μόνιμη "πηγή" της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών.Ενα ακόμη άτομο προστέθηκε χτες στα ήδη 27, που έχουν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη ναρκών. Από την ίδια έκρηξη, τραυματίστηκε σοβαρά ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ είχε χτες στο Κόσσοβο συνομιλίες με το ανώτερο στέλεχος του UCK, Αγκίμ Τσέκου. Κατόπιν, ο Κλαρκ δήλωσε πως είναι "καλή η συνεργασία των ανταρτών με την KFOR". Αναφερόμενος στα εχθρικά συναισθήματα των Κοσσοβάρων Αλβανών έναντι των ρωσικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, ο Κλαρκ είπε πως "η κοινότητα των Αλβανών θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι μέρος της KFOR και ότι ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες και τους ίδιους κανόνες δράσεις με όλες τις διεθνείς δυνάμεις".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Θολό παραμένει το πολιτικό σκηνικό

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Η προθεσμία για την αποδοχή του σχεδίου συμφωνίας των βρετανικών και ιρλανδικών κυβερνήσεων, για τη δημιουργία της πρώτης "ανεξάρτητης" πολυκομματικής κυβέρνησης έληξε τυπικά χτες το βράδυ. Ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση του ηγέτη του μεγαλύτερο προτεσταντικού Κόμματος,Ντέιβιντ Τριμπλ,ο οποίος έχει απορρίψει το σχέδιο...

Σε μια ύστατη και ίσως έσχατη προσπάθεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για την ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να πείσει τους "Ενωτικούς Προτεστάντες" να το υποστηρίξουν. Ο Μπλερ προέβη στη δήλωση αυτή χτες μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, λίγες ώρες πριν συνέλθει η ηγεσία του Κόμματος Ενωτικών Προτεσταντών του Ολστερ, προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση, έχοντας μάλιστα την απόλυτη στήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για το σύνολο του ειρηνευτικού σχέδιο, μήπως και μεταπείσει τους Προτεστάντες και το διασώσει.

Η υποχώρηση αφορά, όπως δήλωσε ο Μπλερ, τροπολογίες που θα αφορούν χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΙΡΑ, το πλέον επίμαχο θέμα, το οποίο έχει μέχρι στιγμής σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία μιας πολυκομματικής κυβέρνησης στη βρετανική αυτή επαρχία, αφού οι Προτεστάντες δεν αποδέχονται τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, εξαιτίας της σχέσης του με τον ΙΡΑ και έχουν κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για ενδοτισμό προς τους ιρλανδούς καθολικούς, αφού το ειρηνευτικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Σιν Φέιν θα λάβει δύο υπουργικά θυλάκια χωρίς τίθεται το θέμα του αφοπλισμού του ΙΡΑ ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι "Ενωτικοί Προτεστάντες" έχουν θέσει ως όρο τον αφοπλισμό του ΙΡΑ πριν τη συμμετοχή του ΙΡΑ στην κυβέρνηση, ωστόσο οι παρούσες τροποποιήσεις του σχέδιο γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων και αν τελικά ο Τριμπλ και το κόμμα του, κάνει δεκτές αυτές τις τροποποιήσεις και κατά συνέπεια το ειρηνευτικό σχέδιο τότε το Ολστερ θα αποκτήσει την πρώτη του 12μελή "ανεξάρτητη" κυβέρνηση, της οποίας μάλιστα θα ηγηθεί ο ίδιος ο Τριμπλ.

Εντούτοις, λύση μπορεί να προέλθει και χωρίς τη συναίνεση των "Ενωτικών Προτεσταντών", αν τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου, που είναι προτεστάντες προτεστάντες, υπερψηφίσουν το σχέδιο. Για λόγους πίεσης προς όλους, η Βρετανή υφυπουργός αρμόδια για τη Βόρειο Ιρλανδία, ζήτησε χθες τη σύγκληση για σήμερα στο Μπέλφαστ της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνηση το μηχανισμό για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας της "Μεγάλης Παρασκευής".

ΠΕΡΟΥ
Συνελήφθη ο ηγέτης της οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι"

ΛΙΜΑ. -

Μετά από μια γιγάντια επιχείρηση δύο εβδομάδων με τη συμμετοχή περίπου 2.000 στρατιωτών, οι περουβιανές αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι", τον Οσκαρ Ραμίρες Ντουράντ.Την ανακοίνωση έκανε περιχαρής ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι,διευκρινίζοντας επίσης ότι η επιχείρηση - "σκούπα" στη ζούγκλα και τα υψίπεδα του Περού, τελικά ήταν επιτυχής, αφού ο περουβιανός στρατός κατάφερε να εντοπίσει και τελικά να συλλάβει τον Ραμίρες χτες το πρωί- τοπική ώρα - στο Ουανκάγιο, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Εκτός από Ραμίρες συνελήφθησαν ακόμα τρεις γυναίκες, πιθανά συνεργοί και μέλη του "Φωτεινού Μονοπατιού".

Ο Ραμίρες με το παρατσούκλι "σύντροφος Φελισιάνο", 46 ετών, ηγείται της οργάνωσης αυτής από το 1992, μετά τη σύλληψη του ιδρυτή και μέχρι τότε ηγέτη της οργάνωσης Αμπιμαέλ Γκούζμαν.Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές ο Ραμίρες θα κρατηθεί στις ίδιες φυλακές του Ναυτικού που κρατούνταν και ο Γκούζμαν που εκτίει ποινή ισόβιας καθείρξεως, αφού καταδικάστηκε για το θάνατο περίπου 30.000 ανθρώπων, εξαιτίας της δράσης της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης, που ξεκίνησε το 1980. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Ραμίρες.

Για πρώτη φορά ο ετήσιος γιορτασμός του προτεσταντικού Τάγματος της Οράγγης ήταν αναίμακτος. Αραγε, είναι οιωνός κάποιων θετικών εξελίξεων για την τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία; Το τελεσίγραφο έληξε χθες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ