ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο Αττίλας εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενος τα προσχήματα που παρέσχε το εγκληματικό πραξικόπημα της Απριλιανής χούντας κατά της νόμιμης κυβέρνησης στην Κύπρο. Στα χρόνια αυτά της κατοχής της μισής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, πολλά έχουν συμβεί και έχουν αποκαλυφθεί και επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και τους άνομους στόχους τους. Ουδείς πλέον αγνοεί ότι ήταν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές που επέβαλαν και στήριξαν τη χούντα των Απριλιανών, κατηύθυναν το πραξικόπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συνέχεια διευκόλυναν την τουρκική επέμβαση στο νησί και σήμερα στηρίζουν την κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου. Η τουρκική επέμβαση που έγινε υπό τις ευλογίες και τους σχεδιασμούς των Αμερικανών, ενώ οι Αγγλοι αρνήθηκαν να παίξουν το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και να εμποδίσουν τόσο το χουντικό πραξικόπημα όσο και την επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων, απλώς ακολούθησε την προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού με το γνωστό σχέδιο Ατσεσον που προωθούσαν οι ΗΠΑ.

****

Ο στόχος των ιμπεριαλιστών με όλες αυτές τις ενέργειες και παραλείψεις, δεν ήταν παρά να εντάξουν το νησί - σαν ακίνητο αεροπλανοφόρο - στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια λόγω της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Την περίοδο εκείνη, σαν στρατηγική βάση κατά του σοσιαλιστικού συστήματος και, τώρα, για το ρόλο που μπορεί να παίξει για την προώθηση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Από δω λοιπόν και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη "διευθέτηση" του κυπριακού προβλήματος, στην κατεύθυνση, βεβαίως, της αποδοχής "ντε φάκτο", της διχοτόμησης που επέβαλαν με την τουρκική επέμβαση.

Ετσι, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αντί να απαιτήσουν από την Τουρκία τη συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα και την απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων από το νησί - που να σημειωθεί εξοπλίζονται με αμερικανοΝΑΤΟικό οπλισμό - πιέζουν απλώς την Ελλάδα και την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτούν τα τετελεσμένα! Πιέζουν την Ελλάδα και την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί τον επιδιαιτητικό ρόλο του γνωστού κλαμπ των G - 7 συν 1, να αποδεχτούν λύση έξω από τα πλαίσια των κατευθυντήριων αποφάσεων του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού και για την αποδοχή, ουσιαστικά, της διχοτόμησης του νησιού. Η διχοτόμηση της Κύπρου για τους ιμπεριαλιστές της "νέας τάξης πραγμάτων", δεν είναι παρά στοιχείο των σχεδιασμών που κάνουν για τον έλεγχο της περιοχής, για τον έλεγχο του Αιγαίου από τις ΗΠΑ, με τη διχοτόμηση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, υπό την αμερικάνικη ομπρέλα και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

***

Οι ευθύνες και οι στόχοι των ιμπεριαλιστών και, πρώτ' απ' όλους, των ΗΠΑ, είναι πασιφανείς και για το πώς έφθασε εδώ το πρόβλημα, γιατί παραμένει άλυτο και για τη "λύση" που προωθούν. Γιατί η Τουρκία και ο τουρκικός επεκτατισμός σε βάρος της Κύπρου και της χώρας μας, στηρίζονται στα πλαίσια του αναβαθμισμένου ρόλου που της αναθέτουν οι ΗΠΑ σαν υποτακτικό περιφερειακό χωροφύλακα στην περιοχή - από δω και οι πλάτες στην Τουρκία για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ανακηρύσσοντας τις βραχονησίδες γκρίζες ζώνες. Κανένας δε δικαιούται, πλέον - κι αυτό αφορά όχι μόνον την κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα - να έχει αυταπάτες, πολύ περισσότερο να καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό. Αυτό, ασφαλώς ισχύει και για τα σχέδια της ομάδας G - 7 συν 1, του νέου ιμπεριαλιστικού διευθυντήριου που έρχεται να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ, αφού πρώτα τον κατέστησαν ανυπόληπτο.

Από δω προκύπτουν και οι ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, της σημερινής κυβέρνησης Σημίτη. Γιατί ενώ γνωρίζει τους σχεδιασμούς και πού το πάνε οι ΗΠΑ, επιμένει να προσβλέπει στη χώρα αυτή - που δημιούργησε και συντηρεί σκόπιμα το πρόβλημα - για την επίλυση του Κυπριακού! Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με την υποτέλειά της απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τόσο σε βάρος της χώρας όσο και της Κύπρου και των λαών τους. Γιατί αποδέχεται, ουσιαστικά, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και τη νέα επιθετική δομή του ΝΑΤΟ. Γιατί αποδέχεται τις παντοειδείς πιέσεις των Αμερικανών για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού.

*****

Η υποτέλεια και η υποχωρητικότητα αποθρασύνει τους ιμπεριαλιστές που επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους τρομοκρατικό δίκαιο στη χώρα μας και σε συνεργασία με το τουρκικό καθεστώς τρομοκρατίας! Αποδέχεται - με την πάση θυσία ένταξη στην ΟΝΕ - να χρησιμοποιείται εκβιαστικά το ζήτημα αυτό, αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα, από τους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιβολή οριστικά της διχοτόμησης της Κύπρου. Αυτή, λοιπόν, η υποτελής και μειοδοτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων ελληνικών κομμάτων, θιασωτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στους ιμπεριαλιστές, "στρώνει το χαλί" για την επιβολή συνολικά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή για διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου, ενώ αποθρασύνει τον τουρκικό επεκτατισμό.

Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στον κυπριακό λαό και στην υπόθεση της Κύπρου. Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αφού υπακούει στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων". Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Η μόνη εθνική στάση, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η απόρριψη των ιμπεριαλιστικών πιέσεων και η προώθηση λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση των προηγούμενων ψηφισμάτων και κατευθυντήριων γραμμών. Αυτή την προοπτική καλούνται να επιβάλουν οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας γιατί είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντά τους και δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, τόσο σε βάρος της χώρας μας όσο και της Κύπρου και των λαών τους, αφού αποδέχεται, ουσιαστικά, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και τη νέα επιθετική δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και τις παντοειδείς πιέσεις των Αμερικανών για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Η ΟΒΣΑ προχωρά με πυξίδα τον αγώνα

- Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σε ποια ζητήματα επικεντρώθηκε περισσότερο ο προβληματισμός των βιοτεχνών;

- Ηταν το αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε και διαπράττεται από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με άμεση ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, διαπιστώθηκε θα έλεγα ομόφωνα, ότι αυτή η πολιτική της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ κάποιους πλήττει και κάποιους ωφελεί. Αυτούς που ωφελεί είναι μια χούφτα πολυεθνικές και μονοπώλια, που, πατώντας επί πτωμάτων, καταδυναστεύουν τους λαούς. Επίσης, έγινε καθαρό στη ΓΣ ότι η επιβίωσή μας δεν εξαρτάται μόνο από την ικανότητα να δουλεύουμε όλο και περισσότερες ώρες, αλλά εξαρτάται από το γενικότερο οικονομικό, πολιτικό περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό σήμερα για τους ΕΒΕ. Μεγάλα μας προβλήματα που αναδείχτηκαν στη γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ ήταν: η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης για το 80% και πλέον των επιχειρήσεων των ΕΒΕ. Κατάργηση της 197 ΑΝΕ. Τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών, τα κοινοτικά προγράμματα που αποκλείουν το 98% περίπου των ΕΒΕ. Η συστηματική απαξίωση του ΕΟΜΜΕΧ και η συνεχής συρρίκνωσή του και γενικά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από την κατάργηση κάθε έννοιας στήριξής μας, με τα εμπόδια που στήνει κάθε μέρα αυτή η πολιτική, με το 35% που ουσιαστικά αποκλείει τη συνεταιριστική ιδέα εν τη γενέσει της. Η άδικη φορολογία με τα "αντικειμενικά κριτήρια" που όλο καταργούνται και φέτος ήταν αυξημένα κατά 20% - 40%. Επίσης, αναδείχτηκε η απελευθέρωση των μισθώσεων, που εδώ θα πρέπει να τονίζουμε ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης δεν απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα των ΕΒΕ.

- Τι αποφάσεις πάρθηκαν για τον προγραμματισμό δράσης της ΟΒΣΑ το επόμενο διάστημα;

- Εγινε καθαρό στη γενική συνέλευση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ανεπτυγμένο σε αγωνιστική και διεκδικητική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μπορεί να δώσει μια απάντηση στην γκρίζα προοπτική που μας οδηγούν κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ. Γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε σαν ΟΒΣΑ αλλά και μέσα από την παναττική επιτροπή αγώνα των ομοσπονδιών και σωματείων, η περαιτέρω ένταση των αγώνων πιέζοντας ταυτόχρονα και τη ΓΣΕΒΕΕ ν' αλλάξει ρότα, να πάψει να συμμετέχει σε κάλπικους "κοινωνικούς διαλόγους" και να ακολουθήσει μια πορεία αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πιστεύουμε ότι θα φέρει την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αλλά και για τη λύση των προβλημάτων μας θα έρθουμε σαν ΟΒΣΑ και σαν παναττική επιτροπή σε επαφή, με τα στρώματα που πλήττονται, σε μια κοινή αγωνιστική πορεία.

- Πώς κρίθηκε η στάση της ΓΣΕΒΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στις κινητοποιήσεις, για τη λύση των προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών; - Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια με τη διοίκηση που έχουν συγκροτήσει οι παρατάξεις του τόξου του Μάαστριχτ, που θεωρούν την ΟΝΕ σαν τον παραδεισένιο μονόδρομο, θα λέγαμε ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Οχι μόνο δε στήριξε τους αγώνες της ΟΒΣΑ και της Παναττικής όπως όφειλε, αλλά αντιθέτως τους υπονόμευσε κιόλας. Θεωρεί κοινωνικούς εταίρους τους μεγαλοβιομηχάνους με τους οποίους συνδιαλέγεται στους διάφορους "διαλόγους" και γενικά ενδιαφέρεται για το 3% περίπου των μεγάλων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον όρο "μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Αντίθετα, το 97% των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, με την πρακτική της δείχνει ότι τους έχει διαγράψει.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ