ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημοσιογράφων

Συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό είχε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου είχε συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μ. Κοψίδης υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, την οποία αποτελούσαν οι: Ν. Κιάος,πρόεδρος, Μ. Μαθιουδάκης,γεν. γραμματέας, Ν. Καραντηνός,Α αντιπρόεδρος, Δ. Πολίτης,ταμίας, Σοφία Βούλτεψη και Χρ. Κυρίτσης,μέλη του ΔΣ, ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τα ζητήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους και τα συνολικότερα προβλήματα του κλάδου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη σχετικά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, αμέσως μετά: "Θέλω να ξεχωρίσω ένα από τα αρκετά ζητήματα που συζητήσαμε και δίνουμε μεγάλη σημασία σαν Κόμμα. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια εντατική προσπάθεια, και δική μας, μέσα στο χώρο των δημοσιογράφων, στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, για το μεγάλο πρόβλημα των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δουλεμπορίου, που πιστεύουμε ότι απασχολούν μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων, η αβεβαιότητα που υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις και στην ίδια την απασχόληση. Τέλος, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κοινωνικής πολιτικής, περίθαλψης, ασφάλισης, συνταξιοδότησης, με δεδομένο ότι την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα αρχίσει μια πολύ εντατική προσπάθεια διάλυσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και της μετατροπής του σε ένα βοηθητικό χώρο της κύριας ιδιωτικής ασφάλισης.

Βεβαίως, είπε, είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο των δημοσιογράφων που κυριαρχεί η αυθαιρεσία και στα κρατικά και σε ιδιωτικά ΜΜΕ. Και μας απασχολεί γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, που κινδυνεύουν να βρεθούν ξεκρέμαστοι. Ενιαία όλος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει κάθε προσπάθεια να παρθούν πίσω κεκτημένα και, αν θέλετε, υπάρχει χώρος για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες συνθήκες.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει για εκσυγχρονισμό και να ενδιαφέρεται μόνο να εκσυγχρονίσει τα κέρδη των λίγων. Εμείς όταν λέμε εκσυγχρονισμό εννοούμε, πριν απ' όλα, τα δικαιώματα των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες", κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Στον εισαγγελέα για το "πόθεν έσχες"

Στον εισαγγελέα θα σταλούν τα στοιχεία όσων ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών δεν κατέθεσαν "πόθεν έσχες" για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που επένδυσαν στις επιχειρήσεις τους ή κατέθεσαν ανεπαρκή στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων.

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Π. Σούρλας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έδωσε πληροφορίες και στοιχεία για το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου. Ο πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν κατά οκτώ ή εννιά οι διαθέσιμες συχνότητες όταν θα μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα, αλλά και από την τεχνική δυνατότητα να συμπτυχθεί η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των διαθέσιμων συχνοτήτων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για τους υπό αδειοδότηση σταθμούς, έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς και πληροφορίες, λέγοντας ότι όσοι αποκλείστηκαν εξαρχής ήταν αυτοί που δεν πληρούσαν κάποια από τις προϋποθέσεις νομιμότητας, όπως τα διάφορα ασυμβίβαστα, το "πόθεν έσχες", η συγκέντρωση πλούτου κ.ά. Για τη μοριοδότηση της δεύτερης φάσης είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις και αδικίες του νόμου που δημιουργούν εκ των πραγμάτων ανισότητες.

Εγκληματική τακτική

Τα σωστικά συνεργεία ακόμα ψάχνουν να βρουν τα κορμιά ενός τετράχρονου κοριτσιού, ενός 11χρονου αγοριού και της μητέρας του που την περασμένη Τρίτη τους "ρούφηξε" η θάλασσα της Ζακύνθου, μαζί με το τουριστικό πλοίο "ΙΑΣΩΝ". Πριν τρία χρόνια, επί μήνες η θάλασσα ξέβραζε πτώματα, όταν τουμπάρισε το τσιμεντάδικο σαπιοκάραβο "ΔΥΣΤΟΣ", "καταπίνοντας" 20 ανθρώπους. Ούτε ίχνος δεν έχει βρεθεί από τους εννιά ναυτεργάτες που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλωτού φέρετρου "ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ", το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά της Σικελίας, ή από τους 24 ναυτεργάτες του "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ" και πάει λέγοντας... Οι χιλιάδες πνιγμένοι, στα καράβια του περιβόητου πρώτου στον κόσμο ελληνόκτητου στόλου, δε βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας, γιατί έτσι ήθελε η"κακιά ώρα". Τους έπνιξε και μάλιστα "εν πλήρει συνειδήσει", το πιο αποκρουστικό "χέρι" του κεφαλαίου, αυτό των εφοπλιστών. Ενα "χέρι", που πάντα κινούσε και κινεί την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, ακόμα και όταν αυτή αφορούσε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Μια πολιτική, που αναγάγει σε υπέρτατη αξία τα ληστρικά υπερκέρδη των εφοπλιστών- πολλοί από τους οποίους κατατάσσονται στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου - και αποθεώνει την ασυδοσία τους.

Σ}το όνομα αυτών των υπερκερδών, η κυβέρνηση συμφώνησε στην κατάργηση του ασυρματιστή μέσα στα πλοία, για να "αντικατασταθεί" από το δορυφορικό σύστημα GMDSS. Και όμως τα στοιχεία βοούν ότι αυτό το σύστημα είναι αναξιόπιστο. Ηδη μετράμε, εξ αιτίας αυτής της επιλογής, τα πρώτα θύματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη χώρα μας. Τους εκατοντάδες πνιγμένους επιβάτες από το τραγικό ναυάγιο του "ΕΣΘΟΝΙΑ". Τους 17 ναυτεργάτες του ελληνικού φορτηγού πλοίου "ΠΕΛ - ΧΑΝΤΕΡ"... Κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, η κυβέρνηση στηρίζει την εγκληματική δράση του Ελληνικού Νηογνώμονα. Τα πιστοποιητικά"αξιοπλοϊας" που εξέδωσε ο Ελληνικός Νηογνώμονας μόνο σε δύο σαπιοκάραβα τα οποία θα έπρεπε να είναι στο διαλυτήριο - στο "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ" και στο "ΔΥΣΤΟΣ" - στοίχισαν τη ζωή σε 44 ανθρώπους! Και δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα. Εχουμε το νομικό έκτρωμα των εγκριτικών πράξεων που μειώνει τον αριθμό των πληρωμάτων, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες και η ασφάλεια του πλοίου ή αυτό για τα ανασφάλιστα πλοία και βέβαια η νομοθεσία για το όριο ζωής των πλοίων.

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κυριολεκτικά εγκληματικής δράσης, αποτελεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ίδια στιγμή που βυθιζόταν το "ΙΑΣΩΝ". Ενα νομοσχέδιο, που ακυρώνει και αυτά τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τα τουριστικά σκάφη, αφήνοντας εντελώς ανεξέλεγκτους τους ιδιοκτήτες τους! Τώρα η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση απέναντι στη νέα αξίωση των εφοπλιστών, όπως αυτή διατυπώθηκε πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: "Επιβάλλεται - είπε - να μειωθούν οι αριθμοί των επιθεωρήσεων και να αποφεύγονται στο μέλλον οι συμπληρωματικοί έλεγχοι από μέρους των διαφόρων αρχών"! Να μειωθούν δηλαδή ακόμα και αυτοί οι "μισεροί" έλεγχοι που αφορούν τη στοιχειώδη προστασία της ασφάλειας της ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών στη θάλασσα! Επομένως, οι ναυτεργάτες που ήδη έχουν ξεκινήσει νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όταν μιλάνε για ανατροπή αυτής της πολιτικής και κατάργηση της ασυδοσίας των εφοπλιστών, δε δίνουν τη μάχη μόνο για την υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων, αλλά και για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ