ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "μπαλάκι"

ΑΙΣΙΟ τέλος για τους 5 ομήρους που κρατούνταν στο λεωφορείο στην Παλαίστρα και πολλά θα ειπωθούν για την αστυνομική επιχείρηση, και για όλες τις "τεχνικές" λεπτομέρειες... Τα κανάλια μας να είναι καλά.

***

Στο πολιτικό επίπεδο όμως, φανερό είναι ένα συμπέρασμα: Ο Σημίτης έχει έναν μοναδικό τρόπο να... κρεμάει τους υπουργούς του. Σκεπτόμενος προφανώς το προεκλογικό κόστος, βγήκε από προχθές το απόγευμα και είπε, ότι πάση θυσία πρέπει να σωθούν οι όμηροι.

***

Μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Βάσω Παπανδρέου και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ρίχνοντάς τους το "μπαλάκι". Οπότε όποια κατάληξη κι αν είχε η επιχείρηση, αυτός να είναι καθαρός και να δηλώσει... "εγώ τα είπα"!

***

Αλλωστε όπως όλοι διαπιστώσαμε από τα γεγονότα, αυτές οι επιχειρήσεις "κρέμονται" από μια κλωστή. Κάτι να είχε πάει λάθος, κάποιος απρόσμενος παράγοντας, μια λάθος κίνηση και... καταλαβαίνετε.

***

Πάντως, δεν είναι και η πρώτη φορά που τηρεί τέτοια τακτική. Ας θυμηθούμε ότι και για την υπόθεση Οτσαλάν, ακόμα δηλώνει πως... δεν ήξερε τίποτε.

***

Εν ολίγοις, να τον χαίρεται τον πρωθυπουργό της η κυβέρνηση, μόνο να προσέχουν οι υπουργοί και να περπατούν... με την πλάτη στον τοίχο.

***

ΠΑΝΤΩΣ με αφορμή την όλη ιστορία, δεν έλειψαν τις προηγούμενες δύο μέρες οι διάφοροι "παράγοντες" και ανευθυνο - υπεύθυνοι, που μερικές φορές ακόμα και με την αρωγή συναδέλφων δημοσιογράφων δυστυχώς, είπαν διάφορα περί των Αλβανών που είναι "εγκληματική ράτσα" και άλλα τέτοια...

***

Η υπόθεση της αύξησης της εγκληματικότητας που ομολογουμένως παρατηρείται στην Ελλάδα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε ανθρώπους που φέρουν τέτοιου είδους απόψεις οι οποίες και αντι - επιστημονικές και επικίνδυνες αλλά και αναποτελεσματικές είναι.

Οι σύμμαχοι και οι εχθροί του Κ. Σημίτη

Η ανάγκη που αισθάνθηκε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ να εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση Σημίτη τα λέει όλα και δε χρειάζεται σχόλια. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο ραγιαδισμός της ελληνικής κυβέρνησης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχει ταυτίσει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική με τους αρχιτρομοκράτες και δολοφόνους των λαών. Το είχε πει ο Κ. Σημίτης το περασμένο Σάββατο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον πέρασε απαρατήρητο. Προσέξτε, λοιπόν, το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του: "Οταν έγιναν οι μαθητικές κινητοποιήσεις παρατήρησα ότι σε κάποια περιοχή υπήρχε αυξημένος αριθμός σε σχέση με άλλες περιοχές. Παρακάλεσα τότε τον σύντροφο Παπαδόπουλο να ενδιαφερθεί να συζητήσει με τους συντρόφους εκεί της περιοχής. Ο σύντροφος Παπαδόπουλος με πληροφόρησε ότι οι σύντροφοι της περιοχής του είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, γιατί όλη αυτή η κινητοποίηση είναι δικαιολογημένη. Εγώ τους διαμήνυσα ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Κινήματος. Ηρθε μετά το θέμα (!) του Κοσσυφοπεδίου και στην ίδια περιοχή υπήρχε πάλι κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής (!). Δε χρειάστηκε νέα επαφή με τους συντρόφους εκεί, γιατί φαινόταν ήδη από τον Τύπο ότι διάφοροι σύντροφοι συμμετείχαν και πρωταγωνιστικά σ' αυτή την κινητοποίηση".

Χρειάζονται άραγε σχόλια για το ποιους θεωρεί φίλους και συμμάχους και ποιους εχθρούς ο Κ. Σημίτης;

Νέο "κόμμα"

Ω, καιροί

- που λεν - κι ω ήθη

νέο "κόμμα"

συνεστήθη,

που πρεσβεύει

στις αρχές

"πάνω απ' όλα

οι μετοχές"!

Μέλη έχει

"τζογαδόρους"

κι απ' τους δυο

μεγάλους χώρους

με σαφή

αποστολή

πώς "να πιάσουν

την καλή"!

Μ' άλλα λόγια,

εδώ πέρα,

κόμμα έγινε

του "αέρα"

κι ίσως

κι η Βουλή

να εγκαθίσταται

- αλί -

στην οδό

του Σοφοκλή!

Ο οίστρος

... λόγω εκλογών

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί υπάρχουν ήδη στη χώρα περίπου 50.000 υπάλληλοι των υπηρεσιών δημόσιας τάξης και ασφάλειας, δηλαδή 1 υπάλληλος για κάθε 2.000 κατοίκους. Μια αναλογία που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Και εκτός απ' αυτούς, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόσληψη άλλων 9.500 στις δημοτικές αστυνομίες, άλλων 2.000 συνοροφυλάκων και, προχτές, άλλων 1.000 "ειδικών καθηκόντων" και αργότερα βλέπουμε... Αναρωτιόμαστε, αν και όταν γίνουν και αυτές οι προσλήψεις, πόσοι αστυνομικοί υπάλληλοι θα αναλογούν σε κάθε κακοποιό...

Μάλλον, όμως, άλλους στόχους έχει κυρίως στο μυαλό της η κυβέρνηση και όχι την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ποιους άλλους στόχους, θα πείτε. Από την παραπέρα γιγάντωση και ισχυροποίηση ενός αστυνομικού κράτους, ικανού να φέρνει βόλτα τις αυξανόμενες συνεχώς λαϊκές αντιδράσεις, μέχρι την ικανοποίηση των ρουσφετολογικών της άμεσων αναγκών. Ερχονται κι εκλογές, βλέπετε...

Το παράπονο...

Ευτυχώς, τούτη τη φορά, δεν είχαμε διαπραγματεύσεις μεταξύ αστυνομικών και απαγωγέα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι διάφορες κωμικοτραγικές απόπειρες ορισμένων καναλιών, να έχουν όσο γίνεται περισσότερο κοντινά πλάνα ή να βγάζουν στον "αέρα" τηλεφωνικές συνομιλίες με τον δράστη. Μέχρι και το εξής ακούσαμε, από κάποιον ανταποκριτή: "Αυτή τη φορά, η αστυνομία κάνει τις διαπραγματεύσεις μόνη της". Κι αν καταλάβαμε καλά, το 'λεγε με παράπονο...

Πάντως, αναρωτιόμαστε ακόμη, γιατί την προηγούμενη φορά επέτρεψε η αστυνομία τις ανόητες και, ταυτόχρονα, επικίνδυνες εκείνες καταστάσεις. Μήπως έπαιξε ρόλο το γεγονός πως βρισκόταν στο φόρτε της η προεκλογική περίοδος;

Ανιστόρητοι

Η 210η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης ήταν προχθές και σίγουρα, θα 'τριξαν τα κόκαλα των αγωνιστών της, αλλά και όλων όσων, στους επόμενους δύο αιώνες, έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπεράσπιση των ψηλών ιδανικών της. Ο λόγος; Μα το γεγονός πως στην επίσημη και μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που έγινε στο Παρίσι προς τιμήν της επετείου, κατείχαν τιμητική θέση τα γαλλικά στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Τώρα, τι σχέση έχουν οι τρεις μεγάλες αρχές της Γαλλικής Επανάστασης "Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα", με το ΝΑΤΟικό βρώμικο και εγκληματικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τη "νέα τάξη" γενικότερα, μόνον οι Γάλλοι κυβερνώντες το καταλαβαίνουν.

Της... μόδας η δουλοπρέπεια

Μπορεί να επιμένουν οι κυβερνώντες, πως ούτε πιέσεις δέχτηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ούτε δεσμεύσεις ανέλαβαν, για την εφαρμογή των "οδηγιών" που μετέφερε ο υπερατλαντικός επισκέπτης, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως τα σχετικά ρεπορτάζ όλων των χθεσινών εφημερίδων κινούνται - στον ένα ή άλλο βαθμό - στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό, αλλά και εύστοχο, είναι το παρακάτω σχόλιο του "Ενοσκόπου" της "Καθημερινής": "κ. Κοέν, υπ. Αμ. ΗΠΑ: Πέρα από αυτά που μας ζητήσατε, τίποτε άλλο θέλετε, σεβαστέ μας; Να σας αγοράσουμε άλλα προϊόντα, να σας μαγειρέψουμε κάτι, να σας γυαλίσουμε το αεροπλάνο; Οχι, είπατε; Α, είστε πολύ σικ άνθρωπος! Και πάλι στη διάθεσή σας, πάντως, Πανίσχυρε.

(Αν δε φερθείς δουλοπρεπέστατα προς τις ΗΠΑ σήμερα, πότε θα το κάνεις;)".

Θλίψη και ντροπή για τα "πρωτοσέλιδα"

Μία από τις μελανότερες σελίδες του Τύπου ήταν η χθεσινή, αν κρίνει κανείς από τους πρωτοσέλιδους τίτλους. Το αναμφίβολα σοβαρό περιστατικό με τον απαγωγέα, για τον οποίο μάλιστα δεν ήταν, μέχρι την ώρα της εκτύπωσης, εξακριβωμένη πέρα για πέρα η ταυτότητα και η χώρα προέλευσής του, γίνεται αφορμή για ένα αφοριστικό και ρατσιστικό παραλήρημα και ευκαιρία για καλλιέργεια "αλβανοφοβίας". Σταχυολογούμε ορισμένους από τους χθεσινούς τίτλους των πιο μεγάλων και έγκυρων μάλιστα εφημερίδων: "Εθνος": "Ως εδώ με τους Αλβανούς", "Καθημερινή": "Σε ομηρία τρόμου η χώρα", "Νέα": "Χώρα - όμηρος των Αλβανών κακοποιών η Ελλάδα", "Ελεύθερος Τύπος": "Αλβανική Αγρια Δύση".

Μόνο θλίψη και ντροπή μπορεί να αισθάνεται κανείς για αυτή την κατρακύλα.

Ρεζίλι των σκυλιών

Το περιστατικό συνέβη προχθές. Το αδέσποτο σκυλί, μάταια προσπαθούσε να βγει στην Ηρώδου Αττικού από τον Εθνικό Κήπο. Εχωνε συνεχώς το κεφάλι του σ' ένα μικρό άνοιγμα της πόρτας που ήταν κλειστή με αλυσίδες και δεν επέτρεπε την πρόσβαση στον Εθνικό Κήπο, ούτε προς το καφενεδάκι, που βρίσκεται μέσα στον Κήπο, κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αδέσποτο σκυλί, λοιπόν, γάβγιζε στη Βασιλίσσης Σοφίας και λίγο πιο κάτω, στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, οδηγοί κορνάριζαν, πεζοί φώναζαν και διαμαρτύρονταν. Κανείς δεν είχε πρόσβαση στην Ηρώδου Αττικού, ούτε τροχοφόρο, ούτε πεζός, ούτε ο άμοιρος αδέσποτος σκύλος, μη τυχόν και ενοχλήσουν τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, που πήγε να μεταφέρει τις εντολές της Ουάσιγκτον στον πρωθυπουργό.

Ρεζίλι και των σκυλιών, στην κυριολεξία!

Θα "πήξουμε" από αστυνομικούς...

Καθόλου δεν υποτιμάμε το πρόβλημα της εγκληματικότητας ή της παραβατικότητας γενικότερα. Πιστεύουμε, όμως, πως και για το ζήτημα αυτό - όπως και για κάθε άλλο παρόμοιο - πρέπει να αναζητηθούν οι βαθύτερες αιτίες του και αυτές, πρώτα και κύρια, να αντιμετωπιστούν.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, βέβαια. Το κοινωνικό σύστημα, που ζούμε, αναπαράγει συνεχώς τα φαινόμενα αυτά, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας των "νόμων της αγοράς" και της ασυδοσίας των μονοπωλίων. Ούτε περιμένουμε από την κυβέρνηση, βέβαια, να αλλάξει ριζικά την πολιτική της και να τη διαμορφώσει ανάλογα, με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Ο "μονόδρομος" να 'ναι καλά γι' αυτή. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την άκρατη και, μάλιστα, ρουσφετολογική συγκρότηση διαφόρων υπηρεσιών καταστολής, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Αν δεν το 'χετε πάρει είδηση, όλο για προσλήψεις αστυνομικών, μιλάνε τον τελευταίο καιρό οι κυβερνώντες. Τη μια έχουμε τους συνοριοφύλακες, την άλλη τις δημοτικές αστυνομίες και προχτές βγήκαν και οι αστυνομικοί "ειδικών καθηκόντων".

Νομίζουν οι κυβερνώντες, άραγε, ότι θα αντιμετωπιστεί έτσι η εγκληματικότητα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ