ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερωτας και φαγοπότι

Καυτό το καλοκαίρι, ατέλειωτος ο Ιούλης, ώρα για σινεμά. Σπίτι μας φυσικά. Για να δούμε τι μας προσφέρει απόψε η τηλεόραση.

Από την ΕΤ - 1 στις 23.35 "Σεζάρ και Ροζαλί" του Κλοντ Σοτέ.

Μια λυρική, ευαίσθητη ταινία που μιλά για τον έρωτα, την ελευθερία, τη φιλία και τις επιλογές που καθορίζουν τελικά τη ζωή ενός ανθρώπου. Μια νέα και όμορφη γυναίκα ζει ευτυχισμένη πλάι σ' έναν γοητευτικό και πλούσιο άνδρα, που το μόνο του ελάττωμα είναι ότι είναι υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του. Μια μέρα, εντελώς αναπάντεχα, έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές - τα γαλήνια συναισθηματικά νερά της Ροζαλίν ταράζονται από την εμφάνιση του παλιού νεανικού έρωτά της. Εκείνη, λες και είναι μαθήτρια, εγκαταλείπει τον άνδρα της και ακολουθεί το παρελθόν της. Ο μέχρι τότε σίγουρος για τον εαυτό του Σεζάρ απελπίζεται και ταπεινωμένος την ακολουθεί με τη σειρά του και της ζητά να επιστρέψει. Οχι μόνη. Της προτείνει να ζήσουν και οι τρεις μαζί, κάτι που γίνεται έστω κι αν μοιάζει ασυνήθιστο. Ομως, κατά περίεργο τρόπο μεταξύ των δύο ανδρών αναπτύσσεται μια βαθιά, δυνατή και ειλικρινής φιλία. Τότε η Ροζαλί νιώθει μόνη, αποξενωμένη και απομονωμένη. Με ένα θέμα που θυμίζει την ταινία "Ζιλ και Ζιμ" ο Κλοντ Σοτέ πλάθει μια διαπεραστική, ψυχολογική ταινία που αγγίζει όλα τα διλήμματα των ερωτευμένων. Αλλά ταυτόχρονα και μια σπουδή πάνω στα κοινωνικά ήθη της δεκαετίας του '70, όταν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Πομπιντού. Με τους: Ιβ Μοντάν, Σάμι Φρέι και την υπέροχη Ρόμι Σνάιντερ.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Το μεγάλο φαγοπότι" του Μάρκο Φερέρι.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν προτείνουμε αυτήν την ταινία που τόση εντύπωση είχε κάνει όταν πρωτοπροβλήθηκε στα 1973.. Παρ' όλο που πρόκειται για μια σάτιρα της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα ο σκηνοθέτης είναι πραγματικά ακραίος και αυτό που εισπράττει ο θεατής δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Τέσσερις εκπρόσωποι της αστικής τάξης εγκαταλείπουν τις κοινωνικές ενασχολήσεις τους και κλείνονται σ' έναν πύργο έξω από το Παρίσι για να επιδοθούν σ' ένα ατέλειωτο, σ' ένα απίστευτο φαγοπότι μέχρι θανάτου. Το σεξ έρχεται δεύτερο, είναι σαν υπόμνηση της εφηβείας τους, η βουλιμία είναι το πρώτο. Είναι το παν. Η βουλιμία που σαν κατάληξη έχει το τέλος. Το θάνατο. Με τους: Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, Ούγκο Τονιάτσι, Μισέλ Πικολί, Φιλίπ Νουαρέ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.15 "Σάντα Φε" του Μάικλ Κέρτιζ.

Η αλησμόνητη, κλασική ταινία, που αφηγείται την ιστορία ενός αξιωματικού που αποτρέπει τα ριζοσπαστικά σχέδια του Τζον Μπράουν, ο οποίος θέλει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος στις ΗΠΑ, όπου θα απαγορεύεται η δουλεία. Με τους: Ερολ Φλιν, Ολίβια ντε Χάβιλαντ.

Οι παράνομοι... χαρτογραφούνται

Τη διακοπή λειτουργίας παράνομων τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στην περιφέρεια επιδιώκει η νεοσύστατη ένωση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ΤΕΠ (Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας). Στις άμεσες προτεραιότητες του ΔΣ της Ενωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πλήρης χαρτογράφηση του τηλεοπτικού πεδίου της περιφέρειας. Το ΔΣ ζητά από τα μέλη της ΤΕΠ να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς που στην κάθε περιοχή λειτουργούν παράνομα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, παράνομοι θεωρούνται οι περιφερειακοί και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν, ενώ δεν έχουν καταθέσει αίτηση για άδεια στο υπουργείο Τύπου την περίοδο που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη αδειών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Η ΤΕΠ μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων θα καταθέσει το φάκελο στον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και στο υπουργείο Τύπου, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ενέργειες για τη διακοπή της λειτουργίας των καναλιών που εκπέμπουν παράνομα.

Σκηνή από την ταινία του Μάρκο Φερέρι "Το μεγάλο φαγοπότι"

Φιλούσε υπέροχα

Ξεκίνησαν ήδη τα γυρίσματα της νέας σειράς "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα", που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του SKAI την ερχόμενη τηλεοπτική περίοδο. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Μάιρας Παπαθανασοπούλου. Το σενάριο είναι των Δημήτρη Βάκη, Γρηγόρη Καραντινάκη και Γιώργου Μακρή. Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Θανάσης Γεωργίου, ενώ τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δάνης Κατρανίδης, η Μαρία Τζομπανάκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Νάντια Δεληγιάννη, ο Νίκος Αλεξίου και ο Ασημάκης Αλεξίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ